پیام خراسان

آخرين مطالب

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم! مقالات

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مرتضی سرهنگی گفت: نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنیم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم.

پیام خراسان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرهنگی، پژوهشگر، نویسنده و روزنامه‌نگاری است که از روزنامه جمهوری اسلامی به موضوع جنگ پرداخت و پس از آن دفتر ادبیات و هنر مقاومت در حوزه هنری را به همراه هدایت‌الله بهبودی راه‌اندازی کرد و درصدد برآمد که به تحقیق و پژوهش درباره جنگ بپردازد. او در همان سال‌های ابتدایی جنگ به اسرای عراقی توجه نشان داد و در ادامه به بررسی ابعاد دیگری از جنگ نیز توجه نشان داد. برای همین در دفتر ادبیات و هنر مقاومت آثار متنوعی درباره جنگ منتشر شد. یکی از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شد، یادداشت‌های جنگ است، یادداشت‌هایی که به قلم برخی رزمندگان و فرماندهان جنگ نوشته شد، اما تا به امروز تعداد اندکی از آنها به چاپ رسیده است. با مرتضی سرهنگی درباره اهمیت، علت چاپ اندکی از این یادداشت‌ها و… گفت‌وگو کردیم. درباره یادداشت‌های جنگ عراق و ایران که بررسی می‌کردیم متوجه شدیم یکی دو دهه بیش شما به برخی از آن یادداشت‌ها دسترسی پیدا کردید. با توجه این‌که شما هم به این دفترچه‌ها دسترسی داشتید از چه منظر به آنها نگاه کردید. به نظرتان از جنگ یادداشت‌های زیاد باقی مانده یا هرچه بوده تا کنون منتشر شده است؟
من یادداشت‌های جنگ را دیدم و تعدادی از آنها به دستم رسید و آنها را خواندم. به نظرم نوشتن خاطرات و جزئیاتی از جنگ به قلم خود رزمندگان حاضر در صحنه جنگ ایده خوبی بود که از اواسط جنگ عراق و ایران اجرا شد. به رزمندگان دفترچه دادند و به آنها گفتن که در دفترچه‌ها خاطرات‌شان را بنویسند.

پیام خراسان

شاید یکی از دلایل این ایده بر این اساس بود که پس از جنگ جهانی دوم، در زمان جنگ، ملت‌های درگیر دیگر منتظر مورخان رسمی نشدند تا آنها از راه برسند و با گردآوری شواهد به ثبت و ضبط تاریخ جنگ بپردازند. چون در میان سربازان افراد باسواد زیاد بودند که کم کم شروع به یادداشت جزئیات از جنگ در قالب یادداشت‌های روازنه یا خاطرات کلی کردند که برخی آن را خاطرات شفاهی یا تاریخ شفاهی می‌نامند. بنابراین ایده نوشتن در جنگ کم کم شکل گرفت و ما هم در جنگ عراق و ایران سربازان زیادی داشتیم که ممکن بود هیچ‌کدام از آنها هیچ وقت دست به قلم نشوند و هیچ یادداشتی ننویسند. برای همین در جنگ نقاط تاریک زیادی بماند. بنابراین به آنها دفترچه‌هایی برای نوشتن اتفاقات جنگ دادند و برخی از آنها که ذوق نوشتن داشتند شروع به ثبت یادداشت‌های روزانه کردند و برخی هم به بیان بعضی خاطرات یا نکات مهم عملیات‌ها اکتفا کردند. این نوشتن به این امید بود که فراموشی درباره حوادث جنگ را به حداقل برساند.
چرا امروز این یادداشت‌ها برای ما مهم است؟ چرا اصرار داریم که هر آنچه مانده بعد از سه دهه منتشر شود؟
من امروز قرار است درباره عکس‌هایی که از جنگ گرفته شده، صحبت کنم. عکس در زمانی که آتش جنگ شعله‌ور است، برای ما که هزاران کیلومتر از جبهه جنگ دور بودیم، جنبه اطلاع‌رسانی دارد. ضمن این‌که عکس‌ها اطلاعات خوبی به ما می‌دهند. هر چند امروز هم افراد زیادی به عکس‌های جنگ علاقه دارند تا بدانند در جنگ چه گذشته است. اما پس از اینکه جنگ تمام شد، عکس‌های جنگ تبدیل به اسناد می‌شوند. سندهای محکمی که هر وقت بخواهیم درباره جنگ تحقیق کنیم یا مطلبی بنویسیم برای شاهد مثال چند عکس را ضمیمه مطلب می‌کنیم. بنابراین عکس یکی از منابعی است که می‌توانیم به آن رجوع کنیم. امروز برای نوشتن از جنگ نیاز به منبع‌سازی داریم و دفترچه‌ها یکی از منابع روایت جزئیات مهمی از جنگ است.
شنیدم مدتی چند دفترچه نزد شما امانت بود، وقتی به دفترچه‌ها نگاه می‌کردید چه مطالبی در آن بود که توجه‌تان را جلب کرد؟ کنجکاو نشدید که چه‌تعداد دفترچه از جنگ باقی مانده و کجا نگهداری می‌شود؟
تا جایی که به یاد دارم دفترچه‌ها دست خود رزمنده‌هاست. هر چند ایده پخش دفترچه میان رزمنده‌ها، ایده خوبی بود، اما همه شروع به نوشتن نکردند. تعدادی از آنها شروع به نوشتن و ثبت جزئیات جنگ کردند که برخی از آنها منتشر شده است. بعضی دیگر احتمالاً دفترچه‌ها را به سپاه دادند یا یگانی که در آن حضور داشتند. چون به آنها گفته بودند که در دفترچه یادداشت بنویسید و به ما بدهید.
به نظرتان فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند چه نکاتی را باید در نظر بگیرد که همه افرادی که علاقه‌مند به اطلاعاتی از جنگ عراق و ایران دارند رغبت کنند و یادداشت‌ها را بخوانند؟
این حرف درستی است که همه علاقه‌مند بشوند که درباره جنگ بخوانند و تمام دغدغه ما هم همین است. به نظرم فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند باید بتواند لحن راوی را حفظ کند. چون لحن راوی خودش سند است.
ما در ادبیات جنگ با سربازها طرف هستیم، با ادیب، مورخ و دیپلمات طرف نیستیم که حرف‌های قلمبه سلمبه بزند. بنابراین من که مشغول کار روی یادداشت‌ها هستم و می‌خواهم آنها را با افزودن حواشی و پانویس آماده چاپ کنم، نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی آن کلمات و جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم. گاهی به بچه‌ها می‌گویم ما یک قواره پارچه پیش خیاط می‌بریم و از او می‌خواهیم برایمان پیراهن بدوزد. خیاط هم اندازه ما را می‌گیرد و بعد آن را می‌دوزد. چرا اندازه می‌گیرد؟ چون می‌خواهد برایمان پیراهنی بدوزد که این پیراهن نه بزرگ نه کوچک باشد. حالا اگر بخواهیم پیش یک راوی برویم و با او مصاحبه کنیم، چه چیزی را باید اندازه بگیریم؟ دهان او را، ما باید لحن او را بشناسیم، چون می‌خواهیم برایش یک کتاب بدوزیم که این کتاب برای تنش نه کوچک باشد نه بزرگ. در اینجا لحن و ادبیا آن سرباز مهم است.
چون شما چند تالیف درباره سردار حاج قاسم سلیمانی دارید، اطلاع پیدا کردم از او یادداشت‌های زیادی به جا مانده است؟ شما یادداشت‌های او را دیدید؟
نه من ندیدم اما برخی از یادداشت‌هایش منتشر شده است. یادداشت‌های سردار در دست مکتب حاج قاسم است و آنها در حال انتشار یادداشت‌ها هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/860277/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئال در 24 ساعت فلج شد!

کلیپ جذاب باشگاه اینتر برای تقابل امشب با بارسلونا

طرح موزاییکی زیبای هواداران الاهلی برای بازی با الهلال

تاییدیه پرداخت ارزی پرسپولیس برای جذب هافبک تیم ملی ایران

وین رونی: باخت آرسنال تقصیر رایس بود

رویارویی نوستالژیک بارسا و اینتر

ارتباط پنهانی زن متأهل با راننده شوهرش به جنایت ختم شد

انتشار «پیمان نامه» مدیرکل جدید دفتر موسیقی وزارت ارشاد

سوگواری محسن شریفیان برای قربانیان انفجار بندرعباس

ضرورت نقش پیشکسوتان در پیشرفت ورزش خراسان‌جنوبی

«کیمیا بهادری»دختر سال خراسان شمالی؛مسئولان ازدختران ایرانی حمایت کنند

مقام حضرت معصومه سلام‌ الله‌علیها فوق بیان است

ساکنین محلات یافت آباد صاحب بازار میوه وتره بار می‌شوند

5 کیلومتر از باند دوم مسیر دهلران به اندیمشک زیر بار ترافیک می‌رود

استفاده از 180 کتاب تاریخی برای نگارش فیلمنامه سریال حضرت معصومه (س)

تاکید بر همکاری ‌های دو جانبه بنیاد مازندران با دانشگاه علوم کشاورزی

خورشید پشت بام‌های بشرویه، تولید روزافزون برق از انرژی پاک

کشت فراسرزمینی در فراه به جد پیگیری شود

ارائه 404 میلیارد تومان خدمت توسط کانون‌های خدمت رضوی خراسان‌جنوبی

آرتتا: باید در پاریس کار خاصی انجام دهیم

پیام سرمربی استقلال برای هواداران پس از نخستین پیروزی

موزیک ویدئوی «خیال خوش» با آواز علیرضا قربانی

موزیک ویدئوی جدید «بی تو هر شب» با صدای نُوان

افزایش باد و تلاطم دریا در استان هرمزگان از بعدازظهر امروز

«نذر کتاب» پویشی برای ترویج کتاب‌خوانی در مدارس کم برخوردار قوچان است

دریافت 35 هزار میلیارد تومان مالیات از خودرو در 1403

پایان مهلت 50 روزه صمت درباره مجوز سامانه‌های فروش برخط طلا

فابیو کاپلو: حضور‌ امباپه باعث شد تا رئال شبیه پی‌اس‌جی شود

بارسلونای بی‌باک مقابل بدقلق‌ترین حریف ممکن!

جلسه بارسا و نایکی؛ برنامه‌های جذاب در راه است!

انریکه: ذهنیت واقعی‌مان را نشان دادیم

انتشار نماهنگ «خواهر برادری» برای دهه کرامت

خراسان شمالی بر زنجیره‌های گوشت قرمز فرش و گیاهان دارویی تمرکز می‌کند

حدیث روز | راز اصلی دین اسلام

استقبال میهمانان داخلی وخارجی ایران اکسپو از غرفه سازمان منطقه آزاد کیش در دومین روز برگزاری

مراسم بزرگداشت روز روانشناس با حضور روانشناسان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

طلای جهانی به کُما رفت

دلیل عدم جمع بندی در مورد واردات بنزین سوپر مشخص شد

رونالدو و النصر مانع از پرواز دلفین‌ها می‌شوند

پایان همکاری ژسوس و الهلال

جاده‌های خراسان رضوی همچنان گردوخاکی است

آذین بندی معابر صالح آباد در دهه کرامت + فیلم و عکس

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم!

دو خواسته مهم کارگران در هفته کارگر

احتمال کناره‌گیری رئیس الهلال با حذف از آسیا

پیولی: نتایج تیم‌های عربستانی نشانه کیفیت آنهاست

کنسرت راغب علامه، ماهسون و الیاس در ایران

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

انتقاد هواداران آرسنال از اودگارد؛ فقط تماشا می‌کرد!