بزرگنمايي:
پیام خراسان - مدیریت زباله و پسماند در بجنورد سالهاست به یک معظل تبدیل شده، اما اینک کارخانه کمپوست این شهر پس از سالها تعطیلی، در انتظار بهره برداری مجدد است.
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزای دانشجو، حسین اکبری؛ مدیریت پسماند یکی از معیارهای توسعه شهری محسوب میشود و از سوی دیگر عدم مدیریت آن، قابلیت ایجاد بحرانهای کوچک و بزرگ زیست محیطی را دارد.
خراسان شمالی و خصوصا بجنورد سالهاست در گیر و دار آن است که با زبالههای تولیدی مردم چه کند؟ طی سالهای اخیر دفن، تنها راهی بوده که مسئولان پیش گرفته بودند؛ طرحی که دیگر به نظر میرسد کارآمد نبوده و به پایان خود نزدیک میشود.
اینک 150 تن زباله تولیدی در بجنورد، مشکلاتی را برای مرکز استان به وجود آورده است؛ مشکلاتی که البته ریشه در سالهای گذشته نیز دارد به طوری که مکان یابی ایستگاه میانی دفن زباله طی سال 1399، باعث به وجود آمدن اعتراضات مردمی شده بود.
در هر حال اکنون زبالهها در کوه باباموسی دفن میشود؛ کوهی که میشد از آن به عنوان یک مکان توریستی و تفریحی بهره برد، اما اینک به واسطه انبوهی از زبالهها ناپدید شده است.
کوه باباموسی از سال 1372 میزبان زبالههای مردم شهر بجنورد است؛ از آن زمان تاکنون، دفن در درههای طبیعی موجود در منطقه انجام میشد و در حال حاضر و با توجه به حجم پسماند تلنبار شده در سالهای گذشته، این درههای طبیعی نیز اشباع و مسطح شده است و به همین خاطر مشکلات جدیدی به وجود آمده است.
هادی قربانی، رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بجنورد در این راستا در جمع خبرنگاران گفت: 45 هزار متر مکعب زباله در مدفن باباموسی مرکز خراسان شمالی خاکپوشانی شد.
وی افزود: عملیات خاک پوشانی زبالههای این شهر از ابتدای سال تاکنون برای کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از تخمیر زباله و احتمال آتش سوزی به ظرفیت روزانه 30 تن انجام میشود.
رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بجنورد ادامه داد: برنامه ریزی جامعی برای مدیریت بر پسماند و دفن زباله بجنورد انجام شده و خاک پوشانی از اقدامات جدید در حال اجرا است.
وی تاکید کرد: همچنین اقداماتی برای احیای معدن، ایستگاه و راه اندازی مجدد کارخانه کمپوست نیز درحال اجرا است که به نتیجه رساندن آن میتواند اقدام مثبتی در حفظ محیط زیست، گردش اقتصادی، کاهش آلایندههای محیطی، توقف گردش زباله گردها و تفکیک غیر رسمی زباله و عینیت بخشیدن و قانونمند کردن فرایند جمع آوری تا دفن زباله محسوب میشود.
بازدیدهایی که تاکنون نتیجهای نداشته است بهمن نوری، استاندار تازه منصوب شده دولت چهاردهم در بازدید از این مکان که طی روزهای گذشته انجام شد، گفت: تلاش کنیم تا کیفیت زندگی شهری ارتقا یافته و حفاظت از محیط زیست محقق شود.
وی تصریح کرد: دستگاههای اجرایی گزارشهای جامع خود را در خصوص چالشها شناسایی و اقدامات لازم برای رفع مشکلات و بهبود شرایط زندگی شهروندان در دستور کار قرار دهند.
استاندار خراسان شمالی همچنین از کارخانه کمپوست بجنورد که بیش از یک دهه تعطیل است بازدید کرد و در حاشیه این بازدید اظهار داشت: شهرداری با خرید دستگاههای لازم و بهروزرسانی تجهیزات، اقدامات لازم برای راهاندازی مجدد کارخانه و بهرهبرداری از ظرفیتهای آن جهت بهبود مدیریت پسماند و ارتقای محیط زیست شهری انجام دهد.
تجهیزات در حال خریداری است، اما موانعی وجود دارد سید محمد علی کشمیری، شهردار بجنورد در گفتوگو با خبرنگار دانشجو در این خصوص اظهار داشت: کارخانه کمپوست بجنورد طی چند هفته گذشته اورهال شد ؛ کارخانه در حال تست و راه اندازی است، اما بهره برداری از آن نیازمند خرید یک دستگاه خارجی است.
وی افزود: مناقصه برای فعال شدن کارخانه کمپوست و خرید دستگاه «ویندرو ترنر» انجام شده و شرکت متولی قرار است این دستگاه را از خارج از کشور وارد کند.
شهردار بجنورد بیان کرد: البته برخی مناقشات سیاسی بین المللی باعث شد در این مسیر مشکلاتی ایجاد شود که رفع میشود.
شورای ششم شهر بجنورد در مسیر عمل به وعده یکی از وعدههای شورای ششم شهر بجنورد بهبود مشکلات پسماند شهری بود ؛ هر چند میتوان راه اندازی کارخانه کمپوست طی ماههای آتی را گامی مهم برای رفع این مشکل دانست، اما باید دید سایر اقدامات این شورا برای حل مشکلات حوزه زباله چه بوده است.
یوسف مغروری ، نائب رئیس شورای شهر بجنورد در این خصوص به خبرنگار دانشجو گفت: روند بهبود موضوع پسماند سلسلهای است که ساماندهی نیروهای انسانی را میتوان نخستین گام دانست و در این مسیر شهرداری به عنوان مالک سازمان پسماند مشخص شد و به این ترتیب نیروها وضعیت شفافی پیدا کردند.
نایبرئیس شورای اسلامی شهر بجنورد گفت: 135 نیرو برای واگذاری رفتوروب منطقه دو شهر بجنورد به بخش خصوصی جذب شدند، بخشی از منطقه یک نیز به بخش خصوصی واگذار شده است و اکنون سالانه 60 میلیارد تومان برای این حوزه به بخش خصوصی پرداخت میشود که سبب رضایت نسبی شهروندان شده است، اما مردم نواقص موجود را اطلاع دهند.
وی با تاکید بر اینکه تفکیک از مبدا نخستین حلقه حل مشکل زباله است، افزود: اقداماتی در این راستا انجام شد، اما مشکلات مختلف این حوزه بهویژه زبالهگردها موجب شد شهرداری به تنهایی از پس کار بر نیاید، زیرا سایر دستگاهها نیز مسئولیتی در این حوزه داشتند؛ برای این موضوع نیازمند همراهی مردم هستیم و بدون کمک آنها نمیتوانیم موفق شویم.
مغروری تصریح کرد: ایستگاه میانی با اعتبار 80 میلیارد ریال تکمیل شده و آماده بهرهبرداری شده است؛ در بحث انتقال زباله از منازل تا دفنگاه نیز در گذشته با مشکل فرسودگی ناوگان مواجه بودیم که در این راستا سال جاری نیز سه دستگاه مکانیزه وارد شده است و تا پایان سال پنج دستگاه دیگر خریداری خواهد شد.
وی از جذب 380 میلیارد تومان برای راه اندازی کارخانه کمپوست از طریق منابع دولتی خبر داد و گفت: با راه اندازی این کارخانه طی چند ماه آینده، وضعیت کوه باباموسی که اکنون دفنگاه زباله است، سامان پیدا میکند.
راه اندازی کارخانه کمپوست میتواند بخش عمدهای از معضلات زباله بجنورد را حل کند؛ البته راه اندازی این محل در گذشته با اعتراضات مردمی نیز همراه بوده، اما مسئولان معتقدند مکانیزه بودن این کارخانه باعث شده هیچ مشکلی برای مردم منطقه به وجود نیاید و در این راستا اقدامات کارشناسی به صورت دقیق انجام شده است.
در هر حال اینک مردم شهر بجنورد در انتظار تحقق وعدهها هستند که به نظر میرسد در آیندهای نزدیک رقم خواهد خورد؛ موضوعی که میتواند پس از 30 سال به کوه باباموسی استراحتی دهد و آن را از شر زبالههای جدید رها کند.