پیام خراسان

آخرين مطالب

امام حسین(ع) خیمه‌ای به وسعت کل آفرینش دارد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ، محقق عاشوراپژوه و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، شب گذشته، 17 تیرماه در اولین شب سخنرانی خود در مؤسسه فرهنگی و هنری فرهنگ عاشورا پس از بیان مقدمه‌ای در پیوند تمام جهان هستی با حضرت اباعبدالله(ع)، به بیان نکاتی درباره مهارت‌های زیستن براساس روایتی از امام حسین(ع) پرداخت که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم:
جز خیمه آشنای سال 61 حضرت اباعبدالله(ع) ـ که امروز در کربلا در بخشی به نام مخیم یا خیمه‌گاه هنوز نشان آن را می‌توانید بیابید ـ چند خیمه برای حضرت اباعبدالله(ع) می‌شناسیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
خیمه اول، خیمه‌ای است که در قلب‌های همه ما وجود دارد: «فِی‏ قُلُوبِ‏ مَنْ‏ وَالاهُ‏ قَبْرُهُ‏» حسین(ع) گره خورده با قلب‌هایی است که دوستدار اویند. عاشقان حسین(ع) می‌توانند او را در قلب‎‌های خودشان بیابند.
اتفاقاً هر وقت سینه می‌زنیم، این سینه زدن را زدن به در قلب برای گشودن به روی حضرت اباعبدالله(ع) می‌دانم. هر ضربه‌ای که می‌زنیم این در بازتر می‌شود و بعد حضور اباعبدالله(ع) را در قلب خودمان می‌توانیم احساس کنیم. این به قلب‌‎های ما آرامش می‌دهد.
امام حسین(ع) خیمه دیگری دارد که به گستره هستی است، ما کم درباره این خیمه صحبت کرده‌ایم. در کتاب ارزشمند « کامل الزیارات » دست کم می‌توانید 29 روایت پیدا کنید که نشان‌دهنده آن است که هستی برای حضرت اباعبدالله(ع) سوگواری کرده است؛ آسمان‌ها و زمین. ده‌ها روایت وجود دارد که جنیان بر حسین(ع) گریه کردند، 9 روایت در این کتاب می‌بینید که نشان می‌دهد پرندگان نیز برای حضرت اباعبدالله(ع) اشک ریختند. ممکن است ما اینها را به وجه نمادین تبیین و تحلیل کنیم، هر چند در وضع ظاهری نیز قطعاً اتفاق افتاده است. ما در بیان قرآن هم گریه آسمان و زمین را داریم. در این کتاب و کتاب «تاریخ دمشق» ابن عساکر (در بین 113 روایتی که از ابی مخنف نقل شده است) از گریه آسمان و زمین یاد می‌شود.
در « بحار الانوار » از پرندگانی که پس از شهادت به زیارت حضرت اباعبدالله(ع) می‌آیند و وارد قتلگاه می‌شوند سخن به میان آمده است. این پرندگان پر و بال خود را به خون حضرت اباعبدالله(ع) آغشته و در چهار سوی جهان پرواز می‌کنند تا پیام شهادت حضرت اباعبدالله(ع) را به همه جهان برسانند. 
این نشاندهنده این است که نام حضرت اباعبدالله(ع) با هستی گره خورده است؛ دریاها، ماهی‌ها و نسیم بر او گریسته‌اند. اینها یک پیام روشن است که حضرت اباعبدالله(ع) متعلق به همه هستی است.
ما حتی در روایت مشهوری داریم که پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «حسین زَیْنَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرَضِینَ‏» است. نام حسین(ع) بر سمت راست عرش نگاشته شده است. برای حسین(ع) آسمانیان بیش از زمینیان سوگواری می‌کنند. این روایات که در کتاب‌های یاد شده می‌توانید ببینید، نشان می‌دهد امام حسین(ع) خیمه‌ای به وسعت کل آفرینش دارد که هم عرش را در برمی‌گیرد هم فرش را؛ هم پرندگان و هم حیوانات، هم جن و هم انسان. هیچ چیز نیست که نسبتی با حضرت اباعبدالله(ع) پیدا نکند.
خیمه دیگری هم هست؛ هر جا مجلسی برای حضرت اباعبدالله(ع) برپا می‌شود آنجا خیمه امام حسین(ع) است. در کربلا 62 خیمه بوده است و من هر جا مجلسی برپا می‌شود آن را خیمه شصت‌وسوم کربلا می‌دانم. شما الان زیر خیمه شصت‌وسوم کربلا نشسته‌اید و خوب است همان‌گونه که در خیمه‌‎های کربلا، زمزمه قرآن جاری بود و یاران پای سخنان امام می‌نشستند، ما هم در این خیمه پای سخن حضرت اباعبدالله(ع) بنشینیم و مهارت‌های زیستن را از ایشان بیاموزیم.
روایتی در کتاب «فرهنگ جامع سخنان امام حسین(ع)» وجود دارد که وجه روانشناختی دارد. این روایت شش قسمت دارد که در این جلسه به کوتاهی درباره آنها صحبت خواهم کرد؛ حضرت اباعبدالله(ع) فرمودند: «الأمین آمِن و البریء جریء و الخائن خائف والمسیء مستوحش. اذا وردت علی العاقل لمه، قمع الحزن بالحزم و قرع العقل للاحتیال.»
«الأمین آمِن» درستکاران، آسوده‌خاطران هستند. آن که درست عمل می‌کند و امین است، دائم در آرامش به سر می‌برد. پس حضرت اباعبدالله(ع) راهی برای خلق آرامش برای ما طرح می‌کنند. «و البریء جریء» فرد بی‌گناه، بی‌باک است. جمله سعدی را همه شنیده‌ایم: «آنکه حساب پاک است از محاسبه چه باک است». سومین جمله این است: «و الخائن خائف» افراد خیانتکار هراس‌زده هستند؛ وحشت را در رفتار و نگاهشان می‌توانید ببینید. خیانتکار ترسان است. «والمسیء مستوحش» بدکاران هراسانند. آن که بدی کرده برای خودش ترس جمع می‌کند. آنها که در زندگی از چیزهایی می‌هراسند، اگر رفتارشان را تحلیل کنیم، خواهیم دید که بدی‌های آنها، بذر هراس در جانشان افشانده است. اینها دائم از خود، رخدادها، دیگران و... می‌ترسند. «اذا وردت علی العاقل لمه، قمع الحزن بالحزم» هر گاه بر عاقلان و اندیشه‌وران اتفاقی بیفتد که ناگوار باشد، اندوه را با دوراندیشی دور خواهند کرد. فرد عاقل، غم و غصه را با عنصر حزم یا دوراندیشی می‌زداید. «و قرع العقل للاحتیال» افراد عاقل، برای چاره‌جویی در خانه عقل را می‌کوبند. 
نکته‌ای که در این فرصت می‌توان درباره جمله اول این روایت یعنی «الأمین آمِن» به آن اشاره کرد این است که ما چند نوع امانت داریم؛ امانت‌هایی داریم که اگر آنها را حفظ کنیم، «آمن» هستیم؛ یعنی در آرامش هستیم. برخی امانت‌ها، مادی هستند. خداوند در آیه 283 سوره بقره به امانت‌های مادی اشاره کرده است. مثلاً پول امانت است. هر مقدار پول داشته باشید، این پول مال شما نیست. لباس، ظرف‌ها، کتاب، جنس‌ها و کالایی‌هایی که در اختیار شما است، امانت است، مال شما نیست.
امانت‌های معنوی هم داریم؛ در قرآن به این موضوع اشاره کرده است؛ یکی از این امانت‌ها، امانت ولایت است که خداوند در آیه 72 سوره احزاب به آن اشاره فرموده است: «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَهَ عَلَی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَیْنَ أَنْ یَحْمِلْنَها وَ أَشْفَقْنَ مِنْها وَ حَمَلَهَا الْإِنْسانُ إِنَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهُولاً» ولایت الهی امانتی است که خداوند آن را به آسمان و زمین و کوه‌ها عرضه کرد و آنها پروا داشتند که آن را بپذیرند و ترسیدند، اما انسان این امانت را پذیرفت. حافظ می‌گوید: «آسمان بار امانت نتوانست کشید/ قرعه کار به نام من دیوانه زدند» ما آدم‌ها یک دیوانه بازی درآوردیم و امانت را قبول کردیم. انسان قدر این امانت را نمی‌شناسد که بعد درباره آن خواهیم گفت.
امانت دیگر، فرزند است. فرزندان، امانت‌های الهی هستند؛ ما نباید به فرزندان خود خیانت کنیم. اینکه چگونه در این امانت خیانت اتفاق می‌افتد بعدتر خواهیم گفت. امانت دیگر، استعدادهایی است که خداوند به ما داده است و ما حق نداریم آنها را تباه کنیم؛ همچنانکه حق نداریم به امانتی که به ما سپرده شده، خیانت کنیم، انسان حق ندارد استعداد خود را تلف کند.
امانت دیگر، نعمت‌ها هستند؛ حضرت امیرالمؤمنین(ع) در نهج البلاغه به فراموشی نعمت‌ها اشاره کرده‌اند. ما باید دائم به یاد نعمت‌ها باشیم. امانت دیگر، زمان است. حضرت اباعبدالله(ع) زمان را یک امانت می‌دانند ما حق نداریم وقت خود را بیهوده تلف کنیم. هیچ کس حق ندارد بر پیشانی لحظه‌هایش، لغو و لهو بنویسد. باید پاس هر لحظه را داشت. قبلاً این روایت را از حضرت اباعبدالله(ع) گفته‌ام که فرمودند: «یا ابن آدم انّک أنت أیام، کُلما مَضی یوم، مَضی بعضُک» ای انسان تو جز مجموعه‌ای از روزها چیز دیگری نیستی. من مساوی با یک مجموعه روز هستم. سعی کن هیچ روزی از تو تلف نشود. روزها امانت هستند. ما الان در امانت به سر می‌بریم. ما حق نداریم به این امانت خیانت کنیم. زمان را دریابیم. سال‌ها پیش وقتی در دوره ابتدایی بودیم پشت تمام کتاب‌هایم این شعر را نوشته بودم: «باید از هر دقیقه، قرنی ساخت/ قرن‌ را در دقیقه باید ریخت» ما باید هر دقیقه، به اندازه یک قرن کار کنیم و گاهی وقت‌ها، یک قرن بزرگ محصول یک دقیقه خوب است که کسی از آن دقیقه خوب استفاده کرده است. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/695929/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جشنی برای افتخارآفرینان شهر؛ تجلیل از ستارگان کنکور در بیرجند

هشدار نارنجی هواشناسی خراسان جنوبی؛ بارش‌ها تقویت می‌شود

حمایت حداکثری از تولیدات استان در دستور کار است

پیگیری تسریع پروژه‌های آبرسانی و تأسیسات فاضلاب شهرستان خوسف

صیانت و هدایت راهبردی عملیات انتظامی، بنیان برقراری نظم و امنیت است

مدارس کشور 50 هزار مربی پرورشی و مشاور کم دارد

نخبگان در فراز و نشیب‌های جامعه روحیه مطالبه‌گری خود را حفظ کنند/ رمز موفقیت مطالبات اجتماعی، مردمی شدن است

معاینه رایگان سالمندان «خوشاب» در غرب خراسان

اراضی ملی به ارزش حدودی 1940 میلیارد تومان به بیت المال برگشت

ارائه خدمات رایگان درمانی به سالمندان «خوشاب» در غرب خراسان

حال ناخوش روستائیان خراسان و گلایه‌های آنها

26 فقره کلاهبرداری با رسیدساز جعلی

سربازی در اندیشه انقلاب اسلامی دارای قداست است

نرخ بیکاری 25 استان تک رقمی شد

پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی

یادواره شهدای دانش آموز خراسان رضوی آغاز شد + فیلم

پویش «مهر سپه» ویژه حمایت از دانش‌آموزان محروم خراسان‌رضوی اجرا شد

بی‌توجهی اداره کل ورزش و جوانان دلیل انحلال تیم هندبال پیکان سبزوار است

این استان‌ها منتظر بارش باران باشند +ویدئو

تولید گوشت مرغ در خراسان رضوی 33 درصد افزایش یافت

15 نمایشگاه توانمندی‌های عشایر در خراسان رضوی گشایش یافت

مرگ تلخ 2 سرنشین پراید بر اثر حریق خودرو در کمربند سبز مشهد

پیکر سرباز وظیفه «شهید امیرمحمد کاخکی» در مشهد تشییع شد

امسال چند نفر در آرامستان بهشت‌رضا مشهد دفن شدند؟

اجتماع مردمی «حزب‌الله زنده است» در مشهدالرضا برگزار می‌شود

کشف 7 کیلوگرم زعفران تقلبی در مشهد

چند کلام با استاندار آینده!

ادارات استان از تجهیزات فناوری اطلاعات بومی استفاده کنند

عالم ربانی آیت الله صدر الدین عارفی نژاد در خراسان جنوبی درگذشت

افتتاح پروژه‌های روز ملی روستا در سربیشه و نهبندان+ تصویر

خرید 87 هزار تن محصولات کشاورزی از روستائیان و عشایر خراسان جنوبی

خرید توافقی 65 هزار و 950 تن محصولات کشاورزی در خراسان جنوبی

ایجاد 361 طرح اشتغال روستایی و عشایری در خراسان‌ جنوبی

خرید توافقی 65 هزار و 950 تن محصول کشاورزی در خراسان جنوبی

شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به حادثه معدن طبس ورود کند

عشایر خراسان جنوبی 9204 تن شیر، پشم و کرک تولید کردند

هواشناسی خراسان جنوبی هشدار نارنجی صادر کرد

تجلیل از سربازان نمونه اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی

7 پروژه عشایری در خراسان جنوبی به بهره‌برداری می‌رسد

آیت‌الله صدرالدین عارفی‌نژاد درگذشت + سوابق

مدیر حوزه علمیه سفیران هدایت بیرجند درگذشت

خراسان جنوبی تا فردا میزبان سامانه بارشی است

ایجاد 361 طرح اشتغال ویژه نیازمندان روستایی و عشایری خراسان‌جنوبی

عملیات وعده صادق 2 برهم‌زننده معادلات منطقه‌ای و جهانی بود

سرمایه‌گذاری و آموزش از ملزمات جلوگیری از حوادث معدنی

مشاهده روباه شنی در پناهگاه حیات وحش رباط شور فردوس

درگذشت عالم ربانی آیت الله صدر الدین عارفی نژاد در خراسان جنوبی

استاندار خراسان جنوبی: تجهیزات فناوری اطلاعات دستگاه‌ های اجرایی از شرکت های داخل استان تأمین شود

آیین افتتاح و بهره برداری از زمین چمن مصنوعی شهدای خدمت روستای سید علی شهرستان نهبندان

صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی خراسان جنوبی