پیام خراسان

آخرين مطالب

عقب ماندگی صنعت گردشگری از قطار ارزآوری گفتگو

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی سرپرست گروه پژوهشی اقتصاد گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی گفت: بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری در سال 2022، در حالی که درآمدهای حاصل از گردشگری در ایران حدود 3.7 میلیارد دلار بوده است، این رقم در امارات متحده عربی بیش از 21 میلیارد دلار بوده است که این موضوع از پایین بودن درآمدهای ایران در این بخش در مقایسه با کشورهای مختلف جهان حکایت دارد.
سارا پارساپور در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص سهم و جایگاه صنعت گردشگری در اقتصاد کشور اظهار کرد: ایران در شاخص توسعه گردشگری و سفر در سال 2023 با کسب امتیاز 3.72 در جایگاه 73 جهان قرار دارد که این رتبه نشان‌دهنده نامناسب بودن این جایگاه در مقایسه با کشورهایی مانند امارات متحده عربی با رتبه 18 و ترکیه با رتبه 29 است.
وی با اشاره به اینکه این موضوع در مورد جایگاه ایران در بین کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا نیز حاکم است، افزود: ایران در بین 14 کشور در رتبه نهم قرار گرفته است. هر چند شمار گردشگران ورودی بین‌المللی در ایران طی سال‌های گذشته افزایش یافته و از 2.94 میلیون نفر در سال 2010 به حدود 5.8 میلیون نفر در سال 2023 رسیده است، اما این رقم در مقایسه با کل گردشگران بین‌المللی جهانی و حتی با کشور امارات متحده عربی با 28 میلیون نفر گردشگر در سال 2023 بسیار اندک است.
پارساپور با توجه به میزان درآمدهای محدود گردشگری ایران با مجموع درآمدهای حاصل از گردشگری در جهان و کشورهای منطقه افزود: بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری در سال 2022، در حالی که درآمدهای حاصل از گردشگری در ایران حدود 3.7 میلیارد دلار بوده است، این رقم در امارات متحده عربی بیش از 21 میلیارد دلار بوده است که این موضوع از پایین بودن درآمدهای ایران در این بخش در مقایسه با کشورهای مختلف جهان حکایت دارد.
سرپرست گروه پژوهشی اقتصاد گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی با بیان اینکه عدم دستیابی صنعت گردشگری به جایگاه شایسته در اقتصاد ایران را می‌توان در ابعاد سیاسی، اقتصادی و مدیریتی جستجو کرد، گفت: از جمله موانع سیاسی می‌توان به مواردی همچون فقدان پرواز مستقیم به مقصد ایران، برخی تبلیغات منفی علیه کشورمان و تحریم‌های بین‌الملل و چالش‌های ایران با غرب اشاره کرد. در واقع شاید بتوان گفت در زمینه ورود گردشگر بین‌المللی به داخل کشور بعد سیاسی نقش پررنگ‌تری ایفا می‌کند، اما آنچه که در حال حاضر گردشگری داخلی و حتی خارجی ما (گردشگران عرب، کشورهای آسیای میانه) را تحت تاثیر قرار می‌دهد ضعف مدیریتی و قوانین دست و پاگیر و مشکلات اقتصادی است که به دلیل اثرپذیری بالا از تحریم‌ها بیشتر تحت تاثیر سوء مدیریت قرار گرفته و باعث شده تا گردشگری و سفر از سبد برخی خانوارها خارج شود.
وی ادامه داد: همچنین به دلیل نوسانات در حوزه اقتصادی، توجه به این صنعت در هر 3 حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی از اولویت کشور خارج شده و توجه کمتری به آن می‌شود. از طرفی حضور دولت یا ارگان‌های شبه دولتی در این عرصه سبب مغفول ماندن بخش خصوصی و ایجاد مانع تراشی برای این بخش در حوزه گردشگری شده است، چنانچه با ایجاد وزارتخانه مستقل برای این حوزه گمان‌ها به این سمت و سوی می‌رفت که با داشتن متولی مشخص این صنعت شرایط بهتری خواهد داشت، اما متاسفانه این حوزه با بی‌مهری زیاد از سوی سیاستگذاران و دولتمردان مواجه شده است.
عضوهیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در خصوص شرایط زیرساختی گردشگری در این استان، بیان کرد: خراسان رضوی به ویژه شهر مشهد به دلیل شرایط خاص حضور بارگاه امام رضا(ع) و داشتن امکانات زیر ساختی نسبتا مناسب در مقایسه با سایر استان‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. با این وجود در خصوص جاده، راه آهن و خطوط هوایی نیازمند توجه بیشتر است.
پارساپور ضمن ارزیابی از وضعیت سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری در سطح کشور و خراسان رضوی تصریح کرد: براساس آمارها حدود 10 درصد گردش مالی دنیا مربوط به صنعت گردشگری است که سهم ایران از این بخش فقط یک درصد و شاید کمتر باشد و عقب‌ماندگی از قطار ارزآور گردشگری به ویژه در شهرهای گردشگر پذیری همچون مشهد باید واکاوی شود.
وی خاطرنشان کرد: بخشی از سهم گردش مالی اندک گردشگری را می‌توان به چالش‌های موجود در سرمایه‌گذاری در این بخش نسبت داد که در واقع عدم ثبات اقتصادی و ریسک بالای سرمایه گذاری در کشور، تمامی بخش‌های اقتصادی را در زمینه سرمایه‌گذاری با چالش مواجه کرده است که بالتبع صنعت گردشگری نیز از این امر مستثنی نیست؛ به طوری که سرمایه گذاری چندانی در زیرساخت‌های گردشگری که مهمترین آن حمل و نقل است صورت نگرفته، چنانکه در فصل تابستان و ایام پیک با کمبود های زیاد در حمل و نقل هوایی و ریلی مواجه بوده‌ایم که خود مانعی بزرگ در ورود گردشگر به شهر مشهد بود.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی درخصوص تاثیر ظرفیت‌ها و فرصت‌های صنعت گردشگری در ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر در خراسان رضوی و به ویژه مشهد تصریح کرد: وجود مرقد مطهر امام رضا(ع)، آرامگاه فردوسی و سایر شعرای نامدار در خراسان رضوی، ظرفیت‌های طبیعی، جایگاه قابل توجه گردشگری سلامت و افزایش ورود گردشگران خارجی در خراسان رضوی سبب خلق فرصت‌های جدید در این صنعت شده که در نتیجه آن اشتغالزایی در این صنعت در استان افزایش یافته است، اما از طرفی با توجه به اینکه اشتغال‌زایی در این صنعت به سرمایه‌گذاری کمتری نیاز دارد لذا شناسایی ظرفیت‌ها و فرصت‌ها در حوزه گردشگری و سرمایه‌گذاری بر روی آن‌ها می‌تواند اشتغالزایی قابل توجهی ایجاد کند.
فراهم نبودن زیرساخت‌ها برای حضور گردشگران باعث از بین رفتن مشاغل این حوزه است
وی اضافه کرد: اما باید این نکته را مد نظر قرار داد که عدم فراهم آوردن امکانات و زیرساخت‌های کافی برای حضور گردشگران خارجی و داخلی می‌تواند مهمترین عامل در از بین رفتن بسیاری از مشاغل گردشگری باشد که در نتیجه آن اشتغالزایی در این صنعت کاهش قابل توجهی خواهد یافت.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در خصوص نقش داده‌ها و اطلاعات در بهبود عملکرد صنعت گردشگری اظهار کرد: داده‌ها و تجزیه و تحلیل آن‌ها مهمترین و اساسی‌ترین عنصر در مدیریت و برنامه‌ریزی صنعت گردشگری است. پر واضح است که مدیریت و برنامه‌ریزی صحیح تنها راه دستیابی به عملکرد بالا در این صنعت است.
پارساپور با بیان اینکه در واقع کمبود، تناقض و چند منبعی داده و اطلاعات در این صنعت، سبب شده که پیش‌بینی تقاضا و مدیریت منابع در جهت بهبود عملکرد به درستی انجام نگیرد، ادامه داد: از طرفی زنجیره تامین و ارزش که یکی از اساسی‌ترین فرایندها برای بهبود عملکرد این صنعت است نیازمند داده‌های کافی و دقیق است که به دلیل خلاء آن نه تنها فرایندها و زنجیره گردشگری به درستی شکل نگرفته بلکه این صنعت را با مشکلات متعددی روبه رو ساخته است.
سرمایه‌گذاری رشد و تعالی گردشگری را به همراه دارد
وی بر ضرورت سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری و دسترسی به داده‌های متقن و جامع در این حوزه تاکید کرد و گفت: آنچه باعث رشد و تعالی گردشگری می‌شود سرمایه‌گذاری است که این امر به شدت به وجود داده‌های کافی در زمینه شناسایی فرصت‌های جدید، شناسایی نیازها و ترجیحات مشتریان این صنعت و... وابسته است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/736800/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیش از 431 هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود ترانزیت شد

جنایات رژیم سفاک صهیونیستی در غزه و لبنان خارج از انسانیت است

همه قوا در کشور مسئول حفظ حقوق عامه هستند

مدیر حوزه علمیه خراسان: وظیفه حوزه‌ها دفاع از دین در برابر شبهات است

جدیدترین وضعیت مصدومان حادثه معدن طبس

ترافیک پرحجم در برخی معابر مشهد

ثبت‌نام مرحله ششم کاروان‌های حج عمره خراسان رضوی آغاز شد

عاملان جنایت آتشین در کمربند سبز مشهد اعتراف کردند

جریمه سنگین به‌کارگیری اتباع خارجی در خراسان رضوی

اظهار نظر قطعی در مورد حادثه معدن طبس فقط توسط بازپرس پرونده

آخرین وضعیت مصدومان حادثه معدن طبس

ادامه روند درمان دو مصدوم حادثه طبس در بیمارستان بیرجند/حال عمومی کارگران حادثه معدن مساعد است

افزایش 15 درصدی حریق در بیرجند

اظهار نظر در خصوص معدنجوی طبس نشود /پیگیری ویژه. دستگاه قضایی

تجهیز مرکز فرماندهی آتش‌نشانی بیرجند

تجهیز اراضی کشاورزی خراسان‌جنوبی به سیستم‌های نوین آبیاری

اظهارنظر قطعی درباره حادثه معدن طبس برعهده بازپرس ویژه

نماینده مجلس: مسببان حادثه معدن طبس باید با گیوتین اعدام شوند!

واکنش جبهه اصلاحات به فاجعه معدن طبس: هیات‌های رسیدگی بدون در نظر گرفتن منافع اشخاص، مقصران این حادثه تلخ را به ملت معرفی کنند

سرمایه‌های خارجی برای اشتغال زایی در خوسف/توسعه لنگ زیرساخت است

مسببان حادثه معدن طبس باید شناسایی و با گیوتین اعدام شوند

آخرین وضعیت مصدومان حادثه تلخ معدن طبس

برگزاری مراسم غبارروبی مزار شهدا در روستا‌ی ملوند + عکس

بازپرس ویژه برای حادثه معدن طبس تعیین شد/ دادستان کل کشور: اظهار نظر قطعی را بازپرس پرونده انجام خواهد داد

اظهارنظر درخصوص معدنجوی طبس نشود | پیگیری ویژه دستگاه قضایی

سرپرست دانشگاه ملی مهارت منصوب شد

درخواست جنجالی نماینده مجلس /عاملان حادثه معدن طبس با گیوتین اعدام شوند

پرداخت یک میلیارد تومان به خانواده جانباختگان معدن طبس

اظهارنظر درخصوص معدنجوی طبس نشود

مرگ در معدن؛ روایتی از تنهاییِ کارگران و خانواده‌ی بازماندگانِ معدن بعد از پایانِ عملیات

واریزی ویژه برای خانواده جان‌باختگان معدن/ میزان واریزی مشخص شد

مسئولان باید با همفکری تلاش کنند معادن ساماندهی شوند

چرا کنسرت امروز طلیسچی لغو شد ؟

شناسایی 115 کودکستان بدون مجوز رسمی در خراسان جنوبی

حال عمومی 2 مصدوم حادثه معدن طبس مساعد است

حراست از جبهه فرهنگی کشور در امتداد دفاع مقدس است

بازپرس ویژه برای حادثه معدن طبس تعیین شد | تا زمان اعلام نظر قطعی هیچ نهادی حق اظهار نظر ندارد

رقم دیه جانباختگان معدن طبس مشخص شد

بهره برداری از 6 طرح سرمایه گذاری خارجی جدید در خراسان جنوبی به زودی

فاجعه معدن طبس؛ جان ایرانیان مهم است

فیلم | برداشت سنتی نمک از «کال شور» جاجرم

21 روستای خراسان‌شمالی از اینترنت پرسرعت بهره‌مند شدند

آغاز کشت پاییزه در 232 هزار هکتار از کشتزارهای خراسان‌شمالی

اهل‌سنت خراسان‌شمالی: جنایت رژیم صهیونیستی در لبنان به دور از انسانیت است

مبادلات تجاری 36 میلیون دلاری کالا از طریق گمرک خراسان شمالی

امام‌جمعه بجنورد: جبهه مقاومت بیش از هر زمانی به وحدت نیاز دارد

جنایات رژیم اسرائیل بدتر از داعش است

طرح هر مسجد یک قاضی در روستاهای محروم رودبار جنوب کرمان آغاز شد

60 زندانی مهریه در خراسان شمالی آزاد شدند

معرفی برترین‌های مسابقات کشتی باچوخه شرق کشور