پیام خراسان

آخرين مطالب

شگفتی در آستانه کشف: 10 ثانیه تا برملا شدن راز ماده تاریک! اجتماعي

شگفتی در آستانه کشف: 10 ثانیه تا برملا شدن راز ماده تاریک!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگار فناوری ایونا به نقل از زومیت؛ زمانی که ابرنواختر بعدی در نزدیکی ما منفجر شود، هر تلسکوپ پرتو گامایی که در جهت درست قرار گرفته باشد، ممکن است شاهد چیزی فراتر از یک نمایش نوری باشد و به سرعت وجود یکی از امیدوارکننده‌ترین نامزدهای ماده تاریک را تأیید کند.
اخترفیزیکدانان دانشگاه کالیفرنیا پیش‌بینی می‌کنند که در طی 10 ثانیه‌ی اول یک ابرنواختر، ذرات فرضی به نام «اکسیون‌ها» ممکن است به اندازه کافی منتشر شوند تا وجود آن‌ها را در یک چشم برهم زدن ثابت کنند.
باتوجه به اینکه ممکن است سال‌ها طول بکشد تا از طریق روش‌های دیگر به تعداد قانع‌کننده‌ای دست یابیم، شانس شناسایی یک اکسیون در فروپاشی ستاره‌ای نزدیک، مانند برنده‌شدن در لاتاری فیزیک خواهد بود.
البته، چنین تشخیصی نیازمند آن است که ما یک تلسکوپ پرتو گاما داشته باشیم که در زمان مناسب در نزدیکی چنین انفجاری به آن نگاه کند. درحال حاضر این وظیفه به طور کامل بر عهده «تلسکوپ فضایی فرمی» است که شانس آن برای مشاهده این رویداد تنها یک در 10 است.
بنابراین، محققان پیشنهاد می‌کنند که برای چشم‌دوختن به ابرنواخترها ابزاری جدید به نام «گالاکتیک اکسیون» (GALActic AXion) پرتاب شود. این ابزار ناوگانی از ماهواره‌های پرتو گاما است که می‌توانند 100 درصد آسمان را در تمام اوقات زیر نظر داشته باشند. تشخیص وجود یا عدم اکسیون‌ها در زمان وقوع ابرنواختر می‌تواند به یک اندازه ارزشمند باشد، اما مشکل اصلی زمان است.
«بنجامین سافدی»، دانشیار فیزیک در دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید: «فکر می‌کنم همه‌ی ما در این مقاله نگران هستیم که قبل از اینکه تجهیزات مناسب را داشته باشیم، ابرنواختر بعدی فرا برسد. واقعاً شرم‌آور خواهد بود اگر فردا یک ابرنواختر اتفاق بیفتد و ما فرصت تشخیص اکسیون را از دست بدهیم؛ ممکن است برای 50 سال دیگر چنین چیزی نبینیم.»

پیام خراسان

نموداری از این که چگونه یک ستاره درحال فروپاشی می‌تواند اکسیون‌هایی تولید کند که از طریق برهم‌کنش با میدان مغناطیسی قوی به پرتوهای گاما تبدیل می‌شوند و درنهایت توسط ماهواره‌های تخصصی شناسایی می‌شوند.
Benjamin Safdi/UC Berkeley
اکسیون‌ها برای اولین بار در دهه 1970 به عنوان راه‌حلی بالقوه برای معمای سی‌پی قوی (مشکل عدم تقارن)، فرضیه‌پردازی شدند. پیش‌بینی می‌شود که این ذرات دارای جرمی بسیار اندک، بدون بار الکتریکی و با فراوانی بسیار زیاد در سراسر جهان باشند.
سایر فیزیکدانان بعداً متوجه شدند که برخی از ویژگی‌های اکسیون‌ها مانند نحوه‌ی تجمع و برهم‌کنش با سایر مواد از طریق گرانش – آن‌ها را به کاندیدایی مناسب برای ماده تاریک تبدیل می‌کند. مهم‌تر از همه، یکی از ویژگی‌های پیش‌بینی‌شده می‌تواند شناسایی آن‌ها را امکان‌پذیر کند.
ویژگی تبدیل اکسیون‌ها به فوتون در میدان‌های مغناطیسی قوی، شناسایی آن‌ها را امکان‌پذیر می‌کند
در میدان‌های مغناطیسی قوی، اکسیون‌ها باید گاهی به «فوتون‌ها» واپاشی شوند؛ بنابراین شناسایی نور اضافی در نزدیکی این میدان‌ها می‌تواند نشانه‌ای از وجود اکسیون‌ها باشد. این موضوع پایه‌گذار آزمایش‌های آشکارسازی و مشاهدات نجومی برای دهه‌ها بوده و به دانشمندان امکان می‌دهد تا دامنه‌ی جرمی را که اکسیون‌ها ممکن است داشته باشند، کاهش دهند.
«ستاره‌های نوترونی» یکی از امیدوارکننده‌ترین مکان‌ها برای جستجوی اکسیون‌ها هستند. فیزیک طوفانی این اجرام باید مقادیر زیادی اکسیون تولید کند و حتی بهتر اینکه میدان‌های مغناطیسی قوی باید برخی از آن‌ها را به فوتون‌های قابل شناسایی تبدیل کند.
در مقاله جدید، تیم دانشگاه کالیفرنیا در برکلی محاسبه کرده است که بهترین زمان برای یافتن اکسیون‌ها در اطراف یک ستاره نوترونی ممکن است در زمان تولد آن باشد؛ زمانی که ستاره‌ای عظیم به درطول رویداد ابرنواختر منفجر می‌شود. شبیه‌سازی‌های جدید نشان می‌دهند که انفجاری از اکسیون‌ها در طی 10 ثانیه اول پس از فروپاشی ستاره تولید خواهد شد و انفجار پرتو گامای حاصل می‌تواند جزئیات زیادی را فاش کند.
تیم محاسبه کرده است که نوع خاصی از اکسیون، به نام اکسیون کرومودینامیک کوانتومی (QCD)، اگر جرمی بالاتر از 50 میکرو الکترون ولت (یک ده‌میلیاردم جرم یک الکترون) داشته باشد، با این روش قابل شناسایی خواهد بود. اگر اکسیون‌ها واقعاً وجود داشته باشند، ممکن است یکی از مفیدترین ذرات کوچک کشف شده باشند. به‌طور هم‌زمان، آنها می‌توانند به ما کمک کنند تا معماهای ماده تاریک، مشکل سی‌پی قوی، «نظریه ریسمان» و عدم تعادل ماده/ضدماده را حل کنیم.
فرضیه‌ی آماده آزمایش است؛ حالا فقط باید منتظر بمانیم تا ابرنواختر بعدی در نزدیکی ما رخ دهد. این اتفاق ممکن است امروز بیفتد یا در دهه‌ای دیگر و اگر فرمی (Fermi) به بخش مناسبی از آسمان نگاه کند، می‌توانیم برخی از عمیق‌ترین سوالات علمی را در عرض چند ثانیه پاسخ دهیم.
سافدی می‌گوید: «بهترین سناریو برای اکسیون‌ها این است که فرمی یک ابرنواختر را مشاهده کند. احتمال آن کم است. اما اگر فرمی آن را ببیند، می‌توانیم جرم اکسیون و قدرت برهم‌کنش آن را اندازه‌گیری کنیم. می‌توانیم همه چیزهایی را که باید درباره اکسیون بدانیم تعیین کنیم و به سیگنال اعتماد فوق‌العاده‌ای داشته باشیم؛ زیرا هیچ ماده‌ای معمولی وجود ندارد که بتواند چنین رویدادی ایجاد کند.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/799190/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زن بیچاره گیلانی سه بار کشته شد

عملکرد فاجعه‌بار دولت رئیسی درباره 7 میلیارد بدهی کره جنوبی

قتل هولناک زن هنرمند و پولدار در برابر کلانتری

پایان گروگانگیری 200 هزار دلاری از اتباع خارجی درمشهد!

حقایق جالب درباره روستای کوتوله ها در ایران/روستای عجیبی که مردمانش گوشت نمی‌خورند و سیگار کشیدن را گناه می‌دانند!

تکلیف معلمان حق التدریسی مشخص شد

جایگزین سریال آقای قاضی چه سریالی خواهد بود؟

بازخوانی صفحه اول خبرورزشی؛ قوچان نژاد: در زمین به خاطر مردم می‌جنگیم

در زمین به خاطر مردم می‌جنگیم

حسادت‌های همسرم آبروی مرا پیش همه دوستان و آشنایانمان برده است

روایت رهبرانقلاب از نقش امام‌هادی(ع) در گسترش تشیع

پیام تسلیت سرلشکر سلامی به رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش

تردد قطار مسافربری در این مسیر محدود شد

شناسایی و بازداشت متهم سرقت یک و نیم کیلو طلا در مشهد

حضور استاندار خراسان رضوی در جمع جانبازان آسایشگاه امام خمینی مشهد

رویداد تاریخی WWE: رویال رامبل 2026 برای اولین بار در خاورمیانه!

راه‌اندازی سدهای افغانستان یعنی خشکی مطلق سیستان و خراسان

بیمار گمشده مشهدی پس از یک سال در بیمارستان پیدا شد

تصادف دو پراید در بلوار کاوه مشهد حادثه آفرید

اطفای دو حادثه حریق در مشهد

1300 گروه جهادی فعال در استان خراسان جنوبی وجود دارد

انتصاب «جواد میرزاجانی» به عنوان سرپرست فرمانداری سربیشه

توسل به حضرت ام‌البنین با ختم قرآن برای برآورده شدن حاجات

یک تن چوب اُرس جنگلی قاچاق در راز و جرگلان کشف شد

نزدیکی با مردم راز محبوبیت در حکمرانی است

فرمانداران خراسان شمالی برای جذب اعتبارات ملی چانه‌زنی کنند

اتفاقی که برای اولین بار در لیگ یک رخ داد

بیمار گمشده مشهدی پس از یکسال در بیمارستان پیدا شد!

سفر یک روزه به شیرگاه با قطار/ راهنمای سفر دخترانه

تولید سالانه 220 تن گوشت ماهی در بردسکن

آیین تکریم و معارفه فرماندار رشتخوار برگزار شد

آمادگی نانوایان چنارانی در طرح دوگانه سوز کردن نانوایی‌ها در شرایط بحران

تصادف زنجیره‌ای با 8 مصدوم در خراسا‌ن‌شمالی

پرداخت بیش از 6 میلیارد تومان تسهیلات به آبزی‌پروران خراسان شمالی

ازدواج پیامبر با دختر 6 ساله! ادعای مطرح شده در یک کتاب دانشگاهی که حقیقت ندارد + عکس و منابع تاریخی

واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو تصویب شد

زن با حفظ زنانگی خودش در اجتماع باید کنشگر باشد

بازدید 6ساعته فرماندار نهبندان از مناطق عشایری گرفتار در برف

چهاردهمین جلسه قرارگاه جهاد تبیین خراسان جنوبی

بازدید فرماندار حاجی‌آباد از نحوه توزیع نفت در روستاها

فرصت طلایی برای خدمت به مردم

رمز و راز قسمت آخر «بازی مرکب» ترسناک است

توصیه رهبر انقلاب به پژوهش‌گران و هنرمندان

پرونده چای دبش به کجا رسید؟

دعوت رهبری برای تحقیق درباره امام جواد، امام هادی و امام عسکری

توصیه رهبر انقلاب درباره امام جواد، امام هادی و امام عسکری

زیارت جامعه کبیره، ذخیره تشیع است

شگفتی استاد دانشگاه کالیفرنیا؛ استقبال ایرانیان از همایون، و حافظ به جای دانسینگ و الکل/تنگ نظری باعث از دست رفتن فرصت ها شد

جابجایی بیش از یک میلیون و 308 هزار تن بار از راه‌آهن آذربایجان شرقی

پیام تسلیت سردار کارگر به مناسبت درگذشت اخوی حجت‌الاسلام محمدحسنی