پیام خراسان

آخرين مطالب

سدسازی در افغانستان، کم‌آبی در ایران؛ وضعیت بحرانی آب در سیستان و بلوچستان و خراسان! گفتگو

سدسازی در افغانستان، کم‌آبی در ایران؛ وضعیت بحرانی آب در سیستان و بلوچستان و خراسان!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - سدسازی‌های بی‌رویه و به دور از در نظر گرفتن توصیه‌های فعالان محیط زیستی در کشور طی سال‌های اخیر، منجر به تشدید بحران کم آبی در نقاط مختلف شده است. نتیجه اقدامات غیرکارشناسی و غیرمسئولانه در بسیاری از استان‌های کشور تنش‌های آبی را شدت بخشیده و برخی از کشور‌ها از جمله افغانستان هم با سدسازی‌های متعدد باعث شده‌اند تا مردم کشور در محدوده مرز‌های مشترک با بحران آبی دست به گریبان باشند و در تامین آب شرب و همچنین آب مورد نیاز برای کشاورزی دچار مشکلات فراوان شوند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برای بررسی پیامد‌های سدسازی افغان‌ها در نزدیکی مرز‌های ایران با عباس محمدی، کنشگر و فعال محیط زیست، به گفت‌و‌گو پرداخته‌ایم؛ مشروح گفت‌و‌گو را در ادامه این مطلب بخوانید.
تبعات سدسازی بی‌رویه در کشور و در مرز‌های ایران چیست؟
موضوع خیلی واضح این است که وقتی وزارت نیرو بار‌ها اعلام کرده که "ایران سومین کشور بزرگ سدساز در دنیا است"، نمی‌تواند به سدسازی افغانستانی‌ها ایراد چندانی را وارد کند و حرفی بزند که در محافل جهانی شنوای این حرف باشند. ما در ایران حتی به روی رودخانه‌هایی که از یک استان به استان دیگر آب می‌برد سد بسته‌ایم و این قبیل اقدامات سدسازی و بندسازی روی آنها یک سری اختلافات عجیب اجتماعی را در بین مردم استان‌های مختلف کشور مثل چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان، کردستان، زنجان، کرمان و ... به وجود آورده است و خب طبیعی است که رطب خورده نمی‌تواند منع رطب کند.
نکته دیگر این است که ایران اساسا جایگاه دیپلماسی و محیط زیستی خود را از دست داده است و نمی‌تواند در مقابل کشوری مثل ترکیه که یک کشور قدرتمند عضو ناتو است که هیچ، ایران در مقابل افغانستان هم نمی‌تواند حرفی بزند و هیچ سلاح دیپلماتیکی برای حرف زدن ندارد و آنها هم می‌گویند ما می‌خواهیم برای مردم خودمان آب تامین کنیم. تامین آب یک کلمه دروغین است و آب فقط از جایی به جای دیگر منتقل می‌شود و سران و مسئولان افغان هم همین حرف مسئولان وزارت نیرو در کشور خودمان را می‌زنند و بنابراین مسئولان کشور در حال حاضر نمی‌توانند کار خاصی انجام بدهند.

پیام خراسان

چرا افغانستان به قراداد منعقد شده با ایران پایبند نیست و حقابه ایران را نمی‌دهد؟
ما در مورد رودخانه هیرمند مشخصا یک قرارداد با کشور افغانستان داریم البته آن قرارداد یک قرارداد ضعیف است و خیلی نمی‌توانیم روی آن حساب کنیم و مربوط به پیش از انقلاب است که سالانه حدود 700 میلیون مترمکعب آب باید به ایران بیاید و این برای شرایط عادی بوده، در شرایط سیلابی هیرمند باید آب بیشتری به ایران وارد شود ولی حتی در این مورد استثنایی هم ما نتوانسته‌ایم حق خودمان را از افغانستان بگیریم و افغانستان چه در زمان طالبان اول و چه در زمان حامد کرزای و دولت آن زمان و چه در زمان طالبان فعلی، اساسا ایران نتوانسته حقابه خود را از آنها بگیرد، چون دیپلماسی ضعیفی به ویژه در حوزه محیط زیست داشته و داریم و خود افغانستان هم با دیدن ضعف طرف ایرانی سوءاستفاده کرده است.
افغانستان روی هیرمند 3 سد ساخته است و کارایی دیگر سد‌های ما، مثل سد دوستی که بین ایران و ترکمنستان مشترک است هم مختل کرده. ساخت سد جدید «پاشدان» هم مشابه همین اتفاقات را رقم می‌زند و پیامد‌های بسیاری را در شرایط بحران آب کشور ما به دنبال دارد.
چه کشور‌هایی به سدسازی افغانستانی‌ها کمک می‌کنند؟
جالب این است که از جمله متحدان و سرمایه گذاران کشور افغانستان در سدسازی‌های اخیر، کشورهایی، چون چین هستند که جزو شرکای بزرگ اقتصادی و تجاری ایران است و حتی ایران نمی‌تواند با متحدان بزرگ تجاری خود که سالانه میلیارد‌ها دلار سود به جیب آنها می‌ریزد، رایزنی‌هایی داشته باشد که یا این سد‌ها ساخته نشوند و یا وقتی می‌خواهند سدی بسازند حداقل قراردادی بین 2 کشور بسته شود که سهم آب ما مشخص باشد.
بیشتر بخوانید:طالبان با همکاری ترکیه در حال تصاحب حقوق آبی ایران است
ایران وقتی با وجود قرارداد نتوانسته برای پیگیری حقابه مردم خود با دولتمردان افغانستان صحبت کند چگونه می‌تواند با دولتی مثل طالبان صحبت کند و حق مردم را مطالبه کند و قطعا در این مورد اخیر سد پاشدان هم نمی‌تواند حرفی بزند و کاری کند.
افغانستان روی هیرمند 3 سد ساخته است و کارایی دیگر سد‌های ما، مثل سد دوستی که بین ایران و ترکمنستان مشترک است هم مختل کرده. ساخت سد جدید «پاشدان» هم مشابه همین اتفاقات را رقم می‌زند.
پیشنهاد شما برای عبور از بحران آب در کشور چیست؟
وضعیت آب در سیستان و بلوچستان و همچنین در خراسان رضوی بسیار بدتر از وضعیتی است که گفته می‌شود و این نتیجه سیاست خارجی غلط است و پیشنهاد من این است که ایران باید با قدرت و با سرعت سیاست خارجی خود را اصلاح کند و می‌تواند با اصلاح رویه با دنیا حرف بزند و نظر دولت‌های قوی را جلب کند.
سایر معضلات زیست محیطی مثل بحران فعلی آب، نتیجه سیاست‌های غلط مسئولان در دوره‌های مختلف است؛ الان هیچ کشوری طرفدار ما نیست و به ما در گرفتن حق خودمان کمک نمی‌کنند؛ محیط زیست یک موضوعی است که امری وابسته به سیاست است و تمام تخریب‌هایی که شکل می‌گیرد به دلیل سیاست‌های غلط و یا نبود سیاست‌های درست است و در مورد اخیر سد پاشدان هم دقیقا به دلیل سیاست‌های غلط مسئولان خودمان است. اگر سیاست‌های مسئولان محیط زیست ما تغییر کند هم جایگاه قدرتمندی پیدا می‌کنیم و دیگر کشور‌ها هم پس از آن به افغانستان برای پس دادن حق ما فشار می‌آورند و هم می‌توانیم مسئله را به یک معادله برد برد تبدیل کنیم.

پیام خراسان

مشابه این اتفاق و سدسازی منجر به بحران آب در کشور همسایه، از سوی ما هم اتفاق افتاده؟
مشابه اتفاقات فوق را در عراق داریم و در حال حاضر این موضوع باعث شده مردم عراق نسبت این اقدام نظر خوبی نداشته باشند. البته باید هزینه بسیار گزافی را متقبل می‌شویم تا آب را به دشت‌های ایلام یا خوزستان بیاوریم و این موضوع اصلا توجیه اقتصادی هم ندارد ولی محافل سدسازی که می‌خواهند بودجه مملکت را غارت کنند، حرف‌هایی می‌زنند که برعکس مصلحت کشور و موضوعات محیط زیستی ایران است و اصولی‌تر این است که ما رابطه سیاسی خوبی با کشور‌هایی مثل افغانستان و عراق داشته باشیم و مبادلات کالایی خود را افزایش می‌دادیم تا اینگونه متضرر نشویم.
می‌توانیم به افغانستان پیشنهاد بدهیم که در ازای آبی که باید به کشور ما بدهد، محصولات کشاورزی‌اش را با قیمت مناسب خریداری کنیم و با دریافت حقابه خودمان از انتقال آب به نقاط کوهستانی افغانستان که کشاورزی بازدهی و کیفیت چندانی ندارد، کشاورزی را در سیستان و بلوچستان یا خراسان رضوی رونق بدهیم و محصولات تولیدی‌مان را با قیمت مناسب به افغانستان صادر کنیم.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/800231/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقال دو مجموعه قدیمی و ارزشمند میراث مکتوب به مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور

حمله مسلحانه به یک پاسگاه انتظامی شکست خورد

حمله افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان + جزییات

مراسم بازنشستگی مجید رحیمی زاده در دانشگاه آزاد بجنورد

راز طول عمر در روده شما نهفته است!

انتقاد حزب توسعه ملی از برخوردهای صورت گرفته با فعالان سیاسی اجتماعی/ برخورد امنیتی با پدیده های سیاسی و صدور حکم برای فعالان سیاسی، اجتماعی و مدنی مغایر با قانون اساسی و در تضاد آشکار با مواضع اعلامی قاضی القضات است

حمله مسلحانه به یک پاسگاه در سیستان و بلوچستان شکست خورد

دستور قاضی در پرونده چای دبش

قتل هولناک زن جوان به دست همسرش در بردسکن

نیشابور، صحنه جدال دزدها و پلیس/ از سرقت تریلی حامل خودرو تا کلاه‌برداری کلان!

تصاویری از قلب هسته‌ای نطنز؛ پدافند مقابله‌کننده با بمب سنگرشکن امریکایی را ببینید

قیمت تور ارزان مشهد با هواپیما / با کمتر از 5 میلیون سفر کنید + جدول

این نقطه از استان فارس فقط امروز 12 بار لرزید!

کتاب پایان مأموریت خاطرات رئیسی به چاپ سوم رسید

کتابخانه‌های عمومی مشارکتی در استان بوشهر توسعه می‌یابد

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید؛ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

مشاهده 3 یوزپلنگ در حاشیه پناهگاه میاندشت خراسان شمالی

خراسان‌جنوبی| مسجد جامع روستای افین، شاهکاری بی نظیر

مشاهده 3 یوزپلنگ در حاشیه پناهگاه میاندشت خراسان شمالی | عکس و ویدئو

جذب تسهیلات با هدف احیای واحدهای تولیدی در دستور کار مدیران خراسان شمالی

دستور قاضی برای دستگیری و استرداد متهم فروشنده ارز در پرونده چای دبش

جزییات برگزاری نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش

نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش برگزار شد/ دستور قاضی برای استرداد عامل فروش ارز به کشور

مشاهده سه قلاده یوزپلنگ در میاندشت خراسان شمالی

نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش برگزار شد

5 مرکز درمانی غیرمجاز در خراسان شمالی تعطیل شد

راز اغواگری در دنیای جاسوسی؛ چگونه مأموران مخفی از روابط جنسی برای رسیدن به اهداف استفاده می‌کنند؟

حمله مسلحانه تروریست ها به پاسگاه پلیس چشمه زیارت زاهدان ! / آتش برتر پلیس کار مهاجمان را ساخت

اقدام افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان شکست خورد

تیراندازی به پاسگاه چشمه زیارت زاهدان ناکام ماند

تیراندازی ناکام افراد مسلح به پاسگاه زاهدان/ مهاجمان فرار کردند

ماجرای تیراندازی به پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان

حمله ناموفق افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی در چشمه زیارت زاهدان

اقدام شکست خورده افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان

لزوم تجمیع و ایجاد بیمارستان های بزرگ و تخصصی در مازندران

3 هزار اصله درخت در جنگل شرق اصفهان تا پایان سال جاری کاشته می‌شود

سردار سلامی: در عرصه پدافند هوایی به پیشرفت‌های چشمگیری دست یافته‌ایم

بازدید سردار رادان از غرفه دستاورد‌های اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان رضوی در فضای مجازی و فناوری‌های نوین

قتل زن توسط شوهرش در بردسکن

جدول خاموشی برق خراسان رضوی فردا چهارشنبه 19 دی 1403 + جدول قطعی برق مشهد چهارشنبه 19 دی 1403

تعلل و عقب ماندگی در حوزه هوش مصنوعی خسارت‌بار و غیرقابل جبران است

رونمایی از 102 دستگاه ماشین‌آلات خدمات شهری به ارزش 266 میلیارد تومان

قاچاق چوب، بلای جان طبیعت زنجان

پزشکیان: تعلل و عقب‌ماندگی در حوزه هوش مصنوعی، خسارت‌بار و غیرقابل جبران است

کاهش 20 درصدی کانون منشا ریزگردها در گلستان جزو برنامه هفتم است

بازداشت بیش از دو هزار نفر سارق در خراسان شمالی

90 میلیارد تومان هزینه نمایشگاه قرآن کریم 1403

معرفی کتاب مجموعه وصایای شهدای چهارمحال و بختیاری + فیلم

تألیف 30 کتاب حوزه دفاع مقدس در کاشان

اعضای هیئت علمی جایزه جهانی کتاب سال تغییر کردند