پیام خراسان

آخرين مطالب

برای شناخت جهان سعدی چه کتابی بخوانیم؟ مقالات

برای شناخت جهان سعدی چه کتابی بخوانیم؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش، شعر و نثر سعدی با بوستان و گلستان به عنوان متون تعلیمی و کتاب درسی در مکتبخانه‌ها و برای آموزش آداب زندگی، سال‌های متمادی در سراسر قلمرو زبان فارسی خوانده و شنیده شده است. اما غزل سعدی، با اوزان دلکش و صنایع ادبی‌اش نشان‌دهنده تسلط شگفت‌انگیز او بر زبان و البته روانی طبع و نوع جهان‌بینی اوست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سعید حمیدیان در کتاب سعدی در غزل، به این بخش از آثار او می‌پردازد. نویسنده در پی آن است تا با استفاده از روش‌های تحلیلی و تطبیقی، اشعار سعدی را مورد بررسی قرار دهد. سعی نویسنده در این کتاب پرداختن به شاعر فارسی‌گوی ایرانی از زاویه‌ای بی‌طرف است. یکی از ویژگی‌های «سعدی در غزل» که می‌تواند برای خواننده جذاب باشد این است که در بسیاری از بخش‌های کتاب، مقایسه‌هایی میان سعدی و حافظ انجام شده است که این قیاس با توجه به متفاوت بودن این دو شعر در بسیاری زمینه‌ها خالی از لطف نیست.
پرسش‌هایی در مقدمه کتاب آمده که حمیدیان سعی در پاسخ دادنش دارد: درباره غزل سعدی، گذشته از دیگر آثارش پرسش‌هایی کلان و کلی هست که جواب می‌طلبد. مثلاً آیا عشق در غزل‌های او بشری است یا عارفانه؟ معشوقی که در آنها تصویر می‌شود چگونه موجودی است؟ آدم دو پا یا فراآدم؟ و چرا؟ ویژگی بزرگ و مشهور سهل و ممتنع که این همه از آن دادِ سخن می‌دهیم به راستی چیست؟ چگونه و در چه شرایطی پدید می‌آید؟ تفاوت‌های دقیق و مهم شیوۀ غزل سرایی سعدی با دیگران در چه چیزهایی است؟
پیش از حمیدیان بزرگانی مانند هانری ماسه، محمدعلی فروغی، تقی پورنامداریان و سیروس شمیسا نیز درباره غزل‌های سعدی نوشته و سخن گفته‌اند، اما او با تقسیم‌بندی ویژه و با در نظر گرفتن و نگاهی انتقادی به پژوهش‌های پیشین، این کتاب را در پنج بخش نوشته است. در بخش نخست از پیشینیان و پیشینه غزل و بزرگانی مانند سنایی و انوری و خاقانی و تأثیر شأن بر غزل، در بخش دوم به گونه‌های غزل سعدی و تقسیم بندی آنها، در بخش سوم به اندیشه و جهان بینی و تجارب سعدی (تنه) بازتاب‌های آن (شاخه) و مضامین اصلی غزل‌ها (شکوفه)، در بخش چهارم به بحث بُن‌مایه‌های مهم غزل او، و در بخش پنجم به کیفیت سهل و ممتنع شعر او پرداخته است.
در بخشی از کتاب ذیل عنوان پیوند بن‌مایه‌ها می‌خوانیم: «سعدی موضوع را همچون قالب یا شالوده‌ای تلقی می‌کند که می‌توان به کمک آن، با تمهید ماهرانه، عناصر شکلی مناسب و بهره‌گیری از شگردهای بی اندازه متنوع بیانی و زبانی، مخاطب را _حتی اگر مخالف تفکر او باشد_ لحظه به لحظه از لذت هنری سیراب و ارضا کرد. البته روش کار و شگردهای او برای ایجاد لذت در خواننده بر حسب اقتضای ژانر و کارکرد هر اثر تفاوت دارد. در گلستان با ایجاد حس لذتی آمیخته به اعجاب در پس هر لفظ و عبارت _به ویژه در طنز نوعاً بی‌نظیر آن اعم از شیرین و تلخ_ با نوعی بازی ظریف با ذهن مخاطب، البته به انگیزه تشحیذ طبع، او کاری می‌کند که او ذهن خود را در بست در اختیار گوینده قرار دهد، تا هر موضوع و مضمونی را که بخواهد در آن جای گیر کند؛ بی آنکه مخاطب اِشعاری به این بی اختیاری خود و آن بازی ظریف گوینده داشته باشد یا به اصطلاح دست نویسنده رو شود. زیرا اگر چنین شود ممکن است احساس موضع گیری یا مقاومت در برابر مضامین گوینده به او دست دهد و مقصود برنیاید…
سعدی هرگز به شعور مخاطب اهانت نمی‌کند و ذهن او را به صورت ظرفی صرف برای تل‌انبار کردن لفاظی‌های بی حد و مرز نمی‌انگارد، تا او مثل تماشاگر عملیات بندبازی یا ژانگولر برای هنر فروشی‌هایی که دلیل آنها را هم نمی‌داند در حالت هاج و واج هورا بکشد. سعدی، برعکس، تا آنجا در این بازی پیش می‌رود که خواننده نه تنها به وسیله‌ای بی اراده در دست نویسنده تبدیل نشود، بلکه او پس از اتمام سخن گوینده و با طنین و تموج تأمل انگیزی که در هر کلام ایجاد شده خود رشته تفکر را درباره موضوع مورد نظر گوینده به دست گیرد. در حقیقت این همان لذت حاصل از هنر سخنور است که باعث شرکت مخاطب در موضوع سخن و ایجاد بیشترین پتانسیل در او برای درک مطلب می‌شود. بلاغت هم جز این نیست که همچون سعدی بدانیم کجا باید در وجود مخاطب حالت تعلیق یا هول و ولا و انتظار و هیجان ایجاد کرد، کجا به او آرامش لازم برای تأمل بخشید، کی باید او را از خود بازگرفت و کی ذهنش را نسبت به موضوعی تیز کرد.»
کتاب سعدی در غزل، نوشته سعید حمیدیان توسط انتشارات نیلوفر منتشر شده و در 404 صفحه و با شمارگان 330 نسخه با قیمت 385 هزار تومان در دسترس علاقمندان است.
کد خبر 6450689

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/859881/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل زودهنگام پی‌اس‌جی به آرسنال توسط دمبله

ماسکرانو: کامبک بارسا-پی‌اس‌جی را تکرار می‌کنیم!

گردوخاک شبانه همچنان میهمان جاده‌های خراسان رضوی است

موسیقی بی کلام و ملایمی که نباید از دست داد!

نماهنگ «جاده چالوس» با خوانندگی رضا یزدانی

استقلال در حال مذاکره با والتر ماتزاری؛ این بار همه‌چیز مهیاست!

هوش مصنوعی، راهگشای چالش‌های تامین آب در شهر مشهد

قوانین حائل برخی فعالان این حوزه را مجبور به قاچاق می کند

افتتاح نمایشگاه «از ماه تا آفتاب» در تربت جام

نجات 2 نفر از حریق منزل مسکونی در مشهد

هدیه ای که شهید رئیسی به مناسب روز دختر به نوجوان فلسطینی داد

غیرخودی‌ها در آمریکا از آغاز تا امروز

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

افزایش حقوق بازنشستگان به حساب‌هایشان نشست

گل اول الاهلی به الهلال توسط فیرمینو

گل دوم الاهلی به الهلال توسط ایوان تونی

گل اول الهلال به الاهلی توسط سالم الدوساری

مذاکرات مخفی؛ دکو ستاره لاماسیا را برمی‌گرداند

ضد رئال نیستم ولی از آنها بدم می‌آید!

ترکیب احتمالی اینتر؛ بازگشت به زوج لائوتارو-تورام

ضربه بزرگ به یوونتوس در اوج نبرد برای سهمیه

مورینیو؛ باخت 1-0 به بارسا شیرین‌ترین باخت عمرم بود

اینزاگی: تورام هم نرسد، طارمی و آرناتوویچ را دارم!

بیفوما، اولین خرید رسمی پرسپولیس

رئیس اتحادیه طلای مشهد: قوانین حائل برخی فعالان این حوزه را مجبور به قاچاق می‌کند

با حکم وزیر کشور؛ فرماندار شهرستان خوسف منصوب شد

تحول در آموزش ابتدایی خراسان رضوی؛ از عدالت آموزشی تا تربیت تمام‌ساحتی

صیانت از سرمایه‌های انسانی و مقابله با جنگ شناختی؛ ضرورت امروز نظام تعلیم و تربیت

تصنیف «من اول روز دانستم ...» با آواز علیرضا پوراستاد

آهنگ دلنشین «شالیزار» از زنده یاد محمد نوری

دکتر؛ داور بازی تراکتور و محمدی؛ قاضی دیدار پرسپولیس

میرزایی‌راد:برای بازی ایران در مشهد چیزی به ما گفته نشده است

قیمت پروازهای مشهد 9 میلیون تومان شد

نشست بررسی کتاب «روش بارسلونا» با حضور حمید علیدوستی

پاتوق خلوت تر کتابخوان‌های تهران | اینجا در کتاب و کافه غرق می شوید

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

سکه همچنان در سراشیبی کاهش، دلار در کانال 80 هزار تومان آرام گرفت

تشریح فرصت های سرمایه‌گذاری در خراسان شمالی برای هیئت اروپایی

پیچیدن عطر رضوی در خراسان جنوبی با ورود خدام امام رئوف

عصبانیت فلیک از تاخیر ستاره‌های بارسا در تمرین

فاجعه دفاعی رئال؛ بارسا نوک کوه یخ را نشان داد

پرواز طارمی به ال‌پرات برای سومین تقابل با بارسا

پایان سریال طولانی؛ آنچلوتی چگونه به برزیل بله داد

بعد از خرید داوید رایا، رسانه‌ها دنبال اعدام ما بودند!

پزشک رئال علیه بارسا؛ آنها متقلب هستند و مشکوک!‏

زمان نیمه نهایی و فینال جام حذفی اعلام شد

اختصاصی؛ پیشنهاد العربی به مدافع ملی‌پوش پرسپولیس

واکنش لژیونر پرسپولیسی به بازگشت به ایران