پیام خراسان

آخرين مطالب

طلب 303 هزار مترمکعبی و موجودی 30 هزار مترمکعبی! اجتماعي

طلب 303 هزار مترمکعبی و موجودی 30 هزار مترمکعبی!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش سلامت نیوز حنیف رضا گلزار کارشناس ارشد خاک وآب در این یادداشت نوشت:
ناهماهنگی و پراکندگی دیدگاه درباره بایستگی نگهداشت یا بیرون کشیدن درختان شکسته وافتاده در کف جنگل های شمال در میان دانشگاهیان و کارشناسان، دورویی و راهنمای به چپ و گردش به راست برخی از مدیران، خاموشی "مصلحت اندیشانه" گروهی از "خواص"، لابی شرکت های بهره بردار چوب، همراهی وزیر جهاد کشاورزی با مجمع نمایندگان استان های شمالی و دخالت خارج از چارچوب مجمع تشخیص مصلحت نظام در تفسیر تبصره(1) ماده 36 قانون برنامه هفتم توسعه کشور، دست به دست یکدیگر دادند تا یکی از بزرگترین دستاوردهای جامعه مدنی و کارشناسی کشور در حوزه منابع طبیعی مورد هجمه و آسیب قرار گیرد و باردیگر مسیر چپاول جنگل های شمال در جایگاه ثروتی ملی و طبیعی هموار شود.
اگرچه مسولیت آنچه که در پی این تصمیم بر حوزه جنگل های شمال خواهد رفت، صرفا بر عهده شخص وزیر جهاد کشاورزی است؛ ولی در راستای تبیین آنچه که رخ داد نگاهی به نقش آفرینی هر یک از بازیگران این نمایشنامه، با هدف آسیب شناسی موضوع ضروری است.
در این یادداشت به تبیین نقش آفرینی هر یک از بازیگران حقیقی و حقوقی این رخداد می پردازیم.
دوگانگی های فنی در میان کارشناسان
نگاهی به دیدگاه های کارشناسان، بیانگر آن است که هنوز رهیافت قابل اجماعی درباره اینکه آیا باید درختان شکسته و افتاده و بادزده از کف جنگل های طبیعی بیرون کشیده شوند یا نه در میان کارشناسان جنگلداری کشور وجود ندارد.
گروهی از کارشناسان با دستاویز به خطرآفرینی این درختان و افزایش احتمال سیل گیری یا آتش سوزی، چنین می اندیشند که درختان بادزده و شکسته و افتاده باید از جنگل بیرون کشیده شوند و کف جنگل همچون یک باغ، عاری از هرگونه گزاره مزاحم باشد. ذخیره سازی و جلوگیری از بازنشر کربن ترسیب یافته در چوب های در حال فساد در کف جنگل نیز از دیگر دستاویزهای این گروه از کارشناسان حوزه بهره برداری جنگل است که با کمک آن، بایستگی بیرون کشیدن این درختان را توجیه می کنند.
دربرابر این نگرش، گروهی دیگر از کارشناسان جنگلداری که با نگاه نوین اکولوژیک به این چالش می نگرند، نقش آفرینی درختان بادزده و شکسته و افتاده در کف جنگل را در افزایش چالش هایی مانند سیل یا آتش سوزی رد کرده و در نگاهی پیشروانه تر، برجای ماندن این درختان را رمز توالی اکولوژیک جنگل های طبیعی بر می شمرند.
راهنمای به چپ و گردش به راست برخی از مدیران ؛
برخورد ناصادقانه برخی نامزدهای ریاست سازمان منابع طبیعی در چند سال گذشته با جامعه مدنی که در پی آن نه تنها اولویت های اخلاقی بلکه اولویت های فنی را نیز قربانی زیاده خواهی های خود کردند و از این رهگذر ضربه کارآمدی را بر پیوند و همبستگی میان جامعه مدنی و ساختار کارگزاری منابع طبیعی کشور زده و نهال بی اعتمادی را در بستر تعامل دوسویه میان مردم و کارگزاران کاشتند، از دیگر گزاره های اثرگذار بر شکستن "قانون تنفس جنگل" بوده است.
برای نمونه شخصی که سال ها در جایگاه یکی از مدیران ارشد سازمان خود را از حامیان پروپاقرص "قانون توقف بهره برداری چوبی از جنگل های شمال" شناسانده و از این رهگذر اعتماد جامعه مدنی و کنشگران این حوزه را به خود جلب کرده بود، پس از نشستن بر کرسی ریاست این سازمان، با پشت کردن به همه دیدگاه ها و نگرش های پیشین، خود زمینه ساز شکستن قانون توقف بهره برداری چوبی از جنگل های شمال را فراهم ساخت.
بدون بزرگنمایی، آنچه که امروز در این پرونده با آن دست به گریبان هستیم پیامد آشکار آن بی صداقتی و دوگانگی مدیریتی است که چندی پس از برکناری آقای رییس، با امضای سرپرست فعلی سازمان به ثمر نشسته است. حال بماند که خود نیز در زمان ریاستش چنین نامه ای را امضا کرد و اجازه برداشت شکسته –افتاده ها را در عمق 70 متری جاده های جنگلی صادر کرد.
سکوت مصلحت اندیشانه گروهی از خواص؛
در این میان نباید از خاموشی گزیدن، کنارکشیدن و نرمش برخی از خواص که سال ها پرچمدار صیانت و پشتیبانی از قانون مترقی "توقف بهره برداری چوبی از جنگل های شمال" بودند غفلت ورزید. این خاموشی و نرمش یا بی تفاوتی، ناامیدی، مصلحت اندیشی، تغییر نگرش یا هر نام دیگری که بتوان بر آن نهاد، بزرگترین ضربه را بر پیکر این قانون و دستاورد بزرگ کوبید.
جامعه مدنی کنشگر در این بخش بیش از دو ماه از صدور نامه ای که در شهریور ماه سال جاری درباره آغاز بهره برداری چوبی از جنگل های شمال صادر شد، بی اطلاع بود و بسیار بعید و غیرقابل باور و پذیرش است که گروه خواصِ کنار کشیده به هر دلیل، از صدور چنین نامه ای بی اطلاع بوده باشند.
از این روی این شیوه برخورد دوگانه خواص و خالی کردن ناگهانی این سنگر را کاراترین خنجر وارد شده بر پیکر تلاش های جامعه مدنی برای صیانت از هیرکانی می دانم. بی گمان چنانچه جامعه مدنی به موقع از آنچه که در شرف وقوع بود اطلاع حاصل می کرد، می توانست مسیر شکستن این قانون را مسدود کند.
دخالت خارج از چارچوب مجمع تشخیص مصلحت نظام؛
اگرچه در تبصره (1) ماده 36 "قانون برنامه هفتم توسعه کشور" سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور مجاز شده تا با صلاح دید عالی ترین مقام اجرایی خود نسبت به بیرون کشیدن درختان شکسته و افتاده و بادزده اقدام کند، ولی نباید فراموش کنیم که این تبصره، یک تبصره الزام آور نیست و بدون تردید، بدون لابی شرکت های بهره بردار، حمایت های مجمع نمایندگان و شخص وزیر جهاد کشاورزی و دخالت غیرمتعارف شخص رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام که هنوز مشخص نیست از محل کدام شان و جایگاه قانونی، این تبصره غیرالزام آور را اینگونه عملیاتی کردند، از قابلیت اجرا آن هم با چنین سرعتی برخوردار نبود.
بیرون کشیدن درختان شکسته و افتاده و بادزده که خود دستاورد دست در دست هم گذاشتن دو طایفه "خائنین" و "ساکتین" بود، بدون تعارف مترادف با شکسته شدن "قانون توقف بهره برداری چوبی" است.
با درنظر گرفتن ضعف های ساختاری و بی کفایتی های بنیادین و اثبات شده سازمان متولی منابع طبیعی کشور، این فرآیند بدون تردید در کوتاه ترین زمان به دستاویزی برای آغاز تاراج دوباره جنگل های شمال کشور بدل خواهد شد و مسولیت همه پیامدهای آنچه که از این پس در حوزه جنگل های شمال رخ می دهد بر عهده شخص "وزیر جهاد کشاورزی" خواهد بود.
این نه سیاه نمایی، بلکه یک پیش بینی مستند به نوع نگرش و طمع ورزی شرکت های بهره بردار که با وقاحت تمام خود را "طلبکار" منابع طبیعی کشور می دانند است.
کافی است پیام اول و سپس پیام اصلاح شده درج شده در صفحه شخصی مدیرعامل شرکت "چوب و کاغذ مازندران" که ذیل تصویر تمام قد خود با رییس مجمع تشخیص مصحلت نظام نوشته بود را یکبار دیگر با دقت بخوانیم.
نام برده پس از آن دیدار ویژه که خود معلوم نیست با پادرمیانی و چراغ سبز چه کسانی انجام شده، نوید برداشت 303 هزار مترمکعبی چوب به عنوان "طلب" از محل درختان بادزده و افتاده را داد، ولی اندکی بعد این عدد و گاف ناشی از هیجان آن ظفرمندی را حذف کرد.
این در حالی است که با استناد به گزارش های رسمی "سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور"، کل درختان بادزده و افتاده و شکسته در همه حوزه های جنگلی شمال دست بالا 30 هزار مترمکعب در سال است.
پرسشی که شخص وزیر محترم جهاد کشاورزی موظف به پاسخگویی و روشنگری درباره آن است اینکه جریان اختلاف بیش از 10 برابری از موجودی درختان بادزده و افتاده و آنچه که شرکت های بهره بردار "طلب" خود از منابع طبیعی می دانند چیست؟
جناب آقای وزیر!
این اختلاف "طلب" چگونه تسویه خواهد شد؟ آیا با توجه به ضعف نظارتی سازمان، نباید منتظر جبران آن اختلاف 270 هزار مترمکعبی از محل قطع غیرقانونی درختان سرپا باشیم؟
آیا جامعه مدنی و شهروندان حق ندارند تعلل وزیر محترم جهاد کشاورزی در انتخاب رییس سازمان و اتخاذ تصمیم ها در پشت درهای بسته و در تاریکخانه ها را که برخلاف رویه جاری دولت است، کلید واژه های آغاز تاراج قانونی جنگل های شمال کشور برشمرند؟

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/767314/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاش پسر مست دست برای کشاندن دختر جوان به خلوتگاه شیطانی در پارتی مختلط رنگ خون گرفت

تعطیلی مدارس خراسان شمالی به علت برودت هوا و یخ زدگی معابر - دوشنبه 28 آبان 1403؟

استاندار خراسان شمالی: مدیران شیوه ارائه گزارش را تغییر دهند

بازار دستفروشان در بجنورد راه اندازی می‌شود

گلستان: نقاش‌های کوروش قاضی مراد بسیار خوش رنگ هستند

صداقت در مدیریت و توجه به چالش‌ها لازمه جلب اعتماد عمومی است

دلیل پلمب شهر زیرزمینی نوش آباد برای چهارمین بار چسبت؟

چند بار در هفته مرغ بخوریم؟

هند برای اولین بار یک موشک مافوق صوت دوربرد بومی آزمایش کرد

تعطیلی مدارس مشهد به علت آلودگی هوا و وارونگی دما - دوشنبه 28 آبان 1403؟

دومین اجلاس ملی خیرین هیئت در مشهد برگزار می‌شود

افتتاح ساختمان جدید بیمه دانا

آیین افتتاحیه نشست آموزشی معاونت آموزش حوزه خواهران در مشهد مقدس برگزار شد

کشف بیش از 13 کیلو طلا از خودروی لوکس با تیزهوشی مرزبانان

عاقبت شوم بیوه جوان که بازیچه دست اتابک شد

سردار سلامی: زنان غزه شبها با حجاب کامل می‌خوابند تا درصورت حمله و آوار شدن خانه‌هایشان با حجاب کامل نزد خدا بروند

سردار سلامی: زنانِ غزه شب‌ها با حجاب کامل می‌خوابند و کودکان شهادتین می‌خوانند

فرمانده کل سپاه: زنان غزه شبها با حجاب کامل می‌خوابند تا درصورت حمله و آوار شدن خانه‌هایشان با حجاب کامل نزد خدا بروند/ کودکان غزه بیش از دیگران شهادتین را می‌خوانند

مراسم تودیع و معارفه فرمانده دانشگاه افسری امام حسین (ع)

عکسی از سردار سلامی در سالن بازی جنگ (تصویر)

تحقق و توسعه زنجیره تأمین مواد غذایی در میادین میوه و تره بار

تجهیز خیریه توانا به دست فیروزه

روایت سردار سلامی از کودکان و زنانِ غزه: شب‌ها با حجاب کامل و شهادتین می‌خوابند

در حاشیه مشهد بیش از 7 کیلو شیشه کشف شد

بلیط قطار مشهد تهران با خدمات VIP؛ تجربه‌ای لوکس

مغفول ماندن فرهنگ باسابقه خواف جبران می‌شود

سپاه همیشه این مسئولیت را به بهترین فرماندهان خود می‌دهد | سرلشکر سلامی: سپاه بار عظیمی را برعهده دارد

تعطیلی مدارس خراسان رضوی به علت آلودگی هوا و افزایش شاخص آلاینده‌ها - دوشنبه 28 آبان 1403؟

بایدن به جنگل‌های آمازون سفر می‌کند

عکس/ سردار سلامی در سالن بازی جنگ

روایت سردار سلامی از اقدام جالب زنان غزه

رفع بخشی از مشکلات میدان مرکزی میوه وتره بار از طریق مصوبات شورای شهر

توسعه زنجیره تأمین مواد غذایی در میادین میوه و تره بار

شهر زیرزمینی نوش آباد برای چهارمین بار پلمب شد

گلریزان ‌خیران برای توسعه حسینیه اصفهانی‌ها در مشهد + فیلم

مدیر سازمان دانش‌آموزی کهگیلویه و بویراحمد:

2 میلیون نخ سیگار زیر بار پیاز در شیراز جاسازی شده بود

فرمانده کل سپاه: زنان غزه شب‌ها با حجاب کامل می‌خوابند تا درصورت حمله و آوار شدن خانه‌هایشان با حجاب کامل نزد خدا بروند

متهم 22 فقره سرقت مغازه‌های شهر مشهد دستگیر شد

متهم به 22 فقره سرقت از فروشگاههای مشهد دستگیر شد

ویدئوی جدیدی که ایلان ماسک از یک ایرانی منتشر کرد/ ویدئو

در یک پیشرفت نجات‌بخش نقطه ضعف مقاومت آنتی‌بیوتیکی شناسایی شد

ترویج فرهنگ نماز باید به کمرنگ شدن منکرات و فحشا در جامعه منتج شود

محورهای فاقد دوربین در اولویت نظارت نیروها قرار گیرند

گذشت اولیای دم قاتل را به زندگی برگرداند

کشف طلسم 1500 ساله با تصویر حضرت سلیمان در ترکیه

درخت‌های زبان گنجشک در بجنورد جوان‌سازی می‌شوند

همایش بزرگداشت علمای شهرستان خوسف‌ برگزار شد

کمرنگ شدن مطالعه کتاب در جامعه آسیب‌زا است

تهیه و تولید 10 کتاب و 5 مستند از خواهر دباغ