پیام خراسان

آخرين مطالب

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟ علمي

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - درک اینکه نورون‌های انسان چگونه با انرژی مورد نیاز یک مغز بزرگ و فعال کنار می‌آیند، می‌تواند روزنه‌های جدیدی را برای درمان اختلالات عصبی باز کند.

مغز انسان‌ها در مقایسه با مغز خویشاوندان نخستی‌سان آنها طی تکامل خود بزرگ شده اما این ارتقاء عصبی هزینه‌ داشته است. دانشمندانی که در حال بررسی این تغییر هستند، ویژگی‌های ژنتیکی منحصربه‌فردی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهند سلول‌های مغز انسان چگونه استرس ناشی از کارکرد یک مغز بزرگ را کنترل می‌کنند. این پژوهش می‌تواند الهام‌بخش پژوهش‌های جدید برای درک بیماری‌هایی مانند پارکینسون و اسکیزوفرنی باشد.
به نقل از نیچر، این پژوهش روی نورون‌های تولیدکننده انتقال‌دهنده عصبی دوپامین تمرکز دارد که برای حرکت، یادگیری و پردازش هیجانی بسیار مهم است. پژوهشگران با مقایسه هزاران نورون دوپامین پرورش‌یافته در آزمایشگاه از انسان، شامپانزه، ماکاک و اورانگوتان دریافتند نورون‌های دوپامین انسانی نسبت به سایر پستان‌داران، ژن‌های بیشتری را بیان می‌کنند که فعالیت آنتی‌اکسیدان‌های کاهش‌دهنده آسیب را افزایش می‌دهند.
«آندره سوزا»(Andre Sousa) عصب‌شناس «دانشگاه ویسکانسین مدیسن»(UW–Madison) گفت: یافته‌های این پژوهش هنوز مورد بررسی قرار نگرفته‌اند اما گامی به سوی درک تکامل مغز انسان و همه پیامدهای بالقوه منفی و مثبت هستند که با آن همراه می‌شوند. مهم است که واقعا تلاش کنیم تا بفهمیم چه چیزی درباره مغز انسان خاص است و احتمال دارد به توسعه درمان‌های جدید یا حتی اجتناب از بیماری در آینده کمک کند.
«الکس پولن»(Alex Pollen) متخصص علوم اعصاب «دانشگاه کالیفرنیا سن‌فرانسیسکو»(UCSF) گفت: درست همان طور که راه رفتن عمودی به مشکلات زانو و کمر منجر شده و تغییر در ساختار فک و رژیم غذایی به مشکلات دندانی ختم شده، رشد سریع مغز انسان نیز به مرور زمان چالش‌هایی را برای سلول‌های خود ایجاد کرده است. فرضیه ما این بود که همین فرآیند ممکن است رخ داده باشد و نورون‌های دوپامین ممکن است عامل شکل‌گیری مفاصل آسیب‌پذیر باشند.
پولن و همکارانش با استفاده از یک فناوری تصویربرداری نشان دادند که دو ناحیه نیازمند دوپامین در مغز انسان به طور قابل توجهی بزرگ‌تر از همتای خود در ماکاک‌ها هستند. همچنین، قشر جلوی مغز 18 برابر بزرگ‌تر و جسم مخطط تقریبا هفت برابر بزرگ‌تر است.
پولن ادامه داد: با وجود این، تعداد نورون‌های دوپامین انسان‌ها فقط دو برابر خویشاوندان نخستی‌سان آنهاست. بنابراین، این نورون‌ها در مغز بزرگ‌تر و پیچیده‌تر انسان باید بیشتر کشیده شوند و سخت‌تر کار کنند. هر کدام از آنها بیش از دو میلیون سیناپس را تشکیل می‌دهند.
«نناد سستان»(Nenad Sestan) عصب‌شناس رشد «دانشگاه ییل»(Yale University) گفت: نورون‌های دوپامین، ورزشکاران واقعی هستند. آنها دائما فعال می‌شوند.
پولن و همکارانش برای درک این که چگونه نورون‌های دوپامین انسان ممکن است برای برطرف کردن نیازهای یک مغز بزرگ سازگار شوند، نسخه‌هایی را از این سلول‌ها در آزمایشگاه پرورش دادند. آنها سلول‌های بنیادی را که می‌توانند به انواع سلول‌ها تبدیل شوند، از هشت انسان، هفت شامپانزه، سه ماکاک و یک اورانگوتان گرفتند و آنها را به ساختارهای مینیاتوری مشابه مغز به نام «ارگانوئید» تبدیل کردند. پس از 30 روز، این ساختارها تولید دوپامین را آغاز کردند که شبیه به کار مغز در حال رشد است.
پس از این مرحله، این گروه پژوهشی به صورت ژنتیکی نورون‌های دوپامین را تعیین توالی کردند تا مشخص کنند کدام ژن‌ها فعال شده‌اند و چگونه کنترل می‌شوند. پژوهشگران با تحلیل نورون‌های انسان و شامپانزه دریافتند که نورون‌های انسان، سطوح بالاتری را از ژن‌هایی بیان می‌کنند که استرس اکسیداتیو تحت مدیریت آنها قرار دارد. استرس اکسیداتیو نوعی آسیب سلولی است که می‌تواند توسط فرآیند انرژی بر تولید دوپامین ایجاد شود. این ژن‌ها آنزیم‌هایی را رمزگذاری می‌کنند که به تجزیه و خنثی کردن مولکول‌های سمی موسوم به گونه‌های فعال اکسیژن می‌پردازند. این مولکول‌ها می‌توانند به سلول‌ها آسیب برسانند.
پژوهشگران برای بررسی این که آیا نورون‌های دوپامین انسان ممکن است واکنش‌های استرس منحصربه‌فردی داشته باشند یا خیر، از نوعی آفت‌کش استفاده کردند که به استرس اکسیداتیو در ارگانوئیدها منجر می‌شود. آنها دریافتند نورون‌های ایجادشده‌ از سلول‌های انسان، تولید نوعی مولکول را به نام «BDNF» افزایش می‌دهند که در افراد مبتلا به اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون کاهش می‌یابد. آنها واکنش مشابهی را در نورون‌های شامپانزه مشاهده نکردند.
درک این مکانیسم‌های محافظتی می‌تواند به توسعه درمان‌هایی بیانجامد که دفاع سلولی را در افراد در معرض خطر بیماری پارکینسون تقویت می‌کنند. سوزا گفت: برخی از این محافظت‌ها ممکن است به دلیل جهش، در همه افراد وجود نداشته باشند. این یک آسیب‌پذیری اضافی را در آن افراد ایجاد می‌کند.
ارگانوئیدهای مورد استفاده در این پژوهش، نورون‌های در حال رشد را نشان می‌دهند که معادل نورون‌های موجود در بدن جنین هستند و پیچیدگی نورون‌های بالغ را به ‌طور کامل نشان نمی‌دهند. سوزا گفت: پژوهش‌های آینده باید بررسی کنند که چگونه چنین مکانیسم‌های محافظتی در نورون‌های بالغ و پیر می‌مانند زیرا بیماری‌های دژنراتیو که بر این سلول‌ها تأثیر می‌گذارند، معمولا در سنین پایین وجود دارند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/768721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت کارخانه قند فریمان به چرخه تولید

راهپیمایی جمعه خشم در مشهد برگزار می‌شود

ولادت‌ها در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر می‌رسد

تندروی نمایندگان مجلس این بار علیه قالیباف

استاندار: زیرساخت های حفاظت از جنگل های کهگیلویه و بویراحمد افزایش یابد

قیمت میوه و تره بار اول اذر 1403

راهپیمایی جمعه های خشم در استان های البرز، خراسان رضوی و لرستان برگزار می شود

ابعاد دیگر ماجرای قتل بانوان سالخورده در فاروج روشن شد

تجلیل از تنها خبرنگار حوزه کتاب شیراز

کتاب‌ها باید در دست کودکان باشند

ویدیو| حمله تند خیابانی به بیرانوند: تو تاریخ کشورت را هم نمی‌دانی/ از طبقات ساختمان‌هایت کم کن و کتاب بخوان!/ خاک بر سر من که بخواهم با اسم تو معروف شوم!

صالحی:اگر نهادهای صنفی را تضعیف کنیم باید منتظر عواقب آن باشیم

کتاب از راه‌های مهم رشد انسان است

جواد خیابانی جواب علیرضا بیرانوند را داد: بیشتر کتاب بخوان؛ من بخواهم با اسم بردن از تو معروف شوم؟ پس خاک بر سر من!

بدهی 700 میلیون دلاری وزارت نفت، دلیل عدم واریز یارانه؟

پیام تبریک مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه انصار الرضا (ع) به مناسبت هفته مبارک بسیج

دو کودک در تصادف بامداد امروز احمدآباد مشهد مصدوم شدند

رئیس هیات اندیشه ورز فدراسیون ورزش کارگری کشور منصوب شد

پیام فرمانده سپاه انصارالرضا (ع) خراسان جنوبی بمناسبت هفته بسیج

پیام تبریک فرمانده تیپ مردم پایه سپاه انصارالرضا(ع)خراسان جنوبی به مناسبت هفته مبارک بسیج

تازیانه خشکسالی بر تن کشاورزی

شرایط اعزام دانشگاهیان خراسان شمالی به حج عمره اعلام شد

تصادف در محور اسفراین به بجنورد یک نفر فوتی برجای گذاشت

آغاز رسیدگی به پرونده بزرگ کلاهبرداری خودرویی در قزوین

آسیب‌شناسی تخصصی رویه‌ها و ترتیبات ناظر بر بررسی درخواست‌های اِعمال ماده 477، توسط قاضی‌القضات

برگزاری یادواره شهدای مدافع امنیت مشهد

کشف بقایای اثری تاریخی حین حفاری در تربت حیدریه

3 ورزشکار و 2 مربی از خراسان رضوی در دومین اردوی متمرکز تیم ملی دوومیدانی

کارگاه خیاطی در حاشیه شهر قوچان افتتاح شد

بسیج، مکتبی فرهنگی و اجتماعی برای خدمت به مردم است

خانه‌ای در «سبزوار» برنده جشنواره جهانی معماری شد

جا به جایی ریلی مسافر در کشور پنج درصد کاهش یافته است

صدور کیفرخواست برای مدیرعامل معدن زمستان‌یورت گلستان

مقاومت آرتین مشهد قهرمان دور رفت گروه C لیگ دسته دو بانوان کشور

آغاز فرایند آماده سازی اولین باشگاه و پیست سوارکاری در باخرز

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق مشهد امروز و فردا پنجشنبه 1 آذر و جمعه 2 آذر 1403

فارس دو بار لرزید

سرانه پایین مطالعه در لرستان

یادداشت‌های جلسات خصوصی علامه طباطبایی (ره) منتشر شد

کتاب «خطابت به مثابه طبابت» منتشر شد

ضرورت مطالعه برای تحول فکری جامعه از دیدگاه نماینده ولی فقیه در استان البرز

خیابانی: بیرانوند لطفا کمی کتاب بخوان!

عصر جدید مطالعه در بوشهر؛ کتابخانه‌ها رنگ و بوی نشاط می‌گیرند

استقبال 1.83 میلیون نفری از نمایشگاه کتاب شارجه

روایت‌ دست‌ به‌ قلم‌شدن‌‌ بانوی‌ چهارمحالی‌ از‌ ‌کودکی‌ تا بزرگسالی‌‌‌

فروش سکه‌های حراجی به مرز 500 هزار سکه رسید

سخنگوی سازمان هدفمندی: منابع یارانه هنوز تامین نشد

مردم انقلابی ایران برای تحقق جامعه توحیدی در عالم قیام کردند

پیشرفت 18 درصدی انتقال آب دریای عمان به مشهد

عکس/ 25 سال قبل؛ حسین پناهی و فردوس کاویانی در پشت صحنه سریال آژانس دوستی