پیام خراسان

آخرين مطالب

شعر نوجوان بیش از ویروس بزرگسالی، دچار ویروس کودکی است گفتگو

شعر نوجوان بیش از ویروس بزرگسالی، دچار ویروس کودکی است
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - اکرم سادات هاشمی‌پور شاعر کودک و نوجوان در گفتگو با مهر درباره بازار شعر کودک و نوجوان گفت: درباره بازار شعر کودک و نوجوان باید به این نکته دقت کرد که شعر کودک و خردسال را بزرگ‌ترها برای آنها می‌خرند و به مسیر مطالعاتی کودک جهت می‌دهند ولی کتاب شعر نوجوان را خودش نوجوان تهیه می‌کند و نقش والدین خیلی کمرنگ‌تر می‌شود.
اگر بازار شعر نوجوان کم‌رونق است، باید آن را آسیب‌شناسی کنیم و من معتقدم نقش ما شاعران در این کم‌رونقی از همه بیشتر است. وی ادامه داد: به خاطر شغلی که دارم، در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کتاب‌های زیادی را می‌خوانم که جهت بررسی و انتشار برای ما ارسال کرده‌اند. با تمام وجود می‌گویم شعرهای نوجوان ما هنوز درگیر مشکلات ابتدایی شعر هستند. ما در شعر نوجوان هنوز شاهد به‌هم‌ریختگی ارکان جمله هستیم. ما هنوز مشکل سوژه‌یابی داریم. هنوز راجع به ابر و درخت و پنجره می‌نویسیم. در کتابی که کتاب سال کودک و نوجوان می‌شود، 20 بار واژه گل، 20 بار واژه پنجره، 15 بار واژه پرده و 10 بار واژه مترو به کار رفته است. گوش نوجوان ما ما از این حرف‌ها پر است و نیازی نیست که نوجوان در شعر هم همین حرف‌ها را بخواند. حرف‌های ما در شعر نوجوان تکراری شده و ما نوجوانان را هنوز کودک می‌بینیم.
شعر نوجوان ما خوراک مناسب نوجوانان را ندارد
هاشمی‌پور با اشاره به استقبال نوجوان‌ها از شعر بزرگسال، گفت: چرا نوجوان ما شعر بزرگسال را با عشق می‌خرد و می‌خواند؟ غرفه‌های شعر بزرگسال را نگاه کنید؛ نوجوانان برای خواندن شعر بزرگسال صف می‌کشند و بسیاری از شعرها را حفظ هستند. در این شرایط سوالی که پیش می‌آید این است: چرا گرایش شعر نوجوان به سمت بزرگسالی نیست؟ شعر نوجوان ما خوراک مناسب نوجوانان را ندارد. شعر نوجوان ما هنوز مسیر خودش را پیدا نکرده است. ما یک چهارپاره را جلوی نوجوان می‌گذاریم که سه بند آن شعر کودک است و سه بند آن کلا شعر بزرگسال است. نوجوان در این شعر گم می‌شود.
این شاعر درباره اینکه چرا قالب‌های شعر نوجوان محدود است،‌ گفت:‌ شعر نوجوان ما محدود شده است به قالب چهارپاره و نیمایی. البته من فکر می‌کنم شعر سپید هنوز در میان نوجوان‌ها اقبال ندارد. درباره قالب غزل در شعر نوجوان هم می‌گویند آلوده به ویروس بزرگسالی می‌شود. ولی باید بدانیم همان‌قدر که در شعر نوجوان ویروس بزرگسالی را داریم،‌ ویروس کودکی را هم داریم. می‌توانم 20 کتاب نوجوان را نام ببرم که در هر شعر آن حداقل 2 بند شعر کودک و خردسال وجود دارد. شاعران نوجوان در کتاب‌هایشان سوژه خردسال را نوجوانانه بیان می‌کنند و شعرشان از دغدغه‌های نوجوانان خالی است. این نوجوان چه لذتی از خواندن این کتاب می‌برد؟
شاعر «حیف رفتنِ تو نیست» افزود: معتقدم شاعران نوجوان نباید گلایه کنند که چرا کتاب ما مثل کتاب شعر کودک و خردسال پرفروش نمی‌شود. شعر نوجوانی که هیچ اتفاقی در آن رقم نمی‌خورد و روز به روز سیر نزولی پیدا می‌کند، مخاطب خودش را از دست می‌دهد. بعضی شاعران نوجوان فکر می‌کنند همین که روی حرف‌های‌شان یک ظاهر موسیقایی وزنی بکشند و آن را تبدیل به شعر نیمایی کنند، یعنی شعر نوجوان نوشته‌اند. در صورتی که این شعر هیچ لایه زیرینی ندارد و فقط تکرار مکررات است. خیلی وقت‌ها همین نوع شعرها توسط اساتید تشویق می‌شوند و ناخواسته شاعر را گمراه می‌کنند. اگر کسی این‌گونه شعرها را نقد کند، جواب می‌دهند که شعر من را آن استاد تأیید کرده و از آن تعریف کرده است.
شاعران نوجوان باید خودشان با تقویت و به‌روز کنند
وی ادامه داد: شعر نوجوان ما مشکل دارد و به نظر من این مشکل از اینجا ریشه می‌گیرد که ما به عنوان شاعر نوجوان فقط شعر نوجوان می‌خوانیم و خودمان را در حوزه‌های مختلف تقویت نمی‌کنیم. شما به یک شاعر نوجوان بگویید چهار فیلم خوب، چهار موسیقی بی کلام خوب، چهار کتاب روان‌شناسی نام ببر؛ بسیاری از آنها نمی‌توانند. فکر می‌کنند با خواندن چند کتاب شعر نوجوان می‌توانند شعر نوجوان خوب بگویند و مخاطب را راضی کنند. اتفاقی که اینجا می‌افتد این است که شاعران به تقلید و تکرار شعر همدیگر روی می‌آورند. باید بدون تعارف بگوییم ما شاعران نوجوان ناپخته‌ای هستیم و مسیر شاگردان ما هم ناخواسته به بیراهه کشیده شده است. مخاطب نوجوان با شعر ما ارتباط برقرار نمی‌کند و به همین خاطر از همان کودکی مسیرش را به جاده شعر بزرگسال تغییر می‌دهد.
سراینده «نام این پرنده چیست؟» درباره مشکلات شعر نوجوان گفت: مهم‌ترین دلیل رکود شعر نوجوان به نظر من این است که شاعران ما فقط به خواندن شعر نوجوان اکتفا می‌کنند و خودشان را از منابع دیگر بی نیاز می‌دانند. ما رمان‌ها و فیلم‌های خوبی نمی‌بینیم و تجربه‌های جدیدی را کسب نمی‌کنیم. ما باید خوراک خوبی داشته باشیم تا بتوانیم یک اتفاق جدید در شعر نوجوان رقم بزنیم. اگرچه وقتی این اتفاق می‌افتد، متأسفانه با هجمه‌ای از نقدها روبرو می‌شویم که معتقدند «نوجوان این حرف‌ها را نمی‌فهمد» و «شما دارید نوجوان را به سمت بزرگسالی می‌برید» و «این حرف‌ها دغدغه نوجوان نیست».
ما مخاطب‌مان را به خوبی نشناخته‌ایم و در نوجوانی خودمان مانده‌ایم و همان شعرها را می‌خوانیم و تکرار می‌کنیم. انگار داریم خاطرات خودمان را در شعرهای نوجوان بازنویسی می‌کنیم. این‌گونه است که هیچ اتفاقی در شعر نوجوان رقم نمی‌خورد و هیچ پیشرفتی نداریم.
هاشمی‌پور ارتباط مداوم با نوجوانان را مهم دانست و گفت: نشست و برخاست با نوجوان و مخاطب عام در رشد کیفی شعر نوجوان خیلی تأثیر دارد. چندین سال است که با دانش‌آموزان ابتدایی در مدارس دولتی و عادی کار می‌کنم؛ با دانش‌آموزان کلاس پنجم، ششم و هفتم. یعنی مخاطب من عام است و عضو کانون پرورش فکری نیستند. جاب اینکه فکر این مخاطب خیلی فراتر از کتاب‌های شعر نوجوان است که منِ شاعر دارم به او می‌دهم. مخاطب عامی که هیچکس در خانه آنها کتابخوان نیست و خودش هم عضو کانون پرورش فکری نیست. حتی همین نوجوان هم فکرش بسیار فراتر از چیزی است که من گمان می‌کنم. وقتی سوژه‌ای را برای نوشتن شعر یا داستان به او می‌دهم، طوری به آن سوژه نگاه می‌کند که اگر خود من آن شعر را نوشته باشم، کنار می‌گذارم و می‌گویم نوجوان این را نمی‌فهمد. متأسفانه ما مخاطب‌مان را به خوبی نشناخته‌ایم و در نوجوانی خودمان مانده‌ایم و همان شعرها را می‌خوانیم و تکرار می‌کنیم. انگار داریم خاطرات خودمان را در شعرهای نوجوان بازنویسی می‌کنیم. این‌گونه است که هیچ اتفاقی در شعر نوجوان رقم نمی‌خورد و هیچ پیشرفتی نداریم. حداقل در این ده سالی که من در شعر نوجوان هستم، پبشرفتی ندیده‌ام.
دغدغه نوجوان در شعر عاشقانه، عشق به جنس مخالف نیست
این شاعر درباره شعر عاشقانه نوجوان گفت: در شعر عاشقانه نوجوان هم متأسفانه نگاه ما فقط تمایل به جنس مخالف است. در صورتی که دغدغه نوجوان در عشق اصلا این چیزها نیست. نوجوان امروز کاری به جنس مخالف ندارد. وقتی به یک نوجوان از عشق می‌گوییم، عشق به همه چیز به ذهن او می‌آید، نه عشقی که مد نظر منِ شاعر است. شاید عشق به پدر، عشق به هم‌کلاسی، عشق به طبیعت، عشق به زندگی و… به خاطرش بیاید. اما متأسفانه ما حتی در شعر عاشقانه نوجوان هم فقط از یک زاویه به موضوع نگاه می‌کنیم و نتیجه آن این است که مخاطب آن را پس می‌زند یا اینکه حتی گمراه می‌شود.
هاشمی‌پور در پایان گفت: همه ما می‌دانیم که نوجوانان امروز موسیقی گوش می‌کنند و فیلم می‌بینند و آگاه هستند و ذهن‌شان خیلی بازتر از تصور منِ شاعر است. اگر من به عنوان یک شاعر نوجوان شناخت واقعی از آنها نداشته باشم و خودم را طبق شرایط روز تقویت و به‌روز نکنم، این نوجوان چگونه می‌خواهد خوراکش را از منِ شاعر تهیه کند؟ ما باید در شعر نوجوان دست از تکرار مسیر گذشته برداریم و تجربه‌های جدید را رقم بزنیم. تنها در این صورت است که می‌توانیم رونق را به شعر نوجوان برگردانیم و آنها را با کتاب‌های شعر نوجوان آشتی دهیم.
کد خبر 6422583

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/842091/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای زنده قطعه «ارمغان تاریکی» توسط محمد اصفهانی در برنامه هزار و یک

بار سنگین ترافیک در 4 محور خروجی شیراز/ 3 نفر جان باختند

بارش‌های رگباری در خراسان‌رضوی ادامه دارد/ هوای آفتابی در روز طبیعت

آیا اقتصاد ایران کمبود نقدینگی دارد؟

درخواست 61 میلیاردی کی روش برای حضور روی نیکمت عراق تنها در دو بازی!

رئیس بعدی یوفا را انتخاب کردند

بارسلونا زیر تیغ لالیگا

گزینه اول جانشینی کونسیسائو در میلان

برگزاری اپرای رستم و سهراب اثر استاد لوریس چکناواریان در ایروان

خاطره جالب محمد اصفهانی با یک پاکبان در شهر اصفهان

اعلام اسامی داوران هفته بیست و پنجم لیگ برتر؛ موعود بنیادی فر، قاضی دیدار تراکتور – استقلال

راز شکست صربیناتور فاش شد؛ عفونت چشم، جوکوویچ را از پا درآورد

از رمز و راز نحسی تا نغمه طبیعت؛ حکایت سیزده‌ای که به‌در شد

شمار قربانیان زلزله میانمار فاجعه بار شد

ورود گردشگران روز طبیعت به اماکن گردشگری صالح آباد + فیلم و تصاویر

تداوم بارش های رگباری در خراسان رضوی تا پایان هفته

ورود 5 میلیون و 200 هزار مسافر به خراسان رضوی

سوار کردن مسافر در قسمت بار وسایل نقلیه ممنوع است

فن دایک: لیورپول این‌بار غافلگیر نمی‌شود

مصرف بنزین 16 درصد رشد یافت

سبقت بارسلونا و یامال از رئال و امباپه

آمار بارسلونا که سیمئونه را می‌ترساند!

مجیدی اولین تیم سقوط کننده را مشخص می‌کند

حکم تبرئه دنی آلوز زیر سوال رفت

آنچلوتی: هرگز فکر نمی‌کردم کلاهبردار باشم!

لالیگا دوباره یقه بارسلونا را گرفت؛ اسناد مالی تایید نشد!

زمزمه‌های موسیقی میرطاهر مظلومی در برنامه علی ضیا

گردشگری روستایی خراسان شمالی تقویت می‌شود+فیلم

بنیادی فرد داور بازی استقلال و تراکتور؛ کاظمی قاضی بازی پرسپولیس

هواشناسی گیلان 13 فروردین؛ احتمال وقوع حریق در جنگل ها

ترافیک پرحجم در محور‌های مازندران؛ روز طبیعت زیر بار فشار جاده‌ها+ فیلم

تکلم بعد از 18 سال؛ بازمانده سکته مغزی با ایمپلنت کامپیوتری توانست حرف بزند

پیشنهاد فیلم و کتاب نوروزی به انتخاب‌ پرویز جاهد

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد

آنچلوتی در مادرید دادگاهی شد!

کاریوس تازه شروع کرده بود که تمام شد!

ستاره مسلمان قهرمان 500 میلیون رئالی شد

شهاب زاهدی برای اوراواردز آماده می‌شود

رئیس فدراسیون پاسخ نامه آمریکا را داد

اعلام اسامی داوران هفته بیست‌وپنجم لیگ برتر

بارش‌های رگباری در خراسان‌رضوی ادامه دارد

گلایه پسر محمد اصفهانی از پدرش: در تابستان پدرم کولر را خاموش می کند!

اجرای موسیقی «ایرج رحمانپور» در جمع مردم و مسافران نوروزی

پرخرج ترین انتخابات قضایی تاریخ آمریکا/ قاضی کرافورد نامزد مورد حمایت ترامپ و ایلان ماسک را شکست داد

جزئیات مسابقات کشتی باچوخه گود زینل‌خان اسفراین تشریح شد

پدر محمد الجولانی در یک مراسم عمومی دیده شد (برای اولین بار)+ عکس

سوانح رانندگی در جاده های خراسان رضوی منجر به مصدومیت 14 نفر شد

حجم بار ترافیک بالا در محورهای استان بوشهر

امروز میادین و بازارهای میوه و تره‌بار تعطیل است

قطار گردشگری امسال به کدام شهرها می رسد؟