پیام خراسان

آخرين مطالب

کشت الماس سیاه، التیام‌بخش زخم جنگل های هیرکانی در گلستان علمي

کشت الماس سیاه، التیام‌بخش زخم جنگل های هیرکانی در گلستان
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ترافل؛ نوعی قارچ است که برخلاف بسیاری از قارچ‌های شناخته شده دنیا زیر زمین می‌روید و یکی از گران‌قیمت‌ترین قارچ‌های جهان است که به الماس سیاه آشپزخانه معروف است.
قارچ ترافل به صورت غده‌ای در فاصله 30 سانتی‌متری زمین و در نزدیکی ریشه‌های درختان بلوط می‌روید. تحقیقات علمی حاکی از این است که ترافل سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی و همچنین انواع گسترده‌ای از ترکیبات شیمیایی مفید و بی‌نظیر است که تاثیر به سزایی در سلامت جسمی و روحی انسان دارد.
نقاط جنگلی استان گلستان یکی از مکان‌های رویش قارچ ترافل است، اگرچه رویش این قارچ گران‌قیمت و باارزش در جنگل‌های هیرکانی نعمت است، اما قیمت هنگفت این نوع قارچ، سوداگران را بر آن داشت تا با برداشت غیرمجاز تیشه به ریشه جنگل‌های هیرکانی بزنند.
در گذشته نه تنها مردم عادی که حتی برخی کارشناسان منابع طبیعی نیز شناخت زیادی نسبت به ترافل نداشتند، اما طی سال‌های اخیر افزایش رغبت کشور‌های اروپایی به مصرف و خرید این قارچ و سود سرشار آن، پای خیلی از افراد را برای برداشت قارچ ترافل به جنگل‌های هیرکانی گلستان باز کرد.
در سال‌های ابتدایی، تعدادی از اهالی بومی شرق استان گلستان با فراگیری آموزش‌های لازم اقدام به برداشت قارچ ترافل از جنگل‌های هیرکانی می‌کردند، اما افزایش قیمت قارچ و رشد صعودی برداشت‌کنندگان، هجمه مافیای این بخش را به همراه داشت که با افزایش آسیب به جنگل هیرکانی، سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور صادرات قارچ ترافل را ممنوع کرد.
با وجود ممنوعیت صادرات قارچ ترافل، برداشت آن از جنگل‌ها کمتر نشده به همین علت خیلی کارشناسان ممنوعیت را راهکار حل این معضل نمی‌دانند و معتقدند باید با آموزش و فرهنگ‌سازی از برداشت غیرمجاز ترافل کاست و آسیب به جنگل‌های هیرکانی را کمتر کرد.
«مظاهر جعفرنیا»، یکی از پژوهشگران بخش کشاورزی گلستان و مدیرعامل شرکت پایدار سرزمین هیرکان است که از 6 سال گذشته تاکنون در تولید کشت ترافل و نهال‌های بارور شده فعالیت می‌کند.
این پژوهشگر بخش کشاورزی گفت: قارچ ترافل سیاه یکی از گران‌ترین قارچ‌های دنیا است که بیشتر در جنگل‌های بلوط یافت می‌شود.
وی با اشاره به آسیب به جنگل‌های هیرکانی بر اثر برداشت بی‌رویه قارچ ترافل بیان کرد: هجوم مردم برای برداشت قارچ ترافل به جنگل‌های هیرکانی آسیب زیادی وارد کرده، دیگر زیر درخت‌ها هیچ نهالی نیست چراکه افراد با ابزار‌هایی همچون تیشه به ریشه و اندام‌های زایشی درخت آسیب می‌زنند.
ارتباط مستقیم ترافل و درختان جنگلی
پژوهشگر بخش کشاورزی در گلستان با بیان اینکه در صورت ادامه این روند، در سال‌های آینده جنگل‌های هیرکانی نابود می‌شوند، تصریح کرد: قارچ ترافل و درختان با یکدیگر ارتباط مستقیمی دارند و اگر هر یک نباشد آن دیگری نابود می‌شود.
جعفرنیا خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از آسیب به جنگل‌های هیرکانی راهکاری را برای مدیریت این آسیب در نظر گرفته و تحقیقات خود را برای تولید نهال ترافل آغاز کردیم تا اینکه پس از انجام مطالعات زیاد در سال 1398 موفق به تولید 200 اصله نهال تلفیق شده ترافل شدیم.
وی با بیان اینکه قارچ ترافل هم‌زیست با بلوط، ولیک، انجیری و فندق است، تاکید کرد: امکان تولید ترافل بر روی درختان دیگر هم وجود دارد، اما بیشترین توجیه اقتصادی مربوط به درخت بلوط و فندق است.
تولیدکننده نهال ترافل با اشاره به اینکه ما با تولید این نهال‌ها به کمک طبیعت، اقتصاد و مردم آمدیم، تصریح کرد: تحقیق درخصوص قارچ ترافل از 70 سال گذشته در دنیا آغاز شده، اما ما در سال 1397 برای اولین بار در ایران در این خصوص اقدام کردیم که طرح ما از بین 33 طرح ارائه‌شده به وزارت جهاد کشاورزی جزو طرح‌های برتر قرار گرفت.
جعفرنیا ادامه داد: سال 1400 برای تکمیل دانش فنی به خارج از کشور رفتیم که در نهایت اقدامات انجام‌شده منجر به تولید نهال ترافل شد و با همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و پارک علم و فناوری گلستان هزار و 500 اصله نهال در گالیکش کشت گردید.
پژوهشگر بخش کشاورزی در گلستان با بیان اینکه رسیدن هر اصله بلوط به ترافل به هفت سال زمان نیاز دارد، گفت: درخت فندق پس از چهار تا پنج سال قابلیت تولید ترافل دارد. هیچ جای دنیا برداشت ترافل ممنوع نیست بلکه مدیریت می‌شود.
مدیریت صحیح بهتر از ممنوعیت برداشت ترافل
وی با بیان اینکه مدیریت صحیح می‌تواند جای ممنوعیت برداشت ترافل را بگیرد، یادآور شد: پیشنهاد ما به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان این است که ترافل کشف شده در اختیار ما قرار دهدتا بتوانیم از طریق آن نهال تولید کنیم، اما در مدیریت فعلی در حالی که نیاز ما 100 الی 150 کیلوگرم ترافل بود یک کیلوگرم هم در اختیار ما قرار نگرفت.
جعفرنیا خواستار حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از طرح تولید نهال آغشته به ترافل شد و تاکید کرد: کشت ترافل بخش زیادی از دغدغه استان گلستان در حوزه اشتغال را کم می‌کند.
وی افزود: در حال حاضر حدود 10 هزار نفر گلستانی حداقل یک بار برای برداشت قارچ ترافل اقدام کردند که با کشت قارچ ترافل بسیاری از این افراد ساماندهی می‌شوند و ضمن اشتغالزایی دیگر به جنگل‌های هیرکانی نیز آسیب وارد نمی‌شود.
به گفته وی؛ 110 هزار هکتار اراضی شیبدار در گلستان وجود دارد که در صورت کشت آن به قارچ ترافل، درصد زیادی از مردم مشغول به کار می‌شوند.
تولیدکننده ترافل کاشت ترافل را یک نوع کشت پرسود و جایگزین پروژه‌های نفتی دانست و تصریح کرد: یک درخت بلوط 400 تا 600 سال عمر می‌کند که در صورت کشت ترافل، میزان برداشت و سود حاصل از آن قابل توجه خواهد بود.
جعفرنیا گفت: علاقه‌مندان می‌توانند با کاشت نهال‌های بارور شده بعد از چهار تا 6 سال ترافل برداشت کنند.
قارچ ترافل انواع مختلفی دارد که 2 نوع قهوه‌ای و سیاه در گلستان بیشتر از سایر گونه‌ها مشاهده می‌شود، قارچ ترافل قهوه‌ای فقط در مقطع کوتاهی در بهار جمع‌آوری می‌شود، اما برداشت ترافل سیاه که گستره رویشگاهی آن وسیع‌تر است از اسفندماه آغاز و تا تیر ماه ادامه دارد.
گلستان با مساحتی در حدود 2 میلیون و 192 هزار و 130 هکتار از شمال با ترکمنستان، از شرق با خراسان شمالی، از غرب با مازندران و جنوب با سمنان همسایه است.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/700329/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای برخی از مشکلات میادین میوه و تره بار پیگیری شد

مرگ یک قاتل در زندان ؛ مردی که زنش را با کلنگ کشت + عکس

شوهرکشی فجیع به دست زن سالمند برای دریافت حقوق بازنشستگی در مشهد

گذرهای فرهنگ و هنر باعث تقویت هویت شهرها در ایران باشد

پیش بینی آب و هوا مشهد و هواشناسی خراسان رضوی فردا | وضعیت آب و هوا خراسان رضوی فردا 27 دی ماه 1403

پیش‌بینی جوی ناپایدار و بارش برف و باران در خراسان رضوی

ماجرای مسمومیت 23 دانش آموز معتکف چه بود؟

هرگز میدان را ترک نمی کنیم

دومینوی اهدای کفن تکرار شد /تکرار حرکت زشت صداوسیما این بار برای مریم رزاقی آذر

2-VAR|پایان کابوس پرسپولیس یا قهرمانی سپاهان برای اولین بار؟

جراحی مغز جنین درون رحم مادر برای نخستین بار در ایران

سرلشکر سلامی: هرگز میدان را ترک نمی‌کنیم

سردار سلامی: مردم پشتوانه اصلی کشور در همه ابعاد هستند

مسمومیت 23 دانش آموز معتکف

پیش بینی آب و هوای ایران امروز 26 دی / وضعیت هوای اصفهان، تهران، مشهد، اهواز + دمای دقیق

کاشت 19 درخت بلوط در جنگل‌های زاگرس به مناسبت گرامی‎‌داشت سالروز تاسیس بیمه نوین

گذرهای فرهنگ و هنر، فرصت هویت‌سازی در شهرها هستند

برگزاری مراسم اعتکاف در 23 مسجد چناران و گلبهار

(تصاویر) برای اولین بار تصاویری از پادگان ارتش سوریه در کوه قاسیون منتشر شد

کشتن شوهر با کمک قاتلان اجاره‌ای | ریختن داروی مرگ در حلق قربانی

پس از 5 سال ؛ پرواز شهرکرد به مشهد و بالعکس برقرار گردید

هادی عامل کیست؟

رئیس روابط عمومی شستا منصوب شد

فتاوی 24 مرجع تقلید درباره اعتکاف | در ایام اعتکاف این کتاب‌ها را بخوانید

کتاب «گزیده‌ای از دیدگاه‌های شهید بهشتی» به چاپ چهارم رسید

کتابخانه و کتاب می‌تواند عاملی موثر و پیشران در توسعه اجتماعی باشد

965 هزار مشارکت در سیزدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی

همه جهان ایران را با ادبیات می‌شناسند

نقش‌آفرینی خیران و بانوان در توسعه فرهنگی و اجتماعی

روایت تاریخی از نهادینه شدن خشونت جمعی در ساخت دولت و اقتدار سیاسی در خاورمیانه

صالحی: حذف روستا‌های کشور به معنای از بین رفتن بخشی از تاریخ و تمدن ایران است

ثبت بیش از 965 هزار مورد مشارکت در سیزدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی

تصویری نو از جهان اطراف ما؛‌ سیر تکاملی دفترهای کار

آیین رونمایی از کتاب «گلیچ؛ زبان پیکسل» برگزار می‌شود

نسل آینده با کتاب بیگانه خواهد بود

برگزاری جشنواره بین‌المللی شعر فجر در مکانی غیر از تهران

ثبت 965 هزار مشارکت در جشنواره کتابخوانی رضوی

رونمایی از کتاب ترویج فرهنگ پهلوانی در روز ولادت الگوی مرام پهلوانی

رمان «خیابان الزهرا»‌؛ واکنشی به طوفان الاقصی است؛ عناصر مهم در نوشتن رمان برخط

«کتاب شناسی اختصاصی غزه» رونمایی می‌شود

کالبد شکافی جهان پیشامدرن | یادداشت‌های روزانه آهنگساز فیلم حکومت نظامی

شعر فارسی در افغانستان در معرض نابودی است

جلسه هم افزائی مدیر کل بنیاد سمنان با سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در مورد مسائل و مشکلات حوزه ایثارگری

رئیس سازمان امور اراضی‏ کشور: ارائه تسهیلات ویژه به سرمایه‌گذاران انرژی‌های تجدیدپذیر

هشدار هواشناسی: برف، باران و سرمای شدید در راه 13 استان کشور

سه گروه اجتماعی خانواده، معلم و دانش‌آموزان در طرح نماد ارزیابی خواهند شد

اعلام ‌طرح‌های دانش‌آموزی برگزیده بیست‌و‌ششمین جشنواره جوان خوارزمی‌

تاکید بر ایمنی وسایل گرمایشی در مساجد و محل‌های اعتکاف خراسان‌ رضوی

کتابخانه های سیار فرصتی برای گسترش کتابخوانی در سطح جامعه است

سامانه فروش بلیت جشنواره موسیقی فجر خراسان رضوی معرفی می‌شود