یک دهه انتظار؛ نمایشگاه کتاب چه زمانی صاحب خانه میشود؟
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، «مکان دائمی نمایشگاه کتاب» آرزویی است که اهالی نشر و کتاب در سر دارند و هرسال مطرح میکنند اما هیچ مشخص نیست که تحقق این آرزو چه زمانی باشد.
سال 94 بود که «نمایشگاه کتاب صاحب خانه شد» تیتر همه رسانهها شد و نمایشگاه شهرآفتاب را خانه دائمی این نمایشگاه معرفی کرد اما این مکان تنها در سالهای 95 و 96 میزبان ناشران بود و دوباره این نمایشگاه اجاره نشین مصلی امام خمینی(ره) شد.
اجاره نشینی که البته برای ناشران بد نشد؛ چرا که بیشتر آنها از برگزاری نمایشگاه در شهرآفتاب ناراضی بودند. با گذشت یک دهه از تاسیس نمایشگاه شهرآفتاب، هرساله این گمانه وجود دارد که نمایشگاه کتاب به شهرآفتاب برود اما در لحظات آخر مدیران و مسئولان نمایشگاه کتاب منصرف میشوند.
امسال نیز به گفته ابراهیم حیدری، مدیر خانه کتاب و ادبیات ایران، شورای سیاست گذاری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان نهاد برگزار کننده نمایشگاه ماموریت داد تا مکانهایی را که به صورت بالقوه قابلیت برگزاری نمایشگاه را دارند، بررسی و امکاناتشان را واکاوی کند. شهرآفتاب نیز به عنوان یک مجموعه نمایشگاهی در تهران توسط مدیران موسسه بازدید شد و در نهایت پس از مطالعات کارشناسانه، گزارش تخصصی از بررسی مکانهای موجود در جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه ارائه شد و در پایان هم «مصلی» به عنوان مکان نمایشگاه کتاب 1404 انتخاب شد.
ابراهیم حیدری در گفتوگویی درمورد خواسته ناشران مبنی بر داشتن مکان ثابت و دائمی برای نمایشگاه کتاب، گفت: من هم معتقدم که باید سریعتر زیرساختها و اقدامات لازم برای تکمیل نمایشگاههای تخصصی انجام پذیرد. هرچند که تلاشهای خوبی توسط شهرداری تهران برای تکمیل پروژه شهر آفتاب انجام شده است، ولی بهنظرم ضرورت دارد فضای مسقف آنجا سریعتر تکمیل و راهاندازی و امکانات لازم و مورد نیاز در حد یک نمایشگاه استاندارد فراهم شود.
البته تکمیل پروژه بزرگی مانند شهرآفتاب انصافا کار هزینهبر و وقتگیری است و تلاشهای خوبی هم توسط شهرداری انجام شده است، ولی مشکلات جنبی آن مکان برای برگزاری نمایشگاه بزرگی با آن همه بازدیدکننده الزاماتی دارد که هنوز تکمیل نشده است، مانند امکانات رفاهی و حمل و نقل.
او بیان کرد که اگر طرحهای توسعه شهری کامل شوند و خود مجموعه شهرآفتاب هم به افقی که اکنون برای توسعه دارد، نزدیک شود، این مکان میتواند مکان مناسب دائمی برای نمایشگاه کتاب باشد.
حیدری ادامه داد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، مخاطبان بسیاری را از شهرستانها به تهران میکشاند و میهمانان خارجی متعددی هم دارد. به عنوان مثال در خصوص امکانات مورد نیاز برای نمایشگاه کتاب باید شهرآفتاب به عنوان یک مجموعه نمایشگاهی در حاشیه شهر تهران باید هتلهایی با اتاقهای متعدد و از نظر بهای مصرفی متنوع داشته باشد، تا بتواند این حجم از مخاطبان را پذیرا باشد. امکانات حمل و نقل، رفاهی و... از نمونههای دیگر کمبود برای برپایی نمایشگاهی مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است.
مدیرخانه کتاب و ادبیات ایران درمورد دلایل انتخاب نشدن شهرآفتاب به عنوان مکان نمایشگاه امسال، بیان کرد:شهرآفتاب هنوز برای برگزاری نمایشگاهی به بزرگی و وسعت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، متراژ و مساحت مسقف لازم را ندارد، چه از نظر فضاهای نمایشگاهی و چه از نظر فضاهای رفاهی. به عنوان مثال فضای مسقف شهرآفتاب برای بهرهبرداری نمایشگاهی 54 هزار مترمربع است و مقابل آن مصلی امام خمینی با 90 هزار مترمربع فضای مسقف برای استفاده نمایشگاهی وجود دارد. از نظر امکانات دیگر نیز اگر بخواهم مثالی بزنم، مجموعه شهرآفتاب 320 چشمه سرویس بهداشتی دارد و این عدد در مقابل 600 چشمه در مجموعه مصلی تهران، تقریبا نصف است.
در زمینه تامین فضا برای استراحت مخاطبان نیز شهرآفتاب با مشکل جدی مواجه است. در زمینه خدمات رفاهی برای ناشران خارجی نیز در شهرآفتاب تنها امکان استفاده از هتلهای فرودگاه امام خمینی(ره)فراهم است، اما با وجود انتخاب مصلی طبیعتا از امکانات هتلهای تهران میتوان بهره برد.
وی افزود: از نظر امکانات حمل و نقل عمومی و با توجه به اینکه عمده مخاطبان از مناطق مختلف شهر تهران برای بازدید به نمایشگاه میآیند، شهرآفتاب در همچنان فاقد امکانات مورد نیاز است. فارغ از اینکه خانوادههای پرجمعیت فاقد اتومبیل شخصی را به عنوان مخاطب از دست خواهیم داد، با برگزاری نمایشگاه در شهرآفتاب مردم را تشویق به استفاده از وسایل نقلیه شخصیشان میکنیم و اینگونه ترافیک را به آن نقطه از تهران انتقال میدهیم که یکی از گلوگاههای حیاتی شهر است و مسیرهای دسترسی به استانهای مرکزی و جنوبی از آن نقطه شروع میشوند.
حیدری با حضور نوجوانان و بانوان در نمایشگاه اشاره و بیان کرد: مصلی در مرکز شهر قرار دارد و نوجوانان حتی در ساعات پایانی نمایشگاه نیز میتوانند از آن بازدید کنند و بعد به سادگی به منازل خود برگردند. آیا با برگزاری نمایشگاه در شهرآفتاب چنین امکانی برای بازدید نوجوانان فراهم میآید؟ از جهت حضور بانوان در نمایشگاه هم باید به قضیه نگاه کرد. نمایشگاه معمولاً تا 9 شب طول میکشد و در این ساعت دیگر هوا تاریک است. ممکن است بازدید نمایشگاه هم تا یکی دو ساعت تمدید شود. این هم برای مخاطبان مشکل ساز میشود و هم برای پرسنل خود ناشران که تعداد زیادی از آنها را بانوان تشکیل میدهند.
بسیاری از غرفهداران و فروشندگان کتابها از بانوان هستند. آنها چطور میتوانند به منازل خود برگردند که صبح دوباره بتوانند به شهر آفتاب بیایند؟ بویژه اگر ساعت نمایشگاه تمدید شود، آنها تا کار را جمع کنند و به ایستگاه مترو بیایند ساعت یازده شب میشود.
سخنگوی نمایشگاه کتاب 1404 تاکید کرد که برخلاف مصلی که دارای یک فضای متمرکز و بهم پیوسته است، مشکل عمده مجموعه شهرآفتاب گستردگی و پراکندگی سالنهای نمایشگاهی است. او گفت: به طور کل تکمیل نهایی مجموعه شهرآفتاب یا حداقل رسیدن به آن درصدی از پیشرفت پروژه که بتوان نمایشگاه مهمی چون نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را در آن برگزار کرد، به سالها زمان نیاز دارد.
اکنون اگر نظرسنجی صورت گیرد، عمده ناشران و دستاندرکاران نمایشگاه و همچنین مخاطبان با برگزاری نمایشگاه در شهرآفتاب مخالفند و ما هم نمیخواهیم نمایشگاهی بدون مخاطب برگزار کنیم.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/844572/