پیام خراسان

آخرين مطالب

ناوگان جنگی ساسانیان؛ افسانه یا واقعیت؟ مقالات

ناوگان جنگی ساسانیان؛ افسانه یا واقعیت؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگار فرهنگی تابناک، برای مدت‌های بسیار چه در تاریخ‌نویسی روسیه و چه تاریخ‌نویسی دیگرکشورها، این‌فرض پذیرفته شده بود که نیروهای سپاه امپراتوری ساسانی در سده‌های سوم تا هفتم میلادی، فقط از راه خشکی تشکیل می‌شدند که سواران، پیاده‌ها و رسته‌های فیل‌سوار بودند. اما ولادیمیر آلکسی پویچ دمیتری‌یف تاریخ‌نگار روس که از پیشگامان تاریخ‌نگاری نظامی در روسیه است، سال 2019 کتابی نوشت که درباره نگاه به جنگ ساسانیان، اصلاحاتی اساسی را شامل می‌شود.
این‌پژوهشگر روس در کتابش نشان داد ایران عصر ساسانی، کنار رسته‌های خشکی‌رو، ناوگان جنگی دریایی هم داشته است. کتاب مورد اشاره «ناوگان جنگی ساسانیان؛ افسانه یا واقعیت؟» نام دارد که ترجمه محسن شجاعی از آن، روزهای پایانی سال 1403 توسط نشر مرکز منتشر شد. دمیتری‌یف می‌گوید در طول 200 سال بررسی تاریخ ایران عهد ساسانی،‌ پژوهشگرانی که به نحوی به مسائل تاریخ نظامی پرداخته‌اند، هیچ توجهی به اخبار موجود در منابع مکتوب نکرده‌اند که شاهد وجود ناوگان جنگی ساسانیان بوده‌اند. تنها از اندکی قبل گاه به گاه در نوشته‌های علمی این‌اندیشه را بیان کرده‌اند که ایرانیان، طبق شواهد و مدارک، نه‌تنها رسته سواره و پیاده و فیل‌سوار داشته‌اند، بلکه کشتی‌های جنگی هم در اختیار داشته‌اند. ایلکا سیوانه کارشناس فنلاندی در یکی از نوشته‌های خود گلایه کرده که تاریخ‌دانان معاصر در پژوهش‌های خود امکانات ناوگان جنگی شاهنشاهی ایران را دست کم گرفته‌اند. 
البته این‌میان نکته‌ای هم وجود دارد که باید به آن توجه کرد. این‌که ساسانیان در طول تاریخ بیش از 400 ساله خود،‌ نتوانستند در دریا به پیروزی چشمگیری برسند و منافع ژئوپلتیک اصلی آن‌ها در راستای برقراری حاکمیت‌شان در سرزمین‌های درون‌قاره‌ای بوده که به‌طور مستقیم از غرب و شمال شرق به ایران متصل بودند. این‌وضعیت ایرانیان را ناگزیر می‌کرد اولویت خود را متوجه تقویت سپاهیانشان در خشکی کنند. با این‌حال آن‌ها نیز مانند هخامنشیان ناوگان دریایی داشته‌اند.
تاریخ‌پژوه روس می‌گوید استفاده ساسانیان از کشتی‌های نظامی به‌هیچ‌وجه به معنای آن نیست که ایران ساسانی یک‌قدرت دریایی به شمار می‌رفته و صحبت او در کتاب، فقط درباره این است که جنگ‌هایی که ایرانیان در زمان ساسانیان داشته‌اند، حضور ناوگان دریایی را هم به خود دیده‌اند. 
کتاب «ناوگان جنگی ساسانیان؛ افسانه یا واقعیت؟» 2 فصل دارد که به‌ترتیب عبارت‌اند از «ناوگان ساسانی در جنگ» و «کشتی‌های جنگی ساسانیان». فصل اول، 10 بخش را در برمی‌گیرد که به‌ترتیب عبارت‌اند از:
جنگ اردشیر و هفتواد، جنگ شاپور دوم [ذوالاکتاف] با تازیان، نبرد در آمودریا، لشکرکشی به یمن از راه دریا، ناوگان ساسانی در سراندیب، تلاش برای ایجاد ناوگان در دریای سیاه، تصرف جزیره رودس، حمله به کنستانتینوپل از راه دریا، تصرف جزیره قبرس، ناوگان ایران پس از ساسانیان.
تفاوت در ساختار کشتی‌های حوضه مدیترانه و حوضه اقیانوس هند، ویژگی‌های فنی کشتی‌های ایرانی هم 2 بخش اصلی فصل دوم کتاب هستند. پس از این‌فصول هم 2 بخش در قالب پرسش قرار دارند که عبارت‌اند از: «نبرد دریایی میان ایران و بیزانس؟» و «ناوبد؟». 
کتاب پیش‌رو پیوستی هم با عنوان «توصیف لشکرکشی به یمن در سال 575 میلادی در روایت طبری» دارد.

پیام خراسان

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:
تصرف جزیره رودِس
آخرین اشارات به عملیات ناوگان دریایی جنگی ساسانیان مربوط به مرحله پایانی جنگ‌های ایران و بیزانس در سال‌های 602- 628 م است. ازجمله رویدادنامه سال 724 میخائیل سُریانی و آگاپیوس خبر می‌دهند که در سال 622 ساسانیان رودِس را فتح کردند. (بر پایه متن رویدادنامه سال 724 ایرانیان حتا یک «استراتگنوس» یعنی یک‌سردار بلندمرتبه بیزانسی را به اسارت گرفتند.) همچنین رویدادنامه سال 1234 و تئوفان واعظ از تصرف جزیره‌های پرشمار در دریای مدیترانه به دست ایرانیان می‌گویند که خود مبنای استواری است برای این‌که رودس را تنها قربانی جنگ ایرانیان به شمار نیاوریم. منابع هیچ گونه جزئیات مربوط به این‌رویدادها را ذکر نکرده‌اند. از آنجا که ایرانیان در دریای مدیترانه ناوگان خاص خود را نداشته‌اند، می‌توان به خودی خود به این‌نتیجه رسید که سپاهیان ایران یا با کشتی‌های بیزانسی که پیشتر در یکی از لنگرگاه‌های امپراتوری (مثلا الکساندریا [اسکندریه] یا آنتیوخیا [انطاکیه] آنها را به چنگ آورده بوده‌اند، خود را به این‌جزیره‌ها رسانده‌اند و یا با کشتی‌هایی که در کارگاه‌های کشتی‌سازی مصر یا سوریه برای ایرانیان ساخته شده بوده‌اند. دست کم می‌توان گفت عرب‌ها نیز در مراحل آغازین تصرفات خود در دریای مدیترانه دقیقا همین‌گونه عمل می‌کرده‌اند. کشتی‌های آنان از همان‌کشتی‌های بیزانسی گونه بادبانی – پاروئی بوده‌اند و حتا در منابع با همان اصطلاحات مربوط به کشتی‌های بیزانسی از آنها یاد می‌شد. به همین دلیل گفته تئوفان را در این‌باره که در فنیقیه هنگام تصرف آن به دست ایرانیان «هم سپاهیان و هم ناوگان رومی [تاکید از نویسنده است] به کل نابود شدند»، باید یک بزرگ‌نمایی به شمار آورد که دلیل آن تاکید بر ابعاد صدمات وارد بر بیزانس بوده که در معرض تجاوز ایران قرار گرفته بود. جالب آن است که این‌تاریخ‌نگار ایرانیان را «قوم عمالیق» می‌نامد و بدین‌گونه آشکارا رویدادهای مورد توصیف خود را همگون با مضامین کتاب مقدس نشان می‌دهد که در آن از یورش قوم عمالیق به یهودیان حکایت شده که تحت امر موسی بوده‌اند و کمی پیش از آن از مصر بیرون آمده بودند. تصرف جزیره رودس و شماری دیگر از جزیره‌های دریای مدیترانه به دست ایرانیان که تقریبا همزمان با این‌رویدادها رخ داده بود، نشانگر آن است که در واقع ناوگان بیزانس به احتمال بسیار نابود نشده بوده است، بلکه آن را ایرانیان برای جابه‌جایی سپاهیان خود به کار گرفته بودند.
کتاب «ناوگان جنگی ساسانیان؛ افسانه یا واقعیت» با 128 صفحه مصور، شمارگان هزار نسخه و قیمت 160 هزار تومان منتشر شده است. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/851431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارسلونای ابر قدرتی که پرز می‌خواست

رونمایی از گربه سیاه رونالدو در عربستان

انیمیشن عمر مومنی به بهانه حذف رئال مادرید مقابل آرسنال

خوشحالی جالب ریو فردیناند بعد از گل پنجم منچستریونایتد به لیون

یونایتد به‌ دنبال یک لقب جدید برای آموریم

رقیب همیشگی مجیدی، سرمربی امارات شد

سخت‌ترین سال اینتر؛ 69 بازی برای سه‌گانه

جواهری که لقمه گلوگیر بارسلونا شد!

غمگین‌ترین تمرین فصل رئال

آلکاراس: از استعداد برادرم در تنیس شگفت‌زده شدم!

تکاپوی مدیران استقلال برای انتخاب سرمربی جدید در سفر اروپایی

پیش‌بینی قهرمان لیگ ایران توسط هوش مصنوعی

اورونوف؛ استخوان چند میلیون دلاری در گلوی پرسپولیس

مقصد جدید طارمی بیخ گوش ایران

رفع تصرف 26807 متر مربع از اراضی ملی در بخش رحیم آباد

برنامه‌ریزی آموزشی بر اساس مسائل مدارس حوزوی در خراسان

واگذاری متولی‌گری کوله‌بری به اتاق تعاون خراسان‌جنوبی

بارش باران و ترافیک نیمه‌ سنگین در محورهای مواصلاتی

موضوع عفاف وحجاب فراتر از یک امر شخصی است؛ هدف دشمن آسیب به خانواده

بارش باران و ترافیک نیمه‌سنگین در این محورها

تصاویر/ برگزاری طرح «سلاله‌ها» در موزه دفاع مقدس و مقاومت خراسان شمالی

تحول راهبردی در مسیرهای ترانزیتی کشور با بازگشایی جاده خور و بیابانک–عشق‌آباد

مدارس خراسان جنوبی و بیرجند فردا 31 فروردین به علت آلودگی هوا تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس خراسان جنوبی فردا یکشنبه 31 فروردین 1404​

اتباع افغانستان باید با ویزای مشخص و هدفمند وارد ایران شوند

بهره‌برداری از ایستگاه شهید فکوری خط 2 متروی مشهد در روزهای آینده

تشکیل کارگروه مشورتی پیشکسوتان سوادآموزی در خراسان جنوبی/ استفاده از تجربیات پیشکسوتان برای کیفیت‌بخشی به برنامه‌ها

بیست‌وچهارمین جشنواره خیرین مدرسه‌ساز و مدرسه‌یار درمیان برگزار شد/ قدردانی از نیکوکاران عرصه تعلیم و تربیت

برای دومین سال متوالی افتخارآفرینی هنرجویان هنرستان شهید صبوری فردوس در جشنواره سرود ملی رضوی

معلم مشهدی؛ کاپیتان تیم ملی کبدی ایران در مسابقات آسیایی شد

معرفی برگزیدگان کادر اجرایی و کیفیت‌بخشی آموزش و پرورش خراسان رضوی به مرحله کشوری

تربیت دانش‌آموز پرسشگر و کنجکاو، یکی از رسالت‌های اصلی ما در مدارس است

انتشار جدول اجراهای هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران

این‌روزها یک خواننده مصری، همدم تنهایی‌های جواد عزتی شده

این موسیقی فریادی برای احیای دریاچه ارومیه است

مجید رضوی و تیزر آهنگ جدیدش به نام «کی می دونه»

اشک‌ های حمید حامی با پیام احساسی مادرش

ویدئویی از تمرینات «اد شیرن» برای فارسی خواندن

پیگیر مطالبات مردم در سفر به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان هستم

تحویل 111 جلد سند مالکیت به متقاضیان مسکن شهرستان سربیشه

تصویب طرح جامع منابع طبیعی در 100 هزار هکتار از عرصه‌های طبس

پیشرفت 30 درصدی دوبانده سازی جاده طبس – اصفهان در خراسان جنوبی

برگزاری نمایشگاه بهاره در باغ فردوس

بازدید استاندار خراسان جنوبی از بیمارستان خوسف

صدور 25949 کارت معاینه فنی خودروهای سنگین در خراسان جنوبی

خراسان جنوبی نیازمند تقویت ناوگان هوایی است

واگذاری متولی‌گری کوله‌بری به اتاق تعاون خراسان‌ جنوبی

5 میراث معنوی قاین ثبت ملی شد

گوگل انحصارگر بازار فناوری تبلیغات آنلاین شناخته شد

علت فوت دو قاضی کهگیلویه و بویراحمدی چیست؟ + عکس

تیتکانلو؛ شهری با مشکلات زیرساختی/ اینجا را دریابید+فیلم