ظریف: رابطه با روسیه باید ادامه پیدا کند
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش منیبان، مراسم رونمایی از کتاب «نومحافظهکاری عصر پوتین، ریشهها و اندیشهها» با حضور محمدجواد ظریف، معاون سابق رئیس جمهور، ابراهیم متقی، کارشناس مسائل بینالملل، مهدی سنایی، سفیر پیشین ایران در روسیه و حسین سلیمی رئیس انجمن علوم سیاسی ایران، در حال برگزاری است.
در این نشست مهدی سنایی گفت: بسیار خرسندم که این جمع برای رونمایی از کتاب حقیر گرد هم آمدند.
باور من این است که در شناخت جهان پیرامون ،با دشواری مواجه هستیم. به این دلیل که کشورهای صاحب تمدن و تاریخ مشغول آموختن خودشان و شخصیتهای تاریخی خودشان هستند لذا برای آنها شناخت از جهان پیرامون در اولویت دوم قرار میگیرد. جامعهشناسان بر این باور هستند که شناخت پیرامون اهمیت دارد. لذا در این کتاب تلاش شده کشور روسیه مورد بررسی قرار بگیرد. او افزود: این کتاب دستاورد دوره فراغت و قبل از سال 1403 است که هیچ مسئولیتی نداشتم. شناخت ما نسبت به روسیه سیاسی، امنیتی و نظامی است. در ایران هم کمتر جریانهای فکری و نحلههای فکری روسیه مورد بحث قرار گرفته است. لذا بنده به دلیل علاقه شخصی و همچنین تحولات روسیه این کتاب را نوشتم. اندیشه سیاسی روسیه از این جهت در ایران حائز اهمیت است که شباهتها و قرابتها کم نیست. لذا در کتاب به این نکته اشاره کردم و موضوع کتاب درباره ایران هم هست.
سنایی در پاسخ به اینکه آیا جامعه ایرانی دچار روس هراسی شده است؟ گفت: فکر میکنم بخشی از روس هراسی به دلیل کمبود شناخت و کم عمق بودن شناخت است. در دنیا روسیه امپراطوری یا شوروی، به عنوان یک قدرت فرصت طلب شناخته شده اما روسها خودشان را بزرگترین قربانی در جهان میدانند و تاکید میکنند که همیشه مورد تهاجم بودند. البته روسیه مورد تهاجم مغولها، سوئدیها، فنلاند و ناپلئون قرار گرفته است لذا برای این قربانی شدن شعرها سرودند. بنابراین پیچیدگی کار با روسیه ناشی از کمبود شناخت است.
مشاور سیاسی رئیس جمهور ادامه داد: تعامل تجاری ایران و روسیه بالا بوده و الان تنها چیزی که میان ایران و روسیه وجود ندارد، تعامل مردمی است. بعد از انقلاب اکتبر ایران تبدیل به سایه در روسیه شد. بخشی از عکسالعملها ناشی از دو چهره سیاه و سفیدی است که از روسیه تبلیغ میکنند. البته برخی چهره روسیه را به اندازهای سفید نشان میدهند که داخل خود روسیه این کار صورت نمیگیرد.
در ادامه محمدجواد ظریف، معاون پیشین رئیسجمهور، درباره میل روسیه به سردمداری در جهان گفت: بنده از دوستان عزیز برای برگزاری این جلسه تشکر میکنم. روز سعدی آموزگار انسانیت را گرامی میدارم. درگذشت پاپ فرانسیس را به مسیحیان کاتولیک جهان و هموطنان مسیحی تسلیت عرض میکنم. ما در ایران با مسئله مهمی به نام شناخت مواجه هستیم که البته مختص ایران نیست. امروز شاهد هستیم که تصورات ما از کنشگران بینالمللی هیچ انطباقی با واقعیت ندارد، به همین دلیل هموطنان حامی روس ما با یک حرکت، ضد روس می شوند. روسیه دوست ما بوده و هست. این یک واقعیت است و باید براساس شناخت واقعگرایانه با آن رابطه داشته باشیم. رابطه ما با غرب بهتر باشد یا بدتر این رابطه با روسیه باید ادامه پیدا کند.
او افزود: دکتر سنایی از جمله سفرایی است که روسیه را به خوبی شناخته است. با احترام به همه سفرای سابق ایران در روسیه از جمله دکتر خلعتبری این نکته را میگویم که دکتر سنایی با شناختترین سفیر ایران در روسیه بوده است. روسیه پسا جنگ سرد دو دوره متمایز را تجربه کرده است. من نه سواد و نه تخصص لازم را دارم اما با نگاهی که به فهرست کتاب انداختم متوجه شدم، این کتاب آنچه یک علاقمند به مسائل روسیه میخواهد را در خود دارد.
بَد و خوب در جهان بینالملل نداریم
ظریف درباره ریشه روسهراسی در جامعه ایرانی گفت: مشکل اصلی ما در مورد روسیه، عدم شناخت نسبت به این کشور و محیط جهانی است و بر همین اساس رابطه خود را با روسیه تعریف میکنیم که هیچ تطبیقی با واقعیت ندارد. وقتی روسیه از قطعنامههای هستهای حمایت میکند به ما برمیخورد. هنوز جهان را جهان اتحادها و جنگ سرد میبینیم کمااینکه در مورد چین هم چنین دیدگاهی داریم.
او افزود: اینکه روسیه میگوید به پهپاد ایران نیاز ندارد و مواردی از این قبیل، طبیعی است و ما هم باید به این صورت در جامعه بینالمللی رفتار کنیم. خیال نکنیم روسها آدمهای بدی هستند، اصلاً بَد و خوب در جهان بینالملل نداریم. مگر ترامپ با زلنسکی جز این رفتار کرد؟ تازه خدا پدر روسها را بیامرزد که اینگونه با ما رفتار نکردند. این نتیجه وابستگی در نظام بینالمللی است. روسپرست و چین پرست بودن ناشی از جهل است.
ظریف همچنین تصریح کرد: ما باید واقعیت را ببینیم و براساس آن مدیریت کنیم. اگر نفهمیدیم دیگران روابط ما را کنترل میکنند و مدیریت میشویم. واقعیت این است که کاریکاتوری از کشورها داشته و انتظار داریم طبق ذهنیت ما برخورد کنند.
وزیر پیشین امور خارجه بیان کرد: برخی در داخل کشورها چشمشان به دهان افرادی مثل دوگین است؛ بعد وقتی حاکمیت روسیه اقدام دیگری انجام می دهد، ما ناراحت می شویم. حرفهایی که دوگین در مورد ایران میزند، نظر شخصی اوست و ربطی به حاکمیت روسیه ندارد.
ابراهیم متقی، کارشناس مسائل بینالملل، نیز گفت: من بارها گفتم، ای کاش جمهوری اسلامی به جای تیم سه نفره برای مذاکره یک تیم یک نفره (خطاب به ظریف) میفرستاد که نه قضیه خودنویس پیش میآمد و اینکه کارها زودتر پیش میرفت.
او افزود: در مورد اتفاقات اخیر سوریه مسئولان ایرانی از روسها پرسیدند که در مورد سوریه چه موضعی دارید، آنها گفتند ما درگیر اوکراین هستیم، ما را وارد سوریه نکنید. این یعنی اولویتبندی میکنند. اعتماد امریکا به روسیه در طولانی مدت بیش از اروپا خواهد بود چراکه اروپای آتلانتیک در رابطه با آمریکا، همیشه چالش دارد.
حسین سلیمی، رئیس انجمن علوم سیاسی، نیز گفت: میان چرچیل و سنایی شباهتها و تفاوتهایی وجود دارد. تفاوت در این است که میزان مطالعه سنایی بیشتر از چرچیل است.
سلیمی تصریح کرد: روس ستیزی میان دانشجویان ما وجود دارد. ما باید فکری به حال خیر و شَری که از جهان داریم، داشته باشیم. جهان فعلی، اصلاً جهان خیر و شر نیست. ما باید این انگاره که روسیه غول چراغ جادویی است که در تقابل خیر و شر به ما کمک میکند را کنار بگذاریم.
-
دوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۴۲:۰۱
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/855029/