پیام خراسان

آخرين مطالب

برگزاری نشست «شب جنگل‌های هیرکانی» در خانه اندیشمندان علوم انسانی اجتماعي

برگزاری نشست «شب جنگل‌های هیرکانی» در خانه اندیشمندان علوم انسانی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - شب‌های بخارا به همت علی دهباشی که همواره با نگاهی فرهنگی و هنری، به موضوعات، شخصیت‌ها و رخداد‌های معطوف به فرهنگ و هنر ایران زمین می‌پرداخته، مدتی است جغرافیا و فرهنگ جغرافیایی را نیز به پیوست فعالیت‌های خاطره انگیزش درآورده است.
تازه‌ترین شب به یادماندنی اش، همین «شب جنگل‌های هیرکانی» است که با همکاری فصلنامه صنوبر، در سی ام دی ماه در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
شب پرشوری بود و طبیعت دوستانِ فرهنگ محور، همه آمده بودند و سالن، پر از شوق حضور بود و بسختی صندلی خالی پیدا می‌شد. قبل از شروع مراسم، فضای سالن، آکنده از نوای برانگیزاننده‌ی ماهور بود و شعر و موسیقی و آواز ایرانی و یادآور زنده یادان، شجریان و مشیری و شهبازیان، وقتی که این مطلع، کار را تمام می‌کرد: «پرکن پیاله را کاین جام آتشین ره به حال خرابم نمی‌برد...»؛ و حاضرین در نشست «شب جنگل‌های هیرکانی» را آماده تر، شنونده‌ی نکته‌های دردمندانه‌ی سخنورانِ این جنگل‌ها می‌کرد.
علی دهباشی، مدیر مسئول دوماهنامه‌ی بخارا به عنوان برگزارکننده‌ی مراسم این شب، اجرای برنامه را به مانیا شفاهی، مدیرمسئول فصلنامه صنوبر واگذار کرد که دیگر میزبان این نشست بود و به موضوع مورد بحث، نزدیک تر.شفاهی، دانش آموخته‌ی مهندسی محیط زیست، قبل از آنکه از باریس مجنونیان، استاد بازنشسته دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی بخواهد برای سخنرانی پای تریبون بیاید، از حال نزار جنگل‌های هیرکانی و این فسیل زنده گفت و در جست و جوی راه‌های تیمار و نجات این جنگل‌ها از نابودی بود.
او در انتهای صحبت هایش ابراز امیدوار کرد و گفت: «امیدواریم این شب؛ و اتفاقات دیگری که این روز‌ها در جریان است، مؤثر واقع شود و ما شاهد حالِ بهتر این میراث ارزشمند سرزمین مان باشیم.»

پیام خراسان

باریس مجنونیان، با کمک اسلاید، به وضعیت جنگل‌های هیرکانی از آستارا تا گرگان پرداخت و به جامعیت این جنگل. از گونه‌های متنوع گیاهی و جانوری و هرچه که در این اکوسیستم یافت می‌شود.
این استاد منابع طبیعی، در باره پیشینه‌ی جنگل‌های هیرکانی و کیفیت امروزشان در جغرافیای ایران گفت: «این جنگل‌ها تخمین زده می‌شود قدمت شان 25 تا 50 میلیون سال است و مربوط به جنگل‌های دوران سوم اند. همه حوادث تاریخی، جوی، ژئوفیزیکی و زمین شناسی را پشت سر گذاشته و به دوران ما رسیده اند. این واقعا باعث شرمندگی است که ما اگر نتوانیم این‌ها را حفظ کنیم و به نسل بعد بسپاریم.
زمان طولانی حیات و تکامل ژنتیکی این منطقه هیرکانی، یک موقعیتی به وجود آورده که سازگاری با شرایط محیط، برایش بالاست. جنگل‌های هیرکانی، به رغم تخریب‌هایی که داشته و توسعه انسانی که در آن حادث شده، هنوز ما می‌توانیم به عنوان جنگل‌های طبیعی تلقی کنیم. چون تاکنون در هیچ مطالعه‌ای نشان داده نشده است که یک یا چند گونه گیاهان این جنگل‌ها حذف و یا منقرض شده باشد، خوشبختانه ما هنوز عناصر این جنگل‌ها را داریم و این موضوع می‌تواند برای مان باعث خوشحالی شود.
زمانی ما این پیوستگی عناصر تشکیل دهنده‌ی جنگل‌های هیرکانی و این اکوسیستم را از دست می‌دهیم که فاجعه‌ی توسعه انسانی در بستر این جامعه طبیعی و اکوسیستم جنگل‌های هیرکانی رخ دهد و تخریب صورت گیرد. تخریبی که موجب می‌شود، اینجا به صورت جزیره جزیره دربیاید و آن پیوستگی عناصرش را با هم از دست بدهد.
مجنونیان، در بخش پایانی سخنانش به گلایه از دو سازمان محیط زیست و جنگل‌ها و مراتع پرداخت و گفت: «این دو سازمان، متولی حفظ پوشش گیاهی (پوشش گیاهی به مثابه زیربنای حیات) در سراسر کشورند و باید در تعاملات شان به مفاهمه و هم افزایی برسند که متأسفانه ما در بین شان بیشتر بگومگو‌های غیرسازنده می‌بینیم تا هماهنگی و هم افزایی.»

پیام خراسان

کیومرث سفیدی، جنگل شناس، دیگر سخنران مراسم بود که گفت مایل است به وجه مثبت و زیبایی‌های جنگل هیرکانی بپردازد.
او در قسمتی از سخنانش گفت: «قبل از هرچیز، ادای دین و احترام می‌کنم به کسانی که زندگی و جان شان را در راه جنگل‌های هیرکانی از دست داده اند. اگر شبی داریم، باید برای آن‌ها هم بگیریم. دارم به این فکر می‌کنم که آن چند ویژگی یی که جنگل‌های ما دارند و ما می‌توانیم به آن‌ها افتخار کنیم، کدام اند. همین‌ها را بگویم. ببینید جنگل‌های هیرکانی که از سمت اردبیل شروع می‌شود، تا می‌رود به خراسان، جنگل‌های باستانی اند و ارزش باستانی دارند. ما جنگل‌های کهن رس را داریم بدون دخالت انسان به وجود آمده اند و انسان در شکل گیری ساختار و توسعه اش نقشی نداشته است. وجود درخت‌های غول پیکر که شما چند نمونه اش را اینجا در اسلاید‌ها دیده اید. درخت‌های خشکِ سرپا که من به این‌ها می‌گویم کهنه سرباز. جنگل‌های هیرکانی ما منحصر به فرداند. یک سر دریا؛ و سمت دیگر کوه‌های البرز که ویژگی منحصر به فرد به آن داده است.
دوستان، ببینید، جنگل، چندتا درخت هم کنار هم نیست، بلکه به مجموعه‌ای از پیوند‌های زیستی و تنوع گیاهی و جانوری روی هم، جنگل را تشکیل می‌دهند که خیلی هم منظم و پیچیده است.
به دوستانم می‌گویم بعضی جا‌ها که قانون جنگل می‌شنوید، مقابل شان بایستید. چون جایی که قانون حکمرانی می‌کند، جنگل است. از نظم و پیچیدگی‌هایی که در جنگل حکفرماست، به ایشان بگویید. شکوه نظمی که در جنگل حکمفرماست، در نظم انسانی وجود ندارد. به نظرم این از زیبایی‌های جنگل است.»

پیام خراسان

حنیف رضا گلزار، نویسنده کتاب قُرُق شکسته: جنگل‌های هیرکانی کاسپیانی ایران؛ و کارشناس خاک و آب؛ و کنشگر مدنی در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی، در ادامه مراسم شب جنگل‌های هیرکانی، پشت تریبون رفت و از تقارن ناخودآگاه و همزمانی‌ی پیش بینی نشده‌ی برگزاری مراسم امشب با بسته شدن پرونده‌ی جنگل ابر در 29 دی ماه سال 1393 از سوی شورای عالی محیط زیست گفت.
وی ادامه داد: «بنده به عنوان شخص کوچکی که دستی بر آتش این پروژه و این کنشگری داشتم، این پیروزی بزرگ که بدون تردید، فصل نوینی در ساختار کنشگری مدنی جامعه در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی کشور باز کرد را به روان پاک همه‌ی جنگلبانان و محیط بانان باغیرت این سرزمین و همه‌ی شهیدان این مسیر پر فراز و فرود که در آتش بی مدیریتی جنگل‌ها و مراتع سوختند تا جنگل زنده بماند، به ویژه به جنگلبان رشید، اسماعیل رمضانی تبریک می‌گویم و سلامتی این مرد بزرگ را آرزومندم.»

پیام خراسان

حمیدرضا رضایی، استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دیگر سخنران مراسم، با استفاده از اسلاید، به تنوع زیستی، به ویژه در بخش جانوری در جنگل‌های هیرکانی پرداخت.حسین آقایی، کنشگر محیط زیست و جنگل‌های شمال، آخرین سخنران شب جنگل‌های هیرکانی بود.
او گفت: «هیرکانی از نظر من، بخشنده‌ترین چیزی است که در زندگی خودم با آن روبرو شده ام. عصر یخبندان که اتفاق افتاد، این هیرکانی بود که به عنوان مادر جنگل‌های اروپا و امریکا تکثیر شد و گسترش پیدا کرد، اما حالش چندان خوب نیست. من صفر و صد هیرکانی را چشیده و تجربه کرده ام. صدِ هیرکانی کجاست؟! آنجاست که وقتی در کنار درختان تنومند می‌ایستیم، احساس می‌کنیم هیچی نیستیم.
همان جایی‌که کنار آن درخت تنومند افرای پانصدساله، پلنگ قدم می‌زند. وقتی آن درخت را در آغوش می‌گیری، احساس رهاشدگی داری و واقعا لذتش چشیدنی است.حالا صفرِ هیرکانی کجاست؟! جایی است که با نام طرح نوین جنگلداری، مافیای چوب قصد دارند پولی به جیب بزنند و یک تپه‌ی سوخته را برای ما به یادگار بگذارند!
هیرکانی، خط جنگل از بالا و از پایین، در حال کم شدن است. پایین شهرسازی‌ها را داریم و در ارتفاعات هم مجال نمی‌دهیم جنگل، رویش و زایش داده داشته باشد. خودم بچه دامدارم، «مفت چری» را دوست داریم. به قول استاد مجنونیان، هیرکانی دارد به سمت جزیره‌ای شدن پیش می‌رود.»

پیام خراسان

در نیمه‌ی این مراسم، فیلم مستندی با نام «کسی به فکر جنگل‌ها نیست»، ساخته‌ی یاسر طالبی پخش شد که درد دل مصوری بود با تماشاگران و دولتیان که چه بر سر جنگل‌ها و منابع طبیعی مان آمده است.
عنوان فیلم، مرا به یاد کتاب باریکی با عنوان «کسی به فکر گل‌ها نیست»، اثر مریم سیحون انداخت که مرادش فضای عمومی در مهد کودک‌های ایدئولوژیک دهه شصت بود! و نویسنده احتمالا عنوان کتابش را از سروده‌ای از فروغ فرخزاد به عاریه گرفته بود. رنجی که دهه به دهه گستره اش از منابع انسانی هست تا این سال‌ها منابع طبیعی!
در پایان مراسم، هدایایی از سوی فصلنامه صنوبر و ماهنامه بخارا به تعدادی از فعالان رسانه‌ای در حوزه محیط زیست اهدا شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/811300/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افغانستان شریک اقتصادی اصلی ایران در منطقه است

پرداخت 1300 میلیارد ریال خسارت جانباختگان حادثه معدن طبس

ادامه صدرنشینی سپاهان در هفته دهم لیگ برتر هندبال

ادامه صدرنشینی سپاهان در هفته دهم لیگ برتر هندبال – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پیکر 2 قاضی شهید در قم به خاک سپرده شد

خلق اثری با موضوع رشادت‌های رزمندگان یمنی در حرم امام رضا(ع)

دستگیری زن و شوهر قاچاقچی با 14 کیلو تریاک در فاروج

تعویق نشست مشترک کمیسیون‌های قضایی و امنیت ملی مجلس/ بررسی دقیق‌تر ابعاد شهادت دو قاضی دیوان عالی کشور

تکمیل زائرسرای رضوی مازندران نیاز به 300 میلیارد تومان اعتبار دارد

راز سیاه مرد خیانتکار با دوربین مدار بسته در خانه اش لو رفت!

معافیت چاه‌های کشاورزی از برنامه مدیریت‌بار 1404 با احداث نیروگاه خورشیدی

ساعات خاموشی در مشهد؛ جدول قطعی برق استان های کشور برای فردا 2 بهمن اعلام شد!

رضا توکلی: نمی‌توانیم امام رضا(ع) را رها کنیم، این عشق تا پایان زندگی با ماست.

امیر حاتمی: رژیم صهیونیستی مجبور به عقب نشینی و تن دادن به آتش بس خفت بار شد/ جایگاه جمهوری اسلامی ایران به میزان قابل ملاحظه‌ای ارتقاء یافته است

طرز تهیه چلو شامی | واسه یک بار هم که شده شامی رو اینجور بپز +ویدئو

آغاز مراسم سوگند ترامپ/ ترامپ وارد کنگره شد/ اوباما بدون همسرش آمد/ چین برای اولین بار در تحلیف شرکت کرد

دومینوی فشار علیه منافقین در کانادا؛ این‌بار ممنوعیت استفاده از نام، نشان و تصاویر گروهک در کانادا

سرلشکر سلامی: ما مصمم هستیم با همت بلند رزمندگان و به اذن رهبرانقلاب حادثه های بزرگی را رقم بزنیم

در نشست هم‌اندیشی در خصوص قانون الزام چه گذشت؟

آغاز مراسم سوگند ترامپ/سخنرانی اولین مسلمان در مراسم تحلیف/ ترامپ وارد کنگره شد/ چین برای اولین بار در تحلیف شرکت کرد

آغاز مراسم سوگند ترامپ/سخنرانی اولین روحانی مسلمان در مراسم تحلیف/ ترامپ وارد کنگره شد/ چین برای اولین بار در تحلیف شرکت کرد

سرلشکر سلامی: برد شناورها همگی ارتقا قابل توجهی یافته است

انتشار اولین پژوهش در خصوص شرح صلوات خاصه امام رضا(ع)

«معشوقه آهنی»، گنجینه‌ای از روایت توسعه فناوری نانو در ایران

متافیزیک از منظر ویتگنشتاین؛ یک کتاب برای علاقمندان به فلسفه

حضور نمایندگان 26 کشور در مرحله نهایی مسابقات بین‌المللی قرآن

چرا خاقانی مشهور نیست!

انفجار پیک‌نیک در نیشابور منجر به مصدومیت 3 نفر شد

طرح‌های راه‌آهن برقی و قطار سریع‌السیر مشهد ـ تهران همچنان بر زمین مانده است

گردشگری سلامت ایران محور همکاری‌های جدید با افغانستان

راه‌اندازی کنسولگری افغانستان در بیرجند

صادرات ایران به افغانستان دو برابر صادرات به 15 کشور جهان

توزیع 200 سری جهزیه بین زوج‌های نیازمند خراسان جنوبی

بارش باران و برف امروز و فردا در خراسان جنوبی

جهاد تبیین و امیدآفرینی را در قبال جنگ ترکیبی دشمن شکل دهیم

قاضی صلواتی در مراسم تشییع پیکر شهیدان رازینی و مقیسه + عکس

اطلاعات جدید از قاتل قاضی مقیسه و رازینی | مرد آبدارچی مجرد بود

جزئیات تازه درباره عامل ترور 2 قاضی در تهران

چرا رسم زیارت را برای خرید تور کربلا انتخاب کنیم؟!

جزئیات جدید از ترور دو قاضی

فیلم «هلیا» یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش میاندشت

طرز تهیه خورش اسفناج مازندرانی | راز و رمز داشتن یه خورشت خوشمزه شمالی

«آقای قاضی» همچنان محبوب

مراسم تدفین قاضی رازینی و قاضی مقیسه برگزار شد/ قضات ترور شده کجا به خاک سپرده شدند؟

راز جوان ماندن مغز در میانسالی؛ با این روش‌ها مغزتان را جوان نگه دارید

راز کاهش وزن سریع با صبحانه پروتئینی؛ باور نمی کنید چقدر ساده است!

7 راز طلایی برای داشتن قلبی سالم و قوی؛ با این تغییرات ساده عمرتان را طولانی تر کنید!

افزایش نرخ عوارض آزادراه ها از امروز اوا بهمن ماه

کاهش 30 درصدی بارش در خراسان شمالی

مراسم تشییع و تدفین دو قاضی شهید در قم