بزرگنمايي:
پیام خراسان - از تاریخ سیزدهم تا نوزدهم بهمن سالجاری، 165 زلزله با محدودههای بزرگی متفاوت در کشور رخ داده که بیشترین تعداد رخداد زمینلرزه در این بازه زمانی مربوط به استان بوشهر با 34 زمینلرزه است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، توجه به آمار زلزلهها و بزرگی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه این اطلاعات میتواند به کاهش خطرات و آسیبهای ناشی از زلزله کمک کند، در واقع دادههای آماری درباره تعداد و شدت زلزلهها میتواند به شناسایی مناطق زلزلهخیز کمک و برنامهریزی برای مقاومسازی زیرساختها و ساختمانها را تسهیل کند، این اطلاعات همچنین میتواند در تعیین اولویتهای برای سرمایهگذاری برای اقدامات پیشگیری و مدیریت بحران کمک کننده باشد.
بزرگی زلزلهها که با مقیاس ریشتر اندازهگیری میشود، نشاندهنده میزان انرژی آزاد شده در زمان وقوع زلزله است و آگاهی از بزرگی زلزلهها این امکان را میدهد که آسیبهای احتمالی به ساختمانها، زیرساختها و سلامت افراد پیشبینی شود، این پیشبینیها میتواند به ارتقای سطح آمادهسازی و افزایش آگاهی عمومی در رویارویی با زلزلهها منجر شود.
آمار زلزلهها نیز میتواند به بهبود تکنیکها و روشهای پیشبینی زلزلهها کمک کند، با تحلیل دقیق دادههای گذشته، دانشمندان میتوانند الگوها و روندهای وقوع زلزلهها را شناسایی کنند و روشهای پیشبینی دقیقتری را توسعه دهند، این پیشرفتها میتواند به کاهش زمان واکنش و افزایش دقت هشدارها منجر شود و در نهایت منجر به حفظ سلامت افراد شود و خسارات مالی را کاهش دهد.
توجه به آمار زلزلهها و بزرگی آنها همچنین میتواند به افزایش همکاری بینالمللی در زمینه مدیریت بحران و تبادل اطلاعات منجر شود، کشورهای مختلف میتوانند از تجربیات و دانش یکدیگر بهرهبرداری کنند و استراتژیهای موفقیتآمیز را به اشتراک بگذارند تا این همکاری به ایجاد یک شبکه جهانی برای مقابله با زلزلهها و کاهش اثرات مخرب آنها کمک کند.
![پیام خراسان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cHM6Ly9tZWRpYS5pbW5hLmlyL2QvMjAyNC8xMi8yNi80LzIxMzU1NjYuanBnP3RzPTE3MzUyMTkxNTcwMDA=)
رخداد 165 زمینلرزه در یک هفته فریبرز ناطقالهی، زلزلهشناس و عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به زلزلههای رخ داده در کشور طی هفته گذشته اظهار کرد: در طول یک هفته و از تاریخ سیزدهم تا نوزدهم بهمن سالجاری، 165 زلزله با محدودههای بزرگی متفاوت در کشور رخ داده است که در طول هفته پیش از آن شاهد رخداد 200 زمینلرزه بودهایم و براساس این آمار، منطقه جم در استان بوشهر با رخداد 18 زمینلرزه، لرزهخیزترین منطقه کشور بوده است.
وی با بیان اینکه در مدت زمانی مذکور در مناطق مرزی کشور پنج زمینلرزه رخ داده و به ثبت رسیده است، افزود: بیشترین تعداد رخداد زمینلرزه در این بازه زمانی مربوط به استان بوشهر با 34 زمینلرزه است و پس از آن استان خراسان شمالی با رخداد 19 زمینلرزه رکورددار تعداد زلزلههای رخ داده در سطح کشور است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه در تاریخ شانزدهم بهمن، زلزله شاخص این هفته با بزرگی 4.2 ریشتر، ساعت 17:47:46 در ریز استان بوشهر به ثبت رسیده است، تصریح کرد: نمودار فراوانی زمینلرزههای کشور نشان میدهد بیشترین زلزلههای رخ داده در این بازه زمانی با بزرگی کمتر از سه ریشتر بوده است.
ناطقالهی با اشاره به اینکه محدوده بزرگی زلزلههای رخ داده به چهار گروه کوچکتر از سه ریشتر، با بزرگی سه تا چهار ریشتر، با بزرگی چهار تا پنج ریشتر و با بزرگی پنج تا شش ریشتر تقسیمبندی میشود، ادامه داد: 139 زمینلرزه در محدوده بزرگی کوچکتر از سه ریشتر، 24 زمینلرزه با محدوده بزرگی سه تا چهار ریشتر و دو زمینلرزه نیز با محدوده بزرگی چهار تا پنج ریشتر، در این بازه زمانی رخ داده است.
وی گفت: بر اساس اطلاعاتی که به ثبت رسیده است، در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، البرز، تهران، زنجان و کهگیلویه بویراحمد، هیچ زمینلرزهای از تاریخ سیزدهم تا نوزدهم بهمن به ثبت نرسیده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله اضافه کرد: شش زمینلرزه در اصفهان، دو زمینلرزه در ایلام، 34 زمینلرزه در بوشهر، هشت زمینلرزه در چهارمحال و بختیاری، 17 زمینلرزه در خراسان رضوی، 19 زمینلرزه در خراسان شمالی، هفت زمینلرزه در خراسان جنوبی و دو زمینلرزه در خوزستان رخ داده است.
ناطقالهی افزود: بر همین اساس در هفته مذکور شاهد رخداد 9 زمینلرزه در سمنان، یک زمینلرزه در سیستان و بلوچستان، هشت زمینلرزه در فارس، سه زمینلرزه در قم، دو زمینلرزه در قزوین، دو زمینلرزه در کردستان، هشت زمینلرزه در کرمان، دو زمینلرزه در کرمانشاه، یک زمینلرزه در گلستان، یک زمینلرزه در گیلان، یک زمینلرزه در لرستان، 10 زمینلرزه در مازندران، سه زمینلرزه در مرکزی، سه زمینلرزه در هرمزگان، سه زمینلرزه در همدان و 9 زمینلرزه در یزد، بودهایم.
![پیام خراسان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cHM6Ly9tZWRpYS5pbW5hLmlyL2QvMjAyNC8xMi8yNi80LzIxMzU1NjcuanBnP3RzPTE3MzUyMTkxNjAwMDA=)
جزئیات زمینلرزههای رخ داده طی بازه زمانی مذکور به شرح زیر است:
شنبه 13 بهمن
در طرود استان سمنان زلزله 2.8 ریشتری رخ داد.
در کاریز استان خراسانرضوی زلزلهای به بزرگی 3.8 ریشتر در عمق 18 کیلومتری رخ داد و کانون آندر 96 کیلومتری کاریز، 99 کیلومتری تایباد و 106 کیلومتری سمیع آباد این استان بوده است.
یکشنبه 14 بهمن
در ریز استان بوشهر زمینلرزهای به بزرگی 3.1 ریشتر در عمق 16 کیلومتری رخ داد و کانون آن در 31 کیلومتری ریز و 41 کیلومتری جم استان بوشهر و 34 کیلومتری دهرم استان فارس بوده است.
زلزله 3.5 ریشتری در عمق 20 کیلومتری، 2.9 ریشتری از دیگر رخدادهای لرزهای این منطقه است.
سومار استان کرمانشاه با زمینلرزهای به بزرگی 3.3 ریشتر در عمق 23 کیلومتری لرزید و مرکز این رخداد لرزهای در 20 کیلومتری سومار و 37 کیلومتری گیلان غرب استان کرمانشاه و 33 کیلومتری زرنه استان ایلام گزارش شد.
در جم استان بوشهر بعد از دو زلزله 2.7 و 2.6 ریشتری زلزله دیگری به بزرگی 3.1 ریشتر در عمق 20 کیلومتری لرزید و مرکز آن در 32 کیلومتری جم، 36 کیلومتری ریز و 46 کیلومتری بندر کنگان این استان بوده است.
بوئینزهرا استان قزوین زلزلهای به بزرگی 3 ریشتر در عمق شش کیلومتری رخ داد و کانون آن در 10 کیلومتری بوئین زهرا و 37 کیلومتری دانسفهان استان قزوین و 22 کیلومتری اشتهارد استان البرز به ثبت رسید.
دوشنبه 15 بهمن
در زاهدان استان سیستان و بلوچستان زلزله 2.6، موسیان استان ایلام زلزله 2.9، چویانان استان اصفهان زلزله 2.7، شوسف استان خراسان جنوبی زلزله 2.9، صالح آباد استان خراسان رضوی زلزله 2.9، بهاباد استان یزد زلزله 2.8 ریشتری رخ داد.
سهشنبه 16 بهمن
در دهرم استان فارس زلزله 2.7، ارکوار استان ایلام زلزله 2.7، جم استان بوشهر زلزله 2.7، شنبه استان بوشهر زلزله 2.8 ریشتری به ثبت رسید.
در ظشر عمق 19 کیلومتری زلزلهای به بزرگی 4.2 ریشتر در عمق 16 کیلومتری به ثبت رسید. زلزله 2.9 ریشتری از دیگر رخدادهای لرزهای این منطقه است.
در جم استان بوشهر زلزله 2.7 و بندردیر استان بوشهر زلزله 2.8 ریشتری رخ داد.
بنک استان بوشهر زمینلرزهای به بزرگی 3.6 ریشتر در عمق 18 کیلومتری رخ داد و مرکز آن در 9 کیلومتری بنک، 14 کیلومتر بندر دیر، 14 کیلومتری ریز بوده است.
زیارتعلی استان بوشهر زلزلهای به بزرگی 3.6 ریشتر در عمق 16 کیلومتری را تجربه کرد و مرکز این رخداد لرزهای در 9 کیلومتری زیارتعلی استان هرمزگان و 31 کیلومتری فاریاب و 39 کیلومتری نودژ استان کرمان بوده است.
چهارشنبه 17 بهمن
در دهرم استان فارس زلزله 2.7، بستک استان هرمزگان زلزله 2.6، طبس استان خراسان جنوبی زلزله 2.9، نجف شهر استان کرمان زلزله 2.5، کیاسر استان مازندران زلزله 2.5، کهک استان قم زلزله 2.7 ریشتری به ثبت رسید.
در رامهرمز استان خوزستان زلزلهای به بزرگی 3.2 ریشتر در عمق 17 کیلومتری به ثبت رسید و کانون آن در 8 کیلومتری رامهرمز، 13 کیلومتری هفتکل و 26 کیلومتری میداود این استان بوده است.
جم استان بوشهر با زلزلهای به بزرگی 3.9 ریشتر در عمق 17 کیلومتری لرزید و کانون این رخداد لرزهای در 35 کیلومتری جم، 37 کیلومتری ریز و 43 کیلومتری دهرم استان فارس گزارش شد.
زلزله 3.5 در عمق 24 کیلومتری و 4.1 ریشتری در عمق 21 کیلومتری از دیگر رخدادهای لرزهای این منطقه است.
پنجشنبه 18 بهمن
در جم استان بوشهر بعد از زلزله 4.1 ریشتری در عمق 21 کیلومتری زلزلههای دیکری با بزرگی 3.6 ریشتر در عمق 17 کیلومتری و زلزله 3 ریشتر در عمق 18 کیلومتری رخ داد.
جغتای استان خراسانرضوی با زلزلهای به بزرگی 3.1 ریشتر در عمق 10 کیلومتری لرزید و کانون آن در 33 کیلومتری جغتای، 36 کیلومتری نقاب و 36 کیلومتری حکم آباد این استان بوده است.
در خشت استان فارس زلزله 2.7 ریشتری رخ داد.
غرقآباد استان مرکزی زلزلهای به بزرگی 3.3 ریشتر در عمق 9 کیلومتری را تجربه کرد و مرکز این رخداد لرزهای در 19 کیلومتری غرقآباد، 28 کیلومتری نوبران و 31 کیلومتری تفرش این استان گزارش شد.
کانی سور استان کردستان با زمینلرزهای به بزرگی 3.2 ریشتر در عمق 14 کیلومتری لرزید و کانون آن در 11 کیلومتری کانی سور، 14 کیلومتری بانه و 21 کیلومتری ارمارده این استان به ثبت رسید.
جمعه 19 بهمن
در جم استان بوشهر زلزله 2.6 ریشتری رخ داد.
ریز استان بوشهر با زلزلهای به بزرگی سه ریشتر در عمق هشت کیلومتری لرزید.
بیکاه استان هرمزگان با زلزلهای به بزرگی سه ریشتر در عمق 10 کیلومتری لرزید و کانون آن در 24 کیلومتری بیکاه، 24 کیلومتری میناب و 31 کیلومتری دهبارز این استان بوده است.
کد خبر 839572