پیام خراسان

آخرين مطالب

غریزه بقا؛ آیا کوسه‌ها در برابر انسان خوی تهاجمی دارند یا فقط از خود دفاع می‌کنند؟ علمي

غریزه بقا؛ آیا کوسه‌ها در برابر انسان خوی تهاجمی دارند یا فقط از خود دفاع می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - پژوهشگران می‌گویند کوسه‌ها هم مانند برخی دیگر از جانوران، گاهی در واکنش به رفتار تهاجمی انسان برای دفاع از خود گاز می‌گیرند. این نخستین‌ بار است که رفتار دفاعی کوسه‌ها در برابر انسان‌ به‌طور دقیق و علمی تحلیل شده است.

دکتر اریک کلوآ، پژوهشگر دانشگاه پی‌اس‌ال پاریس و نویسنده‌ی اصلی این مطالعه، می‌گوید: «گاز گرفتن کوسه‌ها از انسان، در بسیاری از موارد واکنشی به رفتارهای تهاجمی خود ماست. در چنین شرایطی نباید کوسه را مقصر یا مهاجم دانست.»
او می‌افزاید: «این واکنش، صرفا نشانه‌ای از غریزه‌ بقاست؛ بنابراین لازم است نگاه خود را به این‌گونه حوادث تغییر دهیم و مسئولیت آن را به‌درستی بازتعریف کنیم.»
کوسه‌ها در چه شرایطی برای دفاع از خود گاز می‌گیرند؟
آمارها نشان می‌دهد گاز گرفتن کوسه‌ها بسیار نادر است و سالانه حدود صد مورد در سراسر جهان ثبت می‌شود. از این تعداد، تنها نزدیک به ده درصد به مرگ انسان منجر می‌شود. به گفته‌ پژوهشگران، احتمال مرگ در حادثه‌ای مانند کار با ماشین چمن‌زنی از حمله‌ کوسه‌ بیشتر است.
برای بررسی دلایل گاز گرفتن کوسه‌ها که می‌تواند از رقابت بر سر قلمرو تا شکار طعمه متغیر باشد، پژوهشگران به آب‌های پلی‌نزی فرانسه رفتند؛ منطقه‌ای به وسعت 5/5 میلیون کیلومتر مربع که زیستگاه بیش از 30 گونه‌ مختلف کوسه است. این منطقه از سال 2006 به‌عنوان پناهگاه رسمی کوسه‌ها معرفی شده و مکانی ایده‌آل برای مطالعه‌ رفتار آن‌ها به‌شمار می‌رود.
پژوهشگران با بررسی داده‌های مربوط به حمله کوسه‌ها در طول 60 سال گذشته، مواردی را شناسایی کردند که در آن کوسه در واکنش به اقدامات تهاجمی انسان مانند ماهیگیری با نیزه یا تلاش برای گرفتن این حیوان، انسان‌ها را گاز گرفته‌اند.
برخلاف حمله و گاز گرفتن‌هایی که با هدف شکار و تغذیه انجام می‌شود، گاز گرفتن‌های دفاعی معمولا سطحی، غیرکشنده و تکرارشونده است.
به گفته‌ی پژوهشگران این نوع واکنش دفاعی شبیه رفتار گونه‌های روی خشکی مانند خرس‌ها یا پرندگان بزرگی چون شترمرغ شاخدار است که در مواجهه با تهدید، حملات سطحی انجام می‌دهند.
گاز گرفتن دفاعی چقدر شایع است؟
بین سال‌های 2009 تا 2023 در آب‌های پلی‌نزی فرانسه 74 مورد حمله کوسه ثبت شده که در چهار مورد از آن‌ها به احتمال زیاد برای دفاع از خود بوده است. این رقم حدود 3 تا 5 درصد از کل موارد را تشکیل می‌دهد.
جمع‌آوری چنین داده‌هایی در سطح جهانی کار آسانی نیست اما پژوهشگران روش خود را روی بانک جهانی حملات کوسه‌ها نیز آزمودند؛ پایگاهی که از سال 1863 تاکنون نزدیک به 7 هزار مورد گاز گرفتن کوسه را ثبت کرده است.
این بانک اطلاعاتی حمله کوشه‌ها را به دو دسته‌ «تحریک‌شده» و «تحریک‌نشده» تقسیم می‌کند. پژوهشگران بر موارد تحریک‌شده تمرکز کردند؛ یعنی گاز گرفتن‌هایی که پس از نوعی تماس یا رفتار تهدیدآمیز انسان با کوسه رخ داده است.
بررسی‌ها نشان داد که 322 مورد از این گاز گرفتن‌ها می‌تواند ناشی از دفاع کوسه از خود باشد؛ عددی که با یافته‌های پلی‌نزی فرانسه هم‌خوانی دارد.
دکتر اریک کلوآ می‌گوید: «باید این واقعیت نه‌چندان بدیهی را بپذیریم که کوسه‌ها در برابر انسان بسیار محتاط‌اند و در بیشتر موارد از ما می‌ترسند.»
او می‌افزاید: «وقتی کوسه‌ها برای دفاع از خود واکنش نشان می‌دهند، ممکن است نیرویی بیش از حد لازم به کار ببرند؛ همان‌طور که انسان‌ها نیز گاهی در دفاع از خود واکنش‌های شدیدی نشان می‌دهند.»
کلوآ تاکید می‌کند: «به احتمال زیاد، این واکنش شدید ناشی از فعال شدن آنی غریزه‌ بقاست. بسیار بعید است که کوسه‌ها احساساتی مانند انتقام داشته باشند؛ رفتار آن‌ها کاملا معطوف به زنده ماندن است.»
چطور از گاز گرفتن کوسه در امان بمانیم؟
پژوهشگران می‌گویند برای پیشگیری از گاز گرفتن کوسه‌هایی که برای دفاع از خود حمله می‌کنند، باید از هرگونه رفتار تهاجمی پرهیز کرد؛ از جمله تلاش برای کمک به کوسه‌های به گل نشسته، چون ممکن است این رفتار از نظر حیوان تهدید تلقی شود.
کلوآ هشدار می‌دهد: «حتی اگر کوسه‌ای بی‌خطر به نظر برسد یا در وضعیت وخیمی باشد، نباید با آن تماس فیزیکی برقرار کرد. ممکن است هر لحظه این تماس را به چشم تهدید ببیند و واکنش نشان دهد.»
شناخت ویژگی‌ها و رفتار گونه‌های مختلف کوسه‌ها نیز می‌تواند به پیشگیری از موقعیت‌های خطرناک و کاهش احتمال حمله این جانور، کمک کند. برای نمونه، کوسه‌ خاکستری صخره‌ای که به‌شدت از قلمرو خود دفاع می‌کند، ممکن است صرفا با ورود انسان به محدوده‌ خود احساس خطر کرده و غریزه‌ دفاعی‌‌اش فعال شود.
بازنگری در نگاه‌‌مان به گاز گرفتن کوسه‌ها
پژوهشگران می‌گویند نباید تمام حملات کوسه‌ها را همیشه «حمله» نامید، به‌ویژه زمانی که این جانور در حال دفاع از خود است. به باور آن‌ها برچسب «حمله» در چنین مواردی نادرست است و نگاه ما را به رفتار این جانور مخدوش می‌کند.
نقش رسانه‌ها در شکل دادن به این تصویر بسیار مهم است. در بیشتر گزارش‌ها کوسه به‌عنوان مهاجم معرفی می‌شود، حتی اگر نخستین رفتار تهاجمی از سوی انسان بوده باشد. به‌عنوان نمونه، در آوریل 2016 وقتی دو ماهیگیر به یک کوسه‌ خاکستری نزدیک شدند و رفتاری تهاجمی داشتند و این جانور برای دفاع از خود آنها را گاز گرفت، تقریبا همه‌ رسانه‌ها از واژه‌ی «حمله» در تیترهای خود استفاده کردند.
پژوهشگران هشدار می‌دهند که این نوع روایت‌های ساده‌انگارانه نه‌تنها به وجهه‌ کوسه‌ها لطمه می‌زند، بلکه روند حفاظت از آن‌ها را نیز دشوارتر می‌کند؛ روندی که برای موفقیت به حمایت عمومی نیاز دارد.
با افزایش حضور انسان در دریا و بالا رفتن احتمال برخورد با کوسه‌ها پژوهشگران امیدوارند این یافته‌ها به درک بهتر رفتار این جانوران منجر شود و راه را برای مدیریت پایدارتر و انسانی‌تر حیات‌وحش باز کند.
شناخت دقیق‌تر انگیزه‌های رفتاری حیوانات می‌تواند به طراحی راهکارهایی منجر شود که بدون آسیب رساندن، از بروز درگیری جلوگیری کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/857910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرواز قوی سپید به نیمه نهایی جام حذفی

اولین برد آقا مجتبی در جام حذفی؛ مسیر هموار برای قهرمانی در فصلی کابوس‌وار

برخورد خودرو با عابر در جاده سبزوار - نیشابور یک کشته بر جای گذاشت

گوش جان بسپارید به نوای ملکوتی استاد شجریان

ویدئویی از تمرینات حسین علیزاده و محمد معتمدی برای کنسرت «باده تویی»

بعثه ایران جزو بهترین بعثه ها در حج و عمره است

وحدت، ضرورت حیاتی حال حاضر کشور است

افزایش دما و رشد قابل توجه مصرف برق علت اجرای مدیریت بار خانگی در یزد

مشهد؛ میزبان اختتامیه ملی جشنواره‌های هنرهای تجسمی رضوی

ممانعت از ورود زنان‌ به رقابت‌های دوومیدانی مشهد

کوهنوردان گمشده در جنگل های جواهردشت پیدا شدند

شرط واگذاری سهام خودروسازان ایرانی به چینی‌ها

کدام مشاغل اولین قربانیان هوش مصنوعی خواهند بود

یامال-رافینیا؛ رئال از این ترکیب وحشت دارد!

بایرن 3-0 ماینتس؛ یک هفته تا قهرمانی ‏

مارسکا: به من اعتماد کنید، چلسی پیشرفت می‌کند

ارسال خون از خراسان رضوی به بندرعباس در پی حادثه انفجار

نجات کودک خردسال از میان شعله‌های آتش در مشهد

تایپوگرافی آهنگ «بی بدن» با صدای محسن چاوشی

اجرای ترانه «زیر باران» از علیرضا عصار با همراهی اشوان

کاهش تعهدات مالی مولدسازی خراسان جنوبی به 1.4 میلیارد در سال جاری

علی دایی در کنار رضا قوچان‌نژاد+ عکس

زنده نگه داشتن یاد شهدا، تداوم‌بخش حیات جامعه است

تقسیم نمایندگی ولی‌فقیه بنیاد شهید به هفت منطقه جغرافیایی صورت گرفته است

20 سال تورم در ایران؛ سیگنال‌هایی که دیده نشد

شرط واگذاری خودروسازان ایرانی به چینی‌ها

چلسی 1-0 اورتون؛ سهمیه با چنگ و دندان

اعتراف ستاره برزیلی بارسلونا درباره پیشنهاد عربستانی‌ها

توقف بازی سلتیک با باران نارنگی!

آهنگ «یک لحظه از تو» با صدای نیما مسیحا

گزارش میدانی شهید حسن باقری از ماجرای طبس

انسداد مرزهای خراسان جنوبی با افغانستان اجرایی می‌شود

مردم برای کمک به حادثه‌دیدگان انفجار بندر شهید رجایی خون اهدا کنند

انتصاب 40 زن در رده های مدیریتی مازندران

اکران «خانه ارواح» بعد از 5 سال | یک بار دیگر پژمان جمشیدی

امام جمعه کیش در حضور نمایندگان خانه ملت، خواستار اعمال معافیت مالیاتی مناطق آزاد شد

ایجاد منابع پایدار درآمدی برای کیش ضرورت دارد

کتاب مردم‌نگاری در تحقیقات بازاریابی و مصرف‌کننده منتشر شد

نشست اجرایی تفاهم‌نامه بنیاد شهید، کانون‌های مساجد و صداوسیما برگزار شد

پیش بینی قیمت دلار 7 اردیبهشت 1404

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کانال 80 هزار تومان را از دست داد

تورم اقلام خوراکی اعلام شد

1404؛ سال حمایت از کارگران با رویکرد افزایش حقوق و تامین مسکن است

باید با همکاری کارفرمایان، مشکلات کارگران را حل کنیم

شوراها حلقه ارتباطی بین مردم و حاکمیت هستند

مولدسازی؛ کلید رفع بلاتکلیفی پروژه‌های ورزشی مشهد

اشک‌ها و لبخندها؛ روایت دیدار استاندار از یک مدرسه در آستانه روز معلم

اسلامی ندوشن، سیمرغ فرهنگ ایران بود

شوراها باید جایگاه واقعی خود را تبیین کنند

تحقق هدف‌گذاری 3000 مگاواتی انرژی پاک؛ نیازمند مسئولیت‌پذیری همگانی است