پیام خراسان

آخرين مطالب

سیمین دانشور تا وقت بازنشستگی‌اش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمی‌داد مقالات

سیمین دانشور تا وقت بازنشستگی‌اش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمی‌داد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از مهر، اسمش سیمین‌تاج بود، ولی به قول خودش «مرحوم فروزانفر، مرا دوشیزه مشکین شیرازی می‌نامید تا اشارتی باشد به پوست آفتاب‌خورده جنوبی‌ام.» سیمین‌تاج یا آن‌طور که ما می‌شناسیمش سیمین دانشور، زنی یکتا در ادبیات ماست.
سیمین دانشور متولد 8 اردیبهشت 1300 در شیراز، در خانواده‌ای فرهنگی به دنیا آمد؛ پدرش محمدعلی دانشور پزشک و علاقه‌مند به ادبیات بود و مادرش قمرالسلطنه حکمت مدیر هنرستان دخترانه و نقاش بود، دخترعموی علی اصغر حکمت و سردار فاخر حکمت.
شش فرزند داشتند، سه پسر به نام‌های منوچهر، هوشنگ و خسرو و سه دختر به نام‌های هما و سیمین‌تاج و ویکتوریا. در کتابخانه پدرش کتاب‌های زیادی بود و او آن‌ها را خوانده بود، حافظ و سعدی و ناصرخسرو و بیهقی و… مدرسه مهرآیین می‌رفت و انگلیسی می‌دانست و با ادبیات جهان هم آشنا شده بود. 16 سالش بود وقتی زمستان بی‌شباهت به زندگی ما نیست (اولین مقاله‌اش) در نشریه‌ای منتشر شد. شاگرد اول کشور شد و دیپلم گرفت و با یک خواهر و یک برادر به تهران آمد، که یکی پزشکی خواند و یکی باستان‌شناسی، سیمین هم رفت سراغ ادبیات فارسی.
سیمین 20 ساله، پس از فوت پدر در رادیو تهران مشغول به کار شد، همکار شاملو و کسمایی بود. هفت سال بعد از رادیو بیرون آمد و به روزنامه ایران رفت، سال 1328 هم دکترای ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران گرفت و رساله‌ای درباره زیبایی‌شناسی ادبیات قرن هفتم نوشت. سال قبلش اولین مجموعه داستان کوتاهش را چاپ کرده بود؛ «آتش خاموش». سال بعدش هم با مردی که باری در اتوبوس شیراز کنار دستش نشسته بود و همسفر شده بودند ازدواج کرد، جلال آل‌احمد. ازدواجی که علیرغم همه مخالفت‌ها 20 سال ادامه داشت، تا روز غروب جلال.
دانشور در شهریور سال 1331 با دریافت بورس تحصیلی از مؤسسه فولبرایت به دانشگاه استنفورد آمریکا رفت و در رشته زیبایی‌شناسی به مدت یک تا دو سال تحصیل کرد، و وقتی به ایران بازگشت به خانه‌ای رفت که جلال خودش نقشه‌اش را کشیده بود و ساخته بودش. همین خانه دزاشیب توی کوچه ارض. خانه‌ای حیاط‌دار و آجری در نزدیکی دربند و کوه‌های شمیران.
سیمین و جلال در یک کتاب همکاری داشتند، در سال 1351، کتاب «چهل طوطی» که ترجمه‌ای است از مجموعه‌ای از حکایت‌های هندی که لین یوتانکِ چینی، در کتابی به نام The Wisdom of India جمع کرده است. به جز این کار مشترک که سه سال بعد از مرگ جلال منتشر شد، هرچه می‌نوشت را به او نشان می‌داد، اما اجازه دخالت نمی‌داد.
سیمین دانشور از همان سال 1336 که بازگشت، مشغول تدریس بود. ابتدا در هنرستان و بعدها در دانشگاه تهران، جایی که 20 سال درس داد ولی به خاطر مخالفت ساواک، تا وقت بازنشستگی‌اش هرگز استاد تمام نشد. او در مبارزات اجتماعی و فرهنگی فعالیت داشت، تا وقتی جلال بود با او و بعدها به تنهایی. در نخستین انتخابات کانون نویسندگان ایران [که] در فروردین سال 1347 (یک سال قبل از درگذشت جلال) برگزار شد، به عنوان نخستین رئیس این کانون انتخاب شد. در دوران فعالیت خود، به مسائل هویت زن ایرانی و جایگاه اجتماعی زنان در جامعه توجه ویژه داشت و در آثارش این موضوعات را به شکلی عمیق بررسی کرد.
18 مهرِ 1356 دانشور نخستین سخنرانِ در شب‌های شعرِ گوته در باغِ انجمنِ فرهنگیِ روابطِ ایران-آلمان بود؛ که در جریان مبارزات منجر به پیروزی انقلاب به ده شب یا شب‌های گوته معروف شد. او گفتارِ خود را با آیه‌ای از قرآن (ربِّ اشْرَحْ لِی صَدرِی…) آغاز کرد و در باب هنر معاصر و رابطه‌اش با آزادی سخن گفت. در آن شب اخوان هم شعری خواند از کتاب «دوزخ اما سرد». شب چهارم این ده شب حسین منزوی شعر «بانو» را قرائت کرد که به گفته خودش مخاطب این شعر سیمین دانشور بوده است.
و از برجسته‌ترین نویسندگان و مترجمان ایرانی و نخستین زن ایرانی بود که به صورت حرفه‌ای به زبان فارسی داستان نوشت. مهم‌ترین اثر سیمین دانشور رمان «سووشون» (1348) است که نثری ساده و روان دارد و به 17 زبان ترجمه شده است. این رمان از پرفروش‌ترین و تأثیرگذارترین آثار ادبیات داستانی ایران به شمار می‌رود و روایت مقاومت مردم است در برابر انگلیسی‌ها. هرچند «آتش خاموش» نخستین مجموعه داستانی به قلم یک زن ایرانی به شمار می‌رود، از سیمین آثاری چون «غروب جلال» (1361 منتشر شد ولی بخش اولش به نام «شوهرم جلال» 1341 نوشته شده بود)، «شهری چون بهشت» (1340)، «به کی سلام کنم» (1359، تمام داستان‌های این کتاب پیش از انقلاب نوشته شده‌اند و موضوع‌شان مسائل سیاسی و اجتماعی دهه 50 و اختناق حاکم است)، «از پرنده مهاجر بپرس» (1376 داستان‌هایی با مضمون انقلاب و جنگ)، «جزیره سرگردانی» (1372) اولین کتاب از سه‌گانه او)، «ساربان سرگردان» (1380 دومین کتاب سه‌گانه) هم باقی مانده است. سومین این سه‌گانه «کوه سرگردان» نام داشت و 1386 به دست ناشر داد، که دو سال بعد طبق گفته ناشر کتاب مفقود شد. دانشور کار ترجمه هم می‌کرد و کتاب‌هایی از نویسندگانی مانند چخوف و جرج برنارد شاو را نیز ترجمه کرد.
سیمین دانشور در سال‌های پایانی عمر به خاطر بیماری نتوانست بنویسد، و سرانجام عصر روز 18 اسفند 1390 (برابر با 8 مارس 2012) در 90 سالگی در خانه‌اش در تهران درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت‌زهرا به خاک سپرده شد. او تا پایان عمر در همان خانه آجری که جلال ساخته بود زندگی می‌کرد. خانه‌ای که بعد از مرگش محل سکونت خواهرش بود، و حالا در اختیار شهرداری است و تبدیل به موزه سیمین و جلال شده است.
259
کد خبر 2056400

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/859473/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

50 درصد مدارس قوچان بالای 60 سال عمر دارند

تصویر؛ 70 سال پیش؛ افتتاح اولین میدان میوه و تره‌بار شهرداری تهران

راز کوفته‌های یکدست و خوشمزه فاش شد! دیگر نگران وا رفتن آن‌ها نباشید!

عبور بیت‌کوین از مرز 95 هزار دلار برای نخستین‌بار از فوریه

سپاهان در باغ فردوس تمرین کرد

پدری: رودری شایسته توپ طلاست، من هم می‌گیرمش!

مربی الاهلی: ما ترسی از الهلال نداریم

قطع برق تمرین اتلتیکومادرید را خراب کرد!

اجرای لانگ لانگ از موسیقی جاودانه «بتهوون»

تصاویر؛ پزشکیان حرم حضرت بی‌بی هیبت(س) را زیارت کرد

پزشکیان از امامزاده فاطمه حکیمه دختر امام موسی بن جعفر (ع) زیارت کرد

شیخ نعیم قاسم: رژیم صهیونیستی 3 هزار بار آتش‌بس را نقض کرده است

نکونام پس از استقلال: تنها در فضای مجازی

رئیس شاباک بالاخره رفتنی شد/رونین بار: 25 خرداد استعفا می‌دهم/در دفاعیه جنجالی رئیس اطلاعات اسرائیل چه بود؟

دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا ژنوم پسته کرمان را توالی‌یابی کردند

اولین و آخرین ترجمه سیمین خانم دانشور

پویش «کتاب و عیدی به یک دوست خوب» در لرستان اجرا شد

فولر: رودیگر باید سریعا در رفتارش تجدید نظر کند

رئال اینجا بازی را به بارسا باخت؛ بی‌توجهی به آنالیز!‏

ده فرمان اشلوت؛ خلاصه‌ای از قهرمانی لیورپول

ملتهب‌ترین سال بهترین رئیس تاریخ فوتبال

شکایت پی‌اس‌جی از آرسنال؛ بلیت کم دادید!

مارتینلی: آرسنال سزاوار قهرمانی در چمپیونزلیگ است

جوانان بارسا زودتر از فلیک سه‌گانه گرفتند!

از بکارگیری VAR در لیگ یک تا ادعای عجیب پدر لامین یامال

آرتتا: آرسنال مدعی نیست چون سابقه قهرمانی ندارد!

میزبان چلسی از زمین خودش شاکی است!

پلمپ 4 واحد صنفی معروف مشهد به جهت دستکاری کنتور آب

رونمایی از پوستر هفته معلم در مشهد

موزیک ویدئوی «یادِ تو» با آواز وحید تاج

اجرای احساسی از علیرضا قرایی منش در کنسرت

اکسپو تهران میزبان طلایی ترین فرصت های سرمایه گذاری خراسان جنوبی

خراسان جنوبی پلی برای توسعه روابط اقتصادی با افغانستان و بنگلادش

بازدید وزیر اقتصاد و سرمایه‌گذاری تانزانیا از غرفه خراسان جنوبی

پزشکیان از امامزاده فاطمه حکیمه دختر امام موسی بن جعفر(ع) زیارت کرد

برای نخستین بار در تهران قرآن دستخط امام رضا

اعتماد به‌ نفس بعضی ها را داشتم کاندیدای ریاست سازمان ملل می‌شدم!/ مجتبی جباری زیر بار حرف زور نمی‌رود

میزبانی مشهد برای بازی ایران - کره شمالی روی هوا!

شیخ نعیم قاسم: رژیم صهیونیستی 3 هزار بار آتش بس را نقض کرده است

ArcFox S5 محصول نوآورانه بایک در شانگهای رونمایی شد +تصاویر

میزبانی مشهد برای بازی ایران – کره شمالی روی هوا!

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی حادثه تلخ بندر شهید رجایی بندرعباس

پرفروش‌ ترین کتاب‌ های آریاناقلم

رشفورد به یونایتد نرسید؛ انتقام فعلا منتفی است

شادی لیورپول کامل شد؛ کلوپ پیام تبریک فرستاد

در میان تاریکی سراسری اسپانیا؛ تمرین بارسا لغو نشد

توئیت مهم تاجرنیا؛ برنامه سه ساله برای استقلال

سند راهبردی توسعه سرمایه‌گذاری خراسان جنوبی به زودی منتشر می‌شود

برنامه های فرهنگی و هنری خراسان جنوبی؛ از جشنواره‌ها تا بزرگداشت مفاخر

ویدئو کنسرت اجرای «نصفه شب» با صدای علی یاسینی