کتاب یک رسانه ماندگار و همیشگی است
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - مجتبی محمودی در همایش نوآوری در نشر و چالشهای حفظ میراث مکتوب درسالن همایش کارخانه نوآوری مشهدگفت: ارزش کتاب و یا گفتههای مکتوب به اندازهای است که خداوند حرفهای خود را از طریق رسانه مکتوب که همان قرآن است بیان میکند و اولین فراخوان خداوند به پیغمبر و بشریت در قرآن با دعوت به خواندن که همان اقرا هست بیان میشود.
وی گفت: مخاطبان امروز به فضاهای جدیدتر مانند رسانههای اجتماعی و شبکههای تعاملی جدید روی آوردهاند و از کتاب و کتابخوانی فاصله گرفتهاند و باعث شده تا سرانه مطالعه به 8 دقیقه و 18 ثانیه برسد که این اتفاق خوبی نیست.
او ادامه داد: این وضعیت برای کشوری که تمدن چند هزار ساله دارد و باورهای دینی و اسلامی آن همه را به خواندن، تفکر و تدبر دعوت کردهاند مناسب نیست و متاسفانه فضاهای مجازی که در بحث سواد رسانهای همه به آن اشاره می شود به خیلیها توهم دانایی میدهد و به جای اینکه نگاه، تعمیق پیدا کند بسیار سطحی میشود و باعث تشویش افکار و اذهان میگردد در صورتی که کتاب برعکس است و با مطالعه آن نگاه، تفکروتخیل تعمیق پیدا میکند.
وی گفت :شبکههای اجتماعی بر خلاف نام آن ،باعث منزوی شدن و افسردگی افراد میشود و با وجود اینکه مخاطبها درگیر این فضاها شده و مطالعات آنها پراکنده میشود اما یک حسن نیز دارد که در ترویج کتاب کمک زیادی میکند؛ کتاب معرفی میکند و یا خلاصه کتابها، در خیلی از پلتفرمها عرضه میشود، همچنین پادکستها که به شدت مخاطب دارند و باعث شدند مخاطب به سمت کتابهای صوتی سوق پیدا کند.
محمودی گفت: همانطور که شکل و قالب کتاب بسیار مهم است محتوای آن نیز نیازمند نوآوریهای جدید است ؛ در سالهای گذشته در نمایشگاه کتاب، مینیبوکها را در قالب و شکل خروس یا اتوبوس تهیه کرده بودند که بسیار پرطرفدار بود و خرید بینظیری داشت.
این مقام مسئول عنوان کرد:مخاطب ما امروز خیلی حوصله رمانهای طولانی را ندارد چون نوجوان امروز در بحث سرعت ،به دنبال داستانها و شعرهای کوتاه و کتابهای مصوراست ؛ جالب است بدانیم که هر عکس معادل 1000واژه به شمار می رود لذا توجه به کتب مصور از اهمیت بسیار بالایی دارد.
محمودی تصریح کرد :مرزهای جغرافیایی و فرهنگهای جهانی امروز بسیار مطرح است؛ مرزهای زمانی و مکانی برداشته شده و مرزهای امروز از جنس فرهنگ است از جنس شاهنامه و منطق الطیر؛ لذا باید سعی کنیم خلاصه فرهنگمان را صادر کنیم و اگر حرفی برای گفتن داریم باید از جنس کلام و کلمه استفاده کنیم که ماندگار است همانطورکه معجزه پیامبرخاتم ازهمین جنس است.
وی گفت: اگر ما خودمان را در جهان شهر برکت و کرامت میبینیم باید یکی از کارهایمان این باشد که حرفهایمان، باورهایمان و داشتههایمان را جهانی کنیم خودمان را دست کم نگیریم منطقهای بیندیشیم و جهانی عمل کنیم خیلی از کتابهای ما میتواند ظرفیت جهانی داشته باشد.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملّی شرق کشور گفت :جهان تشنه حرف نو و حرفهای تازه و محتوای معنوی است زیرا خستگی ناشی از این همه روزمرهگیها که از تکنولوژیهای مدرن نشآت می گیرد باعث تشویش اذهان شده و مرز راست و دروغ را کوتاه کرده است.
وی درپایان ضمن اشاره به گفته فروید که گفتگو زبان مفاهمه است گفت: ما باید بیشتر با هم صحبت کنیم، بیشتر دور هم باشیم که این همزبانیها مقدمه همدلی بیشتر است و شعار امسال هفته کتاب و کتابخوانی خواندن برای همدلی است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/771945/