پیام خراسان

آخرين مطالب

«زندگی آینه‌ای» چیست و چگونه می‌تواند به «آخرالزمان» منجر شود؟ علمي

«زندگی آینه‌ای» چیست و چگونه می‌تواند به «آخرالزمان» منجر شود؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - دانشمندان هشدار داده‌اند که تلاش برای تولید «سلول‌ های آینه‌ای» در آزمایشگاه می‌تواند منجر به نوعی همه‌گیری مخفی جهانی شود که هیچ راهی برای از بین بردن آن وجود نداشته باشد. این همه‌گیری می‌تواند تمام اشکال حیات روی زمین، از انسا‌ن‌ها گرفته تا گیاهان را تهدید کند

روز پنج‌شنبه، گروهی از دانشمندان برجسته، شامل تعدادی از برندگان جایزه نوبل و متخصصان سلامت جهانی، درباره انجام یک مجموعه از تحقیقات تازه هشدار داده‌اند؛ تحقیقاتی که برای ساخت نوعی سلول مصنوعی انجام می‌شود و از نظر این دانشمندان می‌تواند تهدیدی جدی برای زندگی روی زمین باشد.
این سلول‌های مصنوعی که به نام «سلول‌های آینه‌ای» شناخته می‌شوند، ممکن است روزی به پایه‌ای برای «زندگی آینه‌ای» تبدیل شوند؛ نوعی ارگانیسم مصنوعی که در سطح مولکولی کاملاً برعکس موجودات زنده‌ای که می‌شناسیم عمل می‌کند. 38 دانشمند در مقاله‌ای که اخیرا در مجله Science منتشر شده، توصیه کرده‌اند که تا اوضاع از کنترل خارج نشده است، تحقیقات روی «زندگی آینه‌ای» فوراً متوقف شود.
سلول‌های آینه‌ای چیستند؟
برای درک مفهوم زندگی آینه‌ای، ابتدا باید به زندگی طبیعی نگاهی بیندازیم. اجزای اصلی زندگی، مانند DNA و پروتئین‌ها، ویژگی‌ای به نام چیرالیتی دارند. این واژه از کلمه‌ای یونانی به معنای «دست‌سانی» گرفته شده و به این معناست که این مولکول‌های اساسی در دو نوع ظاهر می‌شوند: با جهت‌گیری راست‌دست یا چپ‌دست. به عنوان مثال، DNA از یک مارپیچ دوتایی راست‌دست از قندها تشکیل شده است، مثل نردبانی که فقط در یک جهت پیچ خورده است. در مقابل، پروتئین‌ها از آمینواسیدهای چپ‌دست ساخته شده‌اند.
به گفته دانیل سدبروک در مقاله‌ای که در سال 2016 برای مجله Smithsonian نوشت، «نسخه‌های دست مخالف از آمینواسیدها و قندها در جهان وجود دارند، اما هیچ موجود زنده شناخته‌شده‌ای از آنها استفاده نمی‌کند». وجود این نسخه‌های مخالف یکی از عجیب‌ترین ویژگی‌های زندگی روی زمین است.
مولکول‌های راست‌دست و چپ‌دست قابل تعویض نیستند، همان‌طور که دست چپ شما در یک دستکش راست‌دست به درستی جا نمی‌گیرد. اما وقتی دست چپ خود را در مقابل آینه می‌گیرید، به نظر می‌رسد که مانند دست راست شما شده است.
چرا این تحقیق خطرناک است؟
در سال‌های اخیر، دانشمندان شروع به ساخت نسخه‌های مصنوعی از این مولکول‌های «آینه‌ای» در آزمایشگاه کرده‌اند؛ یعنی پروتئین‌های راست‌دست و قندهای چپ‌دست.
اگر این تحقیقات به سمت ساخت سلول‌های آینه‌ای ادامه پیدا کند، به گفته جک سوزتاک، شیمیدان برنده جایزه نوبل از دانشگاه شیکاگو و یکی از نویسندگان مقالۀ جدید، «عواقب آن می‌تواند فاجعه‌ای جهانی به بار آورد».

پیام خراسان


عواقب عمیق این موضوع از سطح مولکولی آغاز می‌شود. آمینواسیدهای راست‌دست در نگاه اول شبیه همتایان چپ‌دست خود هستند، اما در واقع تجزیه آنها بسیار دشوارتر است، زیرا آنزیم‌های موجودات زنده روی زمین برای تجزیه پروتئین‌هایی با چیرالیتی چپ‌دست طراحی شده‌اند. به عنوان مثال، شما نمی‌توانید درپوشی را خلاف جهت رزوه‌هایش باز کنید، همان‌طور که نمی‌توانید مولکولی با ساختار مخالف را به راحتی تجزیه کنید.
این نگرانی باعث شده است که دانشمندان درخواست کنند تا قبل از اینکه تحقیقات از کنترل خارج شود، فوراً متوقف شود.
از نظر افرادی که به این تحقیق خوش‌بین هستند، ویژگی مولکول‌های آینه‌ای می‌تواند در مبارزه با بیماری‌های مزمن مفید واقع شود. به گفته مایکل کی، بیوشیمیدانی از دانشگاه یوتا و یکی از نویسندگان مقالۀ جدید، «وقتی درمان‌های پروتئینی یا اسید نوکلئیک را به یک فرد می‌دهید، آنزیم‌های گوارشی بدن آنها را به سرعت تجزیه می‌کنند، گاهی در عرض چند دقیقه».
اما از سوی دیگر، مولکول‌های آینه‌ای «توسط این آنزیم‌های گوارشی شناسایی نمی‌شوند»، که این باعث می‌شود که این مولکول‌ها به عنوان درمان برای «مدت طولانی‌تری موثر باقی بمانند».
خطر مولکول‌های آینه‌ای
اما همین ویژگی می‌تواند این سلول‌ها را خطرناک کند. در یک گزارش فنی 299 صفحه‌ای که دانشمندان هشداردهنده منتشر کرده‌اند، تیم تحقیقاتی هشدار داده است که «باکتری‌های آینه‌ای به اندازه کافی قوی می‌توانند بدون هیچ مانعی از سوی کنترل‌های زیستی طبیعی، در محیط گسترش یابند».
نویسندگان اشاره می‌کنند که تاثیر این «پاتوژن‌های فرصت‌طلب خطرناک» می‌تواند به طیف گسترده‌ای از موجودات چندسلولی، از جمله انسان، گسترش یابد.
به گزارش New York Times، سلول‌های آینه‌ای که در آزمایشگاه ساخته می‌شوند، ممکن است کارکنان را آلوده کنند «بدون اینکه سیستم ایمنی آنها هیچ مقاومتی نشان دهد». از آنجا، این سلول‌ها می‌توانند با همان مخفی‌کاری گسترش یابند تا زمانی که یک «همه‌گیری آینه‌ای» خارج از کنترل در جهان شکل بگیرد.
تهدیدی برای همه موجودات زنده
این شکل‌های مصنوعی زندگی تنها انسان‌ها را تهدید نمی‌کنند. حیوانات و گیاهان نیز مقاومت کمی در برابر آنها خواهند داشت. کل اکوسیستم‌ها ممکن است در معرض خطر قرار گیرند. به گفته دیپا آگاش، زیست‌شناسی از مرکز ملی علوم زیستی در هند، «تاثیر این شکل مصنوعی حیات بر زنجیره غذایی ویرانگر خواهد بود».
این سناریوی آخرالزمانی ممکن است شبیه به داستان‌های علمی-تخیلی به نظر برسد، اما نویسندگان این هشدار، که بسیاری از آنها زیست‌شناسان مصنوعی هستند، به خوبی از خطراتی که تحقیقاتشان می‌تواند در صورت کنترل‌نشدن برای جهان ایجاد کند، آگاهند.
مایکل کی در بیانیه‌ای می‌گوید: «ما فکر می‌کنیم اکنون فرصتی وجود دارد تا قبل از اینکه معیشت کسی به این تحقیقات وابسته شود، مرزهای مسئولانه تحقیق را تعریف کنیم. مرزهایی که باید توسط مقامات نظارتی به دقت ارزیابی شوند و مرزهایی که نباید از آنها عبور کنیم».
در مقاله‌ای جداگانه که در مجله The Scientist منتشر شده است، جان گلس و کیت آدامالا، دو زیست‌شناس مصنوعی و از امضاکنندگان مقاله Science، استدلال می‌کنند که خطرات این تحقیقات بسیار بیشتر از فواید آن است.
آنها می‌نویسند: «کنجکاوی به‌تنهایی دلیل کافی برای خلق چیزی که می‌تواند این‌قدر خطرناک باشد نیست. برای خیر بشریت باید از خلق زندگی آینه‌ای پرهیز کنیم».

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/787262/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حجت الاسلام محسنی اژه‌ای : همه مسئولان و کارگزاران نظام نباید لحظه‌ای در خدمت به مردم غفلت کنند

رمزگشایی از معمای مرگ راننده پراید در بیابان‌های اطراف مشهد

مهمانان ویژۀ امام رئوف

جدول خاموشی برق بیرجند چهارشنبه 19 دی

تولید بیش از 3 هزار تن گوشت ماهی در خراسان جنوبی

جدول خاموشی برق بجنورد چهارشنبه 19 دی

دستگیری بیش از 2 هزار نفر سارق در خراسان شمالی

رئیس قوه قضائیه وارد گیلان شد

جدول خاموشی برق مشهد چهارشنبه 19 دی

راهپیمایی موتوری رادیکال ها، این بار علیه قالیباف + عکس

عکس‌نوشته/ نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی: سردار شهید سلیمانی؛ الگوی عینی رفتار متبکرانه و خردمندانه بود

هوش مصنوعی؛ شمشیر دولبه برای صنعت نشر

50 درصد بازار کتاب کودک در دست آثار ترجمه است

کتاب «دهخدا و لغت نامه» رونمایی می‌شود

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

عناوین نخست روزنامه های امروز چهارشنبه 19 دی ماه/ ببینید

درخشش طلبه حوزه علمیه خراسان در مسابقات رباتیک ایکرام 2024

جاده‌های خراسان‌رضوی مه‌آلود است

توزیع دو تن علوفه و دان بین حیات وحش درمیان و سربیشه

صدور بیش از 1300 پروانه بهداشتی در خراسان جنوبی

وضعیت آب و هوای مشهد فردا پنجشنبه 20 دی 1403 + پیش‌ بینی هواشناسی خراسان رضوی بیستم دی 1403

آتش‌سوزی مهیب در جنگل‌های لس آنجلس + فیلم

پیش‌بینی جوی پایدار برای خراسا‌ن شمالی

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

محسنی اژه‌ای در رأس هیئت عالی قضایی، وارد استان گیلان شد

توضیح دو تن علوفه و دان بین حیات وحش درمیان و سربیشه

صفحه نخست روزنامه‌های خراسان جنوبی - چهارشنبه 19دی

راز اصلی سلامتی مادر و نوزاد در این اکسیر نهفته است

بازداشت بیش از 2 هزار سارق در خراسان شمالی

خطر برخورد با یوزپلنگ در جاده جاجرم به سنخواست

ظرفیت یازده مسجد میزبان اعتکاف در بجنورد تکمیل شده است

سلامی: اخیرا پیشرفت‌های قابل‌توجهی در عرصه پدافند هوایی داشتیم

آشنایی با بهترین کتاب هایی که فیلم شدند ( قسمت اول )

راز ژاپنی‏‏‌ها برای برخورداری از یک زندگی کاری شاد

معماری خلاقانه؛ وسط جنگل با چوب و نخ خونه نقلی ساخت گل مالی کرد از سرما یخ نزنه

عرضه مجدد پساب در بورس انرژی برای دومین بار

پایگاه واکنش سریع بانوان هلال احمر کشور برای نخستین بار در زنجان آغاز بکار کرد

خلاصه بسکتبال مهگل البرز – آسمان ولایت مشهد

انتقال دو مجموعه قدیمی و ارزشمند میراث مکتوب به مرکز اسناد و کتابخانه ملی شرق کشور

حمله مسلحانه به یک پاسگاه انتظامی شکست خورد

حمله افراد مسلح علیه پاسگاه انتظامی چشمه زیارت زاهدان + جزییات

مراسم بازنشستگی مجید رحیمی زاده در دانشگاه آزاد بجنورد

راز طول عمر در روده شما نهفته است!

انتقاد حزب توسعه ملی از برخوردهای صورت گرفته با فعالان سیاسی اجتماعی/ برخورد امنیتی با پدیده های سیاسی و صدور حکم برای فعالان سیاسی، اجتماعی و مدنی مغایر با قانون اساسی و در تضاد آشکار با مواضع اعلامی قاضی القضات است

حمله مسلحانه به یک پاسگاه در سیستان و بلوچستان شکست خورد

دستور قاضی در پرونده چای دبش

قتل هولناک زن جوان به دست همسرش در بردسکن

نیشابور، صحنه جدال دزدها و پلیس/ از سرقت تریلی حامل خودرو تا کلاه‌برداری کلان!