جزئیات جدیدی از احداث بزرگترین برخورددهنده ذرات جهان منتشر شد
علمي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - پیشبینی میشود پروژه «برخورددهنده دایرهای آینده» تقریباً 16 میلیارد دلار هزینه داشته باشد.
تقریباً یک دهه پیش، دانشمندان سرن از «برخورددهنده دایرهای آینده» (FCC) رونمایی کردند. این پروژه قرار است جایگزین برخورددهنده هاردونی بزرگ (LHC) شود. اکنون مطالعه و طرحهای جامعتری منتشر شدهاند که جنبههای کلیدی FCC، ازجمله مسیر پیشنهادی، اثرات زیستمحیطی، اهداف علمی و هزینه تخمینی آن را تشریح میکند.
براساس گزارش The Independent، پیشبینی میشود پروژه FCC که تقریباً یک دهه از رونمایی آن میگذرد، حدود 14 میلیارد فرانک سوئیس (تقریباً 16 میلیارد دلار) هزینه داشته باشد. این برخورددهنده دایرهای 91 کیلومتر طول دارد و در مرز فرانسه و سوئیس، زیر دریاچه ژنو، قرار میگیرد.
در مقام مقایسه، LHC فعلی 27 کیلومتر طول دارد؛ البته یکی از دستاوردهای بزرگ LHC کشف ذره بوزون هیگز بود. FCC میتواند ویژگیهای بیشتری از هیگز را کشف کند که اکنون تصویر تاری از آن داریم. بوزون هیگز ذره گریزانی است که میتواند درباره شکلگیری ماده پس از بیگبنگ اطلاعات ارزشمندی به ما بدهد.
جزئیات جدید جانشین برخورددهنده هادرونی بزرگ
در بررسی جدید مسیر پیشنهادی، اثرات زیست محیطی، دستاوردهای علمی و هزینه پروژه مشخص شده است. کارشناسان مستقل این جزئیات را بررسی میکنند و سال 2028، 22 کشور عضو سرن تصمیم میگیرند از اواسط دهه 2040 با هزینه 14 میلیارد فرانک سوئیس این پروژه را راهاندازی کنند یا خیر.
محققان پیشبینی میکنند FCC اواسط دهه 2040 آزمایشهایی با دقت بالا انجام دهد تا «فیزیک شناختهشده» را با جزئیات بیشتری مطالعه کند؛ سپس انتظار میرود سال 2070 وارد فاز دوم شود که برخوردهای پرانرژی پروتونها و یونهای سنگین را انجام میدهد و «درها را بهسوی ناشناختهها باز کند.»
سخنگوی سرن میگوید: «درنهایت بهدنبال دستیابی به برخورددهندهای هستیم که 10 برابر آنچه امروز در اختیار داریم، انرژی داشته باشد. وقتی انرژی بیشتری داشته باشید، میتوانید ذرات سنگینتری ایجاد کنید.» FCC قرار است در عمق 200 متر راهاندازی شود و قطر تونل آن 5 متر خواهد بود.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/844638/