پیام خراسان

آخرين مطالب

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم! مقالات

کتاب گشاد برای سربازان ندوزیم!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مرتضی سرهنگی گفت: نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنیم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم.

پیام خراسان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرهنگی، پژوهشگر، نویسنده و روزنامه‌نگاری است که از روزنامه جمهوری اسلامی به موضوع جنگ پرداخت و پس از آن دفتر ادبیات و هنر مقاومت در حوزه هنری را به همراه هدایت‌الله بهبودی راه‌اندازی کرد و درصدد برآمد که به تحقیق و پژوهش درباره جنگ بپردازد. او در همان سال‌های ابتدایی جنگ به اسرای عراقی توجه نشان داد و در ادامه به بررسی ابعاد دیگری از جنگ نیز توجه نشان داد. برای همین در دفتر ادبیات و هنر مقاومت آثار متنوعی درباره جنگ منتشر شد. یکی از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شد، یادداشت‌های جنگ است، یادداشت‌هایی که به قلم برخی رزمندگان و فرماندهان جنگ نوشته شد، اما تا به امروز تعداد اندکی از آنها به چاپ رسیده است. با مرتضی سرهنگی درباره اهمیت، علت چاپ اندکی از این یادداشت‌ها و… گفت‌وگو کردیم. درباره یادداشت‌های جنگ عراق و ایران که بررسی می‌کردیم متوجه شدیم یکی دو دهه بیش شما به برخی از آن یادداشت‌ها دسترسی پیدا کردید. با توجه این‌که شما هم به این دفترچه‌ها دسترسی داشتید از چه منظر به آنها نگاه کردید. به نظرتان از جنگ یادداشت‌های زیاد باقی مانده یا هرچه بوده تا کنون منتشر شده است؟
من یادداشت‌های جنگ را دیدم و تعدادی از آنها به دستم رسید و آنها را خواندم. به نظرم نوشتن خاطرات و جزئیاتی از جنگ به قلم خود رزمندگان حاضر در صحنه جنگ ایده خوبی بود که از اواسط جنگ عراق و ایران اجرا شد. به رزمندگان دفترچه دادند و به آنها گفتن که در دفترچه‌ها خاطرات‌شان را بنویسند.

پیام خراسان

شاید یکی از دلایل این ایده بر این اساس بود که پس از جنگ جهانی دوم، در زمان جنگ، ملت‌های درگیر دیگر منتظر مورخان رسمی نشدند تا آنها از راه برسند و با گردآوری شواهد به ثبت و ضبط تاریخ جنگ بپردازند. چون در میان سربازان افراد باسواد زیاد بودند که کم کم شروع به یادداشت جزئیات از جنگ در قالب یادداشت‌های روازنه یا خاطرات کلی کردند که برخی آن را خاطرات شفاهی یا تاریخ شفاهی می‌نامند. بنابراین ایده نوشتن در جنگ کم کم شکل گرفت و ما هم در جنگ عراق و ایران سربازان زیادی داشتیم که ممکن بود هیچ‌کدام از آنها هیچ وقت دست به قلم نشوند و هیچ یادداشتی ننویسند. برای همین در جنگ نقاط تاریک زیادی بماند. بنابراین به آنها دفترچه‌هایی برای نوشتن اتفاقات جنگ دادند و برخی از آنها که ذوق نوشتن داشتند شروع به ثبت یادداشت‌های روزانه کردند و برخی هم به بیان بعضی خاطرات یا نکات مهم عملیات‌ها اکتفا کردند. این نوشتن به این امید بود که فراموشی درباره حوادث جنگ را به حداقل برساند.
چرا امروز این یادداشت‌ها برای ما مهم است؟ چرا اصرار داریم که هر آنچه مانده بعد از سه دهه منتشر شود؟
من امروز قرار است درباره عکس‌هایی که از جنگ گرفته شده، صحبت کنم. عکس در زمانی که آتش جنگ شعله‌ور است، برای ما که هزاران کیلومتر از جبهه جنگ دور بودیم، جنبه اطلاع‌رسانی دارد. ضمن این‌که عکس‌ها اطلاعات خوبی به ما می‌دهند. هر چند امروز هم افراد زیادی به عکس‌های جنگ علاقه دارند تا بدانند در جنگ چه گذشته است. اما پس از اینکه جنگ تمام شد، عکس‌های جنگ تبدیل به اسناد می‌شوند. سندهای محکمی که هر وقت بخواهیم درباره جنگ تحقیق کنیم یا مطلبی بنویسیم برای شاهد مثال چند عکس را ضمیمه مطلب می‌کنیم. بنابراین عکس یکی از منابعی است که می‌توانیم به آن رجوع کنیم. امروز برای نوشتن از جنگ نیاز به منبع‌سازی داریم و دفترچه‌ها یکی از منابع روایت جزئیات مهمی از جنگ است.
شنیدم مدتی چند دفترچه نزد شما امانت بود، وقتی به دفترچه‌ها نگاه می‌کردید چه مطالبی در آن بود که توجه‌تان را جلب کرد؟ کنجکاو نشدید که چه‌تعداد دفترچه از جنگ باقی مانده و کجا نگهداری می‌شود؟
تا جایی که به یاد دارم دفترچه‌ها دست خود رزمنده‌هاست. هر چند ایده پخش دفترچه میان رزمنده‌ها، ایده خوبی بود، اما همه شروع به نوشتن نکردند. تعدادی از آنها شروع به نوشتن و ثبت جزئیات جنگ کردند که برخی از آنها منتشر شده است. بعضی دیگر احتمالاً دفترچه‌ها را به سپاه دادند یا یگانی که در آن حضور داشتند. چون به آنها گفته بودند که در دفترچه یادداشت بنویسید و به ما بدهید.
به نظرتان فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند چه نکاتی را باید در نظر بگیرد که همه افرادی که علاقه‌مند به اطلاعاتی از جنگ عراق و ایران دارند رغبت کنند و یادداشت‌ها را بخوانند؟
این حرف درستی است که همه علاقه‌مند بشوند که درباره جنگ بخوانند و تمام دغدغه ما هم همین است. به نظرم فردی که روی یادداشت‌ها کار می‌کند باید بتواند لحن راوی را حفظ کند. چون لحن راوی خودش سند است.
ما در ادبیات جنگ با سربازها طرف هستیم، با ادیب، مورخ و دیپلمات طرف نیستیم که حرف‌های قلمبه سلمبه بزند. بنابراین من که مشغول کار روی یادداشت‌ها هستم و می‌خواهم آنها را با افزودن حواشی و پانویس آماده چاپ کنم، نباید به جای راوی حرف‌های قلمبه سلمبه بزنم. این برای وقایع جنگ باورناپذیر و یک شکست است. چون وقتی آن کلمات و جملات قلمبه سلمبه را می‌خوانید آن را باور نمی‌کنید. وقتی آن را باور نکنید، هم نویسنده یادداشت‌ها شکست خورده، هم ناشر، هم من که یادداشت‌ها را تنظیم کردم. گاهی به بچه‌ها می‌گویم ما یک قواره پارچه پیش خیاط می‌بریم و از او می‌خواهیم برایمان پیراهن بدوزد. خیاط هم اندازه ما را می‌گیرد و بعد آن را می‌دوزد. چرا اندازه می‌گیرد؟ چون می‌خواهد برایمان پیراهنی بدوزد که این پیراهن نه بزرگ نه کوچک باشد. حالا اگر بخواهیم پیش یک راوی برویم و با او مصاحبه کنیم، چه چیزی را باید اندازه بگیریم؟ دهان او را، ما باید لحن او را بشناسیم، چون می‌خواهیم برایش یک کتاب بدوزیم که این کتاب برای تنش نه کوچک باشد نه بزرگ. در اینجا لحن و ادبیا آن سرباز مهم است.
چون شما چند تالیف درباره سردار حاج قاسم سلیمانی دارید، اطلاع پیدا کردم از او یادداشت‌های زیادی به جا مانده است؟ شما یادداشت‌های او را دیدید؟
نه من ندیدم اما برخی از یادداشت‌هایش منتشر شده است. یادداشت‌های سردار در دست مکتب حاج قاسم است و آنها در حال انتشار یادداشت‌ها هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/860277/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

میلیک حقوقش را نصف و قراردادش با یوونتوس را تمدید کرد

ترکیب برنده فلیک؛ بارسایی که می‌ترساند

تن‌هاخ در اولویت لورکوزن قرار گرفت

اینتر با خط هافبک رویایی مقابل بارسلونا

گران‌ترین والیبالیست دنیا در آستانه تاریخ‌سازی

تبرئه جنجالی بلینگام؛ بارسا اعتراض می‌کند!

موافقت با حضور زنان در دیدار تیم ملی فوتبال با کره شمالی

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌ها در تعطیلات پایان هفته

موافقت شورای تأمین خراسان رضوی با حضور بانوان در دیدار تیم ملی با کره شمالی

پایان مسابقات مهارت آموزی پسران در رشته ورزشی فوتسال

آهنگ جدید/ «جواهر» با صدای علی اکبر قلیچ

تاج: در مشهد ١٠ میلیون زائر مدیریت می‌شود، یک فوتبال که سخت نیست

قیمت بلیت پروازهای مشهد در آستانه ولادت امام رضا (ع) مشخص شد | توصیه سازمان هواپیمایی به مسافران برای تهیه بلیت

تاج: در مشهد 10 میلیون زائر مدیریت می‌شود، یک فوتبال که سخت نیست

خرید با کالابرگ الکترونیکی در میادین میوه و تره بار تهران امکان‌پذیر شد

زیرساخت‌های مشهد آماده میزبانی رویدادهای بزرگ فوتبالی است

قیمت بلیت پروازهای مشهد در آستانه ولادت امام رضا (ع) مشخص شد

عکس| آشتی‌کنان خداداد عزیزی و مهدی تاج در مشهد

آغاز فعالیت بخش فروش مجازی نمایشگاه کتاب تهران

«پناهگاه سیمانی» برای کودکان ایرانی

کتاب بررسی فقهی - اقتصادی قراردادهای سوآپ منتشر شد

کتاب «فرزندان امروز، والدین به‌روز» رونمایی می‌شود

بنادر جنوب ایران در یک قرن پیش، به روایت یکی از اهالی

13 زنجیره ارزش در خراسان شمالی تعریف شده است

جشن "دخترم، افتخار ایران" در بیرجند برگزار می شود

تولد 7038 نوزاد دختر در خراسان جنوبی

خرید یک دستگاه کمباین برای برداشت غلات کشاورزان سربیشه‌ای

مارادونا باید به خاطر ترک اعتیاد بستری می‌شد!

دلار عربستان راه آنچلوتی به برزیل را بست

اینتر سخت‌ترین حریف ممکن برای بارسا بود

یاگو آسپاس: همه دیدند در برنابئو چه بلایی سر ما آوردند!

توجیه عجیب فدراسیون فوتبال برای سفر بازیکنان خط خورده به چین

رسانه ها در خط مقدم معرفی ظرفیت‌های اقتصادی استان

بارش‌های رگباری خراسان‌ رضوی را فرا می‌گیرد؛ افزایش 10 درجه‌ای دما

دستگیری دزدان سابقه‌دار در شهرک پردیس مشهد

مدیرکل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی: مشاوران، پزشکان روح و روان نسل آینده هستند

روابط عمومی تحول ساز است

مدرسه باید به کانون فعالیت‌های تربیتی و اجتماعی محله تبدیل شود

کسب مقام قهرمانی تیم طناب زنی دانش آموزان دختر استان

دهمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز فرهنگیان استان خراسان شمالی با معرفی نفرات برتر به کار خود پایان داد.

خاطره سازی گرشا رضایی با اجرای آهنگ معروف ترکی در کنسرت تبریز

موزیک ویدئوی "چکامه ای برای آدلین" با اجرای ریچارد کلایدرمن

جزئیات پرونده «تتلو» از زبان سخنگوی قوه قضائیه

میز مذاکره خراسان جنوبی در ایران اکسپو 2025 برای جذب سرمایه‌گذار

خرید با کالابرگ های الکترونیکی در میادین تره بار

امکان خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی در میادین و بازار‌های میوه و تره بار

فعالیت‌ بارگیری، تخلیه و اعلان بار بندر شهید رجایی، در شرایط عادی است

خداداد عزیزی: مشکل اساسی فوتبال مشهد نبود زمین مناسب است

امکان خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی در میادین میوه و تره بار

ایران-کره شمالی با حضور بانوان در مشهد