پیام خراسان

آخرين مطالب

اختلاف بنی‌صدر و رجایی بر سر چه بود؟/ این نخست‌وزیر تحمیلی است سیاسی

اختلاف بنی‌صدر و رجایی بر سر چه بود؟/ این نخست‌وزیر تحمیلی است
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ مرحوم حسن غفوری‌فرد سیاستمدار و از مبارزان ضدرژیم پهلوی بود که پس از انقلاب در مناصب متعددی فعالیت می کرد. وی استاد تمام دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دبیرکل جامعه اسلامی ورزشکاران، عضو پیشین شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و رئیس هیأت بازرسی و نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.
غفوری‌فرد دارای مدرک دکترای فیزیک ذرات هسته‌ای از دانشگاه کانزاسِ ایالات متحده در سال 1356 است. او در آمریکا مدتی دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان در آن کشور، و پس از انقلاب 1357 مدتی رئیس مدرسه عالی ساختمان، وابسته به دانشگاه صنعتی امیرکبیر بود. در پی استعفای دولت موقت در آبان 1358 و همچنین طاهر احمدزاده استاندار وقت خراسان، غفوری‌فرد در آذر 1358 به سمت استاندار جدید منصوب شد و تا 7 مرداد 1360 در این پست باقی ماند. پس از شهادت دو تن از نمایندگان استان خراسان در بمب‌گذاری در دفتر حزب جمهوری اسلامی و انتخابات دوباره، او و سید رضا کامیاب به‌ عنوان نمایندگان جدید استان خراسان به مجلس اول جمهوری اسلامی راه یافتند. به علت عضویت غفوری‌فرد در شورای مرکزی حزب جمهوری، روایت او از دوران نخست‌وزیری بنی صدر و شرایط حاکم بر کشور و استان خراسان بسیار جالب توجه است. خاطرات او توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
جامعه‌ مدرسین حوزه‌ علمیه‌ی قم، به دکتر حسن حبیبی متمایل بودند و جامعه‌ روحانیت مبارز تهران، به علت برنامه‌ریزی‌های زیادی که بنی‌صدر کرده بود، عملاً به او نظر داشتند. فرصت زیادی برای مطرح کردن آقای حبیبی وجود نداشت. ایشان خیلی معروف نبودند، در حالی‌ که بنی‌صدر، برنامه‌ریزی مفصلی کرده بود؛ اولاً ایشان عضو شورای انقلاب، و در ثانی، در پست وزیر امور اقتصاد و دارایی مشغول به کار بود. به علاوه در کلاس‌های دانشگاه صنعتی شریف، سخنرانی‌های زیادی داشت و اصولاً از این لحاظ سخنور قابلی بود و بسیاری از کارهای شورای انقلاب، توسط او پیگیری می‌شد. به عنوان مثال، وی در جریان غائله‌ تبریز، از طرف شورای انقلاب به آن‌جا رفت و همین مسئله موجب شهرت و محبوبیت او شده بود. در حالی‌ که دکتر حبیبی برای اکثر افراد، جز کسانی که از خواص بودند، چهره‌ ناشناخته‌ای بود و فرصت تبلیغات هم وجود نداشت. خود من در استان خراسان به شهرهای مختلفی سفر کردم و با جامعه‌ روحانیت شهرهای مختلف تماس گرفتم، ولی مؤثر واقع نشد.
بنی‌صدر برای به دست آوردن این پست، برنامه‌ریزی خوبی کرده بود. مثلاً یکی دو ماه قبل از انتخابات، چون وزیر اقتصاد و دارایی بود، بحث «بانک بدون ربا» را مطرح کرد. بدون هیچ طرح و تئوری و یا حتی بیان نمونه‌ای، فقط آن را به عنوان شعار مطرح کرد و بسیاری از اعضای جامعه‌ روحانیت، به این دلخوش بودند. من دیدم که یکی از روحانیون بزرگ خراسان، در مقابل خانه‌اش پارچه‌ بزرگی نصب کرده بود که بر روی آن نوشته شده بود «آقای بنی‌صدر با ایجاد بانک‌های غیر ربوی، بزرگ‌ترین خدمت را به اقتصاد اسلامی کردند» در حالی‌ که بنی‌صدر، حتی یک قدم هم برنداشته بود و حتی یک تعریف مختصری در این باره ارائه نکرده بود. سرعت کارها هم بسیار زیاد بود و آقای بهشتی و دوستان ایشان، درگیر بعضی از مسائل داخلی بودند. در کردستان، در پاوه، در تبریز و بندر ترکمن و بندر لنگه و در نقاط دیگر، درگیری وجود داشت.
من معتقد بودم که وجود بنی‌صدر برای انقلاب خطرناک است. علت اصلی آن را هم، عجب و تکبر بسیار زیاد وی می‌دانستم. او اصولاً هیچ‌کسی غیر از خودش را قبول نداشت. من قبلاً هم گفته بودم که او ذره‌ای به امام اعتقاد ندارد. مرحوم هاشمی‌نژاد نقل می‌کرد که در جریان نوشتن قانون اساسی، بخصوص در مورد بحث ولایت فقیه، بنی‌صدر به ایشان گفته بود، با این خصوصیاتی که شما برای ولایت فقیه معین می‌کنید، ولی‌فقیه، مثلاً باید 280 مشخصه داشته باشد. یکی از شگردهای بنی‌صدر این بود که در هر مورد، مثلاً می‌گفت: پنجاه و هفت شرط دارد و شروع می‌کرد به شمارش شروط و با قدرت بیان، مطالبی را پشت سر هم مطرح می‌کرد که بسیار غلط‌ انداز بود. ولی در عین حال برای افراد ناآشنا بسیار جاذبه داشت. مرحوم هاشمی‌نژاد می‌گفت: «پرسیدم خوب به نظر شما این 280 مشخصه در چه کسی جمع است؟» گفته بود: «در خود من». یعنی فقط به خودش فکر می‌کرد، و معتقد بود یک چنین شخصیت جامع و جمیع علوم معقول و منقول، تنها خود اوست و ذره‌ای هم به امام اعتقاد نداشت. تکبر بسیار زیادی داشت که ما از سال‌ها قبل آن را دیده بودیم و یقین داشتیم که برای نظام و انقلاب خطرناک است.
زمانی که بنی‌صدر، رئیس‌جمهور و شهید رجایی، نخست‌وزیر بود بین این دو، اختلافات فراوانی وجود داشت. بنی‌صدر هر کجا که می‌رفت، علیه شهید رجایی حرف می‌زد و شهید رجایی گرچه علیه او صحبت نمی‌کرد، ولی حقایق را بیان می‌کرد. خدا رحمت کند مرحوم دیالمه را، ایشان نماینده‌ مشهد بود و آن موقع در مجلس حضور داشت. بعداً برای من نقل کرد که در همان جلسه، شهید رجایی در ادامه‌ سخنان خود گفتند: «ولی ما با برادرمان اختلافات زیادی داریم.» ایشان می‌گفتند: «اختلافات بین این دو نفر به حدی بود که اگر یکی از این دو نفر در جایی می‌نشست، دیگری به آن‌جا نمی‌رفت و اگر او بود، این نبود. حقیقتاً، نه بنی‌صدر، رجایی را قبول داشت و نه مرحوم رجایی، بنی‌صدر را. من با هر دو نفر از نزدیک صحبت کرده بودم و نظرشان را نسبت به هم می‌دانستم.»
بنی‌صدر می‌گفت: «به مملکت و ملت ایران اهانت می‌شود، اگر آقای رجایی، نخست‌وزیرش بشود و این ننگی برای ملت ما است که چنین شخصی نخست‌وزیرش باشد.» چندین بار بنی‌صدر علیه شهید رجایی با من صحبت کرد؛ می‌گفت: «این نخست‌وزیر تحمیلی است و او را به من تحمیل کردند.» در جوابش گفتم: «تو که می‌گویی زیر بار تحمیل و زور نمی‌روم.» می‌گفت: «نمی‌روم، ولی چون امام دستور داده، من هم قبول کردم و این تحمیل است.» بنی‌صدر انواع و اقسام صحبت‌های ناخوشایند و شبیه آن را علیه شهید رجایی می‌کرد. این اختلافات وجود داشت و شهید رجایی هم این اختلافات را انکار نمی‌کرد. ایشان هم طبیعتاً یک ایده‌ مخالف داشتند. و بعد هم آن جمله‌ معروف امام را گفتند که «شهید رجایی عقلش از عملش بیشتر است.» سپس بحث‌های تخصص و تعهد که مطرح شد، ضربات بسیار سختی بر روند انقلاب وارد شد. ما که در استان‌ها بودیم، می‌دیدیم که چقدر اختلاف ایجاد شده است. بنی‌صدر سعی کرده بود بین تخصص و تعهد، یک نوع افتراقی ایجاد کند و بگوید که این‌ها فقط به دنبال تعهد هستند در حالی‌ که ما به دنبال تخصص هستیم و بین تخصص و تعهد، زمین تا آسمان اختلاف وجود دارد. از همان روزهای اول کاملاً مشخص بود که این دو نفر، با این اندیشه‌های متفاوت، نمی‌توانند با یکدیگر، همکاری نزدیک داشته باشند.
منبع: خاطرات حسن غفوری فرد، به کوشش طاهره خدارحمی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
259
کد خبر 2015197

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/813933/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صعود چهار تیم به مرحله نهایی لیگ برتر ووشو جوانان – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تعطیلی ادارات خراسان جنوبی یکشنبه 7 بهمن ماه 1403 | اخبار تعطیلی ادارات بیرجند فردا یکشنبه 7 بهمن 1403

تعطیلی ادارات خراسان شمالی یکشنبه 7 بهمن ماه 1403 | اخبار تعطیلی ادارات بجنورد فردا یکشنبه 7 بهمن 1403

تعطیلی ادارات خراسان رضوی یکشنبه 7 بهمن ماه 1403 | اخبار تعطیلی ادارات مشهد فردا یکشنبه 7 بهمن 1403

انتشار برای نخستین بار؛ در داخل اتاق عملیات طوفان الاقصی چه گذشت؟/ گشت‌زنی یحیی السنوار در بین خانه‌ها و نزدیکی نیروهای اسرائیلی با لباس نظامی +فیلم و عکس

حکایت واقعی ضرب المثل | داستان به وجود آمدن ضرب المثل یک بار جستی ملخک، دوبار جستی ملخک، آخر به دستی ملخک

(تصاویر) مهار آتش‌سوزی انبار چوب در مشهد

انتشار برای نخستین بار ؛ در داخل اتاق عملیات طوفان الاقصی چه گذشت؟ | گشت‌زنی یحیی السنوار در بین خانه‌ها و نزدیکی نیروهای اسرائیلی با لباس نظامی

زمان قطعی برق خراسان جنوبی شنبه 6 بهمن ماه 1403 | جدول خاموشی برق بیرجند 24 ساعت آینده اعلام شد

زمان قطعی برق خراسان شمالی شنبه 6 بهمن ماه 1403 | جدول خاموشی برق بجنورد 24 ساعت آینده اعلام شد

راه یافتگان به مرحله نیمه نهایی معرفی شدند

لرزش زمین در خراسان رضوی به بزرگی 4.5 ریشتر | خراسان رضوی لرزید

قطار تندرو تهران-مشهد دهه‌ فجر راه‌اندازی می‌شود

فوری / زمین لرزه 4.5 ریشتری در خواف

میزان خسارت زلزله شهرستان «خواف» خراسان رضوی

انتشار تصاویری از اتاق عملیات طوفان الاقصی برای اولین بار+ فیلم

شوک سنگین به متقاضیان جدید نهضت ملی مسکن

سیگنال عجیب ترامپ به بازارهای جهانی؛ قیمت دلار ریخت

اختلاف بنی‌صدر و رجایی بر سر چه بود؟/ این نخست‌وزیر تحمیلی است

زلزله 4.5 ریشتری در خراسان جنوبی

فوری؛ زمین لرزه 4.5 ریشتری در خراسان جنوبی

فوری / زلزله 4.5 ریشتری در خراسان جنوبی

وقوع زلزله 4.5 ریشتری در خراسان جنوبی

خراسان شمالی میزبان مسابقات بین‌المللی کیک‌بوکسینگ خواهد بود

راز و رمز پایداری افسانه‌ای مردم فلسطین

جنیفر انیستون و باراک اوباما وارد رابطه عاشقانه شدند؟

حج از دسترس همگان دورتر شد

صعود چهار تیم به مرحله نهایی لیگ برتر ووشو جوانان

صنایع باید کیفیت زندگی در مناطق صنعتی را بالا ببرند

توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردم یکی‌از اهداف شوراهای آموزش‌و‌پرورش است .

زلزله 4.5 ریشتری در قاسم‌آباد خراسان‌جنوبی

زلزله در خراسان رضوی / این شهر لرزید

زلزله شهرستان خواف هیچ خسارتی نداشته است

اعزام 450 زائر به مناطق عملیاتی دفاع مقدس از تربت حیدریه

اجاره سرسام آور در محله های جنوب شهر تهران

قاسم‌آباد خراسان رضوی لرزید

اردوی راهیان نور مردم باخرز

مراسم وداع با پیکر 4 شهید دفاع مقدس و مدافع امنیت در مشهد

نشست نقد و بررسی کتاب هنر هفتم و سینمای تعاملی برگزار شد

هنر نقش مهمی در تحکیم و تثبیت زندگی دارد

برگزاری اردوی یک روزه ویژه دانش‌آموزان شاهد و ایثارگر در زاهدان

پیکر مطهر مادر شهیدان والامقام کلانتری در ساری تشییع شد

نتایج سرشماری عمومی کشاورزی تا 3 هفته آینده اعلام می‌شود

برگزاری انتخابات مجمع کانون‌های فرهنگی، تبلیغی خراسان شمالی

محدودیت تامین برق در خراسان شمالی اعلام شد+ جدول

زلزله نسبتا شدید در قاسم‌آباد خواف

پیام استاندار خراسان جنوبی در پی درگذشت استاندار فقید استان

پسران جودوکار خراسان شمالی نائب قهرمان کشور شدند

بجنورد میزبان سوپر لیگ کوراش کشور شد

نفرات برتر دوی صحرانوردی بجنورد مشخص شدند