پیام خراسان

آخرين مطالب

جدایی نقدینگی از تولید سیاسی

جدایی نقدینگی از تولید
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - خراسان /در شرایطی نقدینگی از سال 91 تا 1402، 22برابر شده که تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت دوبرابر هم نشده است. با این اوصاف، یک الزام مهم تبدیل سرمایه ها به تولید، اصلاح مسیر تولید و گردش نقدینگی در جامعه است.
 بررسی سابقه چندین ساله روند تولید واقعی و افزایش نقدینگی نشان می دهد که این دو بدون نسبت خاصی با یکدیگر تغییر کرده اند. به طور مشخص از سال 1391 تا 1402، به رغم جهش بیش از 22 برابری حجم نقدینگی، تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت، رشدی کمتر از 2 برابر داشته که نشان می دهد بخش بزرگی از نقدینگی، به جای تولید، موجب رشد تورم شده است. این ها در حالی است که رهبرمعظم انقلاب در سال 97 به‎صراحت خواستار تشکیل کارگروه فعال و جهادی برای مدیریت نقدینگی شده اند. با این حال آن چه آشکار است، این است که در سایه نبود نظارت موثر بر بانک های متخلف، برخی از بانک ها موجب این سطح از انفجار نقدینگی در جامعه شده اند. با این اوصاف، تصفیه نظام بانکی و پولی از این حجم از نقدینگی مضر، ضروری است. شفاف سازی وضعیت برنامه اصلاحی بانک های ناتراز که رئیس کل بانک مرکزی سال های قبل آن را اعلام کرده به همراه برخورد بی اغماض بانک مرکزی با تخلفات بانکی در این مسیر، از جمله اقدامات مهم برای بازکردن مسیر نقدینگی به سوی تولید واقعی به شمار می رود.

پیام خراسان

نقدینگی و تولید در ایران: حکایت کوهی که موش زایید
به گزارش خراسان، یکی از نشانه های اقتصاد سالم، رشد نقدینگی و تولید ناخالص داخلی به تناسب یکدیگر است. با این حال، بررسی این دو شاخص در اقتصاد ایران چیز دیگری را نشان می دهد.
برای رسیدن به تصویر بهتری از مسئله موجود حجم نقدینگی جاری را با تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت مورد توجه قرار می دهیم. مزیت این مقایسه این است که چنان‎چه نقدینگی به میزان مناسبی در طول سال های مورد بررسی جذب تولید شده باشد، این دو شاخص با یکدیگر همسو خواهند بود و بالعکس.
با این اوصاف، مشاهده می شود که در بازه زمانی یادشده، نقدینگی حدود 22 تا 23 برابر شده است، اما تولید ناخالص داخلی کشور حتی به دو برابر نیز نرسیده است. این موضوع، از یک سو تبیین کننده چرایی تورم بالایی است که در سال های گذشته گریبانگیر کشور ما بوده و از سوی دیگر نشان‎دهنده این است که نقدینگی طی سال های گذشته راه خود را رفته و کاری به حوزه تولید نداشته است.
3 تصویر از وضعیت تولید و توزیع نامتعادل نقدینگی توسط نظام بانکی
اگر بخواهیم واضح تر سخن بگوییم، باید اذعان کرد که تسهیلات‎دهی بانک ها اگرچه تحت عناوین مرتبط با تولید نیز انجام شده، اما عمدتاً راهی بخش غیرمولد شده است، یا در اثر ناکارایی اعتبارسنجی های انجام شده، به طور بهینه به بخش های مولد تخصیص پیدا نکرده است. سه تصویر از این مسئله به شرح زیر است:
1-نمود بارز این انحراف عملکردی را باید در تخلفات تسهیلات‎دهی بانک ها در ارائه تسهیلات به شرکت های زیرمجموعه خود دانست. داده های بانک مرکزی در این راستا نشان می دهد که تا انتهای سال 1402، برخی بانک های خصوصی با سردمداری بانک آینده، در صدر فهرست تسهیلات‎دهی به اشخاص مرتبط بوده اند. در نمودار زیر، تسهیلات پرداختی بانک ها به اشخاص مرتبط تا انتهای 1402 آمده و حاکی از آن است که برخی بانک ها از ضوابط بانک مرکزی برای تسهیلات‎دهی به اشخاص مرتبط عدول کرده اند.
2-در مصداقی دیگر، گزارش 16 فروردین خبرگزاری فارس نشان می دهد به رغم این که قانون، خرید ملک توسط بانک‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه آن‌ها را ممنوع کرده، یک بانک خصوصی بیش از 66 هزار میلیارد تومان ملک خریده است. این عدد فقط مربوط به ارزش دفتری املاکی است که از سال 85 تا 1403 توسط این بانک خریداری شده است و ارزش روز این املاک به درستی در آمارها قید نشده است. اکثر این املاک نیز ارتباطی به فعالیت اصلی بانک یعنی بانکداری ندارند.
3-در سومین مصداق نیز باید به آمارهایی که معاون سیاست‎گذاری پولی بانک مرکزی درخصوص وضعیت تسهیلات‎دهی بانک ها عنوان کرده، اشاره کرد. به گزارش 7 فروردین بانک مرکزی، شیریجیان با بیان این که در سال های اخیر، همه تسهیلاتی که توسط شبکه بانکی پرداخت می شود، جدید نیست، گفته است: بیش از 70 درصد تسهیلات بانکی از جنس تسهیلات تمهیدی، تجدیدی و تبدیلی است و تقریباً 30 درصد آن ها تسهیلات جدید است. از مجموع تسهیلات جدید نیز تنها 76 درصد آن سهم بنگاه‎هاست و 24 درصد آن به خانوارها می رسد.
درهمین جا می توان یک دلیل عقب‎ماندگی بانک ها برای ارائه تسهیلات به نهضت ملی مسکن را (علاوه بر انفعال تخلف گونه برخی بانک ها) دریافت. موضوعی که در همان ابتدای وضع قانون نهضت ملی مسکن برخی از کارشناسان به آن اشاره می کردند.
با وجود این وضعیت تولید و توزیع نقدینگی در نظام بانکی پرواضح است که مجالی برای رسیدن نقدینگی و اعتبارات به بخش تولید باقی نمی ماند.
چرا به این نقطه رسیدیم؟
تنوع یابی بانک ها و به‎خصوص ورود بانک های خصوصی به عرصه پولی کشور در دهه 80 موجب شد تا سمت و سوی نقدینگی در کشور عوض شود. کارشناسان به صراحت معتقدند که همزمان با رشد صنعت بانکداری در کشور ما از نظر کمی، کیفیت نظارت بانک مرکزی بر بانک ها ارتقا پیدا نکرد و همین عامل موجب شد تا شاهد انفجار نقدینگی در کشور باشیم.آمارهایی که رئیس کل بانک مرکزی در 26 آبان سال گذشته ارائه کرد، عمق فاجعه کنونی را بیشتر نشان می دهد. به گفته فرزین تا آن تاریخ، اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی (که باید به بانک مرکزی برگردانند) 470 هزار میلیارد تومان بوده که این رقم با پولی که بانک ها از بازار بین بانکی دریافت کرده اند، به 750 هزار میلیارد تومان می رسد.
 ​​​​​​

پیام خراسان

بازار
3 راهکار پیش رو
با توجه به ابلاغ قانون جدید بانک مرکزی، انتظار می رود این بانک با بانک هایی که موجب قفل شدن نقدینگی شده اند (که برخی از ابعاد آن در بالا اشاره شد)، برخورد جدی داشته باشد تا راه برای تامین مالی تولید توسط نظام بانکی در کشور هموار شود. در سال های اخیر، این بانک از درنظر گرفتن برنامه اصلاحی برای بانک های ناتراز خبر داده که البته مدت‎هاست خبر جدیدی از پیشرفت این برنامه ها منتشر نشده است. البته باید توجه داشت برخورد با بانک های متخلف یا حتی انحلال آن ها ظرایف خاص خود را دارد. به عنوان مثال، باید با در نظر گرفتن توان مالی صندوق ضمانت سپرده ها انجام شود.از سوی دیگر سیاست محدودسازی ترازنامه بانک ها همان‎طور که هم اینک کارشناسان به آن اشاره دارند، می بایست تغییراتی به خود ببیند تا در نتیجه آن، بانک های ناتراز، با محدودیت بیشتر و بانک های سالم با محدودیت کمتری به خلق نقدینگی و اعتبار برای تولید بپردازند.
ارتقای توان نظارتی بانک مرکزی به گونه ای که عملکرد هر بانک در ارائه تسهیلات واقعی به تولید به‎طور شفاف معلوم باشد، از دیگر ملزومات به جریان انداختن نقدینگی در راستای تولید است.
البته باید توجه داشت که در سوی دیگر، دستگاه هایی مانند وزارت صمت نیز می بایست حوزه هایی را که لازم است حمایت بیشتری از آن ها در راستای رشد تولید شود، مشخص کرده و برنامه تامین مالی آن ها را با سرعت به اجرا درآورند. در این زمینه دو روز قبل خبرگزاری ایرنا از 4 راهبرد وزارت صمت برای هدایت سرمایه های مردم به سمت تولید خبر داده و وزارت اقتصاد نیز برنامه های تحول در نظام تأمین مالی، اعتبارسنجی و وثیقه گذاری را رونمایی کرده است که باید منتظر ماند و دید این برنامه ها با عزم جدی و متراکم در سال جاری روبه‎رو خواهند شد یا روی کاغذ باقی خواهند ماند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/845042/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قطعه «ایران شروع و پایان» با اجرای محمد اصفهانی

آسنسیو تبرئه شد؛ با داور شوخی کرد، توهین در کار نبود

آنچلوتی یک قدم تا عبور از پپ گواردیولا

پیام رئال به هواداران؛ همه چیز ممکن است

رئال یعنی تسلیم‌ناپذیر بودن؛ قطعا کامبک می‌زنیم

فیفا نه، اینفانتینو به‌ درد سیرک می‌خورد!

دو تیم نیمه نهایی لیگ قهرمانان امشب مشخص می‌شوند

عبور آنچلوتی از رکورد پپ؛ اگر فلیک بگذارد

دردسر تازه رئال؛ بدترین طرح موزاییکی تاریخ

یاسین بونو تا 2026 در الهلال

بالاخره طلسم می‌شکند؛ توپ طلا در تیررس لواندوفسکی

استقلال بدون 2+5 بازیکن مقابل گل‌گهر

لیست محرومان هفته بیست‌وهفتم لیگ برتر

من بهترین مدافع ایران هستم!

سفر غیرمنتظره مدیرعامل استقلال به هلند

حمایت از تولید با کیفیت با هدف مهار قاچاق کالا

غرق شدن کودک 4 ساله مشهدی در استخر

همایش پیاده روی حمایت از مردم غزه در بردسکن

درحال تدوین سند راهبردی و برنامه عملیاتی معاونت پرورشی و فرهنگی هستیم

وقتی موسیقی کلاسیک با طنز آمیخته می شود!

آهنگ «به هیشکی نگو» با صدای سینا شعبانخانی

اوحدی: *خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویا تر شده است*

جهش 15 همتی منابع بانکی خراسان جنوبی در سال گذشته

پیش‌ بینی وضعیت آب و هوا خراسان جنوبی فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 + پیش بینی هواشناسی خراسان جنوبی 24 ساعت آینده + آب و هوای بیرجند

ساعات قطعی برق خراسان جنوبی فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | جدول خاموشی برق بیرجند چهارشنبه بیست و هفتم فروردین 1404 اعلام شد | جزئیات قطعی برق خراسان جنوبی و بیرجند

بی‌بی‌سی، منتظری و اعدام های 67؛ راز افشای نوار دوم چیست؟

پلمپ 4 واحد صنفی خواربارفروشی به دلیل فروش مواد مخدر در شیروان

پیش‌ بینی وضعیت آب و هوا خراسان شمالی فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 + پیش بینی هواشناسی خراسان شمالی 24 ساعت آینده + آب و هوای بجنورد

ساعات قطعی برق خراسان شمالی فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | جدول خاموشی برق بجنورد چهارشنبه بیست و هفتم فروردین 1404 اعلام شد | جزئیات قطعی برق خراسان شمالی و بجنورد

گوگل برای نخستین‌بار در آسیا نیروگاه زمین‌گرمایی می‌سازد

آمریکا از خواسته اولیه خود درباره ایران عقب نشست؛ آخرین بار 10 سال طول کشید تا آمریکا از «غنی‌سازی صفر» دست بکشد؛ این بار 45 دقیقه کافی بود

پیشنهاد کاهش ساعات ادارات تهران این‌بار به دلیل کمبود در حوزه جدید

ثابتی: توافق نکردن بهتر از امضای توافق بد مثل برجام است/ از تیم مذاکره کننده حمایت میکنیم تا این بار با عبرت از برجام، بتواند به یک توافق خوب برسد

مطالبه 10 ساله شهروندان کوی قرق ساری محقق شد

همایش راه روشن در شهرستان خلیل آباد

طبیعت زخمی سهم شهرها از گردش مالی سفرهای نوروزی | هزاران تن زباله ارمغان مسافران برای استان‌های شمالی + اینفوگرافیک

پایان اولین دوره مسابقات والیبال دختران نونهال در تربت جام

ساعات قطعی برق خراسان رضوی فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | جدول خاموشی برق مشهد چهارشنبه بیست و هفتم فروردین 1404 اعلام شد | جزئیات قطعی برق خراسان رضوی و مشهد

پلمب 4 واحد صنفی به‌دلیل فروش موادمخدر در شیروان

تعطیلی مقاطع مختلف مدارس کیش بر اثر وقوع گرد و غبار

نشست «نقد و بررسی کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری داری

خبر خوش از پرداخت یارانه جدید در اردیبهشت ماه | واریز 8750/000 تومان یارانه برای این افراد

بهترین رمان‌های جهان به پیشنهاد «ماریو بارگاس»

دو سالانه کتاب شهید همدانی برگزار می‌شود

اولتیماتوم دولت به صاحبخانه‌ها!

مراتع خراسان جنوبی، میزبان دامهای هشت هزار خانوار عشایر در کوچ بهاره

بلینگام: رایس با آن ضربه‌ها غافلگیرمان کرد! ‏

آنچلوتی: به گل‌های ام‌باپه و جادوی برنابئو نیاز داریم

پیشرفت فیزیکی 27 درصدی انتقال آب دریای عمان به خراسان رضوی

برگزاری آئین استغاثه برای همدردی با مردم غزه در بقاع متبرکه مشهد