پیام خراسان

آخرين مطالب

واکنش طلافروشان درباره مالیات بر سکه؛ دلایل مخالفان چیست؟ گفتگو

واکنش طلافروشان درباره مالیات بر سکه؛ دلایل مخالفان چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - خبرآنلاین / پیش نویس اخیر سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات از سکه‌ موافقان و مخالفانی دارد؛ موافقانی از جنس فعالان حوزه طلا که معتقدند این کار علاوه بر شفافیت معاملات سبب عطش مردم به خرید سکه و روی آوردن به مصنوعات طلا می شود و موافقانی که می‌گویند این نوع مالیات ستانی ابهام دارد.
به گزارش خبرآنلاین، نظام مالیات‌ستانی در هر کشوری ابزاری برای تامین پایدار بودجه دولت‌هاست تا به مدد آن هزینه های عمومی کشور را پوشش دهند؛ بر این اساس انواع مختلفی از مالیات‌ستانی در سیستم‌های مالیاتی هر کشوری وجود دارد که مالیات بر ارزش افزوده از جمله آن است؛ اگرچه اقتصاددانان مالیات را ابزاری برای تنظیم بازار تقاضا و مصرف نیز قلمداد می کنند.
ایرنا در خبری نوشت:در این تعاریف، دریافت مالیات از کالاهایی که می تواند تعادل در بازارها را تحت تاثیر قرار دهد، در سال های گذشته بارها آزموده شده است که اخذ مالیات از سکه از جمله آن است زیرا به دولت این امکان را می‌دهد تا با اخذ مالیات بر خرید سکه، تقاضای کاذب را کاهش دهد و از سفته‌بازی در بازار جلوگیری کند.
در این راستا سازمان امور مالیاتی به تازگی پیش نویس بخشنامه ای را در این خصوص رسانه ای کرده است؛ که در آن چنین آمده است: «مطابق جز 1 بند ب ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400، اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض می باشد. لذا مقرر می دارد؛ ماخذ محاسبه مالیات بر ارزش افزوده سکه ضرب بانک مرکزی، مابه التفاوت قیمت خرید و فروش سکه توسط مودیان مشمول فراخوان های نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود. بند یک دستور العمل مورخ 5 مهر 1393 از تاریخ این بخشنامه مغی می‌گردد.»

واقعیت این است که در سال‌های اخیر و بخصوص پس از اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان و به تبع آن افزایش تورم در اقتصاد، برخی افراد سعی کرده‌اند که به روش های مختلف سرمایه های خود را از تکانه های اقتصادی حفظ کنند و به همین دلیل یکی از بهترین بازارها برای سرمایه گذاری را بازار طلا و سکه می‌دانند و گرایش به سرمایه گذاری در این بخش افزایش قابل توجهی داشته است؛ در این پیش نویس پیشنهاد شده که هرگونه خرید و فروش سکه مشمول مالیات های جدید شود.
البته پیش از این سازمان امور مالیاتی از ابتدای سال 1400 در بخشنامه ای اعلام کرده بود که تا 5 سکه مشمول مالیات نیست، اما نسبت به مازاد 5 سکه تا 15 سکه به ازای هر قطعه سکه 9 میلیون 600 هزار ریال، از 15 تا 25 هر سکه 12 میلیون 800 و از 25 تا 105 هر سکه 16 میلیون ریال مالیات دریافت می کند.
استقبال فعالان بازار سکه از مالیات بر مسکوکات طلا
این شیوه مالیات ستانی طرفدارانی در صنف طلا دارد به طوری‌ که عبادالله محمدولی از فعالان صنعت طلا و جواهر درباره اخذ مالیات از معاملات مسکوکات طلا اظهار داشت: باید از تمامی تراکنش هایی که توسط فعالان اقتصادی صورت می گیرد، مالیات اخذ شود.
وی توضیح داد: اگر این شیوه به درستی اجرا شود، با آن موافق هستم؛ یعنی اینکه بانک جامعی از تمامی فعالیت ها و تراکنش ها در حوزه سکه تهیه شده و سپس اقدام به اخذ مالیات شود.
از سوی دیگر محمد کشتی آرای عضو دیگر اتحادیه طلا و جواهر تهران معتقد است که مالیات ستانی از سکه اتفاق جدیدی نیست و پیش از آن نیز وجود داشت.
وی یادآور شد: وقتی قانون مالیات بر ارزش افزوده به صورت آزمایشی در سال‌های 87 و 88 اجرایی شد، از همان زمان این مالیات از روی طلا نیز اخذ می شد، یعنی واحدهای صنفی طلا موظف بودند از فاکتور کل طلا، اجرت و سود مالیات را بپردازند و حدود 10 سال این قانون اجرا می شد، بعد از آن با تشکیل جلسات متعدد، مقرر شد که مالیات بر ارزش افزوده از روی مواد اولیه اخذ نشود.
کشتی آرای با بیان اینکه این قانون اصلاح شده است، خاطر نشان کرد: در اصلاحیه این قانون آمده که از روی اجرت و سود مصنوعات طلا مالیات اخذ شود و در همین بخشنامه اخیر نیز سازمان امور مالیاتی ذکر کرده که خود طلا مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیست، یعنی فلزات گرانبها شامل طلا، نقره و پلاتین مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند.
این فعال بازار طلا ادامه داد: بنابراین هزینه ها و سود حاصل از خرید و فروش سکه مشمول مالیات بر ارزش افزوده است؛ یعنی چنین قانونی از قبل وجود داشته ولی امروز به کل مصنوعات و مسکوکات طلا تسری یافته و باید خریدار این مالیات بر مصرف و ارزش افزوده را پرداخت کند.
وی اظهار داشت: با این کار واحدهای فروش سکه نیز مشمول مالیات های درآمدی خواهند شد؛ یعنی واحدهای فروش سکه براساس قانون مالیات های مستقیم و غیرمستقیم از سود حاصل از خرید و فروش سکه باید مالیات بپردازند.
کشتی آرای گفت: البته اگر ایرادی به قانون است باید آن را در مسیر کارشناسی، اصلاح کرد نه اینکه با آن مخالف بود.
چرا کارشناسان مالیاتی با اخذ مالیات از سکه مخالفند؟
با این وجود، برخی از کارشناسان در حوزه مالیات نه تنها نسبت به اجرای دقیق آن تردید دارند، بلکه با آن مخالفند؛ سیاوش غیبی پور یکی از این کارشناسان مالیاتی است که به خبرنگار اقتصادی ایرنا توضیح داد: در صفحه مالیاتی هر شخص، میان گزینه های مالیاتی، گزینه سکه نیز در آن وجود دارد.
وی با بیان اینکه دو قانون درباره مالیات بر سکه وجود دارد، تصریح کرد: ماده 1 قانون مالیات‌های مستقیم می‌گوید کسب هرگونه درآمد در ایران مشمول مالیات است، ولی مشاغلی مانند خرید و فروش سکه و طلا، در اجرای ماده 95 مالت های مستقیم، تکلیف دارند که اظهارنامه بدهند و مالیات های خود را پرداخت کنند.
این کارشناس اقتصادی و مالیاتی ادامه داد: نرخی هم که از این افراد مالیات گرفته می شود، براساس ماده 131 مالیات های مستقیم است و موضوع برای کسانی است که جواز کسب دارند، ولی کسانی که در زمینه سکه فعالیت می کنند، مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند.
وی با یادآوری اینکه در پیش نویس بخشنامه سازمان مالیاتی سکه به عنوان کالا در نظر گفته شده است، خاطر نشان کرد: به نظر می رسد که در این بخشنامه جنبه کنترل و تنظیم بازار سکه ارجحیت دارد.
غیبی پور با بیان اینکه اگر فعالیت اقتصادی انجام شود، اما اظهار نامه مالیاتی ارایه نشود، در مالیات‌ستانی با مشکل مواجه می شویم، خاطر نشان کرد: وقتی کسی در حراج، سکه برنده شد، نام وی در سامانه‌ای ثبت می شود؛ در این حالت میزان خرید فرد مشخص است؛ حال سازمان مالیاتی می خواهد این خرید را یک خرید قطعی در نظر بگیرد و همزمان با خرید سکه در حراجی، مالیات آن را از خریدار بگیرد.
این کارشناس مسایل مالیاتی با بیان اینکه براساس قانون، مالیات زمانی اخذ می شود که فرد درآمد کسب کرده باشد و به صرف اینکه یک کالای سرمایه‌ای خریده نمی توان مالیات گرفت، توضیح داد: بطور مثال من باید این سکه را بفروشم، عایدی کسب کنم و سپس مالیات خود را پرداخت کنم نه اینکه قبل از به دست آوردن سود، مالیات بپردازم.
غیبی پور تاکید کرد: موضوع این است که اگر منظور مالیات بر درآمد است، باید صبر کرد که خریدار سکه، آن را بفروشد و عایدی کسب کند و مالیاتش را بپردازد.
وی نگاه سازمان مالیاتی به خرید سکه در حراج های بانک مرکزی را نگاه سرمایه ای به خریداران سکه عنوان کرد و گفت: البته باید گفت این بخشنامه در صورت نهایی شد، در اجرا نیز چالش خواهد داشت.
وی توضیح داد: مشکل اینجاست که در هنگام فروش سکه، اطلاعات فروشنده در جایی ثبت نمی شود؛ حتی ممکن است بسیاری از کسانی که سکه از حراجی خریده اند، آن را نفروشند و یا حتی تهاتر کنند و یا در خارج از کشور به فروش برسانند.
این کارشناس مالیاتی با بیان اینکه گرفتن مالیات در زمان خرید سکه از نظر شفافیت به اقتصاد نیز کمک می کند و بهتر از زمانی است که قرار است سکه فروخته شود، اظهار داشت:‌ این کار از منظر درآمدی برای دولت چندان رونش نیست و به نظر نمی رسد درآمد چشمگیری برای دولت ایجاد کند.
وی پیش بینی کرد که در صورت اجرایی شدن این بخشنامه، بیش از دو یا سه درصد بر درآمدهای مالیاتی دولت نخواهد افزود.
غیبی پور با بیان اینکه اجرای این بخشنامه بسیار سخت است، خاطرنشان کرد: نکته اینجاست که اطلاعات کاملی از فعالان در این بخش وجود ندارد و همه افراد، خرید و فروش طلای خود را از طریق بانک انجام نمی دهند و ممکن است در بازار و تهاتر کنند.
وی افزود: متاسفانه در بسیاری از معاملات اقتصادی در کشور به صورت پنهانی و زیر زمینی انجام می شود و نمی توان از طریق آن برای دولت درآمد مالیاتی پیش بینی کرد اما از منظر تنظیم بازار و کاهش تقاضاهای کاذب در بازار سکه این مالیات ستانی موثر خواهد بود.
دریافت مالیات از سکه به راحتی امکان پذیر نیست
از سوی دیگر احمدرضا شریف کارشناس امور مالیاتی با یادآوری اینکه عامه مردم برای حفظ دارایی خود در برابر تورم و کاهش ارزش پول اقدام به خرید سکه و طلا می کنند، اظهار داشت: هرگونه اخذ مالیات از سکه متوجه مردم خواهد بود ضمن اینکه این کار به راحتی امکان پذیر نیست.
وی توضیح داد: اغلب مردم دارایی های فیزیکی خود چون طلا و سکه را در خارج از سیستم بانکی و در منزل نگهداری می کنند و میزان آن خارج از دسترس سازمان مالیاتی است؛ حتی شاهد خرید و فروش غیررسمی طلا اعم از مسکوکات و مصنوعات در بازار هستیم و بدون فاکتور معامله می شوند.
شریف اظهار داشت: از آنجا که در این موارد میزان خرید و فروش صورت گرفته قابل سنجش نیست، ممکن است ماموران مالیاتی متوسل به حدس و گمان شوند و در نهایت با انبوهی از اوراق تشخیص مالیاتی مواجه شویم که منجر به افزایش اعتراضات از سوی مودیان شود.
وی خاطر نشان کرد: امروز سازمان امور مالیاتی با تعدد زیاد پرونده های مالیاتی به علت کمبود نیرو روبروست و نباید به حجم آنها افزود.
وی با بیان اینکه این اقدامات سبب بدبینی بین مردم می شود که نقشی در کاهش ارزش پول ملی ندارند، افزود: باید در اینگونه طرح ها با احتیاط عمل کرد و سراغ سوداگران بازار رفت نه اینکه مردمی را مقصر بدانیم که تنها دغدغه و نگرانی آنها حفظ دارایی هایشان است.
شریف خاطر نشان کرد:‌ اگر هدف سازمان مالیاتی مقابله با سوداگری در بازار سکه است، باید گفت که این گفت این اقدامات بیشتر در زمینه های زمین و مسکن این اتفاق می افتد و به حوزه طلا و سکه قابل تعمیم نیست.
وی با بیان اینکه در سال 98 سازمان امور مالیاتی در بخشنامه ای اقدام به گرفتن مالیات از تراکنش های بیشتر از 5 سکه کرده است، ادامه داد: گرفتن از یک سکه تا 5 تا ممکن است باعث هرج و مرج در بازار مالیاتی کشور شود، چون این تراکنش ها اصلا ارزش گرفتن مالیات ندارد و چون به راحتی قابل پیگیری نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/812943/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخشش چشم‌گیر فولاد خراسان در جمع 100 شرکت برتر ایران

پایان پروژه محور میامی به جاجرم تا تابستان سال بعد

مجمع نمایندگان ادوار مجلس، چکیده تجربه و شناخت از ظرفیت‌ها و چالش‌های استان

قول نماینده مجلس برای حل مشکل کتابخانه عمومی شهر درح

خبر فوری تعطیلی مدارس خراسان جنوبی شنبه 6 بهمن 1403 / آخرین اخبار تعطیلی مدارس بیرجند شنبه 6 بهمن 1403

حمایت مالی 344 میلیون تومانی از خانواده‌های زندانیان طبس

مدیرعامل تیم ایرانی خودش را سرمربی کرد!

رامسر عروسی که در هر فصلی دیدنی است | بهترین مکان های گردشگری رامسر

تحصیل هزار و 100 دانشجوی خارجی در دانشگاه فردوسی مشهد

گرانی عجیب سیب‌زمینی/ در تره‌‎بار هم خبری نیست! +عکس

خبرهای خوش آقای شهردار؛ از اتصال قطار شهری به شهرهای اطراف تا پروژه‌های آبی برای اولین‌بار

اکبر میثاقیان هدایت تیم فردوسی مشهد را بر عهده گرفت؛ 18 تیم در 13 سال!

پرسپولیس و کارتال/ آیا این بار توافق نهایی خواهد شد؟

خبر فوری تعطیلی مدارس خراسان رضوی شنبه 6 بهمن 1403 / آخرین اخبار تعطیلی مدارس مشهد شنبه 6 بهمن 1403

نگاهی به «پنج اقلیم حضور» و خصلت شاعرانگی ایرانیان

10 روایت خواندنی از زندگانی پیامبر مهربانی(ص)

کتاب «زنان نمونه» به چاپ دهم رسید

سوخت اصلی حفظ تمدن، مطالعه کتاب است

فرزندان شهدا پیام‌آوران راه مقدس شهیدان هستند

آغاز طرح شناسنامه‌دار کردن باغات در خراسان جنوبی

کشف بیش از 130 کیلوگرم تریاک در خراسان جنوبی

مردم خراسان جنوبی امسال 13 میلیارد تومان صدقه دادند

معاون کنسولی: به‌زودی 2 کشور دیگر نیز کنسولگری خود را در مشهد تأسیس می‌کنند

ترفند عجیب یک دزد برای دستبرد به خودروها

پذیرش فرجام‌خواهی توماج صالحی از سوی شهید رازینی و رای به عفو او

قاضی‌زاده هاشمی: می‌خواهند با نفوذ، قضات ما را از صدور احکام شجاعانه بازدارند اما کور خوانده‌اند/ حتما در ترور اخیر غفلتی اتفاق افتاده است

باورنکردنی از لیگ یک: مدیرعامل، سرمربی شد!

نشست روز ملی آوا نوا؛ گرامیداشت صفی الدین ارموی

مدیرعامل لیگ یک، سرمربی شد!/این خبر را باور نمی‌کنید!

روزنامه جمهوری اسلامی: در ترور دو قاضی، حتما انگیزه اقتصادی نقش داشته است

پلیس نامحسوس؛ این بار در کمین این خودروها!

این خیابان تهران از بن‌بست خارج می‌شود

(تصاویر) تشییع پیکر همسر شهید برونسی در مشهد

جدایی ورزش از حوزه های علمیه یک اشتباه بزرگ است

**زرگرین در نمایشگاه مشهد: گامی نوین در کشاورزی پایدار**

استقبال از بهار 1404 در مشهد با تاکید بر خلاقیت و نوآوری

محور«خلاقیت و نوآوری شهری» به جشنواره مطبوعات اضافه شد

پیکر همسر سردار شهید «برونسی» در جوار شهدا آرام گرفت

محور «خلاقیت و نوآوری شهری» به جشنواره مطبوعات خراسان رضوی اضافه شد

تسهیل حضور ایرانیان خارج از کشور در مشهد

کتاب نهضت و خیزش جدید علمی منتشر شد

برگزاری بیش از 1000 برنامه در دهه فجر امسال

سبزی گران و گوشت ارزان شد؛ تورم سفره خانوار در دی ماه به چند رسید؟

عبور بیش از یک میلیون خودرو از مبادی خراسان‌رضوی در دی

معاون کنسولی: به‌زودی دو کشور دیگر نیز کنسولگری خود را در مشهد تأسیس می‌کنند

متلاشی شدن باند مخوف سرقت‌های مسلحانه از گیم‌نت‌های مشهد

اعلام تغییر ساعت پرواز هواپیمایی یزد ایر در طبس

مدیرکل جدید جمع آوری و فروش اموال تملیکی خراسان جنوبی معرفی شد

خراسان جنوبی یخ زد

رقابت 21 دانش‌آموز خراسان جنوبی در المپیاد فرش دستباف