پیام خراسان

آخرين مطالب

«آقا بزرگ تهرانی» 50 سال از زمانش جلوتر بود؛ ماجرای درخواست دانشگاه آمریکایی بیروت سیاسی

«آقا بزرگ تهرانی» 50 سال از زمانش جلوتر بود؛ ماجرای درخواست دانشگاه آمریکایی بیروت
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگار مهر، نشست «میراث شیعی شیخ آقابزرگ تهرانی؛ ضرورت بازخوانی و تصحیح مجدد آثار» به همت معاونت پژوهش و معاونت اشاعه اطلاعات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی امروز سه شنبه 2 بهمن ماه با حضور حجت‌الاسلام سیدمحمدعلی ابهری از رؤسای اسبق کتابخانه مجلس، عبدالحسین طالعی عضو هیئت علمی دانشگاه و سیدمحمد منصور (طباطبایی بهبهانی) استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و کتاب پژوه برگزار شد.

پیام خراسان

در این مراسم ابهری آقابزرگ طهرانی را از مفاخر شیعه و زنده کننده فرهنگ و مکتوبات شیعه دانست و گفت: بعد از خرید و هدیه گرفتن آثار آقابزرگ طهرانی کتابخانه مجلس چند کار را انجام داد مثلاً در سال 1379 تعداد 23 مجلد دست‌نویس مرحوم علامه را به عنوان هدیه از فرزند ایشان دریافت کرد. کتاب کشکول را در سال 1380 و 1390 و نیز کتاب طبقات اعلام شیعه را منتشر کرد.
وی همچنین بیان کرد: لازم بود تا مراسمی برای صدمین سال نگارش الذریعه یکی از کتاب‌های ارزشمند شیخ آقابزرگ بگیریم.
در ادامه طالعی بیان کرد: آقابزرگ آنقدر بزرگ است که گرفتن یک مجلس و 10 مجلس برای او کم است. محمدرضا حکیمی خراسانی 4 سال بعد از فوت آقابزرگ در مجله نگین مطلبی درباره ایشان نوشت و با اینکه مجله سوسیالیستی بود اما مقاله حکیمی با تصویری زیبا از آقابزرگ شوقی در دل من نوجوان انداخت که ایشان را بشناسم. همان زمان توفیق شد به خدمت عبدالحسین حائری برسم‌. بعد از این توفیق شد در محضر برخی از شاگردان ایشان باشم.
تعریف شفیعی کدکنی از آقابزرگ
وی افزود: 1429 صدمین سال قمری تألیف الذریعه سری به دکتر شفیعی کدکنی زدیم. ایشان علاوه بر توضیحات جمله‌ای گفت که مثل همیشه به دور از اغراق است. ایشان گفت آقابزرگ در جایگاهی است که باید تندیس او را در ورودی تمام دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و هرجا که اسم دانش و پژوهش مطرح است نصب کنند. ورنر خاورشناس آلمانی درباره کتاب الذریعه می‌گفت که هیچیک از کارهای مربوط به شناخت شرق اعم از شیعه و اسلام نیست که آقابزرگ در آن نقشی نداشته باشد و بدون رجوع به آثار ایشان به درد بخورد. این نشان می‌دهد ما در شناساندن میراث آقابزرگ به دنیا کم کاری کردیم و هنوز چاپ خوبی از الذریعه که مبتنی بر اصل دست‌نویس ها باشد نداریم. بعد گذشت 50 سال از درگذشت آقابزرگ لازم است چاپ خوبی از کتاب ایشان داشته باشیم.
طالعی با اشاره به آثار منتشر شده از آقابزرگ بیان کرد: چهار یادنامه از آقابزرگ منتشر شد که یکی یادنامه کتابخانه ملی بود. انجمن مفاخر و مجله بخارا یادنامه ای منتشر کردند. مؤسسه کتابشناسی هم چنین کاری را انجام داد و در آوردن تقریظات پراکنده ایشان کار کرد. پایان نامه‌ای از محقق عراقی در دانشگاه کوفه پیدا کردیم که یکی از کتاب‌ها را تحلیل کرده بود و من بخش‌هایی را ترجمه و منتشر شد. در دانشگاه قم سال 99 اولین کار دانشگاهی را درباره الذریعه انجام دادیم و قسمتی از توضیحات آقابزرگ‌ذیل کتاب‌ها را سر و سامان و تحلیلی کردیم و نخستین پایان نامه دانشگاهی مرتبط با ایشان نوشته شد.
نیازمند ترجمه آثار آقابزرگ به انگلیسی هستیم
وی همچنین با اشاره به برخی اقدامات پژوهشی صورت گرفته بیان کرد: آقابزرگ در یکی از درخواست‌ها برای شرح و حال نویسی از خود نام 2 نفر یعنی دکتر حسینی علی محفوظ و سید محمد حسن طالقانی را آورده است. کتابخانه طالقانی در نجف فهرست نویسی شده و ایشان مجموعه مفصلی را گردآوری کرده اند. با این همه محتوا لازم است کتاب انگلیسی و همایش بین المللی برگزار شود و یادآوری شود چنین فرد بزرگی در ایران بوده است. به عقیده من تازه زنده شده است.
این استاد دانشگاه در خاطره‌ای گفت: به نقل از یکی از پسران مرحوم طباطبایی، از پدرش عبدالعزیز طباطبایی تعریف کرد، برخی افرادی که در نجف کتابشناسی و تراجم شناسی را نمی‌دانستند پیش سید حکیم رفتند و گفتند یک فردی از ایران آمده که نه درس می‌خواند و نه جوابی می‌دهد، شهریه دادن به ایشان خلاف ضوابط است، مرحوم حکیم به این فرد اشاره کرد در گوش دیگرم دوباره حرفت را تکرار کن، وقتی سخن فرد تمام شد مرحوم حکیم عرض کرد: چون 2 بار گفتی لازم شد شهریه را 2 برابر کنم اما بگویم طبلی که این شیخ تهرانی میزند 50 سال دیگر صدایش درمیاید. وقتی بعد 50 سال خاورشناس آلمانی می‌گوید تحقیقات او برای کل خاورشناسان مورد نیاز است تازه می‌فهمیم طبل در حال به صدا درآمدن است. برخی پیشنهادها کلیشه است اما باید بگوییم چرا امروز در کتاب‌های درسی 2 صفحه از این شخصیت بزرگ نوشته نشده است.
آثار آقابزرگ را با 5 برابر قیمت در دانشگاه بیروت می‌خریدند
در بخش دیگر، طباطبایی درباره چگونگی گردآوری آثار آقابزرگ در کتابخانه مجلس بیان کرد: علی نقی منزوی یک روز به کتابخانه آمد و خدمت آقای حائری رسید و گفت من می‌خواهم مجموعه کتاب‌های پدرم و آنچه از نجف به تهران منتقل شده به کتابخانه مجلس هدیه کنم. دانشگاه آمریکایی بیروت مشتری این کتاب‌ها بود و آن زمان قصد خرید به مبلغ 50 میلیون تومان را داشت اما آقای منزوی گفته بود با اینکه من نیازمند هستم و به پولش احتیاج دارم ولی حاضرم به یک پنجم قیمت فروخته شود ولی کتاب‌ها از ایران بیرون نرود. که کتابخانه مجلس آن را به مبلغ 15 میلیون خریداری کرد.
کد خبر 6353958

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/811859/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتقای 25 پله‌ای جایگاه خراسان شمالی در نرخ تورم سالانه

کاپیتان استقلال بدون قرارداد شد؛ جدایی حسینی از آبی ها این بار جدی است؟

اسیری با 21 بار حبسِ ابد که کابوس بزرگ صهیونیست‌ها بود

مصرف بنزین در خراسان شمالی 13 درصد افزایش یافت

نشست مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش با خانواده های شهدا و ایثارگران

محمد کبیری: رضایت مردم باید شاخص عملکرد تمامی نهادهای مستقر در کیش باشد

نگاهی به کارنامه تئودور نولدکه، پژوهشگر قرآن و شاهنامه

حداقل و حداکثر قیمت زعفران اعلام شد

صفحه نخست روزنامه‌های خراسان جنوبی - چهارشنبه 17 بهمن

جسد یک زن در سطل زباله شهری پیدا شد

نشست نوبتی کمیسیون ارزیابی کتاب برگزار شد

فاصله نجومی سبد معیشت از دستمزد

پنجمین جشنواره «مفلحون» در خراسان رضوی برگزار می‌شود

رونمایی از 46 عنوان کتاب در خراسان شمالی همزمان با دهه فجر

ثبت نام عمره رمضان از چهارشنبه آغاز می‌شود

راز زیبایی و سلامت پوست‌تان را در این گیاه معطر کشف کنید

داستان ادامه دار تاخیر در تحویل خودرو این بار به شاهین رسید

نویسنده کتاب «ستاره می‌بارید»: خانواده‌های درگیر جنگ مضمون اصلی کتاب «ستاره می‌بارید» هستند

23 استان ایران منتظر تعطیلات برفی باشند

خلاصه هندبال سپاهان نوین – ذغال سنگ طبس

فضولی یک چوپان راز یک جنایت هولناک را فاش کرد

درخواست کمک دوباره پزشکیان از مردم: در روزهای سرد یک‌بار دیگر به دولت کمک کنید

مطالبات 116 نفر در یکصد و سی‌امین برنامه «دوشنبه‌های ملاقات مردمی» پیگیری شد

تصمیم فاجعه‌بار رئیس جمهور

(عکس) بهمن 1349؛ دبیرستان دخترانه بهجت در میدان خراسان

برقراری پرواز ارومیه ـ مشهد و بالعکس از 25 بهمن‌ماه

اختتامیه رزمایش نصرالله 2 در کویر طبس با حضور یگان‌های تکاوری و پهبادی فراجا اجرا شد

مدیرکل امور اقتصادی: 67 پروند مولدسازی در خراسان شمالی ایجاد شده است

نشست «زیبا صدایم کن»؛ قصه پدری که تا پایان سربلند ماند

منتظر بارش‌ سنگین برف باشید | برف در راه است

اعلام هشدار هواشناسی برای اکثر مناطق کشور؛ بارش و افزایش محسوس سرما

برگزاری مراسم گرامیداشت دهه فجر و اعیاد شعبانیه با تأکید بر فداکاری‌های شهدای انقلاب در خراسان جنوبی

الحاق 151 هکتار زمین به نهضت ملی مسکن شهرستان گرمه

سارق اماکن خصوصی در اسفراین دستگیر شد

توقیف 50 دستگاه موتورسیکلت متخلف در آشخانه

دیدار مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان شمالی با فرمانده سپاه جواد الائمه

پزشکیان: مردم یک‌بار دیگر به دولت کمک کنند

علی لاریجانی، در دیدار رئیس مجلس عراق: آمریکایی‌ها می‌خواستند رژیم صهیونیستی را ژاندارم منطقه کنند؛ طوفان‌الأقصی این نقشه را برهم زد/ هوشیاری و وحدت داخلی هر یک از کشورهای منطقه می‌تواند بار دیگر جلوی این نقشه را بگیرد

مدارس کدام استان فردا چهارشنبه 17 بهمن تعطیل است؟

اجرای پویش درختکاری نهال فجر در روستای سنگ بست فریمان + عکس

عکس تکان‌دهنده از وضعیت یک پراید پس از تصادف

نشست گذر پیک بار سال 1404 در شرکت برق استان بوشهر برگزار شد

جزئیات پرونده کتک کاری دو زن در کافه/ رازهایی که نباید گفته می‌شد

گروه مالی فیروزه آماده ورود به بازار سرمایه

فیلم/ الدوساری دروازه پرسپولیس را برای بار سوم باز کرد

هماهنگی 2 سازمان برای برخورد جدی با گران‌فروشی بلیت هواپیما/ آغاز به کار قطارهای پرسرعت تهران - مشهد

عکس تکان‌دهنده از وضعیت یک پراید بعد از تصادف

آذری جهرمی: ترویج خشونت کلامی مقدمه ترویج خشونت فیزیکی است! نتیجه تجمعات خودجوش! مشهد در سال 96 قابل مرور است

بیل گیتس درباره تجربه مصرف روان‌گردان در جوانی خود صحبت کرد

صدرعاملی: برای من مهم بود که مرغک کانون دوباره روی پرده بیاید