نویسنده «پاییز آمد» از خدمت شهید آوینی به هنر میگوید
مقالات
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا در لیست نامزدهای اولیه «چهره سال هنر انقلاب اسلامی» نام هنرمندان طیفهای مختلف هنری دیده میشود و در آن میان نام 3 نویسنده و 2 شاعر به چشم میخورد که در سال 1403 جریانساز بودند. حضور نام اهالی قلم در جایزهای که به یاد سید شهیدان اهل قلم است، میتواند مایه مباهات و فخر باشد.
در میان جمع نویسندگان معرفی شده، نام گلستان جعفریان و کتاب «پاییز آمد» او بار دیگر میدرخشد. کتابی که هر آن چه خوبی بود برای جعفریان به ارمغان آورد و تا کنون 135 بار تجدید چاپ شده و سال گذشته نیز تقریظ رهبر معظم انقلاب بر این کتاب رونمایی شد.
گلستان جعفریان درمورد حضور اهالی قلم در جمع چهرههای انقلاب اسلامی میگوید: به طور کلی، هنر میتواند تأثیر بسزایی در تغییر جامعه و فرهنگ مردم داشته باشد. در این میان، نوشتن، به ویژه در حوزه ادبیات انقلاب و پایداری، که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته، نقش ویژهای ایفا کرده است. در این عرصه، بانوان فعالانه حضور داشته و به نظر من، به نوعی به روایتگری فرهنگ عام و خاص مردم ایران پرداختهاند. اگرچه برخی از منتقدان، سطح کیفی آثار را پایین ارزیابی میکنند، اما به طور کلی، این حرکت، پدیدهای قابل توجه و مثبت است. این عرصه، هم فرصتی برای مردم جهت روایت زندگی و مشاهدات خود فراهم کرد و هم بستری برای جوانان جهت بروز استعدادهای نهفته در زمینه نویسندگی ایجاد نمود. علیرغم وجود برخی آسیبها و عدم ورود حرفهای در برخی موارد، مزایای این رویکرد، به مراتب بیشتر از نقاط ضعف آن است.
جعفریان در بحث روایتگری به شهید آوینی، به عنوان شهید اهل قلم، اشاره و بیان میکند: اندیشه ایشان، از نظر من، بسیار قابل تأمل است. سیر زندگی ایشان، از دوران جوانی و تحصیل در دانشگاه هنر، که هنر در خدمت او بود، تا دوران جنگ تحمیلی و ورود به عرصه فیلمسازی، که او هنر را در خدمت آرمانهای خود قرار داد، مسیری پیچیده و قابل تأمل است. این دوگانگی، که در وجود ایشان متبلور شد، برای من الگویی ارزشمند است. هنر، زمانی که بر وجود هنرمند سلطه دارد و هنرمند شیفته آن است، و زمانی که هنرمند بر هنر سلطه دارد، هر دو تجربهای ارزشمند هستند. روایتهای واقعی و مستندهای پیچیده و در عین حال عامهپسند شهید آوینی، نمونهای از این سلطه هنرمند بر هنر است.

وی اضافه میکند: برای من، شهید آوینی الگویی است برای اینکه هنرم در خدمت تفکر انقلابی و مردمی باشد. شهید آوینی، نه تنها برای من، بلکه برای تمام فعالان عرصه ادبیات پایداری، ادبیات انقلاب و حتی روایتگرانی که از کرونا نوشتند، که هنر را در خدمت مردم قرار میدهند، الگویی ارزشمند است. ایشان، هنر را از حالت خودنمایی و فرهیختگی خارج کرده و به خدمت مردم درآوردند. این خدمت بزرگی است که شهید آوینی به ما ارائه کرده است.
نویسنده کتاب «پاییز آمد» به این کتاب اشاره میکند و عقیده دارد که «پاییز آمد» از همین تفکر نشأت گرفته است. او میگوید: این اثر، سهل و ممتنع است. در ظاهر، داستان دختری زیر 18 سال، همسر یک پاسدار جبهه رفته را روایت میکند که میگوید شهید خواهد شد. اما در جزئیات زندگی روزمره این خانواده، که از جنگ دور هستند و تلاش میکنند فرزندان خود را از آن فضا دور نگه دارند، لایههای عمیقتری نهفته است. هر چه پدر و مادر تلاش میکنند، فرزندان بیشتر به سمت جامعه درگیر جنگ گرایش پیدا میکنند. این کتاب، تفکر جوانان آن زمان، که به دنبال ایدهها و تفکرات خود بودند و خانوادههایی که مخالف ازدواج دخترانشان با پاسداران بودند را به تصویر میکشد.
وی ادامه میدهد: این اثر، هم پیچیدگی اندیشه شهید آوینی را دارد که در روایتهای فیلمهایش مشهود است و هم ریشه در فرهنگ مردم دارد. به همین دلیل، با مخاطبان مختلف ارتباط برقرار میکند. مخاطبی که تفکری فلسفی دارد، لایههای فکری اثر را درک میکند و مخاطب عام، با احساسات مادرانه و دغدغههای خانواده همذاتپنداری میکند. این توانایی جذب مخاطبان مختلف، ویژگی بارز هنر است و به نظر من، عامل ماندگاری این اثر است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/852688/