موسیقی نظامی در کتاب «آوای فجر»
مقالات
بزرگنمايي:
پیام خراسان - آوای فجر با همکاری بنیاد رودکی، انجمن موسیقی ایران، جشنواره موسیقی فجرودفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی مؤسسه آموزشی تألیفی ارشدان منتشر و دردسترس علاقهمندان قرار گرفت. این کتاب، همگام بابه تصویرکشیدن فعالیتهای ارکستر رزمنوازان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و آثار اجرایی آنها درسیونهمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، کوشیده تاخوانندگان رابا تاریخچه،هویت،ساختار و دستاوردهای هنری این ارکستر نظامی افتخارآفرین آشنا کند ونقش این قلب تپنده موسیقی نظامی را در عرصه پرورش و ترویج فرهنگ و موسیقی کشور روشن کند.
این اثر، علاوه بر معرفی جزئیات عملکرد ارکستر رزمنوازان نزاجا، با تحلیلی از نغمههای ملی و بررسی آثار جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، ابعادی جدید از موسیقی نظامی ایران را بررسی کرده است.
در توضیح این کتاب آمده است: «کمال هنر در آیینگی است. هنرمندان نیز کمال خود را درصافی جستوجو میکنند و ثمر پالودگی هنر، آیینگی است؛ از اینرو هنرشناسان بر این باورند که از دریچه هر اثر هنری، خواه صوت و خواه صورت، میتوان تصویری تمامنما و تصوری به صحت مقرون، از آن دریافت کرد. از بازشناسی آثار رسیده از راه دراز تاریخ مشخص میشود که داوران هنر و پژوهشگران میگویند که ایرانیان، همواره دل در گرو معنا داشتهاند و در پردههایساز و نغمههای راز به جستوجوی حکمت و پیام بودهاند؛ پیامی که از سودای دل برآید و به گوش جان شنیده شود. موسیقی نظامی ما مثل تمام هنرهای بالیده در جغرافیای فرهنگی نجد ایران، درختی است که ریشههایش تا ژرفای خاک فرو رفته و شاخسار سایهگسترش با برگهای تازه و جوان، فضایی نو را پیشروی مخاطبان کتاب میگشاید. موسیقی نظامی ایران، هنر و هویت ملی ماست که بهعنوان زبانی مشترک در ضمیر مردمان فهیم این مرز و بوم با هر ذائقه و سلیقهای وجود دارد و بهعنوان پاسبان شایسته آیینها و سنتهای ارزشمند جامعه ایرانی همواره نقش بیبدیلی در بیان ارزشها و فضایل اخلاقی ایفا میکند و موجب تقویت حس همبستگی، کار گروهی وخرد جمعی میشود. در واقع این هنر اصیل یکی از درخشانترین نقشها را در ادوار مختلف تاریخی بهعهده داشته است. موسیقی نظامی کشورمان پرده در پرده، سرشار از زیبایی، کمالخواهی، رهایی و ظرافت است و ظرفیتهایی ایجاد میکند که از نغمهها و کلام بلند پیشینیان، سیراب است اما قطعا گنجایش نگاههای تازهتر و آفرینشهای خلاقانهتر را نیز در خود میبیند و پس از سالها با شرکت در رویداد «جشنواره بینالمللی موسیقی فجر» در مسیر ارتقای ظرفیتهای خود کوشیده تا اقلیمهای کشف نشده خود را در عرصه تولید و ارائه آثاری شایسته با پیشینه فرهنگی ــ هنری این سامان جستوجو کند. نگرش سیاستگذاران و دستاندرکاران موسیقی نظامی ایران، درک و گسترش قلمروهای وسیعتر و متفاوتتر موسیقی، در سایه بهرهمندی از تجربه پیشکسوتان و استعداد گشایشگر جوانان است. هدایت بهینه به سمت تحولات سازنده در ساختار و تنوع بخشها در نخستین تجربه و مشارکتدهی گسترده متخصصان موسیقی نظامی در حوزههای برنامهریزی و اجرا بر این موضع، مبتنی بوده است.
انتظار میرود ارکستر رزمنوازان نیرویزمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته با میزبانی هنرستان موزیک نزاجا، به معاضدت و همراهی همه هنرمندان، بتواند نقوشی شایسته رقم زند و تصویری تمام و روشن از هنر مینوی و هنرمندان توانا و پویای موسیقی نظامی امروز، برای فردا به نمایش بگذارد.»
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/844586/