پیام خراسان

آخرين مطالب

جزییات سیزدهمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده چای دبش اجتماعي

جزییات سیزدهمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده چای دبش
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش سایت خبری پرسون، سیزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران کلان و عمده در نظام اقتصادی به ریاست قاضی پسندیده و با حضور مستشاران دادگاه، نماینده دادستان، متهمان، وکلای آنها، شکات پرونده، نمایندگان سازمان‌های متولی و نظارتی، نمایندگان بانک‌های شاکی، بانک مرکزی و گمرکات برگزار شد.
در ابتدای دادگاه، یکی از متهمان پرونده در جایگاه قرار گرفت و پس از تفهیم اتهامات، دفاعیات خود را ارائه کرد.
قاضی با اشاره به وظایف کمیته موضوع ماده 3 مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی از متهم پرسید: یکی از وظایف این کمیته به حکم ماده 2 و 3، تخصیص سهمیه ارزی به هر کدام از دستگاه‌های اجرایی و نهادهای مربوطه است، نحوه نظارت بر فراینده تخصیص ارز در این کمیته به چه نحوه بوده است؟ آیا کنترل گروه کالایی انجام می‌شده است و یا به جزئیات شرکت‌هایی که متقاضی ثبت سفارش بودند نیز توجه می‌شد؟
متهم در پاسخ به این سوال گفت: فقط کنترل گروه کالایی روی شرکت‌های متقاضی ثبت سفارش انجام می‌شد.
در ادامه دادگاه قاضی از متهم در رابطه با اینکه ارز موضوع کمیته ماده 3، ارز ترجیحی است و یا همه ارزها را شامل می‌شود، سوال کرد که متهم پاسخ داد: صلاحیت کمیته موضوع ماده 3 ناظر بر همه منابع ارزی (ارز ترجیحی و ارز نیمایی) بوده است.
متهم در پاسخ به این سوال قاضی دادگاه که چرا فرایند نظام ثبت سفارش منجر به تخصیص ارز در حق این گروه خاص شده است و آسیب‌ها و خلاهای قانونی چیست؟ گفت: فرایند اهلیت سنجی متقاضیان ثبت سفارش و دریافت تضامین از جانب بانک‌های عامل و فرایند تخصیص ارز از سوی بانک‌ها، یک فرایند معیوب است که اهلیت‌سنجی و دریافت تضامین معتبر انجام نمی‌شود و به همین واسطه منابع ارزی در قالب حواله‌های ارزی پرداخت شده است.
در ادامه یکی دیگر از متهمان در جایگاه قرار گرفت و پس از تفهیم اتهام به این سوال قاضی که حسب گزارش سازمان بازرسی کل کشور چرا جوازهای تاسیس ایجادی و یا توسعه‌ای که برای شرکت‌های گروه دبش صادر شده است، مغایرت‌هایی در اطلاعات با جوازهای تاسیس توسعه‌ای و ایجادی قانونی دارد، پاسخ داد و دفاعیات خود را ارائه کرد.
متهم در پاسخ به این سوال که آیا در فرایند صدور جواز تاسیس توسعه‌ای اطلاعات ارائه شده در پروانه بهره‌برداری با واقعیات حاکم در پروانه صحت‌سنجی می‌شود و یا اینکه براساس اطلاعات پروانه بهره‌برداری، جواز تاسیس توسعه‌ای صادر می‌شود، گفت: تکلیفی به کنترل نداریم و به اطلاعات پروانه بهره‌برداری بسنده می‌شود.
سوال دیگر قاضی از این متهم این بود که جواز تاسیس توسعه‌ای و ایجادی که برای شرکت‌های گروه دبش صادر شده است، نقش اساسی در فرایندها داشته است و طبق محتویات پرونده نظارت‌های لازم در فرایند صدور مجوزهای ثبت سفارش‌ها انجام نشده است؛ به نحوی که اطلاعات موضوع ثبت سفارش‌ها صحت سنجی نشده و در برخی موارد مغایرت‌هایی در زمینه جواز تاسیس توسعه‌ای وجود دارد؛ به عنوان مثال در ثبت سفارش‌های گروه دبش، سفارش واردات ماشین‌آلات طعم‌دهی به چای ثبت شده است اما در بازرسی‌های سازمان بازرسی کل کشور دستگاه‌های طعم‌دهی در محل شرکت وجود نداشتند و فقط چند دستگاه بسته‌بندی وجود داشت.
قاضی دادگاه از متهمان پرونده پرسید: با توجه به اینکه در فرایند انجام شده از سوی شرکت‌های گروه دبش در شهرستان اشتهارد نسبت به چای وارداتی فقط یک فرایند فرآوری اجمالی انجام می‌شود، چگونه این شرکت‌ها جزو شرکت‌های تولیدی محسوب می‌شوند، در صورتی که محصولی که این شرکت‌ها به بازار ارائه می‌دهند با محصولی که از خارج کشور، وارد می‌کنند تفاوت ماهیتی چندانی ندارد و فقط چای وارداتی بسته‌بندی و گاهی طعم‌دهی می‌شود، که متهمان مستندات و توضیحات خود را در این زمینه ارائه کردند و مقرر شد مستندات بیشتر در جلسات بعدی ارائه شود.
با دستور قاضی مقرر شد، در جلسه آینده نماینده دادستان در خصوص سوالات و ابهاماتی که از سوی متهمان و وکلای آنها نسبت به کیفرخواست وارد شده، همچنین نماینده بانک مرکزی درباره سوالات مطرح شده از سوی متهمان و وکلای آنها و سوالاتی که از سوی قاضی مطرح می‌شود و نماینده سازمان بازرسی کل کشور در زمینه سوالات و ابهامات ارائه شده از سوی برخی متهمان و قاضی در جلسه حاضر و توضیحاتی ارائه دهند.
در پایان قاضی ختم جلسه را اعلام و رسیدگی به پرونده را به جلسه بعد موکول کرد.
فساد چای دبش نام یک پرونده فساد اقتصادی است که در اواخر دولت دوازدهم و اواسط دولت سیزدهم رخ داده است، رقم این اختلاس حدود 3.4 میلیارد دلار (نزدیک به 140 هزار میلیارد تومان در زمان انجام فساد) بود که تا آن زمان در ایران بی سابقه بود و بزرگترین فساد مالی کشور به حساب می آمد.
نخستین بار سازمان بازرسی کل کشور در 11 آذر 1402 این اختلاس را تایید و اعلام کرد، به ادعای سازمان بازرسی کل کشور، گروه کشت و صنعت دبش طی سال‌های 1398 تا 1401 برای واردات چای و ماشین‌آلات مبلغی برابر با سه میلیارد و 370 میلیون دلار ارز دریافت کرده که یک میلیارد و 472 میلیون دلار از این مقدار ارز دولتی بوده است؛ این میزان دلار ارزان برای تامین 14 سال چای کشور کافی بود.
مسئولان چای دبش برای انجام این فساد باید می توانستند تاییدیه های لازم از گمرک، وزارت صمت و وزرات جهاد کشاورزی را دریافت و در نهایت از بانک مرکزی ارز دولتی دریافت کنند و بانک مرکزی نیز به سرعت به درخواست آنان برای دریافت ارز دولتی پاسخ مثبت می‌داد.
بخش عمده این فساد در دولت سیزدهم روی‌ داده است و به گفته رئیس قوه‌قضاییه در سال 1400 و 1401 به‌ ترتیب 670 درصد از کل ارز تخصیص‌ یافته برای واردات چای به این گروه پرداخت شده است در حالی‌ که رقم دریافتی آن در سال‌های 98 و 99 به ترتیب دو و 21 میلیون دلار بوده است.
پرونده چای دبش از اواخر سال 1401 تشکیل و از 33 کارشناس در رشته‌های مختلف برای تحقیقات استفاده شد همچنین به لحاظ وسعت و پیچیدگی موضوعات در این پرونده، تحقیقات مفصل و دقیقی با مشورت‌های صاحب‌نظران حقوقی صورت گرفت.
این پرونده با ضمائم آن دارای 350 جلد و 70 هزار صفحه است و اتهامات متهمان اصلی این پرونده، اخلال کلان و عمده در نظام اقتصادی و ارزی کشور، معاونت در این اتهام، تحصیل مال نامشروع همچنین پرداخت و اخذ رشوه است.
در این پرونده، علاوه بر مسائل و تخلفات ارزی گروه دبش، بیش از 30 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی بدون ضوابط و مقررات در اختیار این گروه گذاشته شده که 9 هزار میلیارد تومان آن معوق شده است همچنین براساس اعلام دادستان تهران تاکنون اموالی که از متهم اصلی این پرونده شناسایی و توقیف شده، حدود 20 هزار میلیارد تومان است.
براساس اعلام اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه، تعهدات ارزی گروه دبش بیش از سه میلیارد یورو است که برای 2.8 میلیارد یورو رفع تعهدات صورت نگرفته و به میزان 2.7 میلیارد یورو کالا وارد نشده است همچنین 2.2 میلیارد یورو تا تاریخ 30 فروردین امسال به دلیل عدم ورود کالا مهلت رفع تعهد منقضی شده است.
پرونده چای دبش در دادگاه ویژه جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی، در جریان رسیدگی قرار دارد؛ بنابراین حکم این پرونده به دلیل اینکه در دادگاه ویژه رسیدگی می‌شود، قطعی و لازم‌الاجرا است.
نخستین جلسه رسیدگی به پرونده موسوم به چای دبش روز شنبه سوم آذر در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ویژه رسیدگی به جرایم اخلال‌گران کلان و عمده در نظام اقتصادی به ریاست قاضی پسندیده برگزار شد و تاکنون 13 جلسه این دادگاه برگزار شده است.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/792632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صنایع دستی خراسان شمالی عاملی برای توسعه روستایی است

فعالیت 9 مرکز درمانی در مکه و مدینه

تصاویر/دیدار با پیشکسوتان دفاع مقدس ارتش در خراسان شمالی

انتقال بیش از 163 هزار تن بار از طریق شبکه ریلی لرستان

بهره برداری از دفتر نوبت دهی ناوگان حمل و نقل جاده ای

7 میدان میوه و تره‌بار در شهر کرمانشاه ایجاد می‌شود

نشان مشهد الرضا(ع)، فرصت ایجاد الگو‌های مناسب برای دختران جوان

3 هزار سری جهیزیه به نوعروسان خراسان رضوی اهدا شد

چهار میلیارد سهم پارس فولاد سبزوار عرضه می‌شود

نوشیدن چای و قهوه احتمال برخی سرطان ها را کم می‌کند، بعضی دیگر را زیاد

ورود نیم سکه به کانال 30 میلیون تومانی؛ دلار همچنان می‌تازد!

کشف فرار مالیاتی 17 همتی از 7 صندوق قرض‌الحسنه

فردا 2000 واحد نهضت ملی مسکن به بهره‌برداری می‌رسد

پرداخت 60 میلیارد تومان دیه به خانوادهٔ قربانیان فاجعه معدن طبس

اعزام 600 جانباز قطع نخاعی زیارت اولی به عتبات عالیات

میلیون‌ها نفر در هفته 3 بار حملات یمنی‌ها به پناهگاه‌ها می‌روند

در پی حملات یمنی‌ها، میلیون‌ها نفر در هفته 3 بار به پناهگاه‌ها می‌روند

«ساندو» بار دیگر رئیس جمهور مولداوی شد

آیت‌ا...علم‌الهدی مطرح کرد: تأمین اعتبارات پروژه‌های نیمه‌تمام استانی با مولدسازی/ تولیت و مدیریت مشهد به فرمانداری سپرده شود

سرلشکر سلامی: زنان ایران اسلامی پیشگامان تمدن‌سازی نوین اسلامی خواهند بود

رونمایی از بزرگترین پرده نقالی کشور در محدوده حرم رضوی (+عکس)

ترانزیت محموله 10 هزارتنی مواد نفتی برای نخستین بار از بندرخرمشهر

شیب صعودی "فخوز" این‌ بار در بورس کالا

تأمین اعتبارات پروژه‌های نیمه‌تمام استانی خراسان رضوی با مولدسازی

قیمت روز محصولات کشاورزی در میدان بزرگ تره بار تهران

3 کتاب تاثیرگذار و خواندنی از نگاه محمد رضوانی پور

هنر مدیریت سرمایه

آیین معرفی کتاب "تبریزنامه، سیری در یادکرد تبریز در ادبیات مشرق زمین " با حضور اصحاب رسانه برگزار شد

روایت ایسنا از استفاده 85 درصد مردم از فیلترشکن با گردش مالی 20 هزار میلیارد تومان

کشف 4هزار و110میلیارد تومان فرار مالیاتی در 5ماه

تأمین اعتبارات پروژه‌های نیمه‌تمام خراسان رضوی با مولدسازی

توانمند سازی و توسعه روستایی در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد

پیش بینی آب و هوا خراسان رضوی برای فردا چهارشنبه 5 دی ماه 1403

پیش بینی آب و هوا خراسان شمالی برای فردا چهارشنبه 5 دی ماه 1403

ضرورت تحول در اقتصاد روستایی

تیم دوچرخه سواری خراسان‌شمالی به رقابت‌های ملی اعزام شد

تشکیل پرونده درباره حادثه نابینا شدن 9 نفر در بیمارستان نگاه/ آخرین وضعیت پرونده معدن طبس و چای دبش/ تشکیل پرونده برای وزرای سابق نفت و کشور و رئیس محیط زیست

تشکیل پرونده درباره حادثه نابینا شدن 9 نفر در بیمارستان نگاه/ آخرین وضعیت پرونده معدن طبس و چای دبش/ تشکیل پرونده برای 3وزیر سابق/اخذ نمونه ژنتیکی از 224 هزار مجرم

برخورد با افرادی که دل مردم را با شایعه‌سازی خالی می‌کنند/ آخرین وضعیت پرونده معدن طبس

برگزاری 811 اردوی جهادی در مناطق کم برخوردار خراسان‌جنوبی

برخورد جدی با افرادی که شایعه‌سازی می‌کنند/ آخرین وضعیت پرونده معدن طبس

دستور پرداخت 60 میلیارد تومان دیه به خانوادهٔ متوفیان یک حادثه

حمل 6 میلیون تن کالا در خراسان جنوبی

اعزام 20 کشتی‌گیر خراسان‌شمالی به مسابقات کشوری؛ گامی دیگر در ارتقای ورزش استان

سفر رئیس جمهور و 4 وزیر به خراسان شمالی

2 هزار واحد نهضت ملی مسکن فردا به بهره‌برداری می‌رسد

2000 واحد نهضت ملی مسکن فردا به بهره‌برداری می‌رسد

برنامه سفر وزرا به خراسان شمالی اعلام شد

بدرقه کاروان جانبازان به زیارت عتبات

عجیب ولی واقعی، این بار برانکو گزینه نیست!