پیام خراسان

آخرين مطالب

پژوهشگر نشر: تصمیمات قضایی در حوزه مالکیت فکری اندک است مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگا کتاب ایرنا، هنوز برای پدیدآورندگان کتاب این موضوع روشن نیست که چگونه می‌توانند آثار خود را به شکل رسمی و قانونی ثبت کنند تا امکان بهره‌برداری دیگران بعد از انتشار وجود نداشته باشد. این در حالی است که در ایران قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان در سال 48 تصویب شده است.
خبرنگار کتاب ایرنا درباره اینکه پدیدآورندگان چقدر توانستند از قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان استفاده کنند و در صورت سوءاستفاده از آثارشان، این قانون چقدر می‌تواند ضامن مالکیت فکری آن‌ها باشد، گفت‌وگویی با مدیر انتشارات کتاب آمه، پژوهشگر حوزه نشر و وکیل دادگستری انجام داد که در ادامه می‌خوانید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان

پیام خراسان

آیا در ایران قانونی برای ثبت آثار هنری و ادبی وجود دارد؟
قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان در سال 48 تصویب شد. ماده 21 این قانون می‌گوید: «پدیدآورندگان می‌توانند اثر و نام و عنوان و نشانه ویژه اثر خود را در مراکزی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تعیین نوع آثار آگهی می‌نماید به‌ثبت برسانند. آیین‌نامه چگونگی و ترتیب انجام یافتن تشریفات ثبت و همچنین مرجع پذیرفتن درخواست ثبت به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.»
تنها موردی که در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به آیین‌نامه ارجاع شده موضوع ثبت آثار ادبی و هنری است
تنها موردی که در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به آیین‌نامه ارجاع شده موضوع ثبت آثار ادبی و هنری است، آیین‌نامه اجرایی این ماده در تاریخ 4 دی 1350 به تصویب هیات وزیران رسیده است.
این آیین نامه عمدتا به شکل و ظاهر ثبت آثار می‌پردازد.
ماده 2 قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان درباره اثرهای مورد حمایت قانون توضیح می‌دهد: «اثرهای مورد حمایت این قانون به شرح زیر است:1-کتاب، رساله، جزوه، نمایش‌نامه و هر نوشته دیگر علمی، فنی، ادبی و هنری2؛ -شعر، ترانه، سرود و تصنیف که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 3-اثر سمعی و بصری به منظور اجرا در صحنه‌های نمایش یا پرده سینما یا پخش از رادیو یا تلویزیون که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 4-اثر موسیقی که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 5- نقاشی، تصویر، طرح، نقش و نقشه جغرافیایی ابتکاری، نوشته‌ها، خط‌های تزیینی، هر گونه اثر تزیینی و اثر تجسمی که به هر طریق و ‌روش به صورت ساده یا ترکیبی به وجود آمده باشد؛ 6- هر گونه پیکره (‌مجسمه)؛ 7-اثر معماری از قبیل طرح و نقشه ساختمان؛ 8-اثر عکاسی که با روش ابتکاری و ابداع پدید آمده باشد؛ 9- اثر ابتکاری مربوط به هنرهای دستی یا صنعتی و نقشه قالی و گلیم؛10-اثر ابتکاری که بر پایه فرهنگ عامه (‌فولکلور) یا میراث فرهنگی و هنری ملی پدید آمده باشد؛ 11-اثر فنی که جنبه ابداع و ابتکار داشته باشد؛12- هر گونه اثر مبتکرانه دیگر که از ترکیب چند اثر از اثرهای نامبرده در این فصل پدید آمده باشد.»
بنابراین، قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان توضیح نسبتا مفصلی درباره آثاری که می‌توانند مشمول حمایت این قانون باشند ذکر کرده است.
در رابطه با دو ماده فوق باید به چند نکته توجه داشت. اول اینکه هرکسی نمی‌تواند اثر را به ثبت برساند، بلکه پدیدآورندگان می‌توانند اثر، نام و عنوان و نشان ویژه را در مراکز ثبت کنند. یعنی فرض این است که اگر تصویرگری، تصویری را می‌کشد و امضایش را پایش می‌گذارد، بر اساس این قانون می تواند آن را به ثبت برساند تا کسی از روی آن کپی نکند.
اسامی عام قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارند
آیا ماده دیگری در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به این مساله توجه کرده است؟
ماده 17 ماده دیگری است که در همین ارتباط وجود دارد، در این قانون بیان شده است: «نام، عنوان و نشان ویژه‌ای که معرف اثر است، از حمایت این قانون برخوردار خواهد بود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را برای اثر دیگری از همان نوع و مانند آن به ترتیبی که القای شبهه کند به کار برد.»
نام، عنوان و نشان ویژه‌ای که معرف اثر است، از حمایت این قانون برخوردار خواهد بود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را برای اثر دیگری از همان نوع و مانند آن به ترتیبی که القای شبهه کند به کار برد
«نام، عنوان و نشان ویژه‌» که مورد حمایت قانون قرار گرفته است، باید در وهله اول از کار خلاقانه ناشی شده باشد و در وهله بعد باید در واقع چیزی باشد که به طور خاص و اختصاصی آن اثر را معرفی کند، به نوعی که استفاده از آن القای شبهه کند.
به عنوان مثال اگر ناشری تصمیم بگیرد که کتاب هایی در رابطه با آشپزی مناطق مختلف ایران منتشر کند و نوشتن آن‌ها را به نویسندگانی سفارش دهد‍، اقدام او به ثبت نام آشپزی با پسوند نام منطقه‌ای برای وی حق استفاده اختصاصی ایجاد نمی‌کند و در صورت وقوع هر ذی‌نفعی می‌تواند ابطال ثبت آن نام را از دادگاه صالح تقاضا کند، زیرا اسامی عام قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارند و رویه قضایی قائل به چنین تفسیری است.
در دعوایی خواهان مدعی شده که کتاب‌هایی به نام قرآن «مبین» و مفاتیح «مبین» را به ثبت رسانده و خوانده با تقلید از نام «مبین» بر روی آثار یکسان و مشابه موجب گمراهی مصرف‌کنندگان شده است. دادگاه با عنایت به اینکه کلمه «مبین» عام بوده و مانند کریم و مجید برای توصیف قرآن استفاده می‌شود و از این رو قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارد، دعوا را رد کرده است.
با توجه به اینکه وظیفه ثبت اثر به عهده وزارت فرهنگ نهاده شده و عملیات ثبت شکلی است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در عملیات ثبت و اظهار نظرات کارشناسی خود به استدلال فوق توجه کند.
قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان علی‌رغم کمبودها قانون مفیدی است
مجازات افرادی که تخلف کنند به چه شکلی خواهدبود؟
مطابق مواد 23، 24 و 25 قانون حمایت، متخلفان از مواد 18، 19 و 20 از سه ماه تا یک‌ سال محکوم خواهند شد.
یعنی این قانون ضمانت اجرایی خوبی ندارد؟
قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان علی‌رغم کمبودها و نواقصی که دارد قانون مفیدی است و بدیهی است که نیاز به بازنگری در مجلس دارد. البته رویه قضایی هم می‌تواند با تفسیر درست و اجرای آن نقش موثری در تکمیل این قانون ایفا کند.
به نظر شما رای‌ها بیشتر به نفع صاحب اثر صادر می‌شود؟
به نظرم در این حوزه آشفتگی دیده می‌شود، قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مورد عنایت اصحاب فرهنگ و هنر و دستگاه‌های متولی آن و به ویژه قوه قضاییه نشده است. تصمیم‌های قضایی در این حوزه اندک است. رویه قضایی در توسعه و تاثیر این حوزه اهمیت زیادی پیدا می‌کند.
تغییری که هماهنگی و یکپارچگی زمانی قانون را بر هم زده است
حق مالکیت فکری محتوایی که در خبرگزاری یا روزنامه منتشر می‌شود یا نویسنده‌ای که کتابش را به انتشاراتی داده است، برای ناشر است یا فرد مولف؟
50 سال ذکر شده در این قانون یک ناهنجاری قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان است
مولف دو حق دارد، یکی حق مادی و دیگری معنوی، حقوق معنوی اصولا قابل انتقال نیست، بلکه به صورت اختصاصی، انحصاری و دائمی متعلق به مولف است؛ در حالی که حقوق مادی، قابل انتقال و مقید به زمان است. ناشر حق دارد 30 سال از اثر استفاده کند و وقتی زمان تمام شد، اگر مولف در قید حیات باشد، حق به مولف برمی‌گردد و در صورتی که مولف فوت کرده باشد حق به ورثه می‌رسد و ورثه می‌تواند تا 50 سال از آن استفاده کند.
باید توجه داشت 50 سال ذکر شده در این قانون یک ناهنجاری قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان است، همه زمان‌های در نظر گرفته شده در این قانون 30 سال است، اما حق استفاده ورثه که آن هم به موجب ماده 12 سی سال بود در اصلاحیه مورخ 1389/5/31 به پنجاه سال تغییر یافت. این تغییر، هماهنگی و یکپارچگی زمانی قانون را بر هم زده است.
فرهنگ کتاب و ادبیات 0 نفر

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/707252/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

10 کشته در حادثه واژگونی اتوبوس در محور ساغند به رباط

یک مورد ترسناک درباره هوش مصنوعی که احتمالا خبر ندارید!

کاشت و برداشت مکانیزه محصول نخود برای اولین‌بار در دلفان

آرزوی دیرینه مردم شهرستان کلات به زودی محقق می‌شود

خراسان‌شمالی؛ پایتخت کوچک وحدت و یکدلی

آقایان قوه قضائیه؛ مسائل نهاد وکالت خلاصه می‌شود در تعداد وکلا و میزان حق الوکاله و تعداد پرونده‌ی برخی وکلا؟

حزب‌الله لبنان بار دیگر مواضع رژیم صهیونیستی را درهم کوبید

معنای زندگی از نگاه تولستوی

درخشش تیم دفاع شخصی قم در مسابقات کشوری رزم طوس

استاندار خراسان رضوی: مدارس  وجهی برای سرویس مدارس نگیرند

برگزاری اختتامیه جشنواره منطقه‌ای موسیقی مقامی آوای کویر

مشکل سوخت معادن استان خراسان جنوبی حل شد

فیلم| کشف 68 کیلوگرم مواد مخدر در بجنورد

6 مصدوم در تصادف چهار خودرو در خواف

تأمین 300 تُن بار دارویی برای موکب‌های درمانی در اربعین 1403

کمبود نیروی انسانی در اورژانس مشهد

آنچلوتی: امیدواریم بار دیگر به فینال لیگ قهرمانان برسیم

مدارس  وجهی برای سرویس مدارس نگیرند

توزیع امکانات آموزشی باید عادلانه باشد

استاندار خراسان رضوی: مدارس وجهی برای سرویس مدارس نگیرند

واکنش شهردار کرمان به آتش‌سوزی سریالی درختان جنگل قائم

مجموعه کتاب جالب درباره فرانکلین + فیلم

قالیباف عروج شهادت گونه اسدی بجنوردی را تسلیت گفت

نمایشگاه فروش پاییزه در بیرجند گشایش یافت + فیلم

آغاز احیای 7 قنات در شهرستان خوسف

روزانه 2 هزار و 500 تن سیمان در خراسان شمالی توزیع می‌شود

تیک‌تاک فقط 15 دقیقه برای بقا فرصت دارد!

فیلم | وداع مردم بجنورد با پیکر خادم الحسین(ع) مرحوم «جلال اسدی»

واژگونی کامیون در بزرگراه پیامبر اعظم مشهد

فروش فوق العاده کامیون فورس محصولات بهمن دیزل ویژه نمایشگاه خودروی مشهد +جدول قیمت

ثبت نام 68 هزار و 500 نفر برای سرویس مدارس در مشهد

30 درصد از بار ترافیکی آزاد راه تهران- قزوین کاهش می یابد

آزار مردم توسط صدای حیوانات در مشهد!

یک زن در بجنورد با ضربات تیشه، شوهر خود را به قتل رساند

شهید جلال اسدی به خانه برگشت/ وداع با قهرمان اربعینی

شهید جلال اسدی به خانه بازگشت/ وداع با قهرمان اربعینی

رمز و راز ناکامی صهیونیست‌ها در رهگیری ارتباطات سنوار

قهرمان اولین دوره مسابقات «نت بال» کشور مشخص شد

احداث 5 مرکز رویش در منطقه3 شهرداری مشهد

چند خبر کوتاه از شهرستان بردسکن

رییس اتاق تهران: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند

گلستان قهرمان مسابقات کبدی جوانان کشور شد

اولویت‌های مقابله با سرقت از زبان معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی

یکی از ایستگاه‌های آتش‌نشانی بجنورد به نام مرحوم جلال اسدی نامگذاری می‌شود

ورود آمبولانس مرحوم اسدی به دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی

قابلیت ویژه خراسان رضوی در تولید تجهیزات دریایی و قطعات کشتی سازی

ثبت‌نام 40هزار نفر برای عمره و آغاز صدور ویزای عربستان

داوری از کشور سوریه قاضی بازی سپاهان و الوحدات اردن

ایجاد کلینیک حقوقی فرهنگیان برای اولین بار در کشور

نظارت‌های بهداشتی بازرسان خراسان رضوی در هفته وحدت تشدید شد