پیام خراسان

آخرين مطالب

آمار فاجعه بار از هدررفت انرژی در ایران/ 37 درصد کل مصرف داخلی هدر می‌رود اجتماعي

آمار فاجعه بار از هدررفت انرژی در ایران/ 37 درصد کل مصرف داخلی هدر می‌رود
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه هم میهن نوشت: این یک فاجعه باورنکردنی مدیریتی در کشور است. ما در ایران به اندازه کل مصرف قاره اروپا گاز تولید می‌کنیم و به اندازه مصرف ترکیه گاز هدر می‌دهیم.
برای اینکه بدانیم در ایران مصرف واقعی انرژی در ایران چقدر است بهتر است مقدار تولید و صادرات آن را بدانیم. تولید نفت و میعانات در سال گذشته میانگین روزانه سه میلیون و ششصد هزار بشکه بوده است که به قیمت 83 دلار خلیج‌فارس حدود 110 میلیارد دلار می‌شود.
گاز هم 275 میلیارد مترمکعب تولید کرده‌ایم که با 25 سنت خلیج‌فارس، حدود 70 میلیارد دلار تولید داشته‌ایم. از جمع 180 میلیارد دلار نفت، میعانات و گاز تولیدشده حدود 35 میلیارد دلار نفت و میعانات و 5 میلیارد دلار گاز صادر شده است. از 140 میلیارد دلار انرژی مصرف‌شده در داخل کشور، حدود 52 میلیارد دلار آن هدر رفت انرژی صورت گرفته است یعنی 37 درصد کل مصرف داخلی، بعد از تولید و بدون دخالت مردم به‌عنوان مصرف‌کننده، هدر می‌رود. این یک فاجعه باورنکردنی مدیریتی در کشور است. ما در ایران به اندازه کل مصرف قاره اروپا گاز تولید می‌کنیم و به اندازه مصرف ترکیه گاز هدر می‌دهیم. سرفصل‌های هدررفت انرژی 5/5 میلیارد دلار بخش گاز فلرها ( در سال گذشته رکورد رشد افزایش گازهای همراه نفت جهان را شکستیم و با رشد 19 درصدی به هدررفت 21 میلیارد مترمکعب رسیدیم، تقریباً معادل 40 درصد مصرف کشور 80 میلیونی ترکیه. سالیان درازی است که فقط در این بخش شعار می‌دهیم در حالی که حدود شش میلیارد دلار هزینه دارد و 1/5 ساله برمی‌گردد)
1.5میلیارد دلار نشتی تاسیسات گازی 
1 میلیارد دلار هدررفت بنزین موقع تخلیه و بنزین‌گیری در ایستگاه‌های بنزین (روزانه حدود 6 میلیون لیتر) 
29 میلیارد دلار به‌دلیل راندمان پایین نیروگاه‌ها و افت خطوط انتقال برق.
7 میلیارد دلار عدم رعایت ماده 19 در ساختمان‌سازی (درحالی‌که در سال 1370 این قانون مصوبه شده است، اما شهرداری‌ها در 94 درصد موارد آن را برای ساختمان‌های نو مطالبه نکرده‌اند) 
در بخش ساختمان، به ازای هر مترمکعب 580 کیلووات ساعت انرژی مصرف می‌شود و این در حالی است که میزان مصرف انرژی در کشورهای اروپایی به ازای هر مترمکعب 120 کیلو وات‌ساعت است. با این حال، اروپا طی یک دوره زمانی تا 2030 بنا دارد که مصرف انرژی به ازای هر مترمکعب را به 50 کیلو وات ساعت برساند.
8 میلیارد دلار سوخت اضافی خودروهای غیراستاندارد و ترافیک غیرمعمول که هدررفت‌های مستقیم هستند، هدررفت‌های غیرمستقیم مانند اینکه 90 پتروشیمی تقریباً بدون تکمیل زنجیره وجود دارد، یا 500 هزار کیلومتر خط لوله گاز داریم و گاهی هدررفت گاز در یک روستا بیشتر از مصرف آن روستا است، اینها همه فاجعه مدیریت اشتباه انرژی هستند.
در کشور ما تا میادین نفت و گاز در دوره نخست عمر خود بودند و تولید بیشتر از مصرف بود، فکر می‌کردیم که وزیران خوبی در بخش انرژی داریم اما آن مدیریت سنتی و قدیمی اشتباه بود و امروز کشور را به مرز ورشکستگی انرژی برده‌ایم.
مدیریت علمی انرژی نیز سه بخش دارد:
1- بخش تولید (کاری که در هر 14 دولت انجام داده‌اند، بعضی‌ها بهتر، بعضی‌ها ضعیف‌تر)
2- مدیریت هدررفت انرژی (در هیچ دولتی تاکنون صاحب نداشته است، پاشنه آشیل نابودی انرژی کشور است) 
3- مدیریت تنوع‌سازی سبد انرژی (انرژی ایران به‌طور وحشتناک و اشتباهی فقط با گاز و فرآورده نفتی طراحی شده است، در حالی که اطلس جغرافیایی ایران امکان استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را به‌راحتی به مدیران انرژی می‌داد). اینجا شاید برای اینکه بدانیم چقدر در مسیر اشتباه جلو رفته‌ایم، باید به تغییرات انرژی اروپا نگاهی بیاندازیم تا درس آموزنده‌ای برای مدیران انرژی کشورمان باشد، تغییر در مصرف انرژی از سال 2015 تا 2024 در اتحادیه اروپا اینگونه بوده که مصرف انرژی فسیلی به 36- درصد، هسته‌ای به 21- درصد، آب 3 درصد و باد و خورشید به 114 درصد رسیده است.
حال این پرسش‌ها به ذهن می‌رسد، آیا مدیران انرژی ما می‌توانند بگویند چرا در سال 2023 حدود 85 درصد برق‌های جدید جهان از تجدیدپذیرها بوده است و ایران تقریباً هیچ؟ چرا برای سال 2024 این عدد به حدود 94 درصد در جهان می‌رسد و عدد ایران به 3 درصد هم نمی‌رسد؟ چرا جهان اکنون بالغ بر 35 درصد برق خود را از تجدیدپذیر‌ها می‌گیرد و ایران به 1 درصد هم نمی‌رسد؟ چرا شدت مصرف انرژی (نه مصرف انرژی) در ایران بالاترینِ جهان است؟
جواب همه اینها در جای خالی مدیریت انرژی در کشور ایران است و ما تاکنون مدیریت انرژی نداشته‌ایم. آنچه در ایران مرتبط با انرژی داریم این است که وزیر نفت، مدیر تولید نفت و گاز بوده و وزیر نیرو مدیر تولید برق، وزیر صمت، مصرف‌کننده بدون مدیریت انرژی (مانند تولید ماشین با مصرف غیراستاندارد) و وزیر مسکن، مصرف‌کننده بدون مدیریت انرژی و هیچ‌کدام وظیفه‌ای در مورد مدیریت انرژی (مدیریت تولید، مدیریت هدررفت و مدیریت توسعه سبد انرژی) ندارند. آنچه به عنوان مدیریت بهینه‌سازی خوانده می‌شود در واقع مدیریت مصرف خوب است و ربطی به هدررفت ندارد.
پرسش دیگر اینکه دولت چهاردهم چه کاری می‌تواند انجام دهد؟ جواب امیدوار‌کننده نیست، ترکیب چیدمان انرژی این دولت مانند 13 دولت قبلی است، فقط یکی را از یک وزارت برداشته‌ایم و جای دیگر وزیر گذاشته‌ایم و یا معاون وزیر قبلی را این‌بار وزیر کرده‌ایم و نتیجه این شد که به مرز ورشکستگی انرژی رسیده‌ایم. آنها شاید بتوانند تولید‌کننده خوبی باشند ولی مدیر انرژی خوبی نیستند.
وقتی حدود 37 درصد آن را هدر می‌دهیم مشکل کشور با تولید حل نخواهد شد. راه نجات کشور در بخش انرژی اعمال قانون یکپارچه‌سازی مدیریت انرژی کشور است. اگر آقای پزشکیان این جراحی مدیریتی انرژی را انجام دهد در طول چهار سال می‌تواند با شرایط موجود حدود 25 میلیارد دلار از 52 میلیارد دلار هدررفت انرژی را به سبد انرژی برگرداند و ایجاد معاونت انرژی ریاست‌جمهوری و شورای عالی انرژی است که می‌تواند این مهم را فراهم کند.
و چند پرسش دیگر، آیا مدیران سنتی انرژی می‌گذراند نخبگان با دانش روز کشور را نجات دهند؟ آیا مافیای واردات و صادرات سیرمونی گرفته‌اند تا بگذارند مردم هم کمرشان راست بشود؟ آیا کشورهای رقیب به کمک عوامل نفوذی داخلی خود می‌گذارند که نخبگان ایران، انرژی کشور را نجات دهند؟

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/753655/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امنیت روانی و فرهنگی تهدید جدی برای کشور است

تاثیرگذاری نظرات تشکل های اقتصادی بر تصمیم گیری دولت مردان

سبقت اعمال ناایمن از شرایط ناایمن

آتش‌سوزی شدید یک مجتمع تجاری در مشهد

سه محکوم به قصاص در مشهد از اعدام رهایی یافتند

اهدای اعضای بانوی طبسی زندگی بخش شد

واگذاری مسکن جان‌باختگان معدن طبس با اقساط 18ساله!

مهاجرانی: اعضای هیات دولت در چهلمین روز حادثه معدن به طبس سفر می‌کنند + فیلم

رشد 39 درصدی کمک‌های مردمی خراسان جنوبی به ایتام و محسنین

سفر هیات دولت برای شرکت در مراسم بزرگداشت جانبخاتگان حادثه معدن طبس+ فیلم

منصور بیجار استاندار سیستان و بلوچستان شد| تغییرات دهک‌بندی درآمدی یارانه‌ در دولت تصویب نشده

یادبود کارگران معدن طبس در حیاط پاستور (تصویر)

سفر هیات دولت برای شرکت در مراسم بزرگداشت جانباختگان حادثه معدن طبس+ فیلم

انگلیسی ها 9 میلیون ایرانی را کشتند

فیلم | کمک مالی به خانواده‌های جانباختگان حادثه طبس

حضور تعدادی از اعضای دولت در مراسم چهلم حادثه معدن طبس

معرفی اعضای هیأت علمی پر استناد دانشگاه بیرجند در پایگاه جهانی Scopus

توضیحات مهاجرانی درباره کمک به مصدومان معدن طبس

منصور بیجار استاندار سیستان و بلوچستان شد

اعضای بدن بانوی طبسی اهدا شد

برگزاری پویش ملی همکلاسی مهربان 5 در خراسان جنوبی

برگزاری کنگره ملی ابن‌حسام خوسفی، 28 آبان ماه در بیرجند

مهاجرانی: سازوکار اجرایی منع رجیستری آیفون را به زودی اعلام می کنیم

اطلاعات سرشماری کشاورزی زمینه‌ساز امنیت غذایی است

حضور اعضای دولت در مراسم چهلم فاجعه معدن طبس

هوای خراسان جنوبی گرمتر می شود

ویژه برنامه تلویزیون اینترنتی داغ طبس

مهاجرانی: شماری از اعضای دولت به طبس می‌روند

توضیحات مهاجرانی درباره کمک به مصدومان معدن طبس (ویدئو)

راز نسبت جنسی برابر؛ چرا تعداد پسران و دختران متولدشده تقریباً یکسان است؟

ورود 19 قاضی جدید به دستگاه قضایی آذربایجان‌غربی

بزرگداشت سالگرد شهادت قاضی طباطبایی فردا در تبریز

کمک 13 میلیاردی مردم خراسان شمالی به غزه و لبنان

کمک 13 میلیارد ریالی مردم خراسان شمالی به غزه و لبنان

بیوگرافی آدولف هیتلر؛ خطرناک‌ترین دیکتاتور تاریخ (تصاویر)

عرصه و حریم چهار اثر تاریخی خراسان شمالی تصویب شد

دفاع از پایان‌نامه استفاده از هوش‌ مصنوعی به‌جای قاضی

همایش «آغاز نصرالله» در بجنورد برگزار شد

چند راز پنکیک پفکی و پنبه ای+فیلم

راز جذابیت خرید طلا/ بازار طلا تورم را پوشش می‌دهد؟

برنامه «حقوق بی بشر» در خبر‌های رسانه، نهم آبان

خراسان شمالی 417 شهید دانش‌آموز، تقدیم انقلاب اسلامی کرده است

راز گم شدن لات و لوت‌های محل فاش شد!

بزرگداشت سالگرد شهادت قاضی طباطبایی در تبریز

ضرورت بهبود خدمات معنوی و راهنمایی زائران عمره

دانش آموزان امروز در عرصه‌ها و میدان‌های جدید، عزت و افتخار می‌آفرینند

برداشت طلای‌سرخ در خراسان رضوی آغاز شد

آغاز نام‌نویسی ازدواج دانشجویی در دانشگاه تهران

«داغ سرخ»، روایتی تازه از قیام سربداران منتشر شد

عکس/ شبیه سازی ژست یحیی سنوار این بار توسط بازیکن فوتبال