پیام خراسان

آخرين مطالب

بهره‌برداری از امکانات کرانه مکران به پیشرفت سرعت می‌دهد مقالات

بهره‌برداری از امکانات کرانه مکران به پیشرفت سرعت می‌دهد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری مهر، نشست نقد و بررسی کتاب «شریان مکران» در قالب بیست و نهمین جلسه از سلسله نشست‌های «عصرانه کتاب» سه‌شنبه 16 بهمن با حضور مهدی قزلی، مؤلف کتاب و محمد قاسمی‌پور، منتقد و پژوهشگر در مرکز مطالعات راهبردی ژرفا برگزار شد.
قزلی در ابتدای این‌نشست، درباره ایده کتاب «شریان مکران» گفت: دوست داشتم درباره هزار کیلومتر سواحل مکران تا بندرعباس تا پسابندر پیمایش کنم و بود و نبود این منطقه را بنویسم؛ منطقه بکری که می‌تواند با تکیه به عمق استراتژیک ایران، نوک پیمان توسعه کشور باشد.
به‌هرحال بیش از 10 سال دغدغه نوشتن از سواحل مکران را داشتم، کرانه دریای آزادی که در دنیا برای 10 کیلومتر آن و رسیدن به آب گرم چه کارها که نمی‌کنند و ما هزار کیلومتر آن را داریم، اما انگار نه انگار! شبیه شوخی است، چرا؟ برای این‌که در این کرانه هزار کیلومتری 400 هزار نفر زندگی می‌کنند، در حالی در کرانه شمالی کشور تقریباً 7، 8 میلیون نفر سکونت دارند. این دو عدد نشان‌دهنده این است که در کرانه شمالی توجه به لحاظ جغرافیای اقلیمی روی داده است اما در کرانه مکران نه.!
وی افزود: این دغدغه که ناشی از توسعه است همیشه در ذهنم بود که تک‌نگاری خوبی از مکران داشته باشم. هر چند در این اواخر جرقه‌هایی درباره حرکت‌هایی در این کرانه زده شد از جمله حرف انتقال پایتخت به مکران. همچنین در دیدار مرحوم رئیسی و پوتین، مدیرعامل راه‌آهن ایران هم حضور داشت، چون قرار بود راه‌آهن چابهار – زاهدان راه‌اندازی و به بندر انزلی یا جلفا وصل شود برای دسترسی روسیه به چین و هند که حلقه مفقوده آن فاصله بین چابهار تا زاهدان است! در کرانه مکران امکاناتی وجود دارد که بهره‌برداری از آن باعث می‌شود که این کرانه به سرعت پیشرفت کند، در حالی که سواحل کشورهای همسایه مساحت کرانه ساحلی مکران را ندارد، اما وضعیت خیلی بهتری به لحاظ توسعه دارند. خلاصه سخن اینکه در این کرانه امکاناتی وجود دارد که می‌تواند شرایط امروز ما را تغییر بدهد.
این مؤلف درباره دلایل نوشتن از «شریان مکران» گفت: برای نوشتن از مکران تلاش زیادی کردم تا عاقبت سراغ وزارت نفت رفتم. چون می‌دانستم قرار است که در غرب مکران (جاسک) پروژه‌های نفتی آن شروع شود. بعد از این‌که پیشنهاد تک‌نگاری را دادم، آن‌ها گفتند به جای ایده خودت، روایت خط لوله مکران را بنویس. چندان علاقه‌ای به انجام این کار نداشتم، اما به دلیل این‌که خط لوله مکران به جاسک می‌خورد و موضوع توسعه جاسک در غرب این خط ساحلی در سند بالادستی نفت مطرح بود. از طرفی سابقه کار با شرکت نفت را در پروژه کتاب «جای پای جلال» را هم داشتم. نوشتن درباره سیر احداث خط لوله از گوره به جاسک را پذیرفتم.
وی افزود: بنابراین دغدغه اول من سواحل مکران در موضوع توسعه بود که برای همین چند سفر رفتم از گوره تا وسط خط، جاسک و بندرعباس. سابقه تحصیل در دانشگاه امیرکبیر هم به کار آمد و در مجموع کتاب نحیف «شریان مکران» نوشته شد که البته پروژه توسعه مکران، پروژه بزرگی است که ربطی به هیچ گروه یا جناح سیاسی ندارد، ایده آن هم در اوایل دهه‌ی 60 و در زمان جنگ ایران و عراق از سوی مهندس اکبر ترکان مطرح شد تا در دولت حسن روحانی این پروژه به ثمر رسید. هر چند تا به امروز این خط لوله به ظرفیت نهایی خودش نرسیده است.
نویسنده کتاب «شریان مکران» درباره سرعت در نوشتن و چاپ کتاب گفت: زمانی که ایده نوشتن احداث انتقال نفت از گوره به جاسک مطرح شد تا منتهی به چاپ کتاب شود، یک‌سال بیشتر طول نکشید. چون من به منطقه آشنا بودم و موضوع برایم ملموس بود و ارتباط با نفر اول پروژه هم مقدور. مهندس جعفرزاده، قائم مقام پروژه در دسترس بود و همه‌کاره. اگرچه اصرار بر این بود که پروژه خط لوله تا پایان دولت روحانی به صورت کتاب دربیاید. برای همین ویرایش نخست کتاب آماده شد و در انتشارات جام جام به چاپ رسید. پس از آن چاپ دوم در سوره مهر منتشر شد.
قزلی افزود: زمانی که روایت را نوشتم، بازه زمانی موردنظر بود که باعث شد در نوشتن از بعضی اطلاعات و افزوده‌ها صرف‌نظر کنم. ضمن اینکه اشاره کردم کتاب باید در زمان دولت روحانی منتشر می‌شد. در همان زمان یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از منتقدان جدی پروژه خط لوله بود. او معتقد بود چرا یک میلیارد دلار در این زمان باید صرف این پروژه شود؟ مهندس جعفرزاده برای قانع کردن کمیسیون اصل نود باید به آنها توضیح می‌داد، اما توضیحات آن‌قدر تخصصی بود که متوجه نمی‌شدند. پس از آن‌که کتاب «شریان مکران» روایت خط لوله نوشته شد، به اعضای کمیسیون اصل نود داده شد تا آنها در جریان پروژه قرار بگیرند. پس از خواندن گزارش توانستند موضوع را دریابند.
در ادامه این‌نشست، محمد قاسمی‌پور درباره میزان موفقیت مؤلف در روایت خط لوله مکران گفت: این کتاب در میان کتاب‌های روایت پیشرفت بی‌نظیر است، ضمن اینکه مؤلف الگوی خاصی برای نوشتن ندارد و با حضور در میدان و کنکاش درباره پروژه، روایت احداث خط لوله را به نگارش درآورده است. راوی تلاش کرده که روایت به سمت خاطره نرود، اما من کتاب را که خواندم، حسم این است که اگر یکی دو مؤلفه‌ی جدی در کار پررنگ می‌شد، کتاب بهتری از آب درمی‌آمد؛ به‌طور مثال «زمان و مکان»، برای این‌که خواننده عام بتواند این کتاب را بخواند، باید مکان‌ها یا شهرهایی که راوی به آنها سفر کرده و خط لوله از آن گذشته است، اطلاعات بیشتری آورده شود.
وی افزود: بوشهر علی‌رغم داشتن نیروگاه اتمی و سایر امکانات، شهر محرومی است و شاید عده زیادی از مردم کشور ما نام بسیاری از شهرهای اطراف آن را نشنیده باشند. در کتاب نام گوره، اهرم و سایر مکان‌ها آورده شده، اما اطلاعات کافی ذکر نشده است. همچنین خط لوله از مسیری گذشته که در آن اطلاعات تاریخی و فرهنگی زیادی وجود دارد که بخشی از آن خوب بود در کتاب جای می‌گرفت. از جمله این‌که در برخی شهرهای آن مسجدجامع‌هایی از قرن سه و چهار وجود دارد یا قلعه و تأسیساتی که از زمان خیلی دور ساخته شده است و ذکر آن در کتاب برای جذب مخاطب عام خوب بود.
این منتقد ادامه داد: بحث زمان هم برای گره خوردن ما با موضوع و خط لوله‌ای که پیش می‌رود و از شهر جدیدی می‌گذرد، مهم است. شروع روایت در دوران کروناست، زمانی که در ذهن ما هم هست، ذکر این موضوع خوب است و بعد سه سفر در رمضان شکل می‌گیرد، اما فقط نامی از رمضان به میان می‌آید، اما اینکه رمضان در تابستان یا بهار است. هیچ سخنی به میان نمی‌آید. درباره روزهای هفته در میان نیست، مثلاً در روز جمعه مردم در این کرانه چه می‌کنند؟ کجا می‌روند؟ در این میان فقط خط لوله پیش می‌رفت، اما در این میان جای خالی زمان به شدت اذیت می‌کرد.
قاسمی‌پور گفت: گاهی روایت جنبه مقاله و پژوهش پیدا می‌کند، آنجا که بحث خام فروشی مطرح است. در ابتدای روایت که هنوز در مدار سیر خط لوله قرار نگرفتیم، مخاطب را در جریان برخی مسائل قرار می‌دهد که چندان ربطی به موضوع ندارد. به نظرم می‌توانست در پانوشت بیاید یا به صورت گزیده‌تر در کتاب جای بگیرد. در پروژه خط انتقال لوله نفت ما هیچ چشم آبی و موبوری نمی‌بینیم، همه مهندسان و کارگران ایرانی هستند. اما راوی کمتر به مهندسان و کارگران نزدیک شده و ترجیح داده از دور از آنها نامی ببرد. به عنوان مخاطب برای همراه شدن با روایت دوست داشتم قدری اطلاعات درباره آنها داشته باشم، هر چند اطلاعات ناقصی از آنها وجود دارد، اما نه بیشتر.
کد خبر 6369479

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/821805/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرچم انقلاب اسلامی در مقابل همه مستبدان عالم بالاست/ با خودباوری و خداباوری بزرگترین کار‌ها را رقم می‌زنیم

تلاش برای تجهیز مراکز دولتی خراسان شمالی به تاسیسات تولید انرژی‌های خورشیدی

لذت قهوه دالگونا با 6 راز جادویی

فیلم| فعالیت تیم‌های واکنش سریع هلال احمر خراسان‌شمالی آغاز شد

دادگاه‌های صلح یکی از ابتکارات دستگاه قضایی است

کمبود گاز نداریم؛ بهینه سازی و مصرف گاز ما صحیح نیست

آتش سوزی مرگبار یک منزل مسکونی در مشهد + جزئیات

نام گذاری مجموعه اداری و آبرسانی مشهد به نام شهید «محمد حسین سالاری»

برگزاری دوره تخصصی زن، جامعه پردازی، تمدن نوین اسلامی در مشهد

آتش سوزی منزل مسکونی در مشهد قربانی گرفت

آتش‌سوزی در خیابان امام خمینی، یک کشته در پی داشت + علت

مراسم تجلیل از 400 معلم بازنشسته در بردسکن برگزار شد

حریق وحشتناک منزل مسکونی در مشهد / یک نفر جان باخت

قیمت تور مشهد برای نوروز 1404 چقدر است؟

صنعت کشور 300 همت از قطع برق سود نبرد

طالبان: هیچ کشوری حق ندارد درباره فلسطین تصمیم بگیرد

22بهمن ماه، با ندای الله اکبر، بار دیگر اقتدار ایران را به گوش جهانیان خواهیم رساند

برگزاری نشست نقد و بررسی کتاب «تاریخ نهاد در عصر ساسانی

اجرای موسیقی در خانه اندیشمندان علوم انسانی / برگزاری آیین نکوداشت استاد ابوالقاسم ساسان

انجمن انقلاب اسلامی باید به سمت رویکرد توان‌افزایی حرکت کند

«سیاست‌های نوین در توسعه کسب و کارهای روستایی» منتشر شد

ادای احترام استاندار، مدیر کل بنیاد سمنان و مسئولان ارشد اجرائی نسبت به مقام شامخ شهدای مهدیشهر

مادر شهیدان والا مقام «محمدحسن و عباس گیوه‌کی» آسمانی شد

حضور جانبازان در مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

قرعه‌کشی لیگ برتر کوراش برگزار شد

آتش‌سوزی منزل مسکونی در مشهد یک کشته در پی داشت

توسعه همکاری‌های مشترک بیمه دی و بانک دی

بهره گیری از تمام توانمندی‌های مردم در برنامه‌های 22 بهمن

معاون عتبات سازمان حج و زیارت: در ماه شعبان برای سفر 52 هزار زائر ایرانی به عتبات ظرفیت‌سازی شده است

بهره‌برداری از 16 طرح آبرسانی روستایی در خراسان شمالی

قرص زینک برای بانوان؛ راز زیبایی و سلامتی از درون!

راز اهداء پیجر طلایی بی‌بی به ترامپ

انسداد مسیر در ورودی بلوار عدل و خیابان سردار جنگل از بزرگراه شهید همت

رزرو هتل کوثر رامسر اقامتی سبز و بی‌نظیر در بهشت رامسر

تصمیم اشتباه و فاجعه‌بار کارتال در پرسپولیس

چرا گردشگران مشهد از آرامگاه خیام دیدن می‌کنند؟

حمل کانتینر؛ بهترین روش‌ها برای جلوگیری از سرقت بار

وحشت در متروی بروکسل؛جستجو برای یافتن نقاب‌داران مسلسل به‌دست

ارائه صورت‌های مالی دولت برای اولین بار در هیات دولت

اکران 10 فیلم در سومین روز جشنواره فجر مشهد

استفاده از دستاوردهای وزارت دفاع در حوزه شهری

واگذاری 389 واحد مسکونی به مددجویان بهزیستی در سال 1403

دانشجو حامل بار اصلی انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب است

انسداد مسیر خیابان سردار جنگل از بزرگراه شهید همت

بازگشت بیش از هزار تبعه غیرمجاز افغانستانی به کشورشان

برای اولین بار در فولاد هرمزگان انجام شد؛ بومی‌سازی کمپرسور و الکتروموتور پروسس گاز احیا با صرفه‌جویی یک میلیون و 443 هزار دلاری

گلایه فرمانده سپاه قوچان از برخی مدیران پروازی

آتش سوزی منزل مسکونی در مشهد یک کشته در پی داشت

انسداد ورودی بلوار عدل و خیابان سردار جنگل از بزرگراه شهید همت به مدت 2 هفته

نارضایتی ورزشکاران قوچانی از قیمت‌گذاری اماکن ورزشی