پروژههای اشتغالزایی صنایع دستی، راهی برای حفظ هنر و هویت فرهنگی
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - ایسنا / مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی به اهمیت پروژههای اشتغالزایی در صنایع دستی اشاره کرد و گفت: آموزش آنلاین و کارگاههای خصوصی میتوانند به توانمندسازی هنرمندان کمک کنند.
هادی شاهوردی درخصوص پروژههای اشتغالزایی صنایع دستی گفت: دولت و سازمانهای غیر دولتی ممکن است پروژههای خاصی را برای آموزش و اشتغال در صنایع دستی راهاندازی کنند. این پروژهها میتوانند کمک زیادی به توانمندسازی افراد در این زمینه کنند.
وی افزود: در دنیای امروز، آموزش آنلاین یکی از بهترین راهها برای یادگیری صنایع دستی است، بسیاری از پلتفرمهای آموزشی آنلاین (مثل فرش بهشت، کورسِرا و ... ) دورههایی را در زمینه صنایع دستی به صورت آنلاین و از راه دور ارائه میدهند که این دورهها معمولاً شامل ویدیوهای آموزشی، راهنماها و پروژههای عملی است که به دانشآموزان کمک میکند تا مهارتهای جدیدی را یاد بگیرند.
شاهوردی ادامه داد: آموزشگاهها و کارگاههای خصوصی علاوه بر برنامههای دولتی و آنلاین، بسیاری از آموزشگاهها و استادکاران صنایع دستی کارگاههای آموزشی برگزار میکنند که در آنها به افراد علاقهمند مهارتهای مختلف صنایع دستی آموزش داده میشود، این کارگاهها میتوانند شامل دورههای یکروزه، چندروزه یا حتی چند ماهه باشند. برخی از این آموزشگاهها به طور ویژه بر آموزش تکنیکهای خاص مانند میناکاری، نمدبافی، قلمزنی، سنگتراشی و… تمرکز دارند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی ادامه داد: در سطح بینالمللی و ملی، همایشها و جشنوارههایی برای ترویج صنایع دستی و آموزش افراد در این زمینه برگزار میشود. این جشنوارهها فرصتی مناسب برای آشنایی با تکنیکهای جدید، دیدار با اساتید و کارشناسان برجسته، و همچنین خرید و فروش آثار هنری هستند. در این جشنوارهها معمولاً کارگاههای آموزشی و نمایشگاههایی برای معرفی صنایع دستی وجود دارد.
شاهوردی افزود: وبسایتهای مختلفی وجود دارند که به ارائه مقالات، ویدیوها و کتابهای آموزشی در زمینه صنایع دستی میپردازند. این سایتها میتوانند به شما کمک کنند تا مهارتهای خود را تقویت کنید و تکنیکهای جدید یاد بگیرید.
وی افزود: گروههای اجتماعی و شبکههای اجتماعی: در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام، تلگرام و یا حتی یوتیوب، گروههای زیادی هستند که در زمینه صنایع دستی فعالیت میکنند و آموزشهایی را بهصورت رایگان یا با هزینههای کم ارائه میدهند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی اظهارکرد: بسیاری از نهادهای خصوصی، غیردولتی و سازمانهای بینالمللی برای توسعه و حمایت از هنرمندان صنایع دستی برنامههایی دارند. این برنامهها میتوانند شامل تأمین منابع مالی، آموزشهای تکمیلی، اعطای مجوزهای کاری، یا بازاریابی محصولات صنایع دستی باشند.
وی به محبوبترین صنایع دستی در ایران اشاره کرد و گفت: در ایران، صنایع دستی بسیار متنوعی وجود دارد که هر کدام با توجه به فرهنگ، هنر و تاریخ محلی خاص خود محبوبیت دارند.
مدیرکلمیراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان به برخی از این صنایع مانند قالی و قالیچه، سفال و سرامیک، نساجی سنتی، قلمزنی روی مس، نقاشی روی شیشه، چرمدوزی، گلیم بافی، منبت و معرق چوب، سوزندوزی و تراش سنگ اشاره کرد و افزود: هر یک از این صنایع نه تنها به عنوان یک هنر، بلکه به عنوان بخشی از هویت فرهنگی ما شناخته میشوند.
شاهوردی به چالشهای پیش روی صنایع دستی در برابر محصولات صنعتی و دیجیتال اشاره کرد و گفت: بازاریابی صنایع دستی به مراتب دشوارتر است. هنرمندان ممکن است نتوانند محصولات خود را به درستی به بازار معرفی کنند و این موضوع میتواند مانع از موفقیت آنها شود.
وی همچنین بر اهمیت انتقال مهارتها و دانش به نسلهای جدید تأکید کرد و افزود: انتقال این مهارتها بسیار مهم است. با کمرنگ شدن علاقه جوانان به صنایع دستی، خطر از بین رفتن این مهارتها وجود دارد که باید به آن توجه ویژهای شود.
مدیر کل میراث فرهنگی به چالش حفظ کیفیت تولیدات صنایع دستی در مقیاس بالا نیز اشاره کرد و گفت: حفظ کیفیت در عین حال که قیمتگذاری مناسبی انجام شود، میتواند مشکلساز باشد. کیفیت پایین میتواند ارزش این صنایع را زیر سوال ببرد و به اعتبار آنها آسیب بزند.
وی در ادامه به تأثیر تغییرات اقلیمی بر صنایع دستی اشاره کرد و گفت: تغییرات اقلیمی و محیط زیست میتواند بر منابع طبیعی مورد نیاز برای تولید صنایع دستی تأثیر بگذارد و این موضوع نیازمند توجه و برنامهریزی مناسب است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/802056/