پیام خراسان

آخرين مطالب

تهیه شیوه‌نامه برداشت چوب‌های شکسته و افتاده حاشیه جاده‌های جنگلی هیرکانی اجتماعي

تهیه شیوه‌نامه برداشت چوب‌های شکسته و افتاده حاشیه جاده‌های جنگلی هیرکانی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - محمد علی فخاری مدیر کل دفتر جنگل‌داری و امور بهره برداری سازمان با توضیح این نکته که به هیچ عنوان کارشناسان و محققان دانشگاهی با رها شدن جنگل‌های هیرکانی موافق نیستند، گفت: اگرچه از آغاز اجرای طرح تنفس یعنی سال 1396 تا کنون توقف بهره برداری از هیرکانی به عنوان یک راهبرد مورد موافق همگان عملیاتی شده است، اما رها شدن مدیریت جنگل اصلا درست نبوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او با توضیح این که حضور کارشناسان و محققان در جنگل سبب توسعه این علم و تربیت نیرو‌های کارآمد در این خصوص می‌شود، افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد که نظام نظارتی همزمان با آغاز طرح تنفس هیرکانی نیز فراموش شد.
فخاری با بیان این که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در کنار اجرای قانون ممنوعیت برداشت چوب از هیرکانی طی هشت سال گذشته، مطالعات آمایشی هیرکانی را انجام داده است، گفت: اکنون مطالعات آمایشی هیرکانی در 104 پهنه در شمال انجام شده است.
مدیرکل دفتر جنگل‌داری و امور بهره برداری سازمان منابع طبیعی کشور با تاکید بر این که با یک نسخه نمی‌توان برای اکوسیستم پیچیده هیرکانی که تحت کنترل هم نیست، مدیریت تعریف کرد، افزود: اجرای طرح جمع آوری درختان شکسته افتاده در حاشیه جاده‌های جنگلی شمال طبق مطالعات تفصیلی هیرکانی است.
فخاری گفت: جاده‌های جنگلی اساسی مدیریت در هیرکانی است و اجرای درست مطالعات تفصیلی و طرح‌های جنگلداری به جاده نیاز دارد.
او با اشاره به این که اکنون طبق بررسی‌های میدانی صورت گرفته جاده‌های جنگلی در شمال از تعادل خود خارج شده است، افزود: برای تهیه طرح، اجرای طرح‌های جنگلداری و نظارت برآن نیازمند جاده جنگلی است.
فخاری گفت: درختان زیادی در اثر صاعقه، طوفان، سیل وبرف‌های سنگین ریشه کن می‌شوند که این امر سبب ایجاد دلالان شده است، یعنی درختان به صورت دومینو می‌افتند، بنابراین هر گونه دخالت درجنگل هیرکانی باید با نگاه علمی و منطبق با واقعیت باشد.
او افزود: شیوه نامه برداشت درختان شکسته افتاده در کنار جاده‌های جنگلی هیرکانی تهیه شده است. به طور یقین اجرای این طرح با نظر کارشناسان و استادان دانشگاه عملیاتی خواهد شد. باید بدانیم ارزش حفاظت به آب، خاک و چوب جنگل است تا زمانی که درخت جنگلی در منطقه خود اثر بخشی دارد برداشت اصلا معنایی ندارد.
فخاری گفت: درختان شکسته افتاده کنار جاده جنگلی قابل برداشت شناسنامه دار می‌شوند. یعنی این امر به صورت مناقصه توسط دولت انجام می‌شود و به هیچ عنوان بکاریگری پیمانکاران در این موضوع مطرح نیست.
او افزود: در حال حاضر جاد‌های جنگلی برای اجرای طرح‌های جنگل داری مناسب نیست. بخش زیادی از شبکه جاده‌ای جنگلی هیرکانی باید بازسازی شود، به طور یقین تمامی مقولات در طرح‌های جنگلداری بر اساس واقعیت و منطبق با علم جنگل شناسی انجام خواهد شد.
فخاری به کمبود اعتبار در اجرای طرح‌های جنگل داری اشاره کرد و گفت: در برنامه ششم ردیف اعتباری مستقل برای مدیریت جنگل ابلاغ شد، اما همواره از هشت سال گذشته نسبت به تامین این اعتبار کوتاهی شده است. نمونه بارز این امر پیش بینی یک هزار و 40 میلیارد ریال در سال گذشته بود که از این میزان مقدار فقط 580 میلیارد ریال ابلاغ شد که پس از پیگیری‌های متعدد فقط 70 میلیارد ریال تخصیص یافته است.
غمنامه جنگل‌های شمال
یکی از تبصره‌های قانون تنفس جنگل‌های شمال جمع‌آوری و بهره‌برداری با هدف بهداشت، حفاظت و پرورش جنگل از درختان پیر، خشک سرپا، افتاده، لاپی، آفت‌زده و غیرقابل احیاء تنها با مجوز سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مجاز اعلام شده است، تبصره‌ای که به نظر می‌رسد پس از گذشت هشت سال از آغاز این طرح اکنون در آستانه اجرایی قرار گرفت. مقوله‌ای مهمی که معاون امور جنگل‌های سازمان منابع طبیعی در اقدامی شایسته به صورت میدانی موضوع را بین استادان دانشگاه‌های معتبر کشور در منطقه جنگلی داراب کلا منطقه ساری مورد بررسی قرار داده است.
به اعتقاد کارشناسان، یکی از پیش نیاز‌های اجرای تبصره قانونی جمع آوری درختان افتاده، ارزیابی میدانی و علمی از میزان درختان افتاده و خشک در داخل جنگل به صورت شفاف و قابل نظارت است تا بار اضافه‌تر از ظرفیت اکولوژیک جنگل مشخص و تنها بخش اضافی جمع آوری شود. از طرفی وضع مقررات سختگیرانه و مکانیسم انتخاب پیمانکار برای این منظور و چگونگی اعمال نظارت بر آنها نیز نکته دیگری است که کارشناسان بر آن تاکید دارند.
برکسی پوشیده نیست که جنگل‌های شمال با قطع بی‌رویه درختان، چرای بی رویه 3.5 میلیون راس دام سبک و سنگین، جاده سازی پی در پی، تغییر کاربری گسترده جنگلی، دفن غیراصولی زباله، قاچاق چوب، و ده‌ها موارد دیگر در سال‌های گذشته در آستانه نابودی قرار گرفته بود تا اینکه با ساز و کار قانونی و تصویب قانون تنفس جنگل قرار شد برای حفاظت از این عرصه‌های طبیعی اقدام موثری صورت گیرد.
طرح تنفس جنگل یکی از الزامات قانونی است که ممنوعیت برداشت و هرگونه بهره برداری از جنگل‌های شمال در آن تاکید شده تا با اجرای آن جنگل‌های شمال به خود پالایشی برسد و بار دیگر بر مدار سرسبزی حرکت کند.
اجرای قانون طرح تنفس 10 ساله جنگل که در سال 1395 در کشور با هدف مقابله با تخریب یک میلیون و 150 هزار هکتار از جنگل‌های شمال در دستور کار قرار گرفت به هفتیمن سالش رسید و فعالان و متخصصان محیط زیست هم اجرای دقیق این طرح را گامی موثر برای احیاء درختان پهن برگ و هیرکانی شمال قلمداد می‌کنند و خواستار اجرا و حتی تمدید این طرح بعد از زمان مقرر هستند.
استان مازندران حدود 2 میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و 700 هزار هکتار آن عرصه‌های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه‌های طبیعی مازندران 2 اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود 71 درصد و نوشهر حدود 29 درصد این عرصه‌ها را مدیریت می‌کند. در مجموع حدود 54 درصد از عرصه‌های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل‌های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.
منبع:ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/790403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادارات و صنایع در اجرای راهیان نور همراهی کنند

پیام تسلیت مدیر حوزه علمیه خراسان در پی درگذشت آیت الله شیرازی

مصرف گاز در خراسان جنوبی 4 درصد کاهش یافت

کمیته امداد خراسان‌شمالی 13 هزار بسته یلدایی بین نیازمندان توزیع کرد

پیکر آیت‌الله «سیدمحمدعلی شیرازی» در مشهد تشییع شد

افتتاح 2 اقامتگاه بوم‌گردی با حضور وزیر میراث‌ فرهنگی در تربت حیدریه

توقیف 1381 خودروی هنجارشکن در خراسان جنوبی

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان جنوبی فردا یکشنبه 2 دی ماه 1403

توقیف 1381 دستگاه خودرو در اجرای طرح برخورد با رانندگان متخلف در خراسان‌جنوبی

200 کیلو ماهی فاقد مجوز بهداشتی در طبس توقیف شد

پاییز در دانشگاه بیرجند

آخرین وضعیت محمدحسین مرادمند/ موسیمانه در مود نگرانی!

کمک 30 میلیارد تومانی مردم خراسان جنوبی به ساخت صحن حضرت زهرا (س)

راز نیمکت نشینی ایوب العملود در پرسپولیس فاش شد

راز سر به مُهر سقوط بشار اسد افشا شد

ستاره نوظهور تلویزیون در نقش آقای قاضی

استاندار خراسان شمالی بر رفع مشکلات مراکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست تأکید کرد

راز طولانی شدن مذاکرات آتش‌بس در غزه

کشتی‌گیران برتر خراسان‌شمالی در رقابت‌های انتخابی معرفی شدند

دو کوهنورد خراسان شمالی در اردوی تیم ملی هیمالیانوردی درخشیدند

پلیس اسفراین 16 خرده‌فروش و 17 معتاد متجاهر را دستگیر کرد

نیاز 12 هزار میلیاردی برای انتقال آب به سرانی خراسان شمالی

تصمیم مدیرعامل شرکت «طراوت نوین» برای خرید مزرعه رمزارز

جزئیات بریز و بپاش میلیاردی متهمان پرونده فساد رضا‌یت خودرو!

ماجرای تحویل چند کیف رمزدار و ظروف طلا به یک کارمند بانک

آثار جدید پژوهشکده حج و زیارت رونمایی شد

این مرد ایرانی بعد 156 بار ازدواج باز هم قصد ازدواج دارد+ عکس

برپایی دو نمایشگاه همزمان در مشهد

حکم قصاص قاتلان دختر فیلمبردار مشهدی صادر شد؛ جزئیات پرونده جنجالی

وضعیت جوی در مشهد تا اواخر هفته جاری پایدار خواهد بود

گفت‌وگو| 3 چالشی که جنگل‌های هیرکانی ایران را تهدید می‌کند

عکس/ نمایی زیبا از خانه تاریخی داروغه در مشهد

رکوردشکنی آتش فیروزه در دقایق نخست عرضه

تصاویر/ هلال یلدا در خراسان رضوی

تأملی در ضایعه درگذشت آیت الله سید محمد علی شیرازی در مشهد

افتتاح مجموعه گردشگری طاق‌دره در روستای رودمعجن تربت حیدریه

2 اقامتگاه بومگردی در تربت‌حیدریه افتتاح شد

کشت آناناس زیر سایبان برای اولین بار در خوزستان

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان رضوی فردا یکشنبه 2 دی ماه 1403

سرویس‌دهی رایگان حمل‌ونقل شهری مشهد در سالروز میلاد حضرت زهرا (س)

آیت‌الله سید محمدعلی شیرازی درگذشت

باید از کسب‌وکار‌های اقتصادی بانوان در مشهد حمایت ویژه شود

جدول خاموشی برق خراسان رضوی فردا یکشنبه دوم دی ماه 1403 منتشر شد

پشت افسانه های مخوف غارجهنم!

مشاهده مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان + فیلم

اولین ربات انسان نما PUDU D 9 با قدرت حمل بار

صعود خطرناک ولی جذاب به سنگان | این قله فقط حرفه‌ای‌ها را می‌پذیرد

رونمایی از تیم‌های برتر رقابت‌های داژبال قهرمانی کشور در مشهد

برای پنجمین بار، جلال‌الدین ماشاریپوف بهترین بازیکن استقلال شد

نگاهی به سیره زندگی مرحوم آیت الله شیرازی