پیام خراسان

آخرين مطالب

رسول جعفریان بیش از هر چیز یک اندیشمند پرتلاش و دلباخته عالم کتاب است سیاسی

رسول جعفریان بیش از هر چیز یک اندیشمند پرتلاش و دلباخته عالم کتاب است
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری مهر، عصر یکشنبه 16 دی ماه مراسم رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» که مجموعه گفتگوهای رسول جعفریان است و به کوشش حامد زارع گردآوری شده با حضور جمعی از اهالی علم در سالن اجتماعات خبرآنلاین برگزار شد. در این جلسه حجت الاسلام ناطق نوری، حجت الاسلام معراجی، حجت الاسلام معزی، حجت الاسلام مهدوی راد، محسن جوادی، نادره رضایی، محسن اسماعیلی، سیدفرید قاسمی، مسعود معینی پور، علی لاریجانی، حجت الاسلام احمد واعظی، غلامرضا امیرخانی و اساتید برجسته دیگری حضور داشتند.
علیرضا معزی در ابتدای این مراسم گفت: این مراسم‌ها به بهانه پاسداشت علم و دانش برگزار می‌شود. آقای رسول جعفریان جزو بلاگرهای اولیه خبرآنلاین بودند که حضورشان به مجموعه ما اعتبار بخشید.
سپس حجت الاسلام محمدمهدی معراجی رئیس کتابخانه علوم حدیث پیام آیت الله سبحانی مرجع تقلید کشورمان را که در خصوص رسول جعفریان نگاشته شده بود، قرائت کرد.
حامد زارع روزنامه نگار و گردآورنده کتاب «آفاق دانایی» در ادامه این مراسم گفت: جعفریان کتاب شناس و کتابخوان است. او می‌داند چه بخواند و کجای کتاب را بخواند. 60 سال سن دارد اما بازدهی علمی یک پژوهشگر صد ساله را دارد. او پرکار نیست دائم الکار است و کراهت شدیدی نسبت به تفریح و سفر دارد. پرتلاش و پرحوصله است و یک بار در سخنانش گفت «خسته تر و ناامیدتر از همیشه هستم و فکر می‌کنم اصلاح ایران سخت‌تر از همیشه شده است».
برای توسعه و پیشرفت ملت‌ها، آگاهی به تاریخ نقش مهمی را ایفا می‌کند
سپس رضا اسدزاده سردبیر خبرآنلاین که اجرای مراسم را نیز به عهده داشت پیام آیت الله محقق داماد که نتوانسته بود در جلسه حاضر شود را خواند.
آیت الله محقق داماد در این پیام گفت: «برای توسعه و پیشرفت ملت‌ها، آگاهی به تاریخ نقش مهمی را ایفا می‌کند ولی آگاهی به تاریخ نه صرفاً به معنای اطلاع از سرگذشت پیشینیان برای تفاخر و تظاهر بلکه برای حرکت رو به پیش و رشد و تعالی و بهره گیری از تجربیات گذشتگان برای ساختن آیندگان. در کنار رشته‌های مختلف تاریخ، به نظر من تاریخ علم می‌تواند در ارتقای دانش نقش مؤثری ایفا کند. در رشته‌هایی که اینجانب آشنایی دارد، ابهام بسیاری از مسائل، معلول ناآگاهی به تاریخ آن دانش است. و دانشمند وقتی می‌تواند نظریه‌پردازی کند که به روند شکل‌گیری آن دانش در بستر تاریخی آگاهی کافی داشته باشد. صدیق مفضال، جناب استاد دکتر رسول جعفریان شخصیتی است که عمر گرانبهای خود را اختصاص به شناخت تاریخ اسلام داده است.»
سمیه توحیدلو عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از دیگر سخنرانان این مراسم گفت: یکی از دغدغه‌های آقای جعفریان موضوع کتابخانه های آینده است. ایشان بسیار به موضوع فناوری و تکنولوژی در کتابخانه ها اهمیت می‌دهند و در شرایطی که نگاه بسته و سنتی سختی در برابر تغییر وجود دارد بسیار پیشرو هستند.
وی افزود: بخش زیادی از منابع در کتابخانه های بزرگ ما در دسترس نیستند در حالی که امروزه در دنیا تمام منابع کتابخانه های بزرگ وب آرشیو می‌شوند. علاوه بر این بخش زیادی از منابع به صورت دیجیتال تولید می‌شود. بنابراین با دستگاه‌های دیجیتال کننده می‌توان آنها را در دسترس قرار داد ولی ما این دغدغه را نداریم.
وی افزود: موضوع امنیتی بودن منابع دیجیتال یکی از آن موضوعاتی است که مانع عرضه منابع می‌شود و یکی از بزرگترین ویژگی آقای جعفریان این است که احساس نمی‌کند با عرضه یک منبع چیزی از آن کم می‌شود. امیدوارم در آینده نزدیک کمی بیشتر در فضای دیجیتال وارد شویم و از بسته بودن‌ها بکاهیم.
جعفریان بیش از هر چیز یک اندیشمند پرتلاش و دلباخته عالم کتاب است
حجت الاسلام عبدالحسین معزی نماینده ولی فقیه در هلال احمر در ادامه این مراسم گفت: چنین جلساتی احترام به ساحت علم است و علم در این روزگار نور است. به ما از ابتدای طلبگی آموخته اند که علما را تکریم کنید و این جلسه هم تکریم یک استاد بزرگ است که با خواندن زندگی نامه اش تعجب می‌کنید.
وی افزود: جعفریان بیش از هر چیز یک اندیشمند پرتلاش و دلباخته عالم کتاب است. او همواره با سختی‌ها ساخته و پیش رفته است. ایشان یک مورخ نامدار است که در همه زمینه‌ها کار کرده و این موجب افتخار حوزه علمیه است. بنده افتخار می‌کنم که یک حوزوی اینقدر سختکوش است.
نماینده ولی فقیه در هلال احمر در ادامه به سابقه آشنایی خود با رسول جعفریان در مؤسسه «در راه حق» اشاره و تاکید کرد: بنده در مدتی که در دانشگاه‌ها بودم متوجه شدم تاریخ هنوز جامعیت لازم را به دست نیاورده است و یکی از تقاضاهای من از آقای جعفریان این است که یک دوره تاریخ اسلام برای طلبه‌ها بنویسند که در آن به شبهات پاسخ داده شود.
رضا منصوری دیگر سخنران این مراسم که به صورت مجازی در جلسه حضور داشت در خصوص کتاب آفاق دانایی صحبت کرد و گفت: بنده با خواندن این کتاب متوجه شدم که ایشان نتوانسته اند وابستگی شأن به حوزه را از دست بدهند و همین وابستگی هم اجازه نداده که نظرشان را به صورت مشخص درباره مسائلی چون علوم انسانی -اسلامی بیان کنند. علاوه بر این، ایشان معرفتی مقید به طریقت خود دارند که این نوع نگاه در دنیای علم نمی گنجد.
این استاد دانشگاه افزود: متأسفانه در دانشگاه، حوزه و دولت مدرن ما بین علم و دانش تمایز قائل نمی‌شویم. در حالی که این دو با یکدیگر فرق دارند.
وی در ادامه سخنانش به تفاوت بین خرافه و شبه علم اشاره و تاکید کرد: این دو باید از یکدیگر جدا شوند.
رئیس کتابخانه ملی‌: رسول جعفریان هم یک کتابدار بزرگ است
غلامرضا امیرخانی رئیس کتابخانه ملی در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه یکی از افتخاراتش شاگردی رسول جعفریان بوده، گفت: در تمام کتابخانه های بزرگ و معروف دنیا به رئیس کتابخانه ها، کتابدار می‌گویند که خود یک افتخار است بنابراین رسول جعفریان هم یک کتابدار بزرگ است.
وی در ادامه پیام مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان را که برای این مراسم صادر شده بود، قرائت کرد.
در پیام رئیس جمهور آمده است: «آنچه به ایشان جایگاه درخشانی بخشیده است، ورود دغدغه‌مندانه، علمی، روشنگرانه و با جسارت در برابر تفکرات نادرستی است که برخی قصد داشته و دارند به نام دین به جامعه عرضه کنند و در واقع ایشان به آن عهدی عمل می‌کنند که خداوند از عالمان و دانشمندان گرفته است.»
لاریجانی: گاهی اوقات از دین در علم سازی نابجا استفاده می‌شود
علی لاریجانی استاد فلسفه دانشگاه از دیگر سخنرانان این مراسم بود.
وی گفت: تعشق علمی رسول جعفریان بسیار زیاد است. او علاقه مند به باز کردن مسیرهاست و وقتی در کتابخانه مجلس خدمت می‌کرد تمام نسخ خطی را روی سایت کتابخانه گذاشت که این رفتارش نشان از شجاعت ایشان دارد. اگرچه عده‌ای ایراد گرفتند اما ایشان کار خود را انجام داد. رسول جعفریان در جمع آوری شواهد و استنادات تاریخی ولع زیادی دارد.
وی افزود: بررسی جامع و بی‌طرفانه از دیگر خصوصیات آقای جعفریان است. روش تاریخ نگاری ایشان هم تاریخ نگاری کایروسی است به این معنا که فقط لحظات مهم تاریخ را می نگارند و در کتاب تاریخ اسلام خود هم از حوادث سرنوشت ساز در تاریخ اسلام سخن گفتند. این نوع تاریخ نگاری می‌تواند سرنوشت‌ها را تغییر دهد. خلاصه که باید قدر ایشان را دانست چون هم خوش فکر است هم شجاع و پرکار.
لاریجانی در پایان اشاره کرد: متأسفانه گاهی اوقات از دین در علم سازی نابجا استفاده می‌شود. نتیجه اینکه مفاهیمی چون طب اسلامی، فیزیک اسلامی و … مطرح می‌شود که موضوعات عقلایی نیست.
حجت الاسلام محمدعلی مهدوی راد یکی دیگر از دوستان جعفریان در ادامه این مراسم گفت: بنده بنا ندارم در این جلسه سخنرانی کنم چون صحبت کردن کوتاه اصلاً معنی ندارد. ضمن اینکه مقدمه کتاب آفاق دانایی به قلم بنده نوشته شده و من حرف‌هایم را در آنجا گفته ام. فقط چند کلمه می‌خواهم بگویم و آن هم اینکه لازم است از آیت الله سبحانی نیز تکریم و تشکر شود. نکته دیگر اینکه بیشتر ما برای زندگی مان برنامه‌ای نداریم، این در حالی است که اگر دین را بشناسیم و بر اساس آن برنامه ریزی کنیم زندگی مان بهتر خواهد شد.
وی افزود: من و آقای جعفریان در این چهل و اندی سال همیشه از کتاب حرف زدیم و این را بدون هیچ گونه اغراقی می گویم که همیشه محور صحبت‌های ما در مورد تازه‌های کتاب بوده است.
منصور صفت گل استاد تاریخ دانشگاه تهران که از آخرین سخنرانان این مراسم بود گفت: آقای جعفریان جزو مورخان تمام وقت هستند که همه فعالیت‌های پژوهشی شأن متمرکز بر بررسی‌های تاریخی است. ایشان چون طلبه بودند خاستگاه علمایی هم دارند و تحقیقات این مورخ اکنون مورد استناد در سطح ملی و بین‌المللی است. علاوه بر آن ایشان یک استاد کثیرالتالیف هستند که علایق شأن محدود به موضوع و دوره خاصی نیست.
جعفریان: بنده خیلی به مردم خوش‌بینم و نسبت به آنها اعتماد دارم
حجت الاسلام رسول جعفریان رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران که این مراسم به پاسداشت خدمات علمی او برگزار شده بود، در انتهای مراسم گفت:
حجت الاسلام رسول جعفریان در پایان این مراسم گفت: یکی از خوش شانسی‌های من در طول عمرم داشتن رفقایی مثل شماست. من هم همراهان خوبی داشتم، هم رفقا و رؤسای همراه. مثلاً در دوره آقای لاریجانی ایشان دست من را در کتابخانه بسیار باز گذاشته بودند و من الحمدلله توانستم کارهای خوبی کنم و بسیار راحت بودم.
وی ضمن تشکر از همسر و فرزندانش به پاس همراهی در این سال‌ها افزود: بنده خیلی هم به مردم خوش‌بینم و نسبت به آنها اعتماد دارم. من هر لذتی در زندگی‌ام بردم از کتاب بوده و هر گفتگو و نشستی هم که بوده صحبت‌هایم درباره کتاب بوده است. بسیاری از دوستان من که در این جلسه حاضرند شاهد هستند که ما همه تلفن‌ها و صحبت‌هایمان حول موضوع کتاب است.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: اگر قرار است در کشور تفکر و اندیشه‌ای شکل بگیرد باید پیش از هر چیز حریت در تفکر اتفاق بیفتد به بیان دیگر بدون «حریت» و آزادگی مفهوم تفکر و اندیشه شکل نمی‌گیرد. «حریت» فقط هم سیاسی نیست بلکه به معنای آن است که آدمی از همه چیز آزاد باشد. اگر بناست ایران آینده‎ ی خوبی داشته باشد که متأسفانه گاهی از آن نامید می‌شویم باید بیش از هر چیز دنبال حریت در تفکر و اندیشه باشیم. حکومت هم باید بستر این حریت را فراهم کند. باید مواظب باشیم با حرف‌هایمان کسی را ناراحت نکنیم و به کسی جسارت نکنیم. خلاصه اینکه متفکر، ارزشمندترین عضو ارجمند جامعه است و باید حریتش حفظ شود.
سید فرید قاسمی که از صمیمی‌ترین و نزدیکان رسول جعفریان است نیز در این مراسم گفت: در اینجا لازم است یاد همه کتابداران را گرامی بداریم. به عقیده دوران کتابخانه‌های ایران به دو فصل تقسیم می‌شود: دوره ایرج افشار و دوره رسول جعفریان.
وی افزود: از نظر من کتاب یعنی هر مضمونی که بر محملی ثبت و ضبط شود. اگر پدر ایرج افشار موقوفه‌ای به پا کرد و او (ایرج افشار) خودش را وقف ایران و ایرانشناسی کرد و این موضوع در مورد آقای جعفریان هم صادق است. ایشان خودش را وقف ایران و اسلام کرده است.
این نویسنده مطبوعات ادامه داد: همه جستجوهای آقای جعفریان در حوزه ایرانشناسی است. ایشان هم ناشر است هم پدیدآور. هم مصحح است هم گردآورنده. حیات مطبوعاتی‎شان هم با مجلات قم آغاز و به مجلات تهران ختم شد. نسخه شناسی تاریخ نگاری، تألیف، پیوندگری کتابخانه‌ها، همکاری با پایگاه‌های خبری، و تأسیس کتابخانه تخصصی در مجلس از جمله سوابق کاری مهم ایشان است.
قاسمی ادامه داد: جعفریان 35 سال است که با رایانه مأنوس است و آن را به خدمت دانش گرفته است. ایشان برای زمان ارزش قائل است و تائید طلب نیست. او از خیابان تاریخ به بزرگراه تمدن‌پژوهی رسیده است. به عقیده او، دنیا رستوران و خوابگاه نیست بلکه مدرسه و محل کار. جعفریان گذشته را حافظ آینده می‌داند و نخ اتصال را دریافته و می‌داند تاریخ، پشت سر نیست و امروز و فردا ادامه تاریخ است. امیدوارم در آینده در آثار دیگری، تصویر کامل‌تری از حیات فکری ایشان ببینیم.
کد خبر 6338765

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/801781/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقال دو مجموعه قدیمی و ارزشمند میراث مکتوب به مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور

حمله مسلحانه به یک پاسگاه انتظامی شکست خورد

حمله افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان + جزییات

مراسم بازنشستگی مجید رحیمی زاده در دانشگاه آزاد بجنورد

راز طول عمر در روده شما نهفته است!

انتقاد حزب توسعه ملی از برخوردهای صورت گرفته با فعالان سیاسی اجتماعی/ برخورد امنیتی با پدیده های سیاسی و صدور حکم برای فعالان سیاسی، اجتماعی و مدنی مغایر با قانون اساسی و در تضاد آشکار با مواضع اعلامی قاضی القضات است

حمله مسلحانه به یک پاسگاه در سیستان و بلوچستان شکست خورد

دستور قاضی در پرونده چای دبش

قتل هولناک زن جوان به دست همسرش در بردسکن

نیشابور، صحنه جدال دزدها و پلیس/ از سرقت تریلی حامل خودرو تا کلاه‌برداری کلان!

تصاویری از قلب هسته‌ای نطنز؛ پدافند مقابله‌کننده با بمب سنگرشکن امریکایی را ببینید

قیمت تور ارزان مشهد با هواپیما / با کمتر از 5 میلیون سفر کنید + جدول

این نقطه از استان فارس فقط امروز 12 بار لرزید!

کتاب پایان مأموریت خاطرات رئیسی به چاپ سوم رسید

کتابخانه‌های عمومی مشارکتی در استان بوشهر توسعه می‌یابد

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید؛ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

مشاهده 3 یوزپلنگ در حاشیه پناهگاه میاندشت خراسان شمالی

خراسان‌جنوبی| مسجد جامع روستای افین، شاهکاری بی نظیر

مشاهده 3 یوزپلنگ در حاشیه پناهگاه میاندشت خراسان شمالی | عکس و ویدئو

جذب تسهیلات با هدف احیای واحدهای تولیدی در دستور کار مدیران خراسان شمالی

دستور قاضی برای دستگیری و استرداد متهم فروشنده ارز در پرونده چای دبش

جزییات برگزاری نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش

نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش برگزار شد/ دستور قاضی برای استرداد عامل فروش ارز به کشور

مشاهده سه قلاده یوزپلنگ در میاندشت خراسان شمالی

نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش برگزار شد

5 مرکز درمانی غیرمجاز در خراسان شمالی تعطیل شد

راز اغواگری در دنیای جاسوسی؛ چگونه مأموران مخفی از روابط جنسی برای رسیدن به اهداف استفاده می‌کنند؟

حمله مسلحانه تروریست ها به پاسگاه پلیس چشمه زیارت زاهدان ! / آتش برتر پلیس کار مهاجمان را ساخت

اقدام افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان شکست خورد

تیراندازی به پاسگاه چشمه زیارت زاهدان ناکام ماند

تیراندازی ناکام افراد مسلح به پاسگاه زاهدان/ مهاجمان فرار کردند

ماجرای تیراندازی به پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان

حمله ناموفق افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی در چشمه زیارت زاهدان

اقدام شکست خورده افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان

لزوم تجمیع و ایجاد بیمارستان های بزرگ و تخصصی در مازندران

3 هزار اصله درخت در جنگل شرق اصفهان تا پایان سال جاری کاشته می‌شود

سردار سلامی: در عرصه پدافند هوایی به پیشرفت‌های چشمگیری دست یافته‌ایم

بازدید سردار رادان از غرفه دستاورد‌های اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی در فضای مجازی و فناوری‌های نوین

قتل زن توسط شوهرش در بردسکن

جدول خاموشی برق خراسان رضوی فردا چهارشنبه 19 دی 1403 + جدول قطعی برق مشهد چهارشنبه 19 دی 1403

تعلل و عقب ماندگی در حوزه هوش مصنوعی خسارت‌بار و غیرقابل جبران است

رونمایی از 102 دستگاه ماشین‌آلات خدمات شهری به ارزش 266 میلیارد تومان

قاچاق چوب، بلای جان طبیعت زنجان

پزشکیان: تعلل و عقب‌ماندگی در حوزه هوش مصنوعی، خسارت‌بار و غیرقابل جبران است

کاهش 20 درصدی کانون منشا ریزگردها در گلستان جزو برنامه هفتم است

بازداشت بیش از دو هزار نفر سارق در خراسان شمالی

90 میلیارد تومان هزینه نمایشگاه قرآن کریم 1403

معرفی کتاب مجموعه وصایای شهدای چهارمحال و بختیاری + فیلم

تألیف 30 کتاب حوزه دفاع مقدس در کاشان

اعضای هیئت علمی جایزه جهانی کتاب سال تغییر کردند