پیام خراسان

آخرين مطالب

خانه‌های گران، امیدهای از دست‌رفته سیاسی

خانه‌های گران، امیدهای از دست‌رفته
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش سلامت نیوز به نقل از هم میهن، نسل امروز که نمی‌تواند صاحب خانه شود و دائم مستاجر است بخشی از سرنوشت خودش دست خودش نیست، بلکه دست صاحب‌خانه است، جابه‌جایی دائمی برنامه‌های زندگی فرد را با بی‌ثباتی مواجه می‌کند، امکان برنامه‌ریزی برایش ممکن نیست، همه این‌ها ذهن فرد را اذیت می‌کند و اجازه نمی‌دهد آرامش داشته باشد.
«کتاب نمی‌خوانم، سفر نمی‌روم، مهمانی نمی‌گیرم، دکتر نمی‌روم، درد می‌کشم، درد می‌کشم.» این خلاصه وضعیت بیشتر مستاجرانی است که در شهر تهران و حتی دیگرشهرها زندگی می‌کنند؛ وضعیت کسانی که در همه سال‌های گذشته کمتر درباره‌شان پژوهشی انجام شده، کمتر به آنها توجه شده و کمتر درباره حال واقعی‌شان صحبت عمیقی به میان آمده است.
شهریورماه امسال بود که خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی تهران گفت که به‌ازای 27 میلیون خانواری که در کشور وجود دارد، بیش از 30 میلیون واحد مسکونی داریم اما با این وجود حدود هفت‌ میلیون از جمعیت کشور مستاجرند و پنج میلیون نفر هم فاقد مسکن‌اند که این توزیع جمعیتی به‌دلیل توزیع غلط مسکن است که باعث شده به‌جای آن‌که مسکن یک کالای مصرفی شود، تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شود.
بررسی وضعیت همین اجاره‌نشین‌ها به‌تازگی دستمایه انجام پژوهش و انتشار کتابی دراین‌باره شده؛ هانیه بنی‌هاشمی، پژوهشگر و نویسنده کتاب «ولی خانه من نیست»، است که درباره کشف معانی و ارزش‌های حاکم بر تجربه زیسته اجاره‌نشینان، پژوهشی در مصاحبه با 70 اجاره‌نشین ساکن تهران انجام داده است و محتوای کتابش، دستمایه نشستی در موسسه «شک» شد؛ در این نشست به‌بهانه این کتاب، گفت‌وگویی جمعی درباره تجربه زیست اجاره‌نشینی و اثرات آن بر فرهنگ و زندگی روزمره شکل گرفت؛ بحثی سه‌جانبه که از محدوده‌های کتاب رفت و به قلمروهای موضوعی و حوزه‌های پژوهشی مهمانان هم سرک کشید.
علی طیبی، مدرس دانشگاه، عضو پیشین هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و مترجم کتاب «در دفاع از مسکن»، اثر دیوید جی مدن و پیتر مارکوزه، یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود؛ او گفت که تا وقتی مسئله اجاره نشینی هست، نیاز به کار و پژوهش در این باره هم هست. اگر کسی به خیابان آمد و داد زد و گفت مسکن حق من است، نمیتوان به آن گفت اعتراض اجاره نشینی، بلکه خشم فروخفته‌ای است که در جامعه‌ای وجود داشته است و بعد خودش را نشان داده است.
مثلا نمیتوان گفت اعتراضات سال 98، صرفا اعتراض به قیمت بنزین بود، بلکه خشم فروخفته‌ای است که پس از افزایش قیمت بنزین اتفاق افتاد.» اعظم خاتم، مدرس و پژوهشگر مسائل شهری هم در این نشست از رسمی قدیمی زندگی خانوادگی در ایران گفت که در دو دهه گذشته متفاوت شده است: «در قدیم می‌گفتند که خانواده‌ها با سندرم خانه‌خالی مواجه می‌شوند؛ چون فرزندان آنها را ترک می‌کنند و از سن 55 یا 65 باید در تنهایی زندگی کنند که برای آنها بحران ایجاد می‌کند. حالا در ایران صحبت از سندرم خانه‌های شلوغ است؛ جوانانی که نمی‌توانند جایی را اجاره کنند و مستقل شوند.
این پدیده در کشورهای مختلف چه نسبتی دارد؟ اهمیت موضوع به این دلیل است که سخت‌شدن عبور به بزرگسالی و درجا زدن، یک بحران روانی اجتماعی گسترده به‌دنبال دارد و می‌تواند اتکابه‌نفس این نسل را نابود کند که به‌طور مداوم بحران سنگینی در روابط خانوادگی ایجاد می‌کند. خانواده‌ای که متوجه نیست جوان در چه موقعیت متفاوتی نسبت به دهه‌های گذشته به‌سر می‌برد.»
هانیه بنی‌هاشمی، پژوهشگر و نویسنده کتاب «ولی خانه من نیست»، در این نشست گفت که در حال حاضر اجاره‌نشینی یکی از بحران‌های بزرگ شهر ماست و از بحران هم فراتر رفته است: «ما فقط ظاهر ماجرا را می‌بینیم که اجاره‌ها بالا رفته است اما نمی‌دانیم در پس آن چه اختلافاتی بین خانواده‌ها وجود دارد و جامعه را چطور تهدید می‌کند. در پژوهشی که در کتاب هم آمده، با حدود 40 نفر در شهر تهران مصاحبه عمیق در گروه‌های سنی مختلف انجام شده و 30 نفر، پرسشنامه پر کرده‌اند. موضوع مهم برای من این بود که جابه‌جایی‌ها چه تاثیری روی مردم می‌گذارد.
در پژوهش، پاسخ‌دهندگان می‌گفتند قبلاً جابه‌جایی مسکن و زندگی در محلات مختلف را دوست داشتند اما حالا این جابه‌جایی‌ها برای‌شان خیلی سخت شده است. نتیجه‌گیری این بود که یک یا دو سال زندگی کردن در محله‌ای، موجب ساختن هویت محله‌ای نمی‌شد و انسجام اجتماعی کم‌کم در حال از بین رفتن بود. مردم می‌گفتند تا می‌خواهیم در محله‌ای جا بیفتیم، اجاره‌ها بیشتر می‌شود و مجبوریم خانه‌مان را عوض کنیم و در محله‌هایی که به شخصیت و هویت ما ربطی ندارد، اسکان پیدا کنیم.»
او ادامه داد: «دومین موضوعی که از پاسخ‌دهندگان می‌پرسیدم این بود که معیارهای‌شان برای انتخاب محله چیست؛ در محلات بالای‌شهر تهران و برخوردارتر درباره معیارهای‌شان صحبت می‌کردند، مثلاً می‌گفتند کیفیت نان و... برایشان مهم بود اما ساکنان دیگر محله‌ها معیارشان فقط این بود که بتوانند از پس اجاره‌ها بربیایند؛ دیگر بزرگی یا کوچکی خانه و نو بودن آن برایشان مهم نبود و این واقعاً آسیب‌زاست.
در پس‌زمینه و ناخودآگاه ما همیشه معیارهایی وجود دارد اما وقتی مجبوری فقط به اجاره‌بها فکر کنی؛ بعد که ساکن شدی، دیگرمعیارها هم خودش را نشان می‌دهد و بعد افسردگی و ناراحتی‌ها از راه می‌رسد. سوال دیگر من درباره اعتقادات بود؛ فقر ناشی از اجاره‌نشینی روی اعتقادات آنها تاثیر گذاشته بود. وقتی 70 تا 100 درصد درآمد افراد صرف اجاره‌بها می‌شود، قطعاً روی اعتقادات و خشم افراد تاثیر می‌گذارد؛ از حدود 70 نفری که طرف سوال من بودند، حدود 60 نفر گفتند که اجاره‌نشینی، روی اعتقادات آنها تاثیر گذاشته است.»
موضوع دیگر مورد بررسی این پژوهشگر، مطالبه‌گری بود: «به آنها می‌گفتم مگر شما نمی‌دانید که مسکن، حق شماست و در قانون اساسی هم آمده پس چرا وقتی می‌بینید وضعیت اجاره خانه انقدر بد است، مطالبه و اعتراض نمی‌کنید؟ آنها می‌گفتند به کجا می‌توانیم اعتراض کنیم؟ یعنی نمی‌دانستند حتی به کجا باید اعتراض کنند. مستاجران خیلی کم به حق‌وحقوق‌شان آگاهند. در جابه‌جایی‌ها، وقتی خانواده‌ای از بالای‌شهر به پایین‌شهر می‌رفت، وضعیت فرق می‌کرد تا کسی که از پایین به بالا می‌رفت؛ این جابه‌جایی‌های محله‌ای، نگرانی‌های زیادی ایجاد می‌کرد.
موضوع دیگر درباره آینده اجاره‌نشین‌ها بود، حتی بودند کسانی که می‌گفتند ما به خودکشی فکر می‌کنیم. تعدادی می‌گفتند تنها آرزویمان این است که در ایران زندگی نکنیم. از طرف‌دیگر، اجاره‌نشینی بر اختلافات خانوادگی تاثیر زیادی گذاشته بود؛ یکی از پاسخ‌دهندگان می‌گفت، وقتی مردی نتواند بعد از 15 سال برای خانواده‌اش سرپناهی تهیه کند، از چشم خانواده می‌افتد و می‌گویند این مرد عرضه زندگی‌کردن ندارد. فشارهایی که برای پرداخت اجاره روی خانواده بود، به بچه‌ها هم منتقل می‌شد.»
بنی‌هاشمی در ادامه گفت که رفت‌وآمدهای خانوادگی و دوستانه هم تحت‌تاثیر قرار گرفته است: «پاسخگویان می‌گفتند، وقتی کسی اجاره‌نشین است و در سختی زندگی می‌کند، نمی‌تواند به‌راحتی مهمانی بگیرد چون هر مراسم مهمانی‌ای به‌راحتی یک تا دو میلیون خرج برمی‌دارد. درباره کتاب و سفر هم می‌گفتند، ما در رهن و اجاره خانه‌مان مانده‌ایم، نمی‌توانیم برای کتاب و سفر هزینه کنیم. فشارهای روحی، تنش‌ها، بیماری‌های جسمی و درمان در خانواده‌های اجاره‌نشین، مسئله مهم و سختی است.»
در این کتاب، درباره تاثیر جابه‌جایی‌های مداوم بر زندگی، وضعیت روانی، هویت محله‌ای و انسجام اجتماعی اجاره‌نشین‌ها، مباحث مفصلی آمده است؛ موضوعاتی که سال‌هاست جامعه‌شناسان درباره‌اش هشدار می‌دهند. نمونه‌اش «سعید معدنی»، جامعه‌شناس که سال گذشته به «خبرآنلاین» در این باره گفت که اسباب‌کشی دائمی زمینه رشد خشونت در افراد را فراهم می‌کند: «متاسفانه فقدان امنیت سکونت در یک محل مناسب به استرس و اضطراب در بین طبقات متوسط و پایین جامعه دامن می‌زند؛ به‌طوری‌که در سال‌های اخیر این نوع از ناکامی‌ها به یکی از عوامل افزایش معضلات فردی و اجتماعی تبدیل شده است، در واقع یکی از علل افزایش خشونت در جامعه را می‌توان به ناکامی افراد در دستیابی به اهداف خود در ابعاد مختلف زندگی دانست.
متاسفانه در جامعه مدرن تا حدودی هم محلی بودن از بین رفته است، اگر همسایگی از بین برود شخصیت افراد تحت تاثیر قرار می‌گیرد چراکه بخشی از شخصیت فرد در گروه همسالان شکل می‌گیرد و همسایه یکی از این گروه‌ها است. نسل امروز که نمی‌تواند صاحب خانه شود و دائم مستاجر است بخشی از سرنوشت خودش دست خودش نیست، بلکه دست صاحب‌خانه است، جابه‌جایی دائمی برنامه‌های زندگی فرد را با بی‌ثباتی مواجه می‌کند، امکان برنامه‌ریزی برایش ممکن نیست، همه این‌ها ذهن فرد را اذیت می‌کند و اجازه نمی‌دهد آرامش داشته باشد.»
سال گذشته، مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش داد که نرخ فقر مسکن در 16 سال گذشته به‌صورت مداوم بیشتر شده و هم‌اکنون نرخ فقر مسکن در کشور به بیشتر از دو برابر میانگین جهانی رسیده است. بر اساس گزارشی هم که مرکز آمار ایران، چندی پیش منتشر کرد، در سال 1335 خورشیدی تعداد خانوارهای ساکن واحدهای مسکونی ملکی یا صاحبخانه‌ها دو میلیون و 417 هزار و 138 خانوار بوده است و در مقابل 750 هزارو 110 خانوار مستاجر بوده‌اند و به عبارتی شمار مالکان 3/2 برابر مستاجران بوده است.
براساس این گزارش در یک دهه بعد یعنی در سال 1345 خورشیدی دو میلیون و 987 هزارو 224 خانوار مالک مسکن خود بوده‌اند و 812 هزار و 757 خانوار مستاجر بوده‌اند. در یک دهه بعد تعداد مالکان مسکن افزایش داشته و نسبت مالکان خانه به مستاجران 3/6 برابر بوده است. یک دهه پس از آن یعنی در سال 1355 خورشیدی شمار خانواده‌های مالک مسکن به چهار میلیون و 709 هزار و 888 خانوار رسیده و در مقابل شمار مستاجران یک میلیون و چهار هزار و 122 خانوار بوده است. در واقع در این سال نسبت مالکان به مستاجران حدود 4/6 برابر بوده است.
در سال 1365 خورشیدی شمار خانوارهای مالک مسکن به شش میلیون و 814 هزار و 221 خانوار رسید و تعداد خانوار مستاجر یک میلیون و152 هزار و 672 خانوار بود. در سال 1365 همچنان شمار مالکان مسکن رو به افزایش بود و نسبت مالکان به مستاجران به 5/9 برابر رسید. در سال 1375 شمار مالکان هشت‌میلیون‌و444هزارو 208 خانواده گزارش شد و شمار مستاجران یک‌میلیون‌و893هزارو 552 خانوار ثبت شد. در نیمه دهه 70 روند خانه‌دارشدن افراد نزولی شد و نسبت مالکان به مستاجران به 4/4 برابر کاهش داشت.
در سال 1385 خورشیدی تعداد مالکان مسکن 11 میلیون و 13 هزار و 235 خانوار قید شده است و شمار مستاجران سه میلیون و 981 هزار و 549 خانوار اعلام شد. نسبت مالکان به مستاجران در نیمه دهه 80 به 2/7 برابر ریزش کرد. در سال 1390 تعداد خانواده‌های مالک 11 میلیون و 875 هزار و 3 خانوار گزارش شد و شمار مستاجران پنج میلیون و 607 هزار و 314 خانوار اعلام شد.
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره «عملکرد احکام قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه در حوزه تأمین مسکن اقشار کم‌درآمد» هم نشان می‌دهد اجرای نادرست سیاست‌های تأمین مسکن به همراه تورم فزاینده در متغیرهای اقتصادی به جهش قیمت و در نتیجه بدمسکنی دامن زده است؛ طوری که نرخ فقر مسکن در سال 1400 به 55 درصد رسیده که بیشترین میزان نسبت به سال‌های گذشته است. از طرف دیگر شهریور سال 1402 بود که علیرضا مُهِلی، نماینده وزارت راه و شهرسازی در بندرعباس گفت تعداد خانوار مستاجر کشور به حدود هشت میلیون خانوار رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/826552/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش دمای هوا در خراسان جنوبی

پیشرفت 85 درصدی جاده ماهیرود – فراه؛ پیگیری بازگشایی گذرگاه‌های تجاری با افغانستان

تیم‌های راه‌یافته به نیمه‌نهایی لیگ برتر کوراش مردان مشخص شدند

جاده ماهیرود -فراه تسهیل‌کننده مبادلات تجاری بین ایران و افغانستان است

خراسانی‌ها دوباره منتظر برف و باران باشند

بهره‌برداری از فاز اول خط 3 قطار شهری مشهد تا پایان سال

حرکات خطرناک موتورسوار در صدمتری مشهد

تولدی دیگر، هدیه اولیاءدم به سه زندانی محکوم به قصاص

سه روستای خراسان جنوبی کاندید ثبت جهانی است

ظرفیت مرز برای توسعه اقتصادی خراسان جنوبی استفاده شود

ورود سفیر ایران در کابل در رأس هیأتی به خراسان جنوبی

استخراج بیش از یک میلیون تن بنتونیت در خراسان جنوبی

بیکدلی: تعامل با مسئولان استان می‌تواند به بهبود روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی کمک کند

ورود سفیر ایران و هیات همراهش در کابل به خراسان جنوبی

حامی‌یابی طرح اکرام همزمان با ماه شعبان در خراسان‌جنوبی

پیش بینی آب و هوا خراسان جنوبی فردا 26 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی بیرجند فردا جمعه 26 بهمن ماه 1403 + هواشناسی خراسان جنوبی

احداث جاده فرامرزی در خراسان جنوبی تسریع شود

بازگشایی 3 بازارچه مرزی خراسان جنوبی در کابل

تعطیلی مدارس خراسان جنوبی فردا شنبه 27 بهمن 1403 | مدارس بیرجند شنبه 27 بهمن 1403 تعطیل است؟

ضرورت ایجاد شهرک صنعتی مشترک با افغانستان در خراسان جنوبی

برف و سرما شنبه مهمانِ خراسان‌شمالی است

چهار تیم برتر مسابقات کوراش باشگاه‌های کشور مشخص شدند

ماشین سازی اراک قهرمان لیگ برتر کوراش باشگاه‌های کشور شد

دیدار مدیرعامل شرکت آلومینای ایران با استاندار و سرپرستان معاونت‌های استانداری خراسان شمالی

نشست تخصصی سند ملی زیارت با محوریت تقرب الهی و رابطه با انسان کامل برگزار شد

کشف محموله 23 تنی چوب قاچاق در محور بم ـ کرمان

خراسان رضوی پس از تهران بیشترین مصرف‌کننده گاز کشور است

مطالبات مردم توسط نماینده عالی دولت پیگیری شد

اجرای طرح ایده بذر «بار را از دوش شهر برداریم»

متروی مشهدمقدس بر مدار توسعه و پیشرفت

افزایش نسبی دما در خراسان رضوی از فردا

کمک 500 میلیون ریالی خانواده مرحوم رمضانعلی دهقان نژاد برای احداث زائر سرا در مشهد مقدس + فیلم

رسانه جبلی_جلیلی این بار مقابل دولت و خصوصی سازی؟! شبکه 3 صدا و سیما تریبون جبهه پایداری در مخالفت با خصوصی سازی ایران خودرو؟!

اعتراف تولسی گابارد، مدیر جدید سازمان اطلاعات ملی آمریکا: حمله آمریکا به عراق یک شکست فاجعه‌بار بود! +فیلم

تعطیلی مدارس خراسان رضوی فردا شنبه 27 بهمن 1403 | مدارس مشهد شنبه 27 بهمن 1403 تعطیل است؟

حل معضلات ترافیکی نیازمند فرهنگ‌سازی است

استاندار: توسعه زیرساخت‌های ورزشی خراسان‌شمالی در دستور کار است

پس از قدس نوبت مکه است!/ نگاهی به کتاب یک صهیونیست با عنوان «بازگشت به مکه»

از جهان خدامحور تا جهان انسان محور

حمایت 82 ناشر بازار کتاب از مواضع رهبر معظم انقلاب در مقابل آمریکا

کتاب «راز فتح» رونمایی شد

پاسخ‌های آیت‌الله بهجت به پرسش‌هایی درباره امام زمان(عج)

«وقایع روزانه اَکت» بررسی می شود

سه زندانی محکوم به قصاص در قاین بعد از 20 سال به آغوش خانواده بازگشتند

آخرین جزئیات طرح حذف کارت سوخت و تخصیص سهمیه بنزین به کارت بانکی

سرهنگ شجاع: مسابقات انگیزشی سازمان پیشکسوتان سپاه برگزار می‌شود

پیش‌بینی بارش‌های پراکنده در برخی نقاط خراسان رضوی

افغانستان در رتبه دوم سرمایه‌گذاری خارجی فعال در خراسان جنوبی

جشن ازدواج خراسانی‌ها در قم برگزار شد

برگزاری جشن بزرگ ازدواج خراسانی ها در قم