پیام خراسان

آخرين مطالب

چوب حراج طلبکاران به منابع طبیعی و جنگل‌های ایران اجتماعي

چوب حراج طلبکاران به منابع طبیعی و جنگل‌های ایران
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، همزمان با انتشار رسانه‌ای دستور «حسن وحید» سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برای برداشت درختان افتاده و شکسته جنگل، یکی از پیمانکاران برداشت چوب هم با انتشار عکسی از خود با یکی از مقامات سیاسی نوشت «با مساعدت این مجمع، موانع برداشت چوب‌های شکسته و افتاده در حال مرتفع شدن است.
»
او همچنین از طلب 303 هزار مترمکعبی چوب از منابع طبیعی و آبخیزداری خبر داد که باعث سؤالات بی‌شماری شد. همین دغدغه، بهانه گفت‌وگوی «ایران» با نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور شد. مهم‌ترین سؤال این گفت‌وگو این است که چرا یک سازمان که باید حافظ جنگل‌های کشور باشد، بدهکار شرکت‌های بزرگ بهره‌بردار چوب است؟
چرا سازمان منابع طبیعی خروج درختان شکسته و افتاده را به بعد از اجرای طرح مدیریت پایدار جنگل موکول نمی‌کند؟طرح مدیریت پایدار جنگل در حال انجام است.به گفته شما و آقای وحید، فقط مطالعات مدیریت پایدار بین دو تا پنج سال طول می‌کشد... ولی برداشت درخت را شروع کردید...
برداشت نیست.
پس چیست؟ کنار جاده‌ها، آبراهه‌ها و بستر رودخانه‌ها یک‌سری از درختانی که افتاده‌اند و خطرساز هستند برمی‌داریم، در حالی که قانون اجازه داده و سازمان
می‌تواند به صورت کلی درختان شکسته و افتاده را از داخل جنگل بردارد. کجای این کار ایراد دارد؟ چرا یک پیمانکار شرکت‌های بهره‌بردار چوب باید نگران خطرساز بودن درختان افتاده و شکسته جنگل باشد؟ من اصلاً کاری به آنها ندارم. ما یک سازمان تخصصی هستیم. این سازمان بسته به نیاز، اقداماتی در چهارچوب قوانین انجام می‌دهد. حالا سازمان به این نتیجه رسیده برای ورود به جنگل، برای اینکه سرمایه جاده‌های جنگلی را حفظ کند، درختان شکسته در حاشیه جاده‌ها، آبراهه‌ها و بستر جریان رودخانه‌ها را برداشت کند. برای این برداشت هم دستورالعملی تهیه کرده که خسارتی به جنگل نخواهد زد.
{ این برداشت} به دو دلیل در دو طرف جاده انجام می‌گیرد؛ یکی به دلیل خطراتی که وجود دارد باید جاده‌ها باز شوند و خسارت به جاده وارد نشود. دلیل دیگر هم کاهش قاچاق چوب است، چون وقتی قاچاقچیان با ماشین‌آلات خود وارد جاده می‌شوند، خیلی راحت درخت‌های کنار جاده را برمی‌دارند و می‌برند.
برداشت درختان کنار جاده، جاده پهن‌تری در اختیار قاچاقچیان قرار نمی‌دهد؟ ببینید، من الان در حال تهیه طرح مدیریت پایدار هستم، آیا نباید داخل جنگل بروم و جاده را تعمیر کنم؟ کارشناسانم هر روز در دل جنگل هستند.
یک درختی کنار جاده افتاده و خطرساز است، برندارند؟چقدر درخت از کنار جاده برمی‌دارید؟
ما فعلاً فقط حاشیه جاده‌ها را برآورد و نشانه‌گذاری کردیم که حدود 60 تا 70 هزار مترمکعب است.
یکی از پیمانکاران برداشت چوب گفته است 303 هزار مترمکعب از سازمان منابع طبیعی‌ و آبخیزداری طلب دارد؛ این چه طلبی است؟
بله، اینها طلب دارند، بیشتر از این هم‌ طلب دارند. در سال 1396 که توقف بهره‌برداری چوب اعلام شد، این شرکت‌های بهره‌برداری داشتند با منابع طبیعی کار می‌کردند، تعهداتی انجام می‌دادند و از سازمان طلبکار چوب بودند؛ ‌طلب‌ها مانده است. حالا این‌ طلب‌ها را تبدیل به ریال کرده و به خیلی از شرکت‌ها پرداخت کردیم و به بسیاری از شرکت‌ها هم پرداخت نشده است. برخی از این شرکت‌ها نیز از سازمان شکایت کرده و آن را محکوم کردند.
چرا همه خسارت‌ها را ریالی پرداخت نمی‌کنید؟
بستگی دارد؛ در پرونده‌هایی که سازمان محکوم به دادن چوب شد، می‌تواند چوب بدهد و در پرونده‌ای که به پرداخت پول محکوم شد، پول می‌دهد.
کل‌ طلب شرکت‌های بهره‌بردار از سازمان منابع طبیعی چقدر است؟ ما ریز همه‌ طلب‌ها را داریم.
این آمار را در اختیار من می‌گذارید؟ نه. من آمار ریز شرکت‌ها را که چقدر ‌طلبکار و بدهکار هستند، فاش نمی‌کنم.
چرا این طلبکاری و بدهکاری به وجود آمد؟ چون در سال 96 باید با شرکت‌های بهره‌بردار تسویه حساب می‌کردند، نکردند.
سازمان به لحاظ قانونی وظیفه‌ای برای تأمین چوب صنایع دارد؟
نه. این شرکت‌های بهره‌بردار تا سال 96 با ما کار می‌کردند و در قبال دریافت چوب، یک تعهداتی مثل نهالکاری، احیا و غنی‌سازی جنگل، ساخت جاده و... را به عهده گرفته بودند. در سال 96 قانون تعیین کرده بود دولت تا سه سال می‌تواند این چوب‌های شکسته و افتاده‌ در جنگل را بردارد و با این شرکت‌ها تسویه ‌حساب کند. متأسفانه در آن زمان این کار انجام نگرفت و قرار شد سازمان رقم ریالی آن را پرداخت کند، پول هم نداشت که بدهد.
البته در یکی، دو سال گذشته با بسیاری از این شرکت‌ها تسویه حساب شد و فقط چند شرکت مانده‌اند؛ برخی از شرکت‌ها هم تسویه حساب ریالی را قبول نکردند و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در دادگاه محکوم به پرداخت چوب شد.مطالعات خارجی هم نشان می‌دهد چوب‌های پوسیده درختان، بیشتر از درختان سر پا دارای سلول زنده است، چرا باید از جنگل خارج شوند؟ یک مطالعه خارج از کشور پیدا کردید، به من نشان بدهید.
یعنی شما معتقدید خروج درختان افتاده و شکسته، ضرری برای جنگل ندارد؟
خیر، من چنین چیزی نگفتم. در سال 96 اشتباهاتی اتفاق افتاد؛ آن زمان قرار شد یک طرح جایگزین تحت عنوان مدیریت پایدار برای جنگل‌های هیرکانی تهیه شود. از نظر من به‌ عنوان یک کارشناس، نباید در سال 96 اجازه توقف بهره‌برداری می‌دادند؛ ابتدا باید طرح مدیریت پایدار را تهیه و سپس آن را جایگزین طرح قبل می‌کردند.
همچنین در سال 96 فقط باید بهره‌برداری از چوب جنگل متوقف می‌شد اما ما آمدیم مدیریت جنگل را متوقف و همه شرکت‌ها را تعطیل کردیم. با تعطیلی شرکت‌ها، تعهدات مالی زیادی به دوش دولت و سازمان افتاد. من صددرصد مخالف این هستم که تمام درختان شکسته و افتاده را از جنگل برداشت کنیم.
معتقدم گاهی ارزش یک درخت افتاده شاید صد برابر بیشتر از یک درخت سرپا باشد، چون آن درخت شکسته و افتاده یک اکوسیستم است اما این به معنای آن نیست که هیچ درخت شکسته و افتاده‌ای را برداشت نکنیم.مقدار برداشت شما از کنار جاده خیلی بالاست. شما می‌گویید 6 هزار مترمکعب، من عدد 10 هزار مترمکعب را شنیده‌ام...حدود 8 هزار مترمکعب است.
خب هر کیلومتر چند درخت می‌شود؟
ببینید، من دلایل برداشت درختان خشک و افتاده کنار جاده را در بالا گفتم. ما حتی درخت خشک سر پا را هم برداشت نمی‌کنیم. شما اگر مقالات علمی دنیا را مطالعه کنید، می‌بینید بسیاری از آتش‌سوزی‌ها از کنار جاده شروع می‌شود، چون مردم عمدتاً حاشیه جاده می‌نشینند و خیلی در دل جنگل نمی‌روند. حتی قاچاق چوب هم با ماشین و در کنار جاده راحت‌تر اتفاق می‌افتد.
آیا اگر درخت‌های کنار جاده را بردارید، خودروها راحت‌تر وارد جنگل نمی‌شوند؟
من مجبورم درخت کنار جاده را بردارم، چون در دل جنگل در حال تهیه طرح مدیریت پایدار هستم. چطور باید داخل جنگل بروم؟
چرا باید برای تمام جنگل طرح مدیریت پایدار بنویسیم؛ نمی‌شود بخشی از جنگل بکر بماند و پای انسان به آن نرسد؟
من باید بدانم وضعیت جنگل ما از لحاظ بیولوژیکی، بیومتری و آماری چگونه است.
بعد از چندین دهه هنوز نمی‌دانیم وضعیت جنگل هیرکانی چگونه است؟
اینها بحث تخصصی است. شما یا کس دیگری نباید به ما بگوید این کار را بکنید.
وظیفه خبرنگار پرسیدن است. این طرح شامل زاگرس هم می‌شود؟
ما در زاگرس برداشت درخت به این شکل نداریم.
یعنی ما در زاگرس هیچ درختی که در حاشیه جاده افتاده و خطرساز باشد، نداریم؟
آنجا هم لازم باشد، برداشت می‌کنیم.
ولی الان این دلنگرانی درباره زاگرس وجود ندارد؟ چون ما الان در حال تهیه طرح مدیریت پایدار هیرکانی هستیم، جاده‌ها باید باز باشد. ممکن است در جاده آتش‌سوزی ایجاد شود. مگر در جنگل‌های زاگرس آتش‌سوزی اتفاق نمی‌افتد؟ تمام تابستان در زاگرس آتش‌سوزی داشتیم...آنجا هم درختانی که در دل جاده است، برداشت می‌کنیم.
برآوردی هم از میزان برداشت درختان خطرزای جاده‌های زاگرسی دارید؟ نه برآورد نکردم. آنجا فقط اگر اتفاقی، درخت در دل جاده افتاده و مانع عبور و مرور عمومی باشد، برمی‌داریم.
چرا در کاشت و تولید چوب مورد نیاز صنایع موفق نبودیم؟ تولید چوب ما هیچ وقت کافی نبود. اصلاً هیچ‌گاه برنامه‌ای نبود که اینقدر چوب تولید کنیم تا نیاز صنایع چوب را برطرف کنیم. اصلاً چنین وظیفه‌ای نداریم.مخالفان طرح هم یادآوری می‌کنند وظیفه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری حفاظت از جنگل است، نه تأمین چوب صنایع.
بله، این کار {برداشت درختان شکسته و افتاده} دقیقاً حفاظت از جنگل است. هیچ جای دنیا جاده‌ها را نمی‌بندند. جاده‌های جنگلی سرمایه هستند و باید حفظ شوند.
شما یکی از اهداف این برنامه را کاهش قاچاق چوب اعلام کردید؛ آمار قاچاق از هیرکانی را داریم؟ من ندارم، باید از معاونت حفاظت بپرسید.
آقای شعبانیان! اگر سازمان منابع طبیعی بدهکار صنایع چوبی نبود، باز هم این برداشت انجام می‌شد؟
بله، صددرصد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/770774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیت جوی خراسان رضوی پایدار می‌شود

خلیل آباد رتبه اول تولید انگور و کشمش در خراسان رضوی را دارد

هفت شهرستان خراسان رضوی بارانی شد

ساماندهی 12 گذر تشرف به حرم امام رضا(ع) آغاز شد

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در تهران

توقیف و اعمال قانون 78 دستگاه خودروی متخلف و حادثه ساز

خدمات‌رسانی 935 گروه جهادی در رزمایش جهادگران فاطمی 4

هنر بسیج در میدان‌های سخت و نابرابر است

کودک تهرانی قربانی خیانت مادر هوسرانش شد

عکس العمل زیبای نوزاد ناشنوا 4 ماهه از شنیدن صدای مادرش برای اولین بار/ تصاویر

جزئیات قتل سریالی زنان پیر در فاروج و‌ مشهد

بازدید میدانی سرپرست معاونت برنامه ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی از پروژه مترو «مشهد- گلبهار-چناران»

تزریق 700میلیارد تومان اعتبار برای ساخت آزادراه مشهد چناران

پرونده مدیرعامل معدن زمستان‌یورت گلستان به دادگاه ارجاع شد

مشکل تأمین آب شرب مجتمع آبرسانی موسی آباد تربت جام رفع شد

(تصاویر) معدن نمک عمارلو در نیشابور

وزیر ارتباطات به مشهد مقدس سفر می‌کند

ساماندهی 12 گذر تشرف به حرم امام رضا (ع) آغاز شد

انتقاد سنگین خیابانی از بیرانوند | از ساختمان هایت کم کن و به کتاب هات اضافه کن! +ویدئو

توصیه‌های شیطانی کتاب تلمود برای کشتار غیریهودیان

کتابخانه‌های سیار برای ترغیب مردم به کتابخوانی افزایش یابد

50 عنوان کتاب حوزه دفاع مقدس و مدافعان حرم در قم منتشر شد

گزارشی از مراسم رونمایی از کتاب «خاک نشین» در خبرگزاری رسا

امام جمعه کرج: ادبیات، آیینه تمام نمای فرهنگ یک ملت است

خراسان رضوی میزبان پیکر 14 شهید گمنام می‌شود

مرمت و بهسازی 4 حلقه چاه مالداری در مناطق عشایری بشرویه

اهدای 7700 بسته ویژه دانش‌آموزان ایتام و نیازمند خراسان‌جنوبی

ارتقا ایمنی محور بندرعباس به سیرجان با ترانشه حاجی آباد/ پیش‌بینی اتمام پروژه تا پایان سال

راز زندگی ماندگار نیما فلاح و سحر ولد بیگی از زبان خودشان + فیلم

ادامه روند آلودگی هوای شیروان و بجنورد

سرمایه گذاری فولاد خراسان و آغاز عملیات اجرایی پروژه تصفیه خانه فاضلاب شهری نیشابور

اشراف اطلاعاتی زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی است

مشکل تأمین آب شرب و صنعتی در استان خراسان رضوی داریم

تجدید میثاق بسیجیان تربت‌جامی با آرمان‌های مقدس شهیدان

فاصله هتل آدینا از بهترین رستوران‌های مشهد

بسیجیان تربت‌جامی با آرمان‌های مقدس شهیدان تجدید میثاق کردند

برای ارتقاء جامعه اسلامی باید مدرسه، دانشگاه و مساجد در کنار هم تلاش کنند

حمله تند خیابانی به بیرانوند: از طبقات ساختمان‌هات کم کن و به طبقات کتاب‌هات اضافه کن!+ فیلم

کتاب و کتاب‌خوانی یکی از عوامل مهم و موثر بر رشد انسان است

آیت‌الله خاتمی خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود

برای حفظ سرمایه‌های معنوی نظام مقدس اسلامی نباید کوتاهی کرد

تفکر بسیجی بسترساز مدیریت جهادی و انقلابی است

بسیج متعلق به کل جهان اسلام و مظلومین جهان است

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق بیرجند امروز و فردا پنجشنبه 1 آذر و جمعه 2 آذر 1403

توقیف و اعمال قانون 78 دستگاه خودرو متخلف در بیرجند

اهدای 7700 بسته حمایتی به دانش‌آموزان نیازمند خراسان‌جنوبی

عشایر بشرویه 44 راس دام سبک به مردم لبنان اهدا کردند

بازدید استاندار خراسان شمالی از پروژه‌های «رها شده» بجنورد

راز حضور چند بازیکن جوان استقلال در اردوی امارات!

آغاز رسیدگی به پرونده بزرگ کلاهبرداری شرکت رضایت خودروی طراوت نوین