پیام خراسان

آخرين مطالب

احتمال رکود سنگین مسکن در آینده نزدیک اقتصادي

احتمال رکود سنگین مسکن در آینده نزدیک
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - اقتصاد آنلاین / اگرچه بازار مسکن همواره در ایران به عنوان بازاری مطمئن برای سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شده است اما شواهد نشان می‌دهد با کاهش رشد جمعیت و افت تقاضای مسکن در سال‌های آینده، احتمالاً بازار مسکن به رکودی سنگین مبتلا شود. امری که نشانه‌ها و پیش‌پرده آن را در رکود سنگین دو سال اخیر در بخش مسکن می‌توان دید.
هزینه‌های مسکن در ایران، عموماً به عنوان مهم‌ترین بخش از سبد هزینه خانوار بوده است اما در سال‌های اخیر، سهم هزینه‌های مسکن در سبد خانوار روز به روز بزرگتر شده و تأمین سایر نیازهای خانواده را با مشکل مواجه کرده است. این سهم اکنون در حالی به 42.4 درصد رسیده است که بر اساس استانداردهای جهانی، خط فقر مسکن 30 درصد درنظر گرفته شده است. این گزاره بدان معنا است که اگر هزینه‌های مسکن یک خانوار، بیش از 30 درصد از کل هزینه‌هایش شود، آنگاه خانوار مجبور می‌شود سهم سایر بخش‌ها مانند خوراک، سلامت، آموزش و تفریحات را کم کند.


بخش زیادی از افزایش هزینه‌های مسکن خانوار به دلیل، باز شدن پنجره جمعیتی در دهه 60 و تقاضای این نسل برای اجاره یا خرید خانه بوده است، به طوری که سهم هزینه‌های مسکن با شروع سن تشکیل خانواده و افزایش تقاضای مسکن در این نسل، از سال 80 تا کنون، از 29.2 درصد به 42.4 درصد رسیده است. به همین علت پیش‌بینی می‌شود با کاهش تقاضای مسکن از سوی متولدین دهه 70 و پس از آن متولدین دهه 80 و 90، قیمت مسکن در ایران تعدیل شده و حباب آن اصلاح شود. اتفاقی که پیش‌پرده آن را در رکود 2 ساله اخیر در بازار مسکن شاهد بودیم. بنابراین به نظر می‌رسد احتمالاً از سال‌های آینده به مرور با کاهش تقاضای مسکن، شاهد رکودهای گسترده‌تری در این بازار باشیم.
احتمال وقوع این گزاره با توجه به برابری تقریبی تعداد مسکن و خانوار در ایران و همچنین مالکیت بخش زیادی از خانوارهای شهری نیز بیش از پیش می‌شود.
67.8 درصد ایرانی‌ها صاحب‌خانه‌اند
نمودار زیر درصد خانوارهای شهری بر اساس نحوه تصرف مسکن در سال 1402 را براساس داده‌های درآمد_هزینه خانوار شهری نشان می‌دهد. حدود 67.8 درصد از خانوارهای شهری، مالک زمین و ساختمان مسکونی خود هستند. این نشان‌دهنده مالکیت گسترده خانوارها بر مسکن خود است. به عبارت دیگر، اکثریت مردم در سال 1402 صاحب‌خانه هستند و هم زمین و هم سازه (ساختمان) را مالک‌اند. از سوی دیگر، اجاره‌نشین‌ها حدود 15.5 درصد از خانوارهای شهری را تشکیل می‌دهند. این بخش قابل توجهی از خانوارها هستند که در خانه‌های اجاره‌ای زندگی می‌کنند و مالک ملک نیستند. این آمار احتمالاً به دلیل قیمت‌های بالای مسکن و قدرت خرید پایین برخی خانوارهاست.
حدود 7.5 درصد از خانوارها به صورت رهنی در مسکن زندگی می‌کنند. این به معنای پرداخت ودیعه یا رهن به جای پرداخت ماهانه اجاره است. این روش بیشتر در شهرهای بزرگ و برای کاهش فشار اجاره ماهانه استفاده می‌شود. تقریباً 6.7 درصد از خانوارها به صورت رایگان مسکن خود را تصرف کرده‌اند. این حالت معمولاً به خانوارهایی اشاره دارد که به دلایلی مثل سکونت در خانه اقوام یا در خانه‌هایی که توسط کارفرما فراهم شده، بدون پرداخت هزینه سکونت دارند.
تعداد بسیار کمی از خانوارها 1.1 درصد فقط مالک ساختمان هستند و مالک زمین نیستند. این شرایط بیشتر در آپارتمان‌های مشاع یا زمین‌هایی رخ می‌دهد که مالکیت زمین به صورت جداگانه از ساختمان است. حدود 1 درصد خانوارها در دسته در برابر خدمت قرار می‌گیرند که به نوعی از سکونت اشاره دارد که فرد در ازای ارائه خدمات (مثلاً به کارفرما) از مسکن استفاده می‌کند. این آمار نشان می‌دهد که مالکیت مسکن در ایران همچنان اولویت بالایی دارد اما فشارهای اقتصادی باعث افزایش اجاره‌نشینی شده است.


اجاره‌نشینان بیشتر از دهک‌های پایین‌تر هستند
اجاره‌نشینی یکی از موضوعات مهم اقتصادی و اجتماعی در ایران است که در سال‌های اخیر تحت تأثیر عواملی همچون افزایش قیمت مسکن، تورم و تغییرات اقتصادی قرار گرفته است. حدود 14.1 درصد از خانوار‌های دهک هزینه‌ای اول ، 19.7 درصد از خانوار‌های دهک هزینه‌ای دوم و 20 درصد از خانوار‌های دهک هزینه‌ای سوم اجاره‌نشین هستند. این در حالی است که تنها 11.7 درصد از دهک هزینه‌ای دهم اجاره‌نشین هستند. در واقع در دهک‌های بالاتر میزان اجاره‌نشینی بسیار کاهشی بوده است.

پیام خراسان

تهرانی‌ها 5 برابر ایلامی‌ها خرج مسکن می‌کنند!
براساس داده‌های مرکز آمار، خانوار‌های شهری ساکن استان‌های تهران، فارس، البرز، زنجان و همدان بیشترین هزینه مسکن را در سال 1402 در بین استان‌های کشور داشته‌اند. تهرانی‌ها به طور متوسط هزینه‌ای معادل 184 میلیون تومان برای هزینه مسکن خود پرداخت کرده‌اند و جایگاه اول بیشترین هزینه مسکن را به خود اختصاص دادند. پس از آن ساکنان استان‌های فارس، البرز، زنجان و همدان به ترتیب به طور میانگین حدود 100 میلیون تومان، 96 میلیون تومان، 75 میلیون تومان و 75 میلیون تومان برای مسکن در سال 1402 بیشترین هزینه را کرده‌اند.
همچنین، خانوار‌های شهری ساکن استان‌های ایلام، سمنان، کهگیلویه وبویراحمد، کرمان و آذربایجان غربی به ترتیب با هزینه متوسط حدود 36 میلیون تومان، 36 میلیون تومان، 38 میلیون تومان، 39 میلیون تومان و 39 میلیون تومان در سال گذشته، کمترین هزینه مسکن را داشته‌اند.
در سال گذشته، خانوار‌های شهری ساکن استان تهران حدود 5 برابر استان ایلام هزینه مسکن داشته‌اند. نمودار زیر هزینه متوسط مسکن خانوار‌های شهری در استان‌های کشور در سال 1402 را نشان می‌دهد.

پیام خراسان

کارفرما‌ها با 194 میلیون تومان دارای بییشترین هزینه مسکن
براساس داده‌های مرکز آمار، سرپرست خانوار‌هایی که کارفرما هستند حدود 194 میلیون تومان در سال گذشته به طور متوسط صرف هزینه مسکن خود کردند. کارمندان دولتی نیز در سال گذشته به طور متوسط حدود 97 میلیون تومان برای مسکن هزینه کردند. افرادی که به طور مستقل مشغول به فعالیت هستند دارای هزینه متوسط مسکن به میزان 80 میلیون تومان بوده‌اند. کارمندان بخش خصوصی نیز دارای هزینه متوسط مسکن معادل 68 میلیون تومان بوده‌اند. کارمندان حوزه‌های تعاونی نیز به میزان 37 میلیون تومان صرف هزینه مسکن خود کرده‌اند.

پیام خراسان

اختلاف 10 برابری اجاره‌بهای دهک‌های بالا و پایین
براساس داده‌های مرکز آمار، در سال 1402 به طور میانگین خانوار‌های شهری به طور کلی حدود 85 میلیون تومان در سال گذشته صرف هزینه‌ اجاره‌بهای مسکن خود کرده‌اند. از سوی دیگر، خانوار‌های شهری در دهک اول به طور متوسط حدود 25 میلیون تومان برای هزینه اجاره‌بهای مسکن خود در سال 1402 صرف کرده‌اند. پس از آن، دهک‌های هزینه‌ای دوم حدود 36 میلیون تومان را صرف هزینه‌ اجاره‌بهای مسکن خود کرده‌اند. دهک‌های هزینه‌ای سوم، به طور متوسط حدود 43 میلیون تومان برای اجاره‌بهای مسکن هزینه کرده‌اند.
دهک‌های هزینه‌ای چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم به ترتیب هزینه متوسطی معادل 50 میلیون تومان، 60 میلیون تومان، 68 میلیون تومان، 76 میلیون تومان، 93 میلیون تومان ، 135 میلیون تومان و 260 میلیون تومان را برای هزینه‌های اجاره‌بهای مسکن در سال گذشته پرداخت کرده‌اند.
بنابراین می‌توان گفت، دهک‌های هزینه‌ای دهم حدود 10.2 برابر دهک‌های هزینه‌ای اول برای اجاره‌بها هزینه کرده‌اند. نمودار زیر نشان‌دهنده میزان هزینه متوسط اجاره‌بها خانوار شهری در دهک‌های هزینه‌ای مختلف در سال 1402 می‌باشد.

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/775901/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید سخنگوی دولت بر تغییر رویکرد برای حفاظت از هیرکانی در دولت جدید

عراقچی: یک بار دیگر حزب‌الله افسانه شکست‌ناپذیری اسرائیل را فروریخت

سیدحسن خمینی: در فضای مجازی موقعیت تدافعی داریم

یادمان‌های شهدای گمنام کانون جوش و خروش انقلابی هستند

تفریح شیخ نشین‌ها با الماس کویر ایران !

لزوم فضاسازی شهری برای اجلاس سراسری نماز

راز مشکلات این فصل رئال مادرید فاش شد

کسب عنوان برتر بسیج دانش‌آموزی دبیرستان عصمت اسفراین در سطح کشور

سرلشکر سلامی پیام داد

پیام جدید سرلشکر سلامی

دلیل 95 درصد از حریق جنگل‌ها عوامل انسانی است

یفر مسعود پزشکیان به مشهد + جزئیات

هشدار فوری هواشناسی خراسان رضوی در پی کاهش دمای هوا

اتحادیه طلا: به هیچ عنوان از طریق فضای مجازی، طلا خریداری نکنید

هشدار به خریداران طلا و جواهرات در فضای مجازی

تراکتور روی کاکل جوان ها؛ اسم ها را تریلی نمی کشد، بار تراکتور را این بچه ها به دوش می کشند!

جدول خاموشی برق مشهد فردا پنجشنبه 8 آذر 1403 چگونه اعلام شده است؟زمان قطعی برق خراسان شمالی پنجشنبه 8 آذر 1403

فرهنگیان بخوانند؛ اولتیماتوم مجلس به آموزش و پروش برای پرداخت هرچه سریع تر حقوق معلمان

متهم پرونده قتل در رقابت عشقی بار دیگر محاکمه شد

زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواق‌های موضوعی می‌شود

ماجرای توقیف جدیدترین برنامه سروش صحت

غفلت از یک استعداد؛ چرا ملودی محمودی در هفته کتاب تجلیل نشد؟

خطیب این هفته نماز جمعه تهران حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد خواهد بود

کتاب بازگشت علیرضا رونمایی شد

هفته کتاب می‌تواند تقویت کننده سرمایه اجتماعی باشد

برنامه «اکنون» سروش صحت به دلیل عدم رعایت مالکیت معنوی توقیف شد

سلامت روانی با خواندن کتاب

کاهش 5 درصدی کسری مخزن دشت‌های خراسان جنوبی

ادامه بارش ها در 26 استان| صدور هشدار نارنجی برای 15 استان کشور

شهدای ترور پیام‌آوران مقاومت هستند

تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه 6 ماهه

تفریح شیخ نشین‌ها با الماس کویر ایران | گردش مالی 40 میلیون دلاری قاچاق هوبره | قوش‌بازان هوبره را چند می‌خرند؟

موج جدید بارش برف و باران در راه است

پاییز و بوم نقاشی طبیعت در دل مشهد

یک فوتی و 2 مصدوم در برخورد وانت با موتورسیکلت در خواف

استاندار خراسان جنوبی: حامی واقعی کشاورزان خواهیم بود

راه‌اندازی نیروگاه زغال‌ سنگ سوز طبس با جدیت دنبال می‌شود

در آیین بزرگداشت خیر دانشگاه‌ساز ‌خراسان جنوبی چه گذشت؟

مدیران به‌دنبال جذب سهمیه ویژه از وزارتخانه‌ها باشند

811 طرح عمرانی و محرومیت‌زدایی بسیج سازندگی در خراسان جنوبی به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.

افتتاح 811 طرح عمرانی و محرومیت‌زدایی بسیج سازندگی در خراسان جنوبی

استقبال از شهید گمنام در دبیرستان نمونه معراج شیروان

باد شدید نارنجی پوشان شهرداری بجنورد را به میدان آورد

زندگی زوج جوان بخاطر اختلافات مالی به بن بست رسید

جمع‌آوری برگ‌های سطح شهر بجنورد تا امشب

فیلم سینمایی باغ کیانوش با استقبال خوب تماشاگران در خراسان شمالی در حال اکران است

برگ‌های پاییزی بجنورد قبل از بارش باران جمع‌آوری شد

هشدار نارنجی تشدید بارش‌ها برای 15 استان

بیش 10 هزار داروی غیر مجاز در اسفراین کشف شد

افزایش آمادگی نیروهای امدادی و عملیات بحران در منطقه 9 اصفهان