پیام خراسان

آخرين مطالب

عزم ملی برای احیای جنگل‌های زاگرس اجتماعي

عزم ملی برای احیای جنگل‌های زاگرس
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - نقی شعبانیان در سفر به چهارمحال و بختیاری و با حضور در نشستی با استاندار و جمعی از مدیران این استان با هدف احیا و مدیریت جنگل‌های زاگرس، اظهار داشت: جنگل‌های زاگرس از بهترین اکوسیستم‌های جنگلی ایران و جهان به شمار میرود و نقش این بومسازگان برای دنیا بسیار مهم است.
وی با اشاره به وجود 6 میلیون هکتار جنگل زاگرس در ایران تصریح کرد: این پهنه جنگلی در مناطق خشک و نیمهخشک کشور واقع شده و از همین رو جزو بومسازگان حساس کشور محسوب میشود.
شعبانیان از جنگل‌های زاگس با عنوان سرمایه‌های عظیم کشور یاد کرد و بیان داشت: کاهش آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی، تولید آب، مهار ریزگرد‌ها و جلوگیری از فرسایش خاک از جمله کارکرد‌های مهم جنگل‌های زاگرس به شمار میرود، اما این منوط به آنست که این جنگل‌ها به درستی مدیریت شود.
وی تاکید کرد: اگر زاگرس آسیب ببیند کل کشور آسیب میبیند و دنیا هم تحت تاثیر آن قرار میگیرد از همین رو باید تمام توان و عزم خود را بر حفظ و احیای این جنگل‌ها قرار دهیم.
شعبانیان با انتقاد از کمتوجهی‌های گذشته در خصوص حفظ جنگل‌ها از جمله جنگل‌های زاگرس اضافه کرد: در حالی که در برنامه ششم توسعه قرار بر این بود تا تولید نهال در کشور از 720 میلیون به 140 میلیون نهال برسد، اما یک سوم این برنامه هم اجرا نشد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: همچنین بر اساس ماده 15 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی هدفگذاری شده بود تا از سال 89 تا 99 طی 10 سال سرانه فضای سبز کشور از یکهزار و 700 مترمربع به 2 هزار و 500 متر برسد که تاکنون 2 مترمربع هم به آن اضافه نشده است.
شعبانیان در خصوص طرح تولید و کاشت یک میلیارد نهال در کشور که در دولت سیزدهم اجرایی شده بود نیز گفت: در استان‌های کشور اقدامات خوبی در این خصوص شکل گرفت، اما در سطح ملی جدیتی را برای اجرای شایسته آن شاهد نبودیم و حمایت مالی از این طرح در حد صفر بود.
وی تصریح کرد: با وجود این در حال حاضر هم در کشور و هم در دنیا حفظ جنگل‌ها بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است و در کشور عزم ملی برای حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس را در دستور کار داریم و به همین منظور با سفر‌های استانی و آسیبشناسی از وضعیت فعلی جنگل‌ها در صدد تدوین سند و اجرای آن هستیم.
شعبانیان افزود: نکته قابل توجهی که در این دولت شاهد آن هستیم همافزایی بینبخشی است به طوری که سازمان برنامه و بودجه نیز به این موضوع ورود جدی پیدا کرده است و با تعیین نماینده ویژه تلاش دارد تا سازمان منابع طبیعی را در این راستا یاری دهد.
وی با یادآوری اینکه طرح حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس در قالب مدیریت اجتماعی به مرحله اجرا میرسد، افزود: مدیریت اجتماعی مدنظر ما مدیریت با کمک مردم است.
شعبانیان یادآور شد: در تدوین بسته مدیریت جنگلداری اجتماعی در هر استانی یک نمونه الگویی دستکم برای یک حوضه آبخیز تدوین و اجرا میکنیم و در این میان مجریان اصلی مردم هستند و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری نقش حمایتی دارد.
فرخ مسجدی نماینده ویژه رییس سازمان برنامه و بودجه در حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس نیز در این نشست، گفت: نمیتوان جنگل را حفظ کرد، اما توسعه منطقه و معیشت جوامع محلی را نبینیم و درآمد‌های جایگزین برای آنها ایجاد نکنیم از همین رو این موضوع را به طور جد در دستور کار خود قرار دادهایم.
وی افزود: با وجود تمام تلاش‌هایی که در سال‌های گذشته در راستای حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس انجام شده است، اما همچنان هم در سطح کلان و هم در استان‌ها با مشکلاتی روبرو هستیم و جنگل‌ها حال و روز خوبی ندارند.
مسجدی همافزایی بیندستگاهی و توجه به روش‌ها و دیدگاه‌های علمی را لازمه حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس عنوان کرد و گفت: رفتار‌ها باید علمی و مشارکتی باشد.
نماینده ویژه رییس سازمان برنامه و بودجه کشور با انتقاد نسبت به نگاه بخشی در کشور اظهار داشت: چالشی که در گذشته وجود داشته است حاکم بودن دیدگاه بخشی در بین سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی بوده است بطوریکه هر دستگاهی بدون هم افزایی و گاهی هم مغایر با دستگاه‌های دیگر فعالیت داشته است.
مسجدی تاکید کرد: از همین رو در گام اول باید همافزایی بین بخشی بین دستگاه‌ها شکل گیرد چراکه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به تنهایی نمیتواند از عهده حفظ و احیای جنگل‌ها برآید و به نتیجه مطلوب نمیرسیم از همین رو همگان در این خصوص رسالت و وظیفه دارند.
وی ادامه داد: در کنار همافزایی بینبخشی باید مشارکت مردم را نیز جلب کرده و منافع جنگل را با منافع ساکنان بومی همجهت کنیم.
نماینده ویژه رییس سازمان برنامه و بودجه یادآور شد: مدیریت باید به صورت حوض‌های باشد و نمیتوان جنگل را حفظ کرد و توسعه منطقه و معیشت جوامع محلی را نبینیم و باید در این خصوص نیز برنامه‌های موثری داشته باشیم.
غلامعلی حیدری استاندار چهارمحال و بختیاری در این نشست تشکیل ستاد دائمی جنگل‌های زاگرس را خواستار شد و گفت: تلاش خود را برای حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس در استان به کار گرفتهایم، اما انجام شایسته این برنامه نیازمند عزم ملی است و میطلبد ستاد دائمی در این خصوص راهاندزای شود.
وی افزود: اگر همزمان با احیای جنگل‌های زاگرس، توسعه استان‌های زاگرسنشین نیز شکل گیرد، مکمل یکدیگر میشوند و به نتایج مطلوبی میرسیم.
حیدری تصریح کرد: آموزش و فرهنگسازی جوامع محلی، تجهیز محیطزیست و منابع طبیعی، احیا و کاشت درخت بلوط و احیای روستا‌ها از جمله راهکار‌های پیشنهادی برای حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس است.
اصغر احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در این نشست، مساحت جنگل‌های زاگرس این استان را 328 هزار هکتار عنوان کرد و گفت: از این میزان تاکنون 60 هکتار هکتار به واسطه خشکسالی و آفت تخریب و آلوده شده است.
وی افزود: گونه غالب جنگل‌های زاگرس استان بلوط است که برآورد اولیه برای مهار آلودگی شکل گرفته در این بومسازگان 500 میلیارد ریال است.
به گفته احمدی، هر ساله یکهزار هکتار از جنگل‌های زاگرس محلولپاشی میشود که در مقابل میزان آلودگی شکل گرفته کافی نیست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: عوامل طبیعی شاید قابل کنترل نباشد، اما با انجام اقدامات احیایی میتوان اقلیم را به حالت اولیه بازگرداند و جنگل‌های ارزشمند زاگرس که تنفسگاه کشور به شمار میروند را حفظ کرد.
احمدی، مشارکت مردم را لازمه اجرای بهتر برنامه‌ها عنوان کرد و گفت: ظرفیت دولتی به تنهایی کافی نیست و میطلبد مردم نیز در این خصوص مشارکت و همکاری کنند.
گفتنی است؛ زاگرس بزرگترین ناحیه رویشی و جنگلی کشور با وسعت بیش از 6 میلیون هکتار 41.9 درصد جنگل‌های کشور را به خود اختصاص داده است.
این جنگل‌ها از سردشت آذربایجان غربی تا فیروزآباد استان فارس امتداد دارد و گونه گیاهی بیشتر این جنگل‌ها بلوط ایرانی است، اما سایر گونه‌ها نظیر بادام، کیکم و گلابی وحشی نیز در این ناحیه رویش دارد.
جنگل‌های زاگرس با توجه به زادآوری محدود و پایین، اکوسیستمی شکننده دارد از همین رو جزو جنگل‌های حفاظتی و حمایتی قرار گرفته است.
به گفته کارشناسان، تغییرات اقلیمی، گسترش آفت و بیماری، خشکسالی، سدسازی، معدن کاوری، چرای بیرویه دام، آتش سوزی، هجوم ریزگرد‌ها و اجرای طرح‌های عمرانی از مهمترین عوامل تهدید و تخریب جنگل‌های زاگرس به شمار می آید و با وجود برنامه‌هایی که تاکنون برای حفظ و احیای این جنگل‌ها اجرا شده، اما همچنان حال این جنگل‌ها خوب نیست.
بر اساس آخرین آمار‌های رسمی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بیش از یک میلیون و 430 هزار هکتار از جنگل‌های زاگرس کشور دچار خشکیدگی، آفت و تخریب شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/745771/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتاب‌هایی برای شناخت بیشتر «لسان‌الغیب»

واحدهای خدمات میان‌راهی قاینات زیر ذره‌بین نظارت

گن لاغری چیست و بهترین گن لاغری کدام است؟

راهپیمایی حمایت از مردم غزه و لبنان در 3 استان برگزار می‌شود

دستگیری 44 سارق در طرح عملیاتی مبارزه با سارقان اماکن در استان

هشدار هواشناسی؛ وزش باد در خراسان‌ رضوی شدت می‌گیرد

سرقت‌های خون‌بار طلا در آرایشگاه‌های زنانه مشهد!

امام‌جمعه مشهد از مجروحین حوادث اخیر لبنان عیادت کرد

بیابان‌زدایی و ایجاد کمربند سبز در نیشابور

(ویدئو) دیدار پرویز پرستویی و رسول خادم با خانواده‌های مصیبت‌دیده‌ معدن طبس

ثبت 41 وقف جدید در خراسان جنوبی

صدور 19 پروانه بهره برداری صنعتی در خراسان جنوبی

ثبت 7 هزار و 484 واقعه ولادت در خراسان جنوبی

برگزاری جشن روز کودک در بیرجند

انتصاب محمد محمدیان فر به عنوان سرپرست فرمانداری خوسف

جمع‌آوری یک میلیارد و 150 میلیون تومان زکات در شهرستان قاین

44 سارق و مالخر در خراسان جنوبی دستگیر شدند

کشف بیش از 4 هزار لیتر سوخت قاچاق در سرایان

بیش از 7 هزار نوزاد در خراسان جنوبی پا به عرصه حیات گذاشتند

غبارروبی و عطرافشانی گلزار شهدای روستای ده محمد در قالب تصویر

برگزاری تورهای گردشگری امیدواری در اصفهک/ایجاد 7 اقامتگاه بومگردی

رشد 355 درصد درآمدی میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی

6 هزار لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی کشف شد

خلاصه اخبار نیم روزی 19مهر 1403 | خلاصه اخبار امروز

علت مرگ گربه پالاس، یکی از نادرترین گربه های وحشی جهان در خراسان شمالی چه بود؟

کاپیتان سابق استقلال در آستانه خودکشی!/ راز تلخ او فاش شد

پیشرفت 93 درصدی طرح‌های سفر رهبری به خراسان شمالی

ولایتمداری، راز موفقیت سید حسن نصرالله بود

دعوت دو جودوکار خراسان شمالی به اردوی تیم ملی

انسداد 88 حلقه چاه غیرمجاز آب در خراسان شمالی

مرگ یکی از نادرترین گربه جهان در شیروان / ماجرا چیست؟

عصر شعر «راز نصرالله» در زنجان برگزار می‌شود

بهترین نوشیدنی برای پاکسازی کبد/راز پنهان سلامتی کبد

دیدار رییس هیات مدیره و سرپرست شرکت آلومینای ایران با مسئولان ارشد استان خراسان شمالی

دیدار مدیرکل راه و شهرسازی خراسان شمالی با فرمانده نیروی انتظامی استان

راز عجیبی که از «سریال طوبی» فاش شد

40 مرکز مشاوره ازدواج در خراسان شمالی افتتاح شد

پیش‌بینی برداشت 1320 کیلوگرم زعفران در اسفراین

خلاصه بازی شهر راز شیراز 0 – داماش 0

امام جمعه اهل سنت خراسان شمالی: برکات سفر رهبر انقلاب همچنان ادامه دارد

توزیع 350 تن کالای اساسی در خراسان شمالی

50 هزار و میلیارد ریال به مشاغل خانگی اختصاص یافت

جزئیات مرگ یکی از نادرترین گربه های وحشی جهان در شیروان

تصویری فراگیر از علم‌الهدی در یکی از بیمارستان‌های مشهد

زنان کولبر برای جابجایی هر بار چقدر دستمزد می‌گیرند؟

برگزاری سی و یکمین دوره مسابقات کشوری جهاد کشاورزی در مشهد

عزم ملی برای احیای جنگل‌های زاگرس

برگزاری جشنواره گردشگری و صلح در بجستان +عکس

نگاه ویژه مجلس شورای اسلامی به توسعه ورزشهای همگانی

سه مصدوم در اثر برخورد دو دستگاه سواری پراید در خواف