پیام خراسان

آخرين مطالب

مردی که معتقد بود غلط‌نویسی ضرر ندارد را بشناسید مقالات

مردی که معتقد بود غلط‌نویسی ضرر ندارد را بشناسید
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش ؛ اسفند 1323، حسن انوشه، نویسنده، پژوهشگر تاریخ و زبان و ادبیات فارسی و سرپرست گروه نویسندگان دانشنامه ادب فارسی در یکی از روستاهای بابل متولد شد و پنج سال پیش، 23 فرودین 1399 از دنیا رفت.
به گزارش ایسنا، انوشه تحصیلات خود را در بابل گذراند و در ادامه تحصیلاتش را در رشته زبان و ادبیات عرب در سال 1344 در دانشگاه تهران آغاز کرد و در سال 1348 دانش‌آموخته شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پس از فارغ‌التحصیلی به سربازی رفت و در دوران سربازی با بهاءالدین خرمشاهی آشنا شد. خرمشاهی او را به کامران فانی و سعید حمیدیان معرفی کرد. همچنین در این مدت، زبان انگلیسی را فراگرفت. حسن انوشه پس از پایان سربازی در سال 1350 به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد و تا هنگام انقلاب در مدارس شاهی (قائم‌شهر کنونی) و بابل آموزش می‌داد. کامران فانی در مراسم بزرگداشت حسن انوشه، درباره او گفته بود: «در سال 1345 و پس از آن که رشته ادبیات را در دانشگاه به پایان بردم، به سربازی رفته و در آنجا با حسن انوشه آشنا شدم و علاوه بر آن، بهاءالدین خرمشاهی و سعید حمیدیان بودند که خرمشاهی و انوشه به خاطر هم‌قد بودن با هم و حتی در یک تخت دوطبقه افتادند و من و حمیدیان هم با هم. پس از دوران آموزشی، در آن سال‌ها معمول بود که لیسانسه‌ها بویژه ادبیات فارسی و زبان، به سپاه دانش می‌رفتند، اما تابستان سال 48 که اختلافات ایران و عراق جدی شد و در آستانه جنگ تمام‌عیار قرار گرفتند، ما هم خود داوطلبانه به خوزستان رفتیم. اگرچه جنگی درنگرفت اما ما در آن زمان به سربازان و افسران، آموزش زبان، ادبیات و تاریخ می‌دادیم. بدین ترتیب گردان ما، زیر چادر تبدیل به مرکز آموزش شده بود. در آنجا بود که متوجه شدم انسان‌ها بالقوه خواننده کتاب هستند؛ در ابتدا اگرچه سربازان کتاب‌ها را با تأنی قبول می‌کردند اما به مرور علاقه‌مند مطالعه شدند. پس از این دوره، اگرچه هر یک به شهر خود بازگشتیم اما رابطه نزدیک‌مان و همفکری و همدلی‌مان حفظ شد و ایام نوروز و تابستان رفت و آمد داشتیم.
انوشه دبیر در دبیرستان‌ها شد و من هم به چاپ کتاب روی آوردم. اما حس می‌کردم انوشه با این وسعت دانش به تاریخ ایران می‌تواند کار کند. به او گفتم بدون دانستن زبان خارجی بین‌المللی - که تا آن زمان نمی‌دانست - نمی‌توان پیشرفت کرد. من کتاب کوچک تاریخ جهان را به انوشه دادم که با علاقه خواند به صورتی که پس از آن به زبان انگلیسی مسلط شد و تاریخ غزنویان را در سال 1356 ترجمه کرد. از آن زمان راهش را پیدا کرد و تا امروز فراز و فرودهای بسیاری داشته است.»
حسن انوشه همزمان کار ترجمه را نیز آغاز کرد. نخستین برگردان او، تاریخ کوتاهی از دریانوردی در جهان بود. اما نوشته‌های خود را گم کرد و انتشار آن سرانجامی نیافت. پس از آن کتاب تاریخ غزنویان نوشته کلیفورد ادموند باسورث را به پیشنهاد کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی ترجمه کرد و مؤسسه انتشاراتی امیرکبیر آن را در سال 1355 منتشر کرد.
او از همان اوایل دهه 60 که دایرهالمعارف تشیع به راه افتاد، با این پروژه همکاری کرد و حدود 2500 مدخل برای آن نوشت. در سال 1363 به همراه انتشارات امیرکبیر، برگردان یکی از جلدهای تاریخ ایران کمبریج و همچنین کتاب ایران و تمدن ایرانی نوشته کلمان اوار را منتشر کرد. سپس برگردان ایران در سپیده‌دم تاریخ نوشته جرج کامرون را در سال 1365 با همراهی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر کرد. در اوایل دهه 1370 (خورشیدی) یکی دیگر از جلدهای تاریخ ایران کمبریج و همچنین یک جلد از تاریخ آفریقا را در انتشارات علمی و فرهنگی منتشر کرد.
در سال 1372 به دعوت احمد مسجدجامعی شروع به تدوین کتابی درباره ادب فارسی کرد که به نام «دانشنامه ادب فارسی» شناخته شده است.
او زمانی که سخن از تهدید زبان فارسی در میان بود، گفته بود: «حرف بیهوده‌ای است و اصلا زبان فارسی چرا باید در معرض تهدید باشد؟ زبان ما شناسنامه‌دار است و چندهزارساله و به این زودی‌ها از بین نمی‌رود. زبان فارسی به گسترش فرهنگ جهانی کمک و خدمت کرده است و بالای 110 میلیون گویش‌ور دارد که به آن حرف می‌زنند.»
او همچنین معتقد بود «غلط‌نویسی ضرر ندارد!» و «درست ننوشتن آسیبی ندارد!» و می‌گفت: زبان را گویندگان آن و کسانی که به آن زبان حرف ‌می‌زنند و فکر می‌کنند، نگه می‌دارند و این مسئله را که گذر زمان به زبان آسیب می‌رساند جدی نگیرید. این غلط نوشتن‌ها به مرور زمان کنار می‌روند. زبان مانند جریان رود می‌ماند و این غلط‌ها کف روی آب است و از بین می‌رود. غلط‌نویسی در همه زبان‌ها هست. برخی غلط و کج و کوله می‌نویسند و کلمات را می‌شکنند اما زبان معیار همیشه باقی می‌ماند و نباید ترسید. شاعری که شعر می‌گوید شعر غلط نمی‌تواند بگوید.
همچنین همراه با برخی دیگر از فرهنگ‌نویسان کتاب «فرهنگ زندگینامه‌ها» را در اواخر دهه 60 منتشر کرد. 
حسن انوشه در دهه آخر عمر خود، به نگارش دو فرهنگ پرداخت؛ یکی درباره فارسی افغانستان به نام «فارسی ناشنیده» که در جوایز کتاب سال از آن ستایش شد، و دیگری، «دانشنامه مازندران» که به خاطر آن بنیادی را در بابل تأسیس کرد.
یکی از مشهورترین کارهای ویراستاری حسن انوشه، ویراستاری جلد نهم «تاریخ تمدن» (عصر ولتر) ویل دورانت است. او در سال‌های پایانی زندگی سرپرستی بخش تاریخ «دایرهالمعارف بزرگ اسلامی» را بر عهده داشت.
از دیگر آثار حسن انوشه می‌توان به «تاریخ ایران کیمبریج: از ظهور اسلام تا آمدن دولت سلجوقیان»، «تاریخ ایران کیمبریج: از سلوکیان تا فروپاشی دولت ساسانیان»، «تاریخ ایران کیمبریج: از آمدن سلجوقیان تا فروپاشی دولت ایلخانان»، «ایران و تمدن ایرانی، کلمان هوار»، ترجمه «ایران در سپیده‌دم تاریخ» و غیره اشاره کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/847819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مصدوم شدن 3 دانش‌آموز مشهدی در تصادف صبحگاهی

دی‌جی‌ علی گیتور از نحوه آشنایی با همسر و تولد فرزندش می‌گوید

شهردار طبس، منتخب ستاد خدمات سفر استان خراسان جنوبی شد

افزایش 86 درصدی توزیع سوخت هواپیمایی در خراسان جنوبی

4 نقطه حادثه‌خیز از محورهای خراسان جنوبی اصلاح شد

فرماندار تایباد: 8700 هکتار زمین برای ساخت منطقه آزاد دوغارون پیش‌بینی شدده است

کویر مرگبار شد/ ماجرای کشف جسد پزشک سی‌ساله چه بود؟

تیرآهن شرق، گامی به جلو یا بحرانی برای آینده؟

سریال پایتحت قحطی به بار آورد!

پیوست رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی اقدامات نوروزی شهرداری مدنظر قرار گیرد

مشهد و تهران، رکوردار مصرف آجیل در نوروز 1404

حمله پلنگ کار دست دامداران دامدامی داد؛ 200 رأس گوسفند و بز تلف شدند!

بانوی بجنوردی در جام ملت‌های آسیا قضاوت می‌کند

اجرای فاز یک طرح‌هادی در 600 روستای خراسان شمالی

حقیقتی که رادیو درباره «سیدحسن نصرالله» کشف کرد

تقدیم یک اثر ماندگار به حماس؛ کتابی که غزه‌ را زنده نگه‌می‌دارد

بی‌اعتنایی مدافع فرانسوی به پیشنهاد سعودی‌ها

مارتینز: قرار نیست در هر بازی 5 گل بزنیم

9 مسابقه‌ای که پرسپولیس را از قهرمانی دور کرد

محمد صلاح قید 3 تن طلای عربستان را زد

مدافع ملی‌پوش تراکتور به کمیته انضباطی احضار شد

تجمع دانشجویان مشهدی در حمایت از مردم مظلوم غزه

بادهای طوفان‌زا در خراسان رضوی شدت می‌گیرد

نشست مشاور وزیر در اموربانوان با سرپرست آموزش و پرورش خراسان جنوبی

طنین همدلی به روایت «تار ایرانی»

اتمام نهال‌کاری 90 هکتار از بیابان‌های دشت سربیشه

راز برد پرسپولیس ؛ این بازیکن باید اخراج شود

ارتقای سطح هوشیاری در برابر نفوذ دشمنان راز حفظ و اعتلای نظام اسلامی است

معیارهای جدید ارزیابی واحدهای نمونه خدماتی ابلاغ شد

راز عقب نشینی ترامپ

طرح «مارشال اسلامی» گامی راهبردی در دیپلماسی شهری مقاومت

چالش‌های جدید زندگی مدرن و تأثیرات آن بر سلامت جسمی و روانی

ماموستا قادری: مردم غزه با مقاومت عظمت رژیم صهیونیستی را شکستند

گلزن بازی پرسپولیس این بار در نقش نجات دهنده

تصاویر/دیدار مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش هاى دفاع مقدس خراسان شمالی با مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی: پویایی مجتمع فرهنگی و هنری امام رضا (ع) در اولویت قرار دارد

حمله پلنگ کار دست دامداران دامدامی داد؛ 200 راس گوسفند و بز تلف شدند

بیش از 80 اثر ایرانی در نمایشگاه بین‌المللی «ادبیات غیرداستانی» مسکو عرضه شد

عرضه بیش از 80 اثر از ایران در نمایشگاه «ادبیات غیرداستانی» مسکو

محدودیت سنی برای دریافت پروانه کسب ابطال شد

خبر وزیر تعاون درباره کالابرگ

فرصت فتح سه‌گانه؛ بارسا خوش شانس است

کسب طلای بوکس ژیمنازیاد صربستان توسط دانش آموز مشهدی

حجت‌الاسلام زرندی: حوزه‌های علمیه در پاسخگویی به شبهات نقش برجسته‌ای دارند

آیا یوتیوب جایگاه آهنگسازان را می‌گیرد؟

افزایش 86 درصدی توزیع سوخت هواپیمایی و ریلی در خراسان جنوبی

درخواست جدید SEC و بایننس از قاضی برای تعویق در پرونده قضائی

جزییات تازه از مرگ دردناک پزشک متخصص اطفال در کویر/ علت چه بود؟

اقدامات ارزشمند فولاد سنگان در تحقق تولید، رکوردشکنی فولاد سنگان در اسفند 1403

تحویل 200 مترمربع زمین به والدین 4 قلو در شهرستان جغتای