پیام خراسان

آخرين مطالب

یادگاری نویسی بر آثار باستانی این بار با سیمان!+تصاویر اجتماعي

یادگاری نویسی بر آثار باستانی این بار با سیمان!+تصاویر
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش پارسینه و به نقل از ایسنا، روستای فالونَک از بخش مرکزی شهرستان مَرودشت در استان فارس است و در دهستان رامجردیک واقع شده اشت. در این منطقه، آرامگاه صخره‌ای مشابه آرامگاه شاهان هخامنشی (در نقش رستم) شناسایی شده است که به گمان باستان‌شناسان و پژوهشگران به دوره فراهخامنشی (پس از هخامنشیان) تعلق داشته باشد.
آرامگاه سنگ‌نبشه یا تزئیناتی ندارد و مشخص نیست متعلق به چه شخصی بوده است.
مطالعات شاهرخ رزمجو ـ باستان‌شناس متخصص دورهٔ هخامنشی ـ به همراه احسان احمدی‌نیا ـ باستان‌شناس‌ ـ که در مقاله‌ای با عنوان «چشم‌انداز تدفینی دشت مرودشت در دوره فراهخامنشی با بررسی یادمان‌های دستکند تدفینی» منتشر شده است، نشان می‌دهد «تدفین‌های دست­کند صخره­‌ای قابل تاریخ‌گذاری به دورۀ فراهخامنشی در دشت مرودشت، مانند هر دوره یا محل دیگری، در درجۀ اول به عنوانِ گونه­ای از تدفین­‌های شأن‌زا برای اعضای خانواده­‌های قدرتمند در هرم قدرت اجتماعی ساخته و استفاده می­‌شدند. یادمان­هایی که از یکسو اعتبار، مشروعیت و قدرت ایشان را در بین جمعیت بومی و سایر قدرت­‌های منطقه­ ای افزایش می­‌داد. از دیگر سو، سندی معتبر برای اخلاف دودمانی اشراف در جهت تملک و تداوم تسلط بر املاک اجدادی در آینده محسوب می‌شدند.»

پیام خراسان

سیاوش آریا، پژوهشگر میراث فرهنگی هم براساس پژوهش‌ها و پرس‌وجوهایی که داشته، معتقد است «آرامگاه صخره‌ای «فالونَک» برپایه شواهد باستان‌شناختی از آنِ خاندان بومی پارس و «پَرَتَرَکه‌ها» است اما نمی‌دانیم که در پیوند با کدام فرد است. باید دانست که دودمان فراته‌داران میراث‌داران هخامنشیان بوده و در آیین و باورها از آنان پیروی می‌کردند، از روی سکه‌های بر جای مانده و نام برخی از این فرمانروایان می‌توان به آگاهی‌های بیشتری دربارۀ آنها دست یافت.»
آرامگاه‌های صخره‌ای از دوره داریوش بزرگ هخامنشی به روش چهارپیل (چلیپا یا صلیبی) در کوه دژنِبِشت یا سه گنبدان (نقش رستم) ایجاد شد و پس از آن، جانشینان او از این نمونه پیروی کرده و آرامگاه‌هایی را در نقش رستم و پارسه (تخت جمشید) ساختند. درباره روش تراشیدن جبهۀ آرامگاه نوشته است: از بالای صخره رو به پایین سنگ‌های برجسته را تا اندازه‌ای هموار کرده‌اند، سپس از خطی 26 متر پایین‌تر از قلۀ صخره، سینۀ کوه را در جبهه‌ای به گسترۀ 10 متر تراشیده و 8 متر و نیم پایین رفته‌اند تا شاخۀ بالایی چلیپا تمام شده، آن‌گاه پهنۀ جبهه را دو برابر کرده، دو شاخۀ میانی را با بلندای حدود 7 متر کَنده‌اند و پس از آن، به تراشیدن شاخۀ پایینی پرداخته و 6 متر و هشتاد سانتی‌متر دیگر پایین رفته‌اند. (زنده یاد شاپور شهبازی)

پیام خراسان

ورودی آرامگاه
راه رسیدن به آرامگاه فالونک دشوار است، بدون طناب تقریبا ناممکن به نظر می‌آید. سیاوش آریا حدود پنج ماه پیش توانسته به داخل این آرامگاه برسد هرچند پس از گرفتن عکس، از آن ارتفاع افتاد و آسیب سخت دید و حالا پس از گذشت پنج ماه توانسته درباره آنچه در این آرامگاه دیده است، بنویسد. او از یادگارنویسی‌های متعدد در این آرامگاه با استفاده از سیمان اطلاع داده و نوشته است: «یکی از دشواری‌های یادمان‌های تاریخی و فرهنگی که در روستاها و آبادی‌ها و دور از شهرها جا دارند، رسیدگی نکردن از سوی اداره‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌ها است و آن‌ها را به حال خود رها کرده‌اند. کمبود بودجه و نیروی انسانی در یگان حفاظت میراث فرهنگی سبب شده تا وزارت میراث فرهنگی نتواند به درستی از این میراث حفاظت کند و همین موضوع دست سودجویان اَموال تاریخی و فرهنگی را باز گذاشته است.

پیام خراسان

او براساس مشاهداتش اشاره کرده که‌ گل‌سنگ‌ها در بخش گسترده‌ای از آرامگاه صخره‌ای «فالونک» رخنه کرده و بخش‌های کوچکی از این بنا شکسته شده است که می‌توان به درون خود گوردخمه اشاره کرد. از سویی، یادگارنویسی‌ها با سیمان و اِسپری در درون گوردخمه گسترده است.

پیام خراسان

این پژوهشگر میراث فرهنگی که اشاره دارد در خردادماه 1403 توانسته وارد این آرامگاه شود، در توصیف آن نوشته است: «گوردخمۀ درون آرامگاه بسیار ساده است. در این گوردخمۀ با یک سنگ‌نگارۀ ساده و ابتدایی یا شاید نیمه تمام مواجه می‌شویم که تا کنون مطالعه و بررسی علمی درباره آن انجام نشده و در هیچ نوشته‌ای هم به آن اشاره نشده است. می‌توان پنداشت که به سبب کمبود فضا و جایگاه قرارگیری سنگ‌نگاره، ساده و ابتدایی تراشیده شده است. با این همه، از تعداد زیادی از باستان‌شناسان و پژوهشگران دربارۀ آن پرس‌وجو کردم و آگاه شدم که تا کنون هیچ‌یک پژوهشگران و دوستداران میراث فرهنگی به بالای این آرامگاه به سبب دسترسی سخت و غیرممکن آن راه نیافته‌اند و تنها یونس زارع، باستان‌شناس و کارمند پایگاه جهانی پارسه (تخت جمشید) با طناب در سال 1400 خورشیدی از این آرامگاه بالا رفته است و او هم از وجود این سنگ‌نگاره آگاهی نداشت و تنها یک سنگ‌نگارۀ کوچک و ناقص در ورودی گوردخمه و سمت چپ و بالای آن را شناسایی کرده که بسیار محو شده است. با این همه، به ادارۀ کل میراث فرهنگی استان فارس و مسئول ثبت آثار تاریخی و کارشناسان امر، عکس‌های سنگ‌نگاره را نشان داده و شناسایی سنگ‌نگاره را اطلاع دادم. شوربختانه ادارۀ میراث فرهنگی استان تا کنون این آرامگاه صخره‌ای بسیار ارزشمند و شناخته شده را ثبت ملی نکرده است (محوطه آن را ثبت کرده است) که جای افسوس و نگرانی دارد. بهانۀ ادارۀ میراث فرهنگی برای ثبت نکردن آرامگاه، دسترسی سخت و دشوار به آن است. می‌توانستند با یک نردبان و تجهیزات مورد نیاز در همۀ این سال‌ها آرامگاه «فالونک» را به ثبت ملی برسانند. بی‌گمان در این زمینه کوتاهی شده است.
دربارۀ دیرینگی سنگ‌نگارۀ نویافته و شناسایی‌شده تا انجام کامل پژوهش‌های کارشناسی نمی‌توان چیز بیشتری گفت تنها می‌توان پیشنهاد داد که پژوهش و بررسی‌های بیشتر باستان‌شناسی انجام شود.»

پیام خراسان

این پژوهشگر دیده که یادگارنویسی‌ها با سیمان انجام شده است

پیام خراسان

پیام خراسان

این پژوهشگر میراث فرهنگی سنگ‌نگاره‌ای را در این آرامگاه شناسایی کرده که به دلیل سادگی و ابتدایی بودن آن، گمان بر این دارد که متعلق به دوره پساهخامنشی باشد و پیشنهاد مطالعه و بررسی بیشتر آن را داده است.

پیام خراسان

به گفته این کنشگر میراث فرهنگی، سیمان‌کشی در این آرامگاه با توجه به دسترسی دشوار آن ظاهرا کار برخی کوهنوردان است که در دیگر بناهای تاریخی هم سابقه داشته است.

پیام خراسان

عکس‌ها از سیاوش آریا، کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/750241/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعرض مرد شیطان صفت به پسر 14 ساله تهرانی قبل از ازدواجش لو رفت!

جام قهرمانی در دستان پسر رضا قوچان‌نژاد+ عکس | رصد روز

فیلم/ در مسیر محرومیت‌زدایی با نام امام مهربانی‌ها

رژیم صهیونیستی بار دیگر در 12 نوبت پایتخت لبنان را بمباران کرد + فیلم

فیلم/لحظه سرقت موبایل در مشهد

معرفی کتاب/ فقه امداد و نجات

“باران کوچک”: نقد و بررسی کتاب

آخرین وضعیت تیم ملی فوتسال امید از زبان قاضی

حضور فرزند رهبر انقلاب در یک مراسم+ ویدیو | رصد روز

حضور فولاد خراسان در نمایشگاه صادرکنندگان استان

راز قدرت مرگبار میگ و سوخو فاش شد

خبری از صدور حساب‌های الکترونیک در میدان میوه و تره‌بار عمده فروشی نیست

ابوالفضل قدیانی، زندانی سیاسی، بار دیگر راهی بیمارستان شد

برگزاری اولین جشنواره استانی شعر مقاومت «حرف ایستادگی» در مازندران

گلستان؛ میزبان مسابقات کشوری رباتیک

متقاضیان مسکن مهر، خبرهای خوش در راه است!

راز لاغری سریع با گل کلم! برنامه غذایی کامل و تضمینی

اسرائیل بار دیگر مناطق مختلف لبنان را بمباران کرد

برگزاری اولین جشنواره مداحی «نغمه مقاومت نوجوانان» در مازندران

یادگاری نویسی بر آثار باستانی این بار با سیمان!+تصاویر

صدور هشدار فوری در مشهد/ مردم به طرقبه نروند !

صحبت در مورد امام زمان برای کودکان؛ روش های مختلف و موثر

جهش 208 درصدی فخاس در صادرات و دستیابی به رکوردهای جدید تولید

علت حادثه معدن طبس: بررسی جزئیات و دلایل اصلی این فاجعه

احسان دشتیانه مرد سال 1403 فولاد ایران جایزه خود را به جانباختگان معدن طبس تقدیم کرد

راز لایه سفید روی سیب‌ها فاش شد: این ماده خطرناک نیست! | پارافین روی سیب ها واقعی دارد؟ +ویدئو

رژیم غذایی پرچرب علیه انگل‌ها | راز نهفته در سلول‌های ایمنی بدن کشف شد

کشف تازه باستان‌شناسان در حاشیه هامون

افتتاح 11 هزار میلیارد تومان پروژه عمرانی در خراسان شمالی

کشف راز داشتن یک زندگی شاداب و سالم

از برگزیدگان جشنواره همیار گاز خراسان رضوی تجلیل شد

معاون استاندار و فرماندار ویژه سبزوار: دستگاه‌های اجرایی سبزوار برای مقابله با مخاطرات بارندگی آماده باشند

نخستین سامانه یکپارچه مدیریت بار برق کشور در خراسان رضوی عملیاتی شد

15سرشاخه یک شرکت هرمی در مشهد دستگیر شدند

پیش‌بینی باران شدید برای دو استان؛ مردم مراقب باشند

پیام رهبر انقلاب در پی شهادت «سیدهاشم صفی‌الدین»

زن کُشی این بار در آمل/ قاتل دستگیر شد

استان خراسان رضوی در مسابقات ورزشی ، 103 مدال رنگارنگ کسب کرد

پرواز پهپاد و ریزپرنده در کل کشور ممنوع شد

رئیس جمهور از اجلاس بریکس بازگشت و وارد تهران شد

این زن خنگ رکورد دار ردشدن در آزمون گواهینامه است/ 250 بار مردود شد!+عکس

شکستی دیگر برای فرش آرا در لیگ برتر فوتسال

تهدید صریح سردار سلامی / اعتماد به تاد‌ها نکنید، عملیات وعده صادق 2 را به یاد آورید

سردار حسین سلامی کیست؟ + بیوگرافی

زندگینامه و سوابق سردار حسین سلامی

لیگ برتر واترپلو؛ یک پیروزی و یک شکست برای مشهدی‌ها

تعطیلی بوستان‌ها و آماده‌باش در مشهد به دلیل هشدار سیلاب

مشهد در آستانه سیلاب؛ تعطیلی بوستان‌ها و آماده‌باش کامل نیروها

مشهد در آستانه سیلاب

رسم غلط تیراندازی در مراسم عروسی جان دختربچه فسایی را گرفت