دیار مرزی تایباد، محل تلاقی تاریخ، فرهنگ، هنر، ایثار و شهادت
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - گروه استانهای دفاعپرس- «برات کلثومیان» پیشکسوت دفاع مقدس؛ کارنامه ایثارکری شهرستان تایباد را 125 شهید گلکونکفن برای استقرار نظام جمهوری اسلامی و 338 جانباز و 32 آزاده و بیش از هزار رزمنده تشکیل میدهد.
از مجموع شهدای تایباد، 54 درصد اهل تشیع و 46 درصد اهل سنت هستند. 11 شهید از شهدای تایباد دانشآموز و 6 شهید گمنام با 4 یادمانی که این شهدای والامقام در آن آرمیدهاند گلزارهای شهدای با نام و گمنام سطح شهرستان تایباد به زیارتگاه عاشقان و عارفان این خطه تبدیل شده است.
با توجه به فرارسیدن روز طبیعت مفتخریم با معرفی جاذبههای گردشگری شهرستان توجه گردشگران را به این نقطه از ایران اسلامی و استان خراسان رضوی جلب کنم.
شهرستان مرزی تایباد در مجموع دارای 72 اثر ثبت شده در فهرست میراث ملی ایران است.
آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی این نقطه در شرق کشور و خراسان رضوی آماده بازدید مسافران و گردشگران نوروزی است.
کشاورزی و دامپروری شغل مردم و بهخصوص روستاییان این شهرستان است؛ به طوری که 85 اقتصاد آن وابسته به بخش کشاورزی است.
حولهبافی، قالیبافی، دوتارسازی و سوزندوزی از صنایعدستی تایباد به شمار میرود. تایباد به دلیل زندگی همدلانه، دوستانه و به دور از تعصب مسلمانان اهل تسنن و تشیع در کنار هم، به «شهر وحدت و همدلی» شهرت یافته است. مردم مؤمن و متدین آنگونه درهمآمیختهاند که از یکدیگر قابلتمایز نیستند.
آرامگاه مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی
آرامگاه مولانا زینالدین ابوبکر تایبادی در خیابان مولانای غربی شهر تایباد واقع شده است. این مکان مدفن مولانا زینالدین ابوبکر تایبادی، عارف و فصیح قرن هشتم هجری، میباشد و بر آن درخت پسته کهنسالی سایه افکنده است.
وی از اندیشمندان دوران خود بوده و امیر تیمور گورکانی، اولین پادشاه سلسله تیموریان، خود را مرید او خطاب کرده است.
مجموعه آرامگاه شامل یک مسجد با ایوانی رفیع و زیبا و ایوانچههای آجری در اطراف آن است. نمای بیرونی ایوان با کاشیکاریها و آجرکاریهای ظریف تزیین شده و با خطوط و نقوش اسلیمی و خطایی آراسته شده است. کتیبه ایوان به خط ثلث شامل 11 آیه اول سوره کهف است. همچنین کتیبه دیگری به خط ثلث فضای داخلی ایوان را دور میزند و عبارات تاریخی در مورد ساخت آرامگاه بر روی آن نوشته شده است.
سنگکاریهای داخل مسجد هم گنجینهای از دستنوشتهها و یادگاریهای تاریخی است. آرامگاه مولانا زینالدین ابوبکر تایبادی متعلق به قرن نهم هجری و به دستور شاهرخ میرزا، دومین پادشاه سلسله تیموریان و پسر تیمور گورکانی، بنا شد.
کاروانسرای تاریخی عباسآباد
کاروانسرا یا رباط تاریخی عباسآباد در میانه دشت وسیعی و در کیلومتر 26 مسیر تایباد به تربتجام واقع شده است.
این یادگاری متعلق به اواخر دوره تیموری و اوایل صفوی دارای 2 حیاط و در پیرامون آنها ایوان، ایوانچه، اتاقک و آبانبار است.
میل کرات
میل کرات بر روی تپهای نسبتاً بلند در روستای کرات و در کیلومتر 25 محور تایباد به خواف قرار دارد.
این بنا حکم راهنمای مسافران و کاروانیانی را داشته که مسیر جام به خواف و جنوب خراسان را میپیمودند.
میل تاریخی کرات، بنایی است آجری به ارتفاع 25 متر که به دو بخش تحتانی و فوقانی تقسیم میشود. بخش تحتانی آن بهصورت هشتضلعی و بخش فوقانی بهصورت استوانهای ساخته شده است.
این میل تاریخی از لحاظ ظاهری قدری کج به نظر میرسد و مربوط به دوره سلجوقی میباشد.
مزار شاهزاده قاسم
مزار شاهزاده قاسم در شهر مشهدریزه، مرکز بخش میانولایت، و در فاصله 22 کیلومتری از تایباد قرار دارد.
اهالی معتقدند که این مکان، مزار و قبر «قاسم بن محمد بن ابیبکر قحافه» و پدر «ام فروه» میباشد که درختی بر آن روییده و پیرامون آن را دیوارهای سنگی و مشبک محصور کرده است.ام فروه، همسر امام باقر علیهالسلام و مادر بزرگوار امام صادق علیهالسلام است. این بقعه مربوط به دوره صفویه دارای فضایی به نام چلهخانه بهعنوان مکانی برای عبادت است.
طبیعت روستایی تایباد
شهرستان تایباد از آنجایی که جزو نواحی خشک بهحساب میآید و آبوهوایی گرم و کویری دارد؛ اما در جنوب و شمال غرب دارای اقلیمی کوهستانی است.
طبیعت این نواحی کوهستانی در فصلهای بهار و تابستان محلی برای تفریح و گردش خانوادهها به شمار میآید. سبزهزارها، باغات و مزارع روستاهای حسینی، جوزقان، شیزن، استای، پشته، آبقه، ایله، سوران و کهجه مکانی دلانگیز و روحافزای برای طبیعت دوستان و طبیعتگردان است. افراد میتوانند با رفتن به این روستاهای هدف گردشگری از همنشینی و هم صحبتی با مردم محلی لذت کافی را ببرند.
انتهای پیام/
-
سه شنبه ۱۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۱:۰۴
-
۷ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/842126/