رایزنی در هرات و فراه؛ تجارت مرزی خراسان جنوبی در مسیر احیا
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خراسان - فارس / سفر هیئت دیپلماتیک ایران به افغانستان، امیدها برای بازگشایی گذرگاههای مرزی خراسان جنوبی را زنده کرد.
در شرایطی که توسعه مناطق مرزی همواره یکی از دغدغههای جدی سیاستگذاران کشور بوده، خراسان جنوبی با 331 کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان و برخورداری از چهار بازارچه مرزی، بهعنوان یکی از ظرفیتهای بالقوه اقتصادی شرق کشور مطرح است. فرصتی که در صورت بهرهگیری هدفمند و تعامل مؤثر با کشور همسایه، میتواند به یکی از موتورهای محرک توسعه استان، کشور و حتی در سطوح فراملی تبدیل شود.
بازار ![]()
محدودیتهای قابلیت ویژه مرزسالهاست که سه معبر تجاری مهم استان شامل دوکوهانه نهبندان، یزدان زیرکوه و گلورده درمیان در حالت تعلیق به سر میبرند. این گذرگاهها درگذشته سهم قابلتوجهی در تجارت میان ایران و افغانستان داشتند.
اما از اواخر سال 1393، کشور افغانستان بهصورت یکجانبه اقدام به مسدودسازی این گذرگاهها کرد و تنها مرز رسمی ماهیرود به فعالیت خود ادامه داد. در حال حاضر، بیش از 40 درصد صادرات خراسان جنوبی و 38 درصد واردات افغانستان از ایران تنها از طریق همین مرز انجام میشود.
سفر دیپلماتیک؛ روزنه احیای گذرگاههای مرزیدر روز 21 فروردینماه جاری، سفر هیئتی سیاسی-اقتصادی از جمهوری اسلامی ایران به رهبری مقامات بلندپایه از وزارتخانههای راه و شهرسازی، امور خارجه و استانداری خراسان جنوبی به افغانستان، بار دیگر امیدها را برای احیای معابر مرزی مسدودشدن زنده کرد.
بازدید از شهرک صنعتی هرات، ایستگاه روزنک، خطآهن خواف - هرات و همچنین گفتوگوهای دوجانبه در استانهای هرات و فراه، گامی مهم در راستای توسعه تعاملات مرزی، اقتصادی و تجاری میان دو کشور محسوب میشود.
به گفته استاندار خراسان جنوبی، سید محمدرضا هاشمی، بازارچه مرزی ماهیرود بهتنهایی در سال گذشته میزبان 2 میلیون و 914 هزار تُن صادرات به ارزش 941 میلیون دلار به کشور افغانستان بوده است. این مسیر که کوتاهترین مسیر ترانزیتی فراه به بندرعباس نیز به شمار میرود، بیش از 500 کیلومتر از مسیر حمل کالا را کاهش داده و میتواند به شاهراهی مهم در تجارت فرامرزی ایران تبدیل شود.
وی همچنین با اشاره به امنیت پایدار مرزهای استان، تأکید کرد که خراسان جنوبی امنترین مرز مشترک ایران و افغانستان را داراست؛ عاملی که میتواند تضمینکننده استمرار و توسعه همکاریهای اقتصادی با کشور همسایه باشد.نگاه چندبعدی به توسعه مرزدر گفتوگو با مسئولان هرات و فراه، استاندار خراسان جنوبی از آمادگی استان برای سرمایهگذاری در حوزههای بهداشتی، آموزشی، کشاورزی و زیرساختی خبر داد. بهویژه توسعه گردشگری سلامت و کشت فراسرزمینی از جمله محورهای مهم همکاری عنوان شد.
وی با اشاره به پذیرش بیماران افغان در بیمارستانهای خراسان جنوبی، و تحصیل بیش از 850 دانشجوی افغانستانی در دانشگاههای استان، بر گسترش پیوندهای علمی، فرهنگی و انسانی میان دو کشور تأکید کرد. فرصتهای جدید سرمایهگذاریخراسان جنوبی با بیش از 54 نوع ماده معدنی و بزرگترین ذخیره زغالسنگ خاورمیانه (حدود 900 میلیون تن)، بستری غنی برای سرمایهگذاریهای معدنی فراوریری محسوب میشود. همچنین توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در استان، با راهاندازی نیروگاههای بادی و خورشیدی جدید، این استان را به الگویی برای همکاری مشترک در حوزه انرژی نیز تبدیل کرده است.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به برگزاری نمایشگاه تجاری و تولیدی مشترک در خردادماه سال جاری با حضور بازرگانان و تولیدکنندگان هرات و فراه در بیرجند، آن را بستری برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی و جذب سرمایهگذاریهای مشترک عنوان کرد.
وی همچنین از تداوم نشستهای مشترک میان تجار، مدیران مرزی و مقامات دو کشور خبر داد.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/847688/