پیام خراسان

آخرين مطالب

هیتلر به رضاشاه سلام مخصوص رساند!/ دانشمند آلمانی که هیتلر به او اجازه فعالیت نمی‌داد به ایران دعوت کردیم مقالات

هیتلر به رضاشاه سلام مخصوص رساند!/ دانشمند آلمانی که هیتلر به او اجازه فعالیت نمی‌داد به ایران دعوت کردیم
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محسن رئیس (1354-1275) دیپلمات ایرانی در سال 1314 (ه. ش) به عنوان سفیر ایران در برلن انتخاب شد. او که استورانامه خود را به هیتلر تقدیم کرد، به مدت دو سال در این سمت ماند. دو برگ از خاطرات دوران سفارت محسن رئیس در آلمان در مرکز اسناد انقلاب اسلامی موجود است (شماره 333) که در آن نکات جالبی را بیان می‌دارد.
متن این دو برگ سند را در ادامه می‌خوانید:

پیام خراسان

خاطرات جناب آقای سناتور محسن رئیس اولین ماموریت مستقلی که به افتخار آن نائل شدم در سال‌های نزدیک قبل از شروع جنگ دوم جهانی بود که اعلیحضرت همایون رضاشاه کبیر امر فرمودند به سفارت شاهنشاهی در برلن که پست بسیار حساس و بزرگی بود بروم. برای کسب اجازه‌ مرخصی به حضور شاهنشاه بزرگ نائل شدم، فرمودند «به کشوری می‌روید که در علوم و فنون پیشرفت‌های قابل توجهی دارد. ما در آن‌جا عده قابل توجهی دانشجو داریم مخصوصا انتظار دارم توجه کامل به کار دانشجویان بکنید و مراقبت داشته باشید که آن‌ها منتهای کوشش را در کسب اطلاعات و معلومات بکنند و مخصوصا با اطلاعات و معلومات فنی و سرشار به کشور مراجعت کنند تا بتوانند به اقدامی که در راه پیشرفت کشور شده کمک کنند.»
در آن موقع هیتلر رئیس کشور آلمان بود و حزب نازی در آن موقع قدرت داشت. برای تسلیم استوارنامه‌ خود به حضور هیتلر رسیدم. در شرفیابی مامورین خارجی برای تسلیم استوارنامه در آن موقع رسم این بود که اظهارات اولیه مامور خارجی قبل از تسلیم استوارنامه به زبان مادری باشد و بعد رئیس کشور آلمان به زبان آلمانی پاسخ بگوید و چنان‌چه مطلب دیگری به میان می‌آمد در صورت آشنا نبودن مامور به زبان آلمانی مکالمه به وسیله مترجم صورت می‌گرفت. بنده برای تسلیم استوارنامه [به] تالار مخصوص راهنمایی شدم. در آن‌جا هیتلر در وسط ایستاده بود و در آن دو طرف دو وزیر امور خارجه و آجودان‌های کشوری و لشگری و اشمیت مترجم مخصوص هیتلر قرار داشتند. حسب‌المعول به زبان فارسی صحبت کردم و نامه اعلیحضرت رضاشاه کبیر را تبلیغ کردم. هیتلر به زبان آلمانی پاسخ گفت و چون غیر از زبان آلمانی به زبان دیگری تکلم نمی‌کرد و اصولا به زبان دیگری آشنا نبود، خطاب به مترجم خود گفت: «از سفیر بپرسید حال شاهنشاه ایران چطور است؟» و گفت: «اطلاعاتی که می‌رسد در کشور آریایی شما گام‌های سریع و مثبتی در راه ترقی و تعالی برداشته می‌شود و مخصوصا برای ایجاد صنایع اقدامات دامنه‌داری صورت گرفته و می‌گیرد که قابل توجه و دقت است.» قبل از این‌که مترجم سخنان او را ترجمه کند به واسطه احاطه به زبان آلمانی جواب دادم و گفتم: «بحمدالله مزاج شاهنشاه بزرگ ما در نهایت صحت و عافیت است و روز به روز اقدامات گران‌بهایی در راه ترقی و تعالی ایران و ایجاد صنایع مفید می‌شود و سعی شاهنشاه ایران بر این است که از تجربیات و اطلاعات ممالک متمدن خاصه ممالک غرب اروپا استفاده شود و به همین جهت دانشجویان زیادی برای کسب علم و تجارب به کشور آلمان و کشورهای دیگر اعزام شده‌اند تا علوم جدید و مخصوصا رشته‌های فنی را فراگیرند تا بتوانند نیات مترقیانه شاهنشاه را در کشور ایران اجرا نمایند.» صحبت به همین جا خاتمه یافت و هیتلر مجددا خواست تا حامل درود ایشان به شاهنشاه ایران باشم.
اعلیحضرت فقید اعتقاد زیادی به استفاده از تجربیات دول غرب داشتند و به همین مناسبت تعداد دانشجویان ایرانی در اروپا خاصه در آلمان رو به فزونی و افزایش می‌رفت. در تمام دانشکده‌های فنی و پزشکی دانشجویان ایرانی با شور و علاقه‌ خاصی مشغول تحصیل بودند و اگر جنگ دوم جهانی امان می‌داد تعداد قابل ملاحظه‌ای متخصص ایرانی برای صنایع نوبنیاد و کارهای مهم کشور از آلمان داشتیم. آن موقع مناسبات اقتصادی ایران با آلمان در نهایت رونق بود. عده زیادی تجار و بازرگانان ایرانی در هامبورگ تجارتخانه داشتند و معاملات بزرگی می‌کردند و معاملات آن روز با آلمان به صورت پایاپای انجام می‌گرفت. البته این وضع تا جنگ جهانی دوم ادامه داشت ولی پیشامد جنگ باعث شد که رشته‌ها گسیخته شد.
این نکته قابل ذکر است که قبل از جنگ جهانی دوم آلمان‌ها برای ادب و هنر ایران خاصه فرهنگ باستانی ما ارزش زیادی قائل بودند و دانشمندان بزرگی که شهرت جهانی داشتند به کار تحقیق و مطالعه‌ آثار باستانی و تاریخ و فرهنگ و ادب ایران می‌پرداختند و انجمن‌هایی به اسم حافظ و خیام و امثال آن در شهرهای مختلف آلمان فعالیت می‌کرد. فراموش نمی‌کنم روزی یکی از همین دانشمندان آلمانی که دکتر «ولف» نام داشت و از اساتید بزرگ زبان اوستا و السنه‌ باستانی ایران بود به دفتر سفارت آمد و سه جلد کتاب قطور به اسم «فرهنگ لغات شاهنامه فردوسی» روی میز من گذاشت. این دانشمند بزرگ مردی لاغراندام، بدحال و ژنده‌پوش بود و ظاهری متاثرکننده داشت. او درنهایت بی‌چیزی سال‌های متمادی برای تنظیم این کتاب صرف کرده بود و توانسته بود کتابی عرضه نماید که نزد ارباب فضیلت منتهای ارزش را دارد؛ چه در این کتاب یکایک لغات شاهنامه با معانی مختلف و ریشه زبانی هرکدام با حوصله خاصی ارائه شده است. آن روز دکتر ولف سه جلد از کتاب خود در اختیار من گذاشت تا یک جلد مزین آن را به پیشگاه شاهنشاه ایران تقدیم کنم و جلد دوم به مرحوم فروغی نخست‌وزیر وقت تعلق داشت و جلد سوم برای کتابخانه سفارت بود. به فوریت کتاب را به حضور شاهنشاه فقید تقدیم کردم و برای نخست‌وزیر ایران نیز فرستادم.
در ملاقات با دکتر ولف من ظاهر حال او را همان‌طور که گفتم نهایت پریشان دیدم زیرا به علت این‌که یهودی بود، آلمان نازی به او امکان فعالیت نمی‌داد و در حقیقت نه برای او مجال تدریس وجود داشت و نه مجال زندگی. با اطلاعی که از نیات بلند شاهنشاه کبیر داشتم به این دانشمند ژنده‌پوش که در منتهای سیه‌روزی و بی‌چیزی به سر می‌برد گفتم: «اگر دانشگاه ایران از شما برای تدریس اوستا و زبان قدیمی دعوت کند آیا به ایران مسافرت خواهید کرد؟» جواب داد: «این مرحمت شاهنشاه ایران را به روی چشم می‌گذارم و به‌فوریت عازم ایران می‌شوم.» بلافاصله مراتب را به اطلاع مرحوم فروغی رساندم تا به عرض پیشگاه مبارک برساند. به فاصله‌ی کمی از ایران خبر رسید که حسب‌الامر شاهنشاه کرسی مخصوصی برای دکتر ولف در دانشگاه تهران با حقوق مکفی آماده است و از لحاظ مسکن هم تسهیلات لازم فراهم است و فورا به ایران سفر کند. بدون درنگ دبیراول سفارت را برای تبلیغ عنایت و مرحمت شاهنشاه به منزل دکتر ولف فرستادم، پس از دو سه ساعت دبیر با قیافه‌ای اندوهگین وارد شد و گفت: «مرا به اطاقی محقر که در زیرزمینی مرطوب قرار داشت راهنمایی کردند در آن‌جا با نهایت تاسف و تاثر دیدم که آن دانشمند در بستر بیماری است وقتی مراحم شاهنشاه را ابلاغ کردم اشک در چشم آن دانشمند بزرگ حلقه زد و با غم و اندوه گفت کاش می‌توانستم این معارف‌پروری شاهنشاه بزرگ ایران را با خدمات صادقانه خود در دانشگاه تهران جبران می‌کردم و در مقام سپاسگزاری برمی‌آمدم ولی حال من طوری است که تصور نمی‌کنم از این بستر بیرون بیایم و خوب می‌دانم که چند صباحی بیش به پایان عمر من نمانده است.» چندی بعد نیز خبر درگذشت او را شنیدم و دانشمندی که کتاب ارزنده او «فرهنگ لغات شاهنامه فردوسی» که اینک مورد استفاده علما و دانشمندان ماست در بدترین شرایط از رخت از جان بربست.

پیام خراسان

پیام خراسان

پیام خراسان

پیام خراسان

259
کد خبر 2013841

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/812131/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فعالیت مدارس 3 شهرستان خراسان رضوی با تأخیر آغاز می‌شود

نیمی از فرمانداران خراسان رضوی تغییر کردند

همسرم با دوستانش مسافرت مجردی می‌رود

ماجرای چندصد فک شکسته و ادعای دروغ منتظری علیه قاضی رازینی

تصاویر/نظارت ستاد و جهاد تبیین در پایگاه‌های شهرستان جاجرم

چرا این بار دست‌های ترامپ مقابل ایران بسته است؟!

اجرای 150 برنامه فرهنگی و هنری همزمان با دهه فجر در خلیل‌آباد

مسابقات علمی‌و‌مهارتی سفیران‌سلامت در ناحیه2‌مشهد

حضور مدیرکل امور مدارس سما شهرستان کاشمر در دبیرستان پسرانه متوسطه اول غیر دولتی سما

بازدید ارزیاب مدارس سما استان خراسان رضوی از دبیرستان پسرانه متوسطه اول سما شهرستان کاشمر

کشف گونه‌ای جدید از حشرات دریایی عظیم‌الجثه در ویتنام/ ویدئو

مناسبت روز/ چهارشنبه، 3 بهمن‌ماه

سانحه رانندگی در خراسان شمالی 6 مصدوم داشت

سعی کردیم نرخ زندگی را نشان بدهیم

مادری کردن به سبک «عایده»

صفحه نخست روزنامه‌های خراسان جنوبی - چهارشنبه 3بهمن

جنایت هولناک با 22 ضربه چاقو +عکس

مداح: از بلا‌هایی که سرم آوردند می‌شود کتاب نوشت/ آنقدر کوتاه آمدم و سکوت کردم که انگار من مقصر هستم

وزیر اقتصاد: نرخ‌گذاری را کنار گذاشتیم، بورس رونق گرفت

سهمیه واردات کالای همراه مسافر اعلام شد

هزینه حج به 250 میلیون تومان رسید/ متقاضیان انصراف می‌دهند

پیشنهاد پلید مرد متاهل به دختری جوان/ در سوئیت ساحلی همه چیز را باختم

فاش‌شدن راز جوانی ستاره

پلیس به دنبال قاتلان نقاب دار که مرد میانسال را کشتند

با دستگیری قصاب محل راز مرد خسیس لو رفت!/ او در تمام مدت به زنش گوشت الاغ می‌خوراند! + عکس

افشای کتاب پیشگویی پایان جهان که توسط سازمان سیا آمریکا مخفی شده است!

سرایا القدس: درود به ایران که با وعده صادق حیثیت دشمن را در هم کوبید

کامبک تاریخی در اروپا؛ بارسلونا و پیروزی پس از عقب افتادن با 2 گل برای اولین بار

راز کوزه‌های کانوپیک در مصر باستان

متن جدید پسر شهید قاضی مقیسه در فضای مجازی

حمله ساکت الهامی به گل‌محمدی؛ نقاب زشتت را بردار!/نگذار حرف‌هایی بزنم که همه انگشت به دهان بمانند

شکنجه وحشتناک زن بیچاره فقط به علت خرو پف توسط شوهر سنگدلش

ادارات خراسان جنوبی فردا پنجشنبه 4 بهمن ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات بیرجند فردا 4 بهمن 1403

ادارات خراسان شمالی فردا پنجشنبه 4 بهمن ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات بجنورد فردا 4 بهمن 1403

تبلیغ فرزندآوری شهرداری مشهد با مقایسه فرزند و کفش!

ادارات خراسان رضوی فردا پنجشنبه 4 بهمن ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات مشهد فردا 4 بهمن 1403

​تصادف دلخراش زنجیره‌ای در جاده سربیشه

محسن کیایی راز لاغری خودش را در برنامه 1001 فاش کرد

رضا عطاران و بادیگاردهایش در یک مراسم ختم

حکم اجاره رحم زن مسیحی، یهودی و زرتشتی از دیدگاه آیت‌الله مکارم شیرازی

تصادف زنجیره‌ای در محور سربیشه ـ بیرجند 13 مجروح داشت

بارش شدید برف در راه کشور / سامانه بارشی به این استان ها رسید

قهرمانی شیری و خادمی در پرتاب دیسک و نیزه انتخابی تیم ملی دوومیدانی

ارسال بیش از 16 هزار اثر به جشنواره «هفت قلم»

مرحله اول انتخابی تیم ملی دوومیدانی؛ پرتاب 58 متری بهنام شیری در نبود رسولی

تصادف زنجیره‌ای در محور سربیشه_بیرجند

تصادف 5 دستگاه خودرو در جاده لغزنده سربیشه به بیرجند + جزئیات

تصادف زنجیره ای در جاده لغزنده سربیشه به بیرجند

تصادف زنجیره‌ای در محور سربیشه - بیرجند 13 مجروح داشت

نظر آیت‌الله سیستانی درباره سجده واجب قرآن و زیارت عاشورا