دعوای ناشران و کتابفروشان بر سر فروش یارانهای کتاب
مقالات
بزرگنمايي:
پیام خراسان - : نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از رویدادهای بزرگ فرهنگی در ایران با رویکرد جهانی است که تا به حال و با گذشت بیش از سه دهه، مولفههای بومی آن نسبت به رویکردهای جهانی این نمایشگاه نسبتاً پررنگ بوده است. این رویداد فرهنگی بیش از آنکه در راستای اصول و تعاریف رایج در نمایشگاههای بینالمللی کتاب در کشورهای مختلف جهان حرکت کند، بر اساس پیشینه، برداشت و تعاریف اهالی نشر و مخاطبان کتاب در ایران برگزار شده و هر سال در ایام برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، محل برپایی این رویداد بزرگ فرهنگی به جایی برای خرید و فروش محصولی فرهنگی به نام کتاب تبدیل شده و برخی با کنایه، این بازار فرهنگی را با سایر بازارها همچون میوه و ترهبار مقایسه کردهاند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در حالیکه سنت نمایشگاهداری در حوزه کتاب در کشورهای دیگر، بیشتر جنبه نمایشگاهی، نه لزوما فروشگاهی، دارد و نمونه کتابهای جدید تولید شده در طول یک سال، فاصله نمایشگاه سال قبل تا نمایشگاه جدید، در معرض بازدید فعالان موسسات و بنگاههای نشر و آژانسهای ادبی قرار میگیرد و معمولاً هم حق امتیاز چاپ و نشر آثار جدید در کشورهای مختلف بین موسسات نشر و آژانسهای ادبی واگذار و حقوق افراد مختلف در پروسه تولید یک کتاب، از مولف در گام اول گرفته تا ناشر و توزیع کننده کتاب در مراحل بعدی رعایت و قراردادهای لازم منعقد میشود. مسئولان فرهنگی و دستاندرکاران بازار نشر در ایران در طی دهههای اخیر با شرکت در اغلب این نمایشگاههای کتاب در کشورهای مختلف و مقایسه آن با شکل و کارکرد نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کمکم به این نتیجه رسیدند که باید به مرور فرم و نحوه اجرای نمایشگاه کتاب تهران را به ساختارهای حاکم بر نمایشگاههای کتاب در سایر کشورهای جهان نزدیک کرد و این رویداد بزرگ فرهنگی در ایران را همشکل و همطراز با نمایشگاههای کتاب در سایر کشورهای جهان کرد.
اولین گام در این زمینه، انتقال بخش فروش حمایتی(یارانهای) کتاب در نمایشگاه کتاب تهران از حالت حضوری در محل نمایشگاه کتاب به بخش نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود که در آن، خریداران به سامانه فروش مجازی نمایشگاه مراجعه و کتابهای مورد نظر را تهیه میکردند. این رویکرد تازه در دورههای اخیر با برخی حواشی هم همراه بوده است. از جمله، حضور کتابفروشان در این نمایشگاه مجازی کتاب تهران که در ایام برپایی نمایشگاه کتاب تهران، در کنار ناشران به فروش کتاب میپرداختند. این شیوه فروش کتاب که در دو دوره اخیر نمایشگاه کتاب صورت گرفت با مخالفت شدید برخی ناشران مواجه شد که معتقد بودند کتابهای انتشارات آنها همزمان توسط برخی کتابفروشیها در بخش مجازی نمایشگاه عرضه و در مواردی با تخفیف بیش از میزان تعیین شده توسط خودِ ناشر عرضه شده است.
مخالفت ناشران با این مسئله باعث شد در آستانه برگزاری نمایشگاه کتاب امسال، دست اندرکاران و تصمیمگیران نمایشگاه کتاب تهران، کتابفروشان را از بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران حذف کنند. این تصمیم هم با اعتراض شدید کتابفروشان مواجه شد تا اینکه مسئولان برگزاری نمایشگا کتاب تهران اخیراً و در تازهترین اظهار نظر اعلام کردهاند در پی اعتراض تعدادی از کتابفروشان به این تصمیم(حذف کتابفروشان از بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران)، ستاد اجرایی نمایشگاه موضوع را مجدداً در شورای سیاستگذاری مورد بحث قرار داد که اعضاء پس از تبادل نظر مجدد بر رأی قبلی خود اصرار داشتند؛ اما تأکید کردند که معاونت فرهنگی به اشکال دیگر از کتابفروشان در طول سال حمایت کند. موضوعی که هنوز ابعاد آن مشخص نیست و در روزهای آینده باید واکنشها در این زمینه را دید و درباره تبعات آن سخن گفت.
کد خبر 940478 منبع: همشهری آنلاین برچسبها کتاب خارجی و نمایشگاه خارجی کتاب - نمایشگاه داخلی کتاب - کودک و نوجوان کتاب - تاریخ کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان کتاب - داستان و رمان کتاب - نهادها، مناسبتها و جوایز کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری کتاب - معرفی و نقد
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/857677/