راز دیرینه هانتینگتون؛ چرا مغز دیر تسلیم میشود؟
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - تحقیقات جدید نشان میدهد که جهش ژنتیکی عامل بیماری هانتینگتون بهتدریج در نورونها تجمع مییابد و پس از رسیدن به آستانه بحرانی، موجب مرگ سلولی میشود، این یافتهها راههای جدیدی برای درمان این بیماری لاعلاج ارائه میدهد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از نیچر، بیماری هانتینگتون یک اختلال ژنتیکی کشنده و لاعلاج است که به تدریج بر حرکت، تعادل و شناخت تأثیر میگذارد، این بیماری ناشی از جهشی در ژن HTT است که در آن توالی سهبخشی DNA (CAG) بیش از 36 بار تکرار میشود.
با این حال، علائم بیماری اغلب تا سنین 30 تا 50 سالگی ظاهر نمیشوند. تحقیقات جدید نشان میدهد که دلیل این تأخیر، نقص در مکانیسم ترمیم DNA در نورونهاست که به تدریج موجب افزایش تکرارهای CAG میشود تا زمانی که به آستانه بحرانی برسد و نورونها شروع به مرگ کنند.
مطالعهای که در مجله Cell منتشر شده، بر روی نورونهای استریاتال، که اولین نورونهای آسیبدیده در هانتینگتون هستند، متمرکز شده است، محققان با بررسی مغز شش فرد مبتلا به هانتینگتون دریافتند که تعداد تکرارهای CAG در این نورونها به طور قابل توجهی افزایش یافته است. برخی نورونها حتی بیش از 150 تکرار CAG داشتند، این افزایش ناشی از خطا در فرآیند ترمیم DNA است که هنگام رونویسی RNA رخ میدهد و موجب ایجاد حلقههایی در DNA میشود. پروتئینهای ترمیمکننده DNA سعی در رفع این خطاها دارند، اما اغلب موجب افزایش تعداد تکرارها میشوند.
نورونهایی که تعداد تکرارهای CAG در آنها از حد معینی فراتر میرود، دچار تغییرات شدیدی میشوند، ابتدا ژنهایی که هویت نورونها را مشخص میکنند، غیرفعال میشوند و سپس ژنهای مرتبط با مرگ سلولی فعال میشوند. این فرایند در نهایت منجر به مرگ نورونها میشود، این یافتهها نشان میدهند که پروتئینهای ترمیم DNA میتوانند اهدافی امیدوارکننده برای درمان هانتینگتون و سایر بیماریهای مشابه باشند، مهار این پروتئینها ممکن است شروع بیماری را به تأخیر انداخته یا پیشرفت آن را کند کند.
این تحقیقات نه تنها درک بهتری از مکانیسم بیماری هانتینگتون ارائه میدهد، بلکه راههای جدیدی برای توسعه درمانهای مؤثر پیش روی دانشمندان قرار میدهد، با هدف قرار دادن فرآیندهای ترمیم DNA، امید است که بتوان روند تخریب نورونها را کنترل کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشید.
کد خبر 831138
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/810626/