پیام خراسان

آخرين مطالب

سیمین دانشور تا وقت بازنشستگی‌اش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمی‌داد مقالات

سیمین دانشور تا وقت بازنشستگی‌اش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمی‌داد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از مهر، اسمش سیمین‌تاج بود، ولی به قول خودش «مرحوم فروزانفر، مرا دوشیزه مشکین شیرازی می‌نامید تا اشارتی باشد به پوست آفتاب‌خورده جنوبی‌ام.» سیمین‌تاج یا آن‌طور که ما می‌شناسیمش سیمین دانشور، زنی یکتا در ادبیات ماست.
سیمین دانشور متولد 8 اردیبهشت 1300 در شیراز، در خانواده‌ای فرهنگی به دنیا آمد؛ پدرش محمدعلی دانشور پزشک و علاقه‌مند به ادبیات بود و مادرش قمرالسلطنه حکمت مدیر هنرستان دخترانه و نقاش بود، دخترعموی علی اصغر حکمت و سردار فاخر حکمت.
شش فرزند داشتند، سه پسر به نام‌های منوچهر، هوشنگ و خسرو و سه دختر به نام‌های هما و سیمین‌تاج و ویکتوریا. در کتابخانه پدرش کتاب‌های زیادی بود و او آن‌ها را خوانده بود، حافظ و سعدی و ناصرخسرو و بیهقی و… مدرسه مهرآیین می‌رفت و انگلیسی می‌دانست و با ادبیات جهان هم آشنا شده بود. 16 سالش بود وقتی زمستان بی‌شباهت به زندگی ما نیست (اولین مقاله‌اش) در نشریه‌ای منتشر شد. شاگرد اول کشور شد و دیپلم گرفت و با یک خواهر و یک برادر به تهران آمد، که یکی پزشکی خواند و یکی باستان‌شناسی، سیمین هم رفت سراغ ادبیات فارسی.
سیمین 20 ساله، پس از فوت پدر در رادیو تهران مشغول به کار شد، همکار شاملو و کسمایی بود. هفت سال بعد از رادیو بیرون آمد و به روزنامه ایران رفت، سال 1328 هم دکترای ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران گرفت و رساله‌ای درباره زیبایی‌شناسی ادبیات قرن هفتم نوشت. سال قبلش اولین مجموعه داستان کوتاهش را چاپ کرده بود؛ «آتش خاموش». سال بعدش هم با مردی که باری در اتوبوس شیراز کنار دستش نشسته بود و همسفر شده بودند ازدواج کرد، جلال آل‌احمد. ازدواجی که علیرغم همه مخالفت‌ها 20 سال ادامه داشت، تا روز غروب جلال.
دانشور در شهریور سال 1331 با دریافت بورس تحصیلی از مؤسسه فولبرایت به دانشگاه استنفورد آمریکا رفت و در رشته زیبایی‌شناسی به مدت یک تا دو سال تحصیل کرد، و وقتی به ایران بازگشت به خانه‌ای رفت که جلال خودش نقشه‌اش را کشیده بود و ساخته بودش. همین خانه دزاشیب توی کوچه ارض. خانه‌ای حیاط‌دار و آجری در نزدیکی دربند و کوه‌های شمیران.
سیمین و جلال در یک کتاب همکاری داشتند، در سال 1351، کتاب «چهل طوطی» که ترجمه‌ای است از مجموعه‌ای از حکایت‌های هندی که لین یوتانکِ چینی، در کتابی به نام The Wisdom of India جمع کرده است. به جز این کار مشترک که سه سال بعد از مرگ جلال منتشر شد، هرچه می‌نوشت را به او نشان می‌داد، اما اجازه دخالت نمی‌داد.
سیمین دانشور از همان سال 1336 که بازگشت، مشغول تدریس بود. ابتدا در هنرستان و بعدها در دانشگاه تهران، جایی که 20 سال درس داد ولی به خاطر مخالفت ساواک، تا وقت بازنشستگی‌اش هرگز استاد تمام نشد. او در مبارزات اجتماعی و فرهنگی فعالیت داشت، تا وقتی جلال بود با او و بعدها به تنهایی. در نخستین انتخابات کانون نویسندگان ایران [که] در فروردین سال 1347 (یک سال قبل از درگذشت جلال) برگزار شد، به عنوان نخستین رئیس این کانون انتخاب شد. در دوران فعالیت خود، به مسائل هویت زن ایرانی و جایگاه اجتماعی زنان در جامعه توجه ویژه داشت و در آثارش این موضوعات را به شکلی عمیق بررسی کرد.
18 مهرِ 1356 دانشور نخستین سخنرانِ در شب‌های شعرِ گوته در باغِ انجمنِ فرهنگیِ روابطِ ایران-آلمان بود؛ که در جریان مبارزات منجر به پیروزی انقلاب به ده شب یا شب‌های گوته معروف شد. او گفتارِ خود را با آیه‌ای از قرآن (ربِّ اشْرَحْ لِی صَدرِی…) آغاز کرد و در باب هنر معاصر و رابطه‌اش با آزادی سخن گفت. در آن شب اخوان هم شعری خواند از کتاب «دوزخ اما سرد». شب چهارم این ده شب حسین منزوی شعر «بانو» را قرائت کرد که به گفته خودش مخاطب این شعر سیمین دانشور بوده است.
و از برجسته‌ترین نویسندگان و مترجمان ایرانی و نخستین زن ایرانی بود که به صورت حرفه‌ای به زبان فارسی داستان نوشت. مهم‌ترین اثر سیمین دانشور رمان «سووشون» (1348) است که نثری ساده و روان دارد و به 17 زبان ترجمه شده است. این رمان از پرفروش‌ترین و تأثیرگذارترین آثار ادبیات داستانی ایران به شمار می‌رود و روایت مقاومت مردم است در برابر انگلیسی‌ها. هرچند «آتش خاموش» نخستین مجموعه داستانی به قلم یک زن ایرانی به شمار می‌رود، از سیمین آثاری چون «غروب جلال» (1361 منتشر شد ولی بخش اولش به نام «شوهرم جلال» 1341 نوشته شده بود)، «شهری چون بهشت» (1340)، «به کی سلام کنم» (1359، تمام داستان‌های این کتاب پیش از انقلاب نوشته شده‌اند و موضوع‌شان مسائل سیاسی و اجتماعی دهه 50 و اختناق حاکم است)، «از پرنده مهاجر بپرس» (1376 داستان‌هایی با مضمون انقلاب و جنگ)، «جزیره سرگردانی» (1372) اولین کتاب از سه‌گانه او)، «ساربان سرگردان» (1380 دومین کتاب سه‌گانه) هم باقی مانده است. سومین این سه‌گانه «کوه سرگردان» نام داشت و 1386 به دست ناشر داد، که دو سال بعد طبق گفته ناشر کتاب مفقود شد. دانشور کار ترجمه هم می‌کرد و کتاب‌هایی از نویسندگانی مانند چخوف و جرج برنارد شاو را نیز ترجمه کرد.
سیمین دانشور در سال‌های پایانی عمر به خاطر بیماری نتوانست بنویسد، و سرانجام عصر روز 18 اسفند 1390 (برابر با 8 مارس 2012) در 90 سالگی در خانه‌اش در تهران درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت‌زهرا به خاک سپرده شد. او تا پایان عمر در همان خانه آجری که جلال ساخته بود زندگی می‌کرد. خانه‌ای که بعد از مرگش محل سکونت خواهرش بود، و حالا در اختیار شهرداری است و تبدیل به موزه سیمین و جلال شده است.
259
کد خبر 2056400

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/859473/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رشفورد به یونایتد نرسید؛ انتقام فعلا منتفی است

شادی لیورپول کامل شد؛ کلوپ پیام تبریک فرستاد

در میان تاریکی سراسری اسپانیا؛ تمرین بارسا لغو نشد

توئیت مهم تاجرنیا؛ برنامه سه ساله برای استقلال

سند راهبردی توسعه سرمایه‌گذاری خراسان جنوبی به زودی منتشر می‌شود

برنامه های فرهنگی و هنری خراسان جنوبی؛ از جشنواره‌ها تا بزرگداشت مفاخر

ویدئو کنسرت اجرای «نصفه شب» با صدای علی یاسینی

تک نوازی کمانچه از سهراب پور ناظری

بیانات رهبر معظم انقلاب درباره شکست آمریکا در طبس + فیلم

محمد هاشمی: تندروها 7 سال زیارت خانه خدا را از ما گرفتند!

تفاهم‌نامه 360 میلیارد تومانی بنیاد برکت برای اشتغال‌زایی و اعزام زائران مناطق محروم به مشهد مقدس

احتمال لغو میزبانی مشهد از بازی تیم ملی ایران و کره شمالی

رایزن سابق ایران در کنیا: صادر‌کنندگان فکر می‌کنند هر کالایی به آفریقا ببریم بازار دارد!

تورم فروردین از 33 درصد عبور کرد

خسارات وارده در بندر رجایی بیشتر در چه کالاهایی بوده است؟

گره‌های کور مستأجری، چرا باز نمی‌شوند؟

افزایش هزینه حج 1404؛ 250 تا 290 میلیون تومان

حربه جدید طلافروش‌ها؛ پیش‌خرید از مردم با چک شهریور!

پاوارد به بارسا نمی رسد؛ چشم امید اینتر به تورام

درخواست شهروندان آلمانی؛ رودیگر را اخراج کنید!

زمان جشن قهرمانی لیورپول مشخص شد

حمله به تاج و تخت امباپه؛ طوفان گرین‌وود در فرانسه

بدرقه آنچلوتی با حداکثر احترام؛ رئال بی‌وفا نیست

لامین یامال، وارث مسی در بزنگاه‌های خطرناک

عجیب‌ترین تنش سوپرکلاسیکو؛ بچه‌هایت را با کمربند زدی!‏

فصل برای رشفورد تمام شد

اولین جایزه بلینگام جوان؛ لیگ برتر منتظر جوب

23 عنوان برنامه شاخص هفته معلم در استان خراسان رضوی برگزار می‌شود

موزیک ویدئوی سریال «پلیس جوان» با آهنگسازی کارِن همایونفر

دیپلماسی عمومی در حج؛ فرصتی طلایی برای شبهه‌زدایی از ایران

قالیباف: بار جنگ اقتصادی بر دوش کارگران است

ماهیت منازعه برای بقای جوامع / راه منازعه و مخالفت‌ورزیِ ثمربخش را بیاموزیم/ موهبت اختلاف

رکوردهای درخشان لیورپول در فصل قهرمانی با آرنه اسلات

مهارت‌های برتر مالک فوفانا؛ وینگر با استعداد لیون و گزینه خرید لیورپول و آرسنال

هواداران بارسلونا و تمسخر وینیسیوس جونیور؛ گریه کن!

بهترین بهترین‌ها از نگاه رایان خرافنبرخ؛ از کوین دی بروین تا واتارو اندو

آرنه اسلوت و خواندن سرود یورگن کلوپ همراه با هواداران پس از قهرمانی در لیگ برتر انگلیس

گل‌های بازی بارسلونا 3-2 رئال مادرید با گزارش عربی

لحظه غرورآفرین آنفیلد؛ خواندن سرود «تو تنها قدم نخواهی زد» توسط هواداران و اعضای باشگاه

خودروهای لوکس و گران‌قیمت بازیکنان منچسترسیتی

ویدیوی زیبا و احساسی طرفداران لیورپول به مناسبت قهرمانی این تیم

عدالت آموزشی با همکاری تمام نهادها محقق می شود

موزیک ویدئوی کنسرتی حمید عسکری با نام «آهای تو که عشق منی»

قیمت روز محصولات کشاورزی در میادین میوه و تره بار؛ 8 اردیبهشت 1404

توفان با سرعت 72 کیلومتر بر ساعت گناباد را درنوردید

نگاهی به وجه فراموش‌شده تاریخ نفت

سیمین دانشور تا وقت بازنشستگی‌اش استاد تمام نشد!/ به جلال اجازه دخالت نمی‌داد

استاندار فارس از 120 فرصت سرمایه گذاری در نمایشگاه تهران رونمایی کرد

دلیل جهش نرخ ارز| اجرای ناقص قوانین عامل اصلی بی‌ثباتی اقتصادی

لیورپول قهرمان شد، کیه‌زا هنوز نه!