پیام خراسان

آخرين مطالب

پژوهشگر نشر: تصمیمات قضایی در حوزه مالکیت فکری اندک است مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگا کتاب ایرنا، هنوز برای پدیدآورندگان کتاب این موضوع روشن نیست که چگونه می‌توانند آثار خود را به شکل رسمی و قانونی ثبت کنند تا امکان بهره‌برداری دیگران بعد از انتشار وجود نداشته باشد. این در حالی است که در ایران قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان در سال 48 تصویب شده است.
خبرنگار کتاب ایرنا درباره اینکه پدیدآورندگان چقدر توانستند از قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان استفاده کنند و در صورت سوءاستفاده از آثارشان، این قانون چقدر می‌تواند ضامن مالکیت فکری آن‌ها باشد، گفت‌وگویی با مدیر انتشارات کتاب آمه، پژوهشگر حوزه نشر و وکیل دادگستری انجام داد که در ادامه می‌خوانید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان

پیام خراسان

آیا در ایران قانونی برای ثبت آثار هنری و ادبی وجود دارد؟
قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان در سال 48 تصویب شد. ماده 21 این قانون می‌گوید: «پدیدآورندگان می‌توانند اثر و نام و عنوان و نشانه ویژه اثر خود را در مراکزی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تعیین نوع آثار آگهی می‌نماید به‌ثبت برسانند. آیین‌نامه چگونگی و ترتیب انجام یافتن تشریفات ثبت و همچنین مرجع پذیرفتن درخواست ثبت به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.»
تنها موردی که در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به آیین‌نامه ارجاع شده موضوع ثبت آثار ادبی و هنری است
تنها موردی که در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به آیین‌نامه ارجاع شده موضوع ثبت آثار ادبی و هنری است، آیین‌نامه اجرایی این ماده در تاریخ 4 دی 1350 به تصویب هیات وزیران رسیده است.
این آیین نامه عمدتا به شکل و ظاهر ثبت آثار می‌پردازد.
ماده 2 قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان درباره اثرهای مورد حمایت قانون توضیح می‌دهد: «اثرهای مورد حمایت این قانون به شرح زیر است:1-کتاب، رساله، جزوه، نمایش‌نامه و هر نوشته دیگر علمی، فنی، ادبی و هنری2؛ -شعر، ترانه، سرود و تصنیف که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 3-اثر سمعی و بصری به منظور اجرا در صحنه‌های نمایش یا پرده سینما یا پخش از رادیو یا تلویزیون که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 4-اثر موسیقی که به هر ترتیب و روش نوشته یا ضبط یا نشر شده باشد؛ 5- نقاشی، تصویر، طرح، نقش و نقشه جغرافیایی ابتکاری، نوشته‌ها، خط‌های تزیینی، هر گونه اثر تزیینی و اثر تجسمی که به هر طریق و ‌روش به صورت ساده یا ترکیبی به وجود آمده باشد؛ 6- هر گونه پیکره (‌مجسمه)؛ 7-اثر معماری از قبیل طرح و نقشه ساختمان؛ 8-اثر عکاسی که با روش ابتکاری و ابداع پدید آمده باشد؛ 9- اثر ابتکاری مربوط به هنرهای دستی یا صنعتی و نقشه قالی و گلیم؛10-اثر ابتکاری که بر پایه فرهنگ عامه (‌فولکلور) یا میراث فرهنگی و هنری ملی پدید آمده باشد؛ 11-اثر فنی که جنبه ابداع و ابتکار داشته باشد؛12- هر گونه اثر مبتکرانه دیگر که از ترکیب چند اثر از اثرهای نامبرده در این فصل پدید آمده باشد.»
بنابراین، قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان توضیح نسبتا مفصلی درباره آثاری که می‌توانند مشمول حمایت این قانون باشند ذکر کرده است.
در رابطه با دو ماده فوق باید به چند نکته توجه داشت. اول اینکه هرکسی نمی‌تواند اثر را به ثبت برساند، بلکه پدیدآورندگان می‌توانند اثر، نام و عنوان و نشان ویژه را در مراکز ثبت کنند. یعنی فرض این است که اگر تصویرگری، تصویری را می‌کشد و امضایش را پایش می‌گذارد، بر اساس این قانون می تواند آن را به ثبت برساند تا کسی از روی آن کپی نکند.
اسامی عام قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارند
آیا ماده دیگری در قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان به این مساله توجه کرده است؟
ماده 17 ماده دیگری است که در همین ارتباط وجود دارد، در این قانون بیان شده است: «نام، عنوان و نشان ویژه‌ای که معرف اثر است، از حمایت این قانون برخوردار خواهد بود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را برای اثر دیگری از همان نوع و مانند آن به ترتیبی که القای شبهه کند به کار برد.»
نام، عنوان و نشان ویژه‌ای که معرف اثر است، از حمایت این قانون برخوردار خواهد بود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن‌ها را برای اثر دیگری از همان نوع و مانند آن به ترتیبی که القای شبهه کند به کار برد
«نام، عنوان و نشان ویژه‌» که مورد حمایت قانون قرار گرفته است، باید در وهله اول از کار خلاقانه ناشی شده باشد و در وهله بعد باید در واقع چیزی باشد که به طور خاص و اختصاصی آن اثر را معرفی کند، به نوعی که استفاده از آن القای شبهه کند.
به عنوان مثال اگر ناشری تصمیم بگیرد که کتاب هایی در رابطه با آشپزی مناطق مختلف ایران منتشر کند و نوشتن آن‌ها را به نویسندگانی سفارش دهد‍، اقدام او به ثبت نام آشپزی با پسوند نام منطقه‌ای برای وی حق استفاده اختصاصی ایجاد نمی‌کند و در صورت وقوع هر ذی‌نفعی می‌تواند ابطال ثبت آن نام را از دادگاه صالح تقاضا کند، زیرا اسامی عام قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارند و رویه قضایی قائل به چنین تفسیری است.
در دعوایی خواهان مدعی شده که کتاب‌هایی به نام قرآن «مبین» و مفاتیح «مبین» را به ثبت رسانده و خوانده با تقلید از نام «مبین» بر روی آثار یکسان و مشابه موجب گمراهی مصرف‌کنندگان شده است. دادگاه با عنایت به اینکه کلمه «مبین» عام بوده و مانند کریم و مجید برای توصیف قرآن استفاده می‌شود و از این رو قابلیت استفاده انحصاری و اختصاصی ندارد، دعوا را رد کرده است.
با توجه به اینکه وظیفه ثبت اثر به عهده وزارت فرهنگ نهاده شده و عملیات ثبت شکلی است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در عملیات ثبت و اظهار نظرات کارشناسی خود به استدلال فوق توجه کند.
قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان علی‌رغم کمبودها قانون مفیدی است
مجازات افرادی که تخلف کنند به چه شکلی خواهدبود؟
مطابق مواد 23، 24 و 25 قانون حمایت، متخلفان از مواد 18، 19 و 20 از سه ماه تا یک‌ سال محکوم خواهند شد.
یعنی این قانون ضمانت اجرایی خوبی ندارد؟
قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان علی‌رغم کمبودها و نواقصی که دارد قانون مفیدی است و بدیهی است که نیاز به بازنگری در مجلس دارد. البته رویه قضایی هم می‌تواند با تفسیر درست و اجرای آن نقش موثری در تکمیل این قانون ایفا کند.
به نظر شما رای‌ها بیشتر به نفع صاحب اثر صادر می‌شود؟
به نظرم در این حوزه آشفتگی دیده می‌شود، قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مورد عنایت اصحاب فرهنگ و هنر و دستگاه‌های متولی آن و به ویژه قوه قضاییه نشده است. تصمیم‌های قضایی در این حوزه اندک است. رویه قضایی در توسعه و تاثیر این حوزه اهمیت زیادی پیدا می‌کند.
تغییری که هماهنگی و یکپارچگی زمانی قانون را بر هم زده است
حق مالکیت فکری محتوایی که در خبرگزاری یا روزنامه منتشر می‌شود یا نویسنده‌ای که کتابش را به انتشاراتی داده است، برای ناشر است یا فرد مولف؟
50 سال ذکر شده در این قانون یک ناهنجاری قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان است
مولف دو حق دارد، یکی حق مادی و دیگری معنوی، حقوق معنوی اصولا قابل انتقال نیست، بلکه به صورت اختصاصی، انحصاری و دائمی متعلق به مولف است؛ در حالی که حقوق مادی، قابل انتقال و مقید به زمان است. ناشر حق دارد 30 سال از اثر استفاده کند و وقتی زمان تمام شد، اگر مولف در قید حیات باشد، حق به مولف برمی‌گردد و در صورتی که مولف فوت کرده باشد حق به ورثه می‌رسد و ورثه می‌تواند تا 50 سال از آن استفاده کند.
باید توجه داشت 50 سال ذکر شده در این قانون یک ناهنجاری قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان است، همه زمان‌های در نظر گرفته شده در این قانون 30 سال است، اما حق استفاده ورثه که آن هم به موجب ماده 12 سی سال بود در اصلاحیه مورخ 1389/5/31 به پنجاه سال تغییر یافت. این تغییر، هماهنگی و یکپارچگی زمانی قانون را بر هم زده است.
فرهنگ کتاب و ادبیات 0 نفر

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/707252/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعیین راه یافتگان به مرحله نهایی جشنواره موسیقی مقامی آوای کویر

خسارت دیدگان سیل در شهرستان زیرکوه از بیمه غرامت گرفتند

نحوه اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و طرح پایش زندانیان

حضور 21 میلیون مسافر به مازندران طی هفت روز؟!

تولید آدامس، آبنبات و پاستیل ضد آلزایمر در پارک علم و فناوری سلامت

گرد و غبار مرگ روی سینما نشسته است

کوچک‌ترین صحنه تهاجم فرهنگی تاختن بر چادر زنان است

وجوه کلاهبرداری اینترنتی به مالباختگان در طبس بازگشت

15 هزار پورت اینترنت پرسرعت در خراسان جنوبی آماده واگذاری است

300 کارگاه تابستانه در خراسان جنوبی برپا شد

دشان راز امباپه را به آنچلوتی گفت

اجتماع زائران اردو زبان در حرم مطهر رضوی

آغاز ثبت نام عمره مفرده در گیلان از فردا

فرمانده قرآنی ما خار چشم دشمنان است

هلال احمر خراسان شمالی به 270 نفر خدمات درمانی رایگان ارایه داد

بیش از 270 نفر از خدمات هلال احمر خراسان شمالی بهره‌مند شدند

آغاز ثبت نام متقاضیان سفر عمره مفرده در گیلان

نجات جان پنج شهروند از حادثه حریق کارگاه نجاری در مشهد

عرضه 40دستگاه کامیونت فورس و کامیون بایک در بورس کالا

سرعت حمل بار ریلی قابل قبول نیست

فیلم/ آتش‌ سوزی‌ وسیع در جنگل‌های لس‌آنجلس

کارگردان «ملاقات خصوصی»: فیلم‌سازی نیاز به عمل دارد

تصویب طرح جامع گردشگری منطقه نمونه ملی گردشگری هفت حوض مشهد

مراقبت از نهال‌های کاشته شده اولویت منابع طبیعی است

اورژانس نیشابور به 6 هزار و 641 نفر امدادرسانی کرد

نجات پنج شهروند از حادثه حریق کارگاه نجاری در مشهد

آتش سوزی گسترده یک انبار پارچه در تهران

پویش همه جا با کتاب در گیلان

«اخلاق خانواده» منتشر شد

همیشه با هم

کتاب گزارش عملکرد سه ساله دانشگاه تهران منتشر شد

برف در راه ایران، هشدار برای این مناطق

شناسایی 132 قلم محصول آرایشی غیرمجاز

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 19 شهریور 1403

یک تیم مشهدی جدید در لیگ دسته‌سوم

اقامت بیش از 500 گردشگر خارجی در خراسان جنوبی

دستگیری متخلف شکار و صید در شهرستان حاجی آباد

کمک به کتابخانه بشرویه رای جایگزین حبس

هوا در خراسان جنوبی خنک‌تر می‌شود

آخرین مهلت استفاده فعالان اقتصادی از بخشودگی جرائم مالیاتی در خراسان جنوبی

پایان دوری 10 ساله فوتبال کرمانشاه از لیگ یک/ بعثت به مصاف شهر راز شیراز می‌رود

پیش نشست همایش مطالعات تطبیقی اخلاق در اسلام و مسیحت برگزار می‌شود

راز نزول بیت کوین

گوگل با محاکمه جدید روبرو شد

نرخ کرایه سرویس مدارس خراسان شمالی چقدر شد؟

نرخ کرایه سرویس مدارس خراسان شمالی چند است؟

آتش سوزی 33 هکتار جنگل و مرتع در کوهدشت مهار شد

بیش از 6 میلیارد تومان اعتبار برای تعمیرات ماشین آلات راهداری نیشابور هزینه شد

ببینید | آتش‌ سوزی در جنگل ملی لس‌ آنجلس | دما 3 رقمی شد!

صادق: سرعت حمل بار ریلی قابل قبول نیست