پیام خراسان

آخرين مطالب

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان گفتگو

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - فقر یادگیری یکی از چالش‌های نظام آموزش و پرورش در ایران است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. این در حالی است که دانش‌آموزانی که دچار فقر یادگیری هستند تفاوت چندانی با کودکان بازمانده از تحصیل ندارند.
اخیرا هم معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفته که طبق گزارش بانک جهانی از 80 درصد کودکی که امکان حضور در مدرسه را پیدا می‌کنند، 25 درصد با فقر یادگیری مواجه هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به عبارت بهتر، 40 درصد کودکانی که وارد مدرسه می‌شوند، به فقر یادگیری دچار هستند.
ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ «محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست» / «مدارس جذابیت ندارند، معلم‌ها انگیزه»
ازمحتوای کتاب‌های درسی تا امید به آینده زهرا خماریان، معلم، در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین درباره دلایل فقر آموزشی در کشور، گفت: یکی از علت‌های اصلی فقر یادگیری دانش‌آموزان، سیستم ضعیف آموزش و پرورش است؛ چراکه معلمان آموزش خوبی نمی‌بینند، تعداد دانش‌آموزان و تراکم در کلاس‌ها بالا است و به دلیل درگیری‌های بالای خانواده‌ها با مسائل مختلف، به‌ویژه در مناطق کم‌برخوردار، کمتر نمی‌توانند به دانش‌آموزان کمک کنند. از طرف دیگر محتوای آموزشی کتاب‌ها زیاد است و معلم‌ها وقت کافی برای جا انداختن مطالب به همه دانش آموزان ندارد.
بیشتر بخوانید:اطلاعیه مهم وزارت آموزش و پرورش درباره رتبه‌بندی معلمان
او با بیان اینکه در دوره آموزش مجازی به دلیل کرونا یا آلودگی هوا، هیچ کس راهی برای جبران عقب ماندگی آموزشی دانش آموزان نداشت، تصریح کرد: در مواردی شاهد هستیم دانش آموزان حتی در دوره دبیرستان اطلاعات اولیه درست را هم ندارند یا پایه ریاضی آنها بسیار ضعیف است.
وی با بیان اینکه تحولات اجتماعی سال‌های اخیر باعث شده دانش آموزان امیدشان را نسبت به آینده از دست بدهند، گفت: دانش آموزان امید و اعتماد به نفس برای ایجاد تغییر را از والدین می‌گیرند. از طرف دیگر محتوای کتاب‌های درسی هم مورد علاقه دانش آموزان نیست و این موضوع مقاومت ایجاد می‌کند و واکنش بچه‌ها هم این است که به مدرسه بی میل باشند و کمتر یاد بگیرند. در پایه‌های بالاتر که دانش آموزان در دوره بلوغ هستند و شاهد تضاد‌های موجود در جامعه، خانواده و مدرسه می‌شوند هم این وضعیت تشدید می‌شود.
خماریان با بیان اینکه همه آمار ترک تحصیل را می‌بینیم، اما در اصطلاح کک هیچ کس نمی‌گزد (کنایه از بی‌تفاوت بودن)، تصریح کرد: ما آینده بچه‌ها را می‌کشیم، اما هیچ مسئولی به جز فعالان صنفی و معلمان و کسانی که دغدغه آموزش دارند کاری انجام نمی‌دهند و به هشدار‌ها توجهی نمی‌کنند. حتی در موارد زیادی به این دلیل که درصد افت تحصیلی بیشتر نشود، فقط نمره قبولی به دانش آموزان داده می‌شود و صورت مسئله پاک می‌شود.
وی با بیان اینکه آمار دقیقی از وضعیت فقر یادگیری به تفکیک مدارس دولتی و غیر انتفاعی یا مناطق برخوردار و کم برخوردار وجود ندارد، گفت:، اما نتایج کنکور نشان می‌هد مدارس غیرانتفاعی که امکانات خاص دارند، درصد قبولی بالاتری دارند. اما بعضی مدارس غیرانتفاعی هم فقط جنبه تجاری دارند، از معلمان متخصص استفاده نمی‌کنند و نمرات کیلویی به دانش‌آموزان می‌دهند. حتی در مواردی دانش آموزانی که از مدارس غیرانتفاعی به دولتی می‌آیند وضعیت آموزشی بدتری دارند؛ بنابراین ارائه آمار در این رابطه نیاز به بررسی دارد.
این معلم با بیان اینکه راه حل فوری برای حل این معضلات وجود ندارد، اظهار کرد: در بلند مدت نیاز است بودجه لازم برای آموزش معلمان، افزایش کیفیت سیستم آموزشی، تغییر کتب درسی و ... به آموزش و پرورش اختصاص یابد. اما بودجه فعلی این وزارتخانه فقط به اندازه حقوق معلمان است و کار خاصی نمی‌توان با این ارقام انجام داد.
تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان محمدرضا نیک‌نژاد، کارشناس حوزه آموزش و پرورش با بیان اینکه فقر آموزشی فقط مختص ایران نیست، گفت: بعد از آموزش آنلاین در دوران کرونا، نظارت و ارزیابی درستی از دانش آموزان وجود نداشت و در این مدت آموزش حتی در کشور‌هایی که امکانات خوبی در حوزه آموزش آنلاین داشتند، ناکارآمد بود. اما کشور‌های پیشرو این ناکارآمدی را ترمیم کردند.
وی با بیان اینکه امکان بررسی این موضوع با پژوهش وجود دارد و مشاهدات معلمان هم فقر یادگیری را تایید می‌کند، تصریج کرد: جدا از تاثیر وضعیت آموزش در دوره کرونا، آموزش در ایران ناکارآمدی‌های دیگری هم دارد؛ از جمله اینکه محتوای آموزشی به درد دانش آموزان نمی‌خورد، مدارس جذابیت لازم و معلمان انگیزه ندارند. این عوامل کنار هم منجر به فقر یادگیری شده است.
نیک نژاد با بیان اینکه مشخص است دانش آموزانی که در دوران کرونا با آن ناکارآمدی‌ها مواجه بودند در چه سطح تحصیلی هستند، گفت: در کشور‌های پیشرفته بعد از کرونا با یک فرآیند آزمون و خطا سعی شد آموزش‌ها کارآمدتر شود و وضعیت اصلاح شود. اما کسی پیگیر این دانش آموزان نیست و کاری برای بهبود وضعیت آموزشی آنها انجام نشد و این دانش آموزان رها شدند، چراکه آموزش و پرورش هزار و یک مشکل دارد و آموزش در اولویت این نهاد نیست. آموزش و پرورش گرفتاری‌های ساختاری، دعوا‌های جناحی و سیاسی و ناکارآمدی‌های فراوان دارد، بودجه کافی ندارد، مدارس دچار مشکلات متعدد و معلمان ناراضی هستند. این وضعیت باعث شده اگر هم کسی بخواهد قدمی برای بهبود وضعیت آموزش بردارد با مشکل مواجه شود.
این کارشناس آموزش با بیان اینکه برای حل این مشکلات در کوتاه مدت راه حل‌های تجربه شده وجود دارد، گفت:، اما حل این وضعیت در بلند مدت به مقدماتی نیاز دارد. برای مثال افزایش بودجه بخش آموزش، توجه بیشتر به محتوای کتب درسی، کاهش حجم کتاب درسی با حذف مباحث غیرکاربردی و گریزاننده، توجه به وضعیت معلمان و بهینه‌سازی کلاس‌ها از جمله ملزوماتی است که باید در بلند مدت انجام شود. این فرآیند ممکن است یک تا دو دهه طول بکشد، اما نتیجه خواهد داد. البته این مباحث از دو دهه پیش مطرح بوده، اما کسی توجه نکرده، وگرنه امروز با این بحران‌ها در حوزه آموزش مواجه نبودیم.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/771702/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله مسلحانه در بغلان افغانستان

افزایش 2.5 درصدی شهریه مدارس غیردولتی در سال تحصیلی 1403-1404

اهدای 1000 جلد کتاب توسط کارمند منطقه 13 به سرای محلات

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

نفت در مدار افزایش قیمت

توزیع برنج تنظیم بازار با قیمت 45 هزار تومان

10 نفر در حمله مسلحانه به افغانستان کشته شدند

حامدی‌فر و دوباره یک خطای مهلک، این‌بار علیه شجاع!

استراتزی فولاد سنگان، رشد کمی و کیفی تولید گندله

رونمایی از 3 طرح نوآورانه در نمایشگاه مدیریت شهری مشهد

300حلقه صالحین بسیج در تربت‌جام کار تربیتی و معرفتی به‌عهده دارند

5 دقیقه حضور در یک محیط سرد، منجر به خواب عمیق‌تری می‌شود

خانواده باکلاس، خانواده باکتاب؛ نخستین گام فولاد مبارکه در توسعه فرهنگ کتابخوانی

کتاب یک رسانه ماندگار و همیشگی است

بارش باران در برخی نقاط مشهد

قتل هولناک در پارک قیطریه/ مرد جوان قربانی درگیری خیابانی شد

رزمایش الی بیت‌المقدس 15 با موفقیت در تربت جام اجرا شد

رژه 20 هزار نفری بسیجیان به مناسبت هفته بسیج در مشهد

فرمانده کل سپاه: مردم مطمئن باشند از اسرائیل انتقام خواهیم گرفت/ رای دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو به مفهوم پایان سیاسی رژیم صهیونیستی است/ موتور حزب‌الله و جبهه مقاومت روشن شده است

پزشکیان 3 بار به سیستان و‌ بلوچستان سفر می‌کند + فیلم

دارندگان کارت های بانکی بخوانند

بسیج تداوم مکتب اولیای دین/ ملت ایران هیچ وحشتی از دشمنان ندارد

پشت‌بام‌های طلایی خانه‌های کاه‌گلی در خرو

امام‌جمعه مشهد: جریان‌های ظلم ستیز دنیا از فرهنگ بسیج الگو گرفتند

مسئولان قطعی برق در فصل سرما را شفاف‌سازی کنند

دو راز کیهانی کشف شد/ برخورد ستاره با سیاه‌چاله

10 کشته در حمله مسلحانه در بغلان افغانستان

ویدیو| سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

امام جمعه مشهد 3سال پس از دولت دامادش بالاخره نگران گرانی ها شد؛ نکند توطئه باشد؛ نکند کار نفوذی ها باشد

جبهه مقاومت منسجم‌تر در برابر دشمن ایستاده است

بسیج سن و سال نمی‌شناسد

بسیج مستضعفین کاخ ستمگران را ویران خواهد کرد

سلاحی اختصاصی در دست جبهه حق

آخرین وضعیت متناسب سازی حقوق بازنشستگان

بسیج در تمامی بحران‌ها نقش بی بدیلی داشته است

بسیجیان بر ولایت‌مداری متعهدند

جنایات رژیم صهیونیستی در کارنامه آمریکا نوشته می‌شود

تهدیدات تازه سردار سلامی علیه اسرائیل در جمع بسیجی‌ها | فیلم

بسیجیان در خط مقدم جهاد تبیین هستند

رزمایش موفق گردان‌های الی بیت‌المقدس و کوثر در تربت‌جام

بسیج یک تفکر انقلابی است

اخلاص بسیجیان عامل موفقیت آنها است

خواف از 50 رو‌ز گذشته فرماندار ندارد!

ولایت‌مداری شاخصه اصلی بسیج و تفکر بسیجی است

بسیج مایه خشم دشمنان است

سنتی بشکوه، یادروز و سالروز

«دلبافته»؛ خاطراتی از جنس عشق و رفاقت

شعارهای انقلاب باید در زندگی‌های ما جاری باشد

ارزان ترین استان کشور به روایت آمار

بارش باران در انتظار زنجان