پیام خراسان

آخرين مطالب

چطور مراقب خود باشیم؟ مقالات

چطور مراقب خود باشیم؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بحث درباره‏‌ی مراقبت سابقه‏‌ی فلسفی دیرینه‌‏ای دارد که کتاب حاضر برخی از جنبه‌‏های همین سنت را پی می‏‌گیرد؛ از افلاطون تا الکساندر بوگدانوف و در این میان هگل هایدگر باتای و بسیاری دیگر پرسش محوری این است که سوژه‌‏ی خاص مراقبت کیست؟ آیا من باید مراقب خودم باشم یا این‏که به دیگران، به نظام و به نهاد‌ها اعتماد کنم؟
به گزارش هم‌میهن، در جهان امروز که انسان معاصر در دل بحران‌های فردی و اجتماعی ناشی از زیست- جهان مدرن انواع مختلفی از اضطراب‌ها و اضطرار‌های وجودی را تجربه می‌کند شاهد نوعی احضار فلسفه و اندیشه رواقی‌گری یا نحله‌هایی از عرفان‌های مدرن هستیم که تلاش می‌کنند تا به مسئله مراقبت از نفس بپردازند تا به میانجی یک خودآگاهی عملی و به‌نوعی تمرین اخلاقی انسانی زیستن، راهی به رهایی انسان مدرن از آشفتگی‌های جهان جدید بگشایند.
در یک‌دهه اخیر شاهد ترجمه و انتشار انواع کتاب‌هایی بودیم که درباره «مراقبت» نوشته شده و آن‌ها را می‌توان متونی بینارشته‌ای از فلسفه، اخلاق و روان‌شناسی دانست. «فلسفه‌ی مراقبت» نوشته بوریس گرویس، یکی از نمونه‌های اخیر همین‌جنس کتاب‌هاست. کتابی جذاب درباره مفهوم مراقبت از منظر فلسفی.
بوریس گرویس، فیلسوف، منتقد هنری و نظریه‌پرداز برجسته، بینش عمیق خود را در این کتاب در‌مورد این جنبه اساسی وجود انسان به ارمغان می‌آورد. این کتاب که در سال 2022 منتشر شد، به ابعاد مختلف مراقبت می‌پردازد و پیامد‌های آن را برای افراد، جامعه و زمینه وجودی گسترده‌تر بررسی می‌کند.
بحث درباره‌ی مراقبت سابقه‌ی فلسفی دیرینه‌ای دارد که کتاب حاضر برخی از جنبه‌های همین سنت را پی می‌گیرد؛ از افلاطون تا الکساندر بوگدانوف و در این میان هگل هایدگر باتای و بسیاری دیگر پرسش محوری این است که سوژه‌ی خاص مراقبت کیست؟ آیا من باید مراقب خودم باشم یا این‌که به دیگران، به نظام و به نهاد‌ها اعتماد کنم؟ گرویس در این کتاب با قراردادن مفهوم مراقبت در سنت‌های تاریخی و فلسفی آغاز می‌کند و سیر تحول آن را از دوران باستان تا تفکر معاصر دنبال می‌کند تا شناختی تاریخی از این مقوله به مخاطب بدهد.
او بررسی می‌کند که چگونه مراقبت در فرهنگ‌ها و دوره‌ها، از مراقبت از خود در فلسفه یونان باستان گرفته تا اخلاق مسیحی، در مراقبت از دیگران و تمرکز اخیر بر مراقبت در نظریه‌های فمینیستی و پست‌مدرن، به‌طور متفاوتی درک و ارزش‌گذاری شده است.
این رویکرد تاریخی، زمینه‌ای غنی برای تحقیقات فلسفی خود گرویس فراهم می‌کند. محور تز گرویس این ایده است که مراقبت شرط اساسی زندگی انسان است. او استدلال می‌کند که مراقبت فقط یک الزام اخلاقی یا یک عمل اجتماعی نیست، بلکه یک ضرورت وجودی است؛ مراقبت یعنی تعامل با دنیا و دیگران به‌گونه‌ای‌که ارزش و پیچیدگی ذاتی آن‌ها را تصدیق کند. در واقع او نگاه عمیق‌تری به این مقوله انداخته و مراقبت را در نوعی خوانش اگزیستانسیالیستی شرح می‌دهد. در همین راستا گرویس پیشنهاد می‌کند که این تعامل برای شکل‌گیری هویت و جامعه ضروری است.
نویسنده اشکال مختلفی را که مراقبت می‌تواند انجام دهد، از خودمراقبتی گرفته تا مراقبت از دیگران و مراقبت از محیط زیست را بررسی می‌کند. در واقع در این کتاب، مراقبت یک امر تک‌ساحتی نیست و نویسنده آن را در یک کلیت بزرگتری از زندگی صورت‌بندی کرده است. او تأکید می‌کند که مراقبت شامل ابعاد عملی و عاطفی است که شامل اقدامات نگهداری و حفظ، همچنین ابراز همدلی و شفقت می‌شود.
این دیدگاه جامع از مراقبت به گرویس اجازه می‌دهد تا ماهیت چند‌وجهی و اهمیت آن را در زمینه‌های مختلف کشف کند. یکی از موضوعات کلیدی در «فلسفه‌ی مراقبت»، رابطه بین مراقبت و قدرت است؛ گرویس بررسی می‌کند که چگونه مراقبت می‌تواند هم وسیله‌ای برای توانمندسازی، هم ابزاری برای کنترل باشد.
ازیک‌سو مراقبت می‌تواند افراد و جوامع را با تقویت ارتباطات، حمایت متقابل و انعطاف‌پذیری توانمند کند و از سوی‌دیگر مراقبت می‌تواند برای اعمال کنترل نیز مورد استفاده قرار گیرد؛ همان‌طور که در اشکال مراقبت پدرانه که استقلال را تضعیف می‌کند یا در تنظیم اقدامات مراقبتی توسط مؤسسات و دولت‌ها دیده می‌شود. در واقع او هم نگرشی پاتولوژیستی و آسیب‌شناسی به مسئله مراقبت دارد و تجربه‌های مخرب ذیل این معنا را مورد نقد و تحلیل قرار می‌دهد، هم به الگو‌های مؤثر و پیش‌برنده مراقبت که امکان رهایی بخشی در آن وجود دارد، می‌پردازد.
گرویس همچنین با در‌نظر‌گرفتن اینکه مراقبت در هنر و فرهنگ چگونه بازنمایی و درک می‌شود، به زیبایی‌شناسی مراقبت می‌پردازد. او بررسی می‌کند که چگونه آثار هنری و شیوه‌های فرهنگی می‌توانند درک ما از مراقبت را منعکس کنند و شکل دهند و نقش هنرمند را به‌عنوان مراقبی که به تفاوت‌های ظریف تجربه انسانی توجه می‌کند، برجسته می‌کند. این بعد زیبایی‌شناختی مراقبت، بر تأثیر عمیق آن بر ادراکات و ارزش‌های ما تأکید می‌کند. ازاین‌رو خواندن این کتاب برای علاقه‌مندان هنر هم می‌تواند راهگشاه باشد.
جالب اینکه خود «بوریس افیموویچ گرویس» منتقد هنری، نظریه‌پرداز رسانه و فیلسوف است و درحال‌حاضر استاد برجسته جهانی مطالعات روسی و اسلاوی در دانشگاه نیویورک و همکار ارشد تحقیقات در دانشگاه هنر و طراحی کارلسروهه در کارلسروهه آلمان است. کتاب «فلسفه‌ی مراقبت» او، کاوشی عمیق و جامع در‌ مورد مراقبت به‌عنوان جنبه اساسی وجود انسان ارائه می‌دهد.
گرویس با بررسی ابعاد تاریخی، اخلاقی، زیبایی‌شناختی و سیاسی مراقبت، بینش‌های ارزشمندی در‌مورد پیچیدگی‌ها و اهمیت آن ارائه می‌دهد. این کتاب برای هر‌کسی که علاقه‌مند به فلسفه مراقبت است، یک مطالعه ضروری می‌باشد و کمکی متفکرانه و به‌موقع در بحث‌های معاصر درباره نحوه زندگی با هم و حمایت از یکدیگر در دنیایی که به‌سرعت در‌حال تغییر است، ارائه می‌دهد.
در جهان پرالتهاب و شتاب‌زده‌ای که ما زیست می‌کنیم همه‌چیز نیاز به مراقبت دارد؛ از خود بگیر تا دیگری و مراقبت از همه چیز‌هایی که زندگی ما را می‌سازند.
اسلاوی ژیژک درباره‌ی این کتاب می‌گوید: «همه‌گیری کووید و سایر بحران‌های جاری، همه‌ی ما را به این امر واقف کرد که کار مراقبت در تمام شکل‌های آن مشخصه‌ی عصر ماست؛ از مراقبت سلامت گرفته تا مراقبت از افراد مسن و قربانیان فجایع طبیعی و اجتماعی؛ بااین‌حال این انگاره عاری از سردرگمی‌های ایدئولوژیک نیست. ثروتمندان و قدرتمندان از دیرباز ثروت و قدرت خود را با ادعای مراقبت از نیازمندان توجیه کرده‌اند. گرویس مفهوم و عمل مراقبت را در همه‌ی ابعاد آن تحلیل می‌کند؛ از همبستگی اصیل گرفته تا دستکاری‌های فریبکارانه و آموزه‌های معنویت‌گرایی جدید درباره مراقبت از خود. «فلسفه‌ی مراقبت» کتابی است برای هرکس که می‌خواهد بداند امروز کجاییم و چرا در چنین مخمصه‌ای گرفتار شده‌ایم.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/702547/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون وزیر آموزش و پرورش:سرانه ورزشی دانش آموزان خراسان رضوی به یک مترمربع افزایش یافت

آمریکا و انگلیس سه بار به مرکز یمن حمله کردند

قوچان‌نژاد: پیاتزا در تیم ملی والیبال ایران اقتدار دارد/ خلا معروف هنوز پر نشده است

موج جدید اعتراضات پرستاران این بار در قم و کاشان

حاشیه شهر بیرجند محروم از سرانه فضای آموزشی!

حسن آبادی:بیش از 1500 مرقع از دورۀ تیموری تا دورۀ معاصر در کتابخانۀ آستان قدس است/ محبوب:اسناد موجود در آستان قدس بیشتر اجتماعی و اقتصادی است تا سیاسی

آتش بی‌احتیاطی گردشگران در غرب گیلان مهار شد

تکنولوژی دانش‌بنیانی برای مقابله با آتش‌سوزی در جنگل‌ها/ پروژه جنگل‌زایی «RFID» کلید خورد

آنچلوتی: تنها یک بار سیگار کشیده‌ام، اما بعد از آن عکس خانه‌ام پر از سیگار شده است!

شناسایی و دستگیری اعضای باند قاچاق سازمان یافته سوخت در خراسان جنوبی

افزایش قابل توجه زائران در مراکز اسکان موقت و اضطراری شهرداری مشهد

سرانه ورزشی دانش آموزان خراسان رضوی به یک مترمربع افزایش یافت

قطع آب شرب بجستانی‌ها، برای جلوگیری از تخریب ریل راه آهن بود

«نقد ترجمه در ایران» به چاپ چهارم رسید

خدمات رسانی اردوی جهادی افغانستانی در مشهد

سعید شریعتی: در روزهای آغاز اعتراضات 96 جوانان ستاد کدام چهره در مشهد جلسه برگزار می‌کردند؟/سخنان نبویان از استناد انداختن دستگاه‌های امنیتی است

نمایش رزمی فرهنگی حدیث پایداری در تربت‌حیدریه+فیلم

(ویدئو) بعد از گریه این بار خنده امیر مقاره خواننده «ماکان بند» اشک همه را درآورد!

سومین سالگرد درگذشت «حاج‌حیدر رحیم‌پور ازغدی» در مشهد برگزار شد

92 محله تهران بازار میوه و تره‌بار ندارد

تبعات درگیری با ایران فاجعه‌بار است

کلاهبرداری یک میلیارد ریالی از طریق لینک جعلی ثنا در سبزوار

بار دیگر تظاهرات علیه نتانیاهو به خشونت کشیده شد/ بازداشت شماری از معترضان

این زن افغان با به دنیا آوردن نوزادی 4 پا همه را حیرت‌زده کرد!

کاظمی: امروز با دانش آموزانی مواجهیم که فاصله زیادی با انتظار سند تحول بنیادین دارند

تشکیل 46 پرونده تخلف برای واحد‌های صنفی حاجی آباد

سه عنوان پهلوانان جوان خراسان شمالی در مسابقات قهرمانی کشور

درخشش اسب‌های خراسان شمالی در آق قلا

کسب رتبه نخست جشنواره هنرجوی برتر توسط هنرجوی خراسان شمالی

پایان فعالیت تابستانی استخر روباز پارک ملت مشهد

پایان فعالیت تابستانی استخر روباز پارک ملت مشهد/ 76 روز فعالیت شاد برای شهروندان مشهدی

رییس سازمان نوسازی مدارس کشور خبر داد؛ صنعتی سازی 70 مدرسه در استان خراسان رضوی

تحلیلگر آمریکایی: تبعات درگیری با ایران فاجعه‌بار است

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان ؛اشغال 70 درصدی کلیه ظرفیت‌های اقامتی مشهد در دهه پایانی صفر

اورژانس مشهد بیش از 14 هزار ماموریت انجام داد

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: تعاون راه حل نجات اقتصاد کشور است

برخورد 2 خودرو در مسیر تربت حیدریه- مشهد هفت مصدوم برجا گذاشت

انجام بیش از هزار ماموریت توسط اورژانس سبزوار

برنامه درسی مدارس خشک و استعدادکش هستند

وزیر آموزش و پرورش: برنامه های درسی مدارس استعدادکُش هستند

امسال فعالیت 20 نمایندگی خبرگزاری ایمنا در استان ها آغاز می شود

پیشرفت 70 درصدی 4 کیلومتر نخست پروژه محور شهداد به نهبندان

400 اثر به دبیرخانه جشنواره ملی شعر آیینی ابن حسام خوسفی ارسال شد

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

مهار آتش سوزی در بیش از یک هکتار اراضی جنگلی لیسار

کلاهبرداری یک میلیارد ریالی از طریق لینک جعلی ثنا در سبزوار

خراسان رضوی دارای 15 هزار و 338 تعاونی ثبت شده‌است

موافقت اداره کل حفظ آثار برای تدفین شهدای گمنام در دانشگاه قوچان

اسکان 6 میلیون و 100 هزار نفر شب در مشهد

دنای تصادفی چندین بار خارج از ایران‌خودرو جوش‌کاری شده بود